De plasticbesparende beautyfavorieten die we in mei gebruikten

Ondertussen kennen jullie the drill al wel: elke maand lijsten we de huidige favoriete producten van de redactie op. Producten die we gebruikt hebben, uitgebreid getest hebben en waar we helemaal weg van zijn. In het kader van Mei Plasticvrij bespreken we de beauty favorites die ons de afgelopen maand(en) plastic hebben doen besparen. Want alle beetjes helpen en ook in je beautykast kun je groenere keuzes maken, zonder dat je aan gebruiksgemak of effect moet inboeten. Prachtig zonder plastic? Het kan!

62511367_1695663464614512_6217575956849098752_n.jpg
62415219_2189798071306051_7301933372341747712_n.jpg
62225562_2338993569704963_8581897316619780096_n.jpg
62268866_2281609771952260_5109444020472381440_n.jpg

Van onze kleren tot onze huisraad en zelfs de inhoud van onze beautykast: plastic is werkelijk overal, en de vervuiling die zo’n extreem bestendig materiaal met zich meebrengt valt niet te ontkennen. Eén blik op foto’s van dode walvissen met hun maag vol plastic of eens idyllische exotische stranden die nu wel halve vuilnisbelten lijken, en je wil iets aan het probleem doen. En je bent niet alleen: plasticvervuiling is een probleem dat leeft in onze samenleving en waar véél mensen wel iets aan willen doen, maar ze weten niet goed hoe of of het wel zin heeft en voelen zich grotendeels machteloos tegenover het snelgroeiende probleem.

Enter Mei Plasticvrij, een bewustwordingscampagne over de impact van ons plasticverbruik op het milieu, op poten gezet door Ineke Van Nieuwenhove en Vanessa Debruyne. Perfect plasticvrij leven is nog erg moeilijk, maar dat wil niet zeggen dat je niets kan doen. Ineke en Vanessa pleiten voor meer afvalarme alternatieven en willen tonen dat je met kleine zaken al een groot verschil kunt maken. Het opzet van Mei Plasticvrij is eenvoudig: allemaal samen één maand het gebruik van wegwerpplastic zoveel mogelijk verminderen, en Girlcrush deed mee, beautywise!

Want ook de beautysector zit vol met plastic. Koop maar eens een nieuw beautyproduct, het van zijn verpakking ontdoen is al een hele uitdaging op zich. Doorgaans moet je eerst de cellofaanwrap verwijderen, om daarna nog een kartonnen doosje te moeten opendoen. Ben je dan eindelijk bij het product zelf aanbeland, dan heb je zo’n negen kansen op tien dat het – you guessed it - in een plastic flacon, tubetje of potje zit. En daar houdt het niet op, want ook in de formule van je beautyproduct kan plastic zitten, van de glibberige siliconen in je conditioner en foundation (ze doen je haar en huid zo lekker zacht aanvoelen) tot de microbeads in scrubs en tandpasta, oftewel kleine bolletjes van polystyreen of polypropyleen (lees: plastic!) die je tanden of huid glad polijsten. Lijkt misschien onschuldig, maar zodra jij klaar bent met scrubben, tandenpoetsen en je haren wassen, gaan al die minuscule plasticdeeltjes recht het afvoerputje in en belanden uiteindelijk in het zeewater. Want de deeltjes zijn zo klein dat ze zelfs door de mazen van waterzuiveringssystemen glippen.


De Europese Unie buigt zich momenteel over het uitwerken van een uitgebreide wetgeving omtrent plasticafval en sommige lidstaten hebben zelf al actie ondernomen (zo verbiedt het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld al het gebruik van microbeads in cosmetica). Ook in de VS is het produceren van producten met microbeads al verboden. Maar we hoeven niet per se te wachten tot het bij ons ook effectief verboden wordt om deze plasticproducten te mijden! Neem het heft in eigen handen, want een kleine aanpassing kan echt al een groot verschil maken. Dit zijn alvast de producten die de Girlcrush-redactie een hele hoop plastic doen besparen.Redactrice Ine: bamboewattenstaafjes

€1.95

€1.95

Wattenstaafjes. Als oorreinigingsmiddel niet de beste methode – je kunt er je trommelvlies mee beschadigen! – maar als make-uptool en quick fix voor kleine make-upfoutjes des te handiger. Alleen zijn de staafjes vaak van plastic, en ook al worden ze maar één keer gebruikt, ze belanden mogelijk op de vuilnisbelt of zelfs in zee – remember de zielige zeepaardjesfoto? – waar ze nog jaren blijven. Omdat Ine als make-up artist professioneel veel meer staafjes gebruikt dan de gemiddelde make-up addict die we op de redactie allemaal zijn, besloot ze recent om over te schakelen naar wattenstaafjes uit bamboe.


Bij deze wattenstaafjes zijn de uiteinden net zoals bij een traditioneel wattenstaafje nog steeds van katoen, maar is het staafje van bamboe gemaakt. Bamboehout is namelijk makkelijk duurzaam te produceren (bamboe groeit ongelooflijk snel!) en volledig biologisch afbreekbaar. Na gebruik kunnen ze dus gewoon bij het groenafval. Hetzelfde als wat we gewoon zijn, maar beter dus. Niet per se voor je voor je portemonnee – de staafjes zijn doorgaans iets duurder dan hun plastieken tegenhangers – maar wel voor de planeet én je geweten!

CEO & creative director Crystal: de menstruatiecup

€21.17

€21.17

Voor Mei Plasticvrij kiest Crystal voor de menstruatiecup, een superhandig alternatief voor wie niet telkens handenvol geld wil uitgeven aan tampons en maandverbanden wanneer moeder Natuur weer aan de deur staat met ons maandelijkse ‘cadeautje’. En laten we niet vergeten hoeveel plastic- en ander afval we vermijden door menstruatiecups te gebruiken. Na de menstruatieweek gewoon even steriliseren (even koken) en you’re good to go, voor jarenlang


Redactrice Ashley: de herbruikbare waterfles

€12.50

€12.50

Ashley gaat nooit de deur uit zonder haar hervulbare waterfles van Tupperware. “Er kan 1,5 liter water in en ik drink twee keer die hoeveelheid per dag. Je zou denken: drie liter, ben je gek? Maar na een tijdje went het echt wel. Het is goedkoop, makkelijk, milieuvriendelijk, maar vooral: het is goed voor mijn huid”, zegt Ashley. Ze drinkt nu al ongeveer 4 weken elke dag drie liter water en ziet én voelt nu al grote veranderingen: “Mijn huid ziet er zoveel beter uit! Ik heb minder last van oneffenheden, mijn puisten zijn volledig verdwenen en ik voel me ook gewoon veel beter. Het water gaat immers van binnenuit voor een soort detox-effect zorgen, en al dat ontgiften komt mijn huid duidelijk ten goede!”

Hoofdredactrice Kora-Lee: het shampooblokje

Speciaal voor Mei Plasticvrij besloot Kora-Lee shampooblokjes nog eens een kans te geven. Haar vorige poging – jaren geleden, met een Godiva-shampoobar van Lush – eindigde nogal ongelukkig, met welriekende maar vrij droge lokken en een half beschimmeld shampooblokje in een metalen doosje. Deze keer pikte ze bij de natuurvoedingssupermarkt het 100% natuurlijke shampooblokje met chocolade voor normaal haar van Lamazuna mee (€ 9,90). Dat het eruitziet als een cannelé de bordeaux en ook nog eens ruikt naar cacao, kon alvast geen kwaad.

€9.90

€9.90

“De eerste paar keer had ik er wat moeite mee: er was maar weinig schuim en mijn haar was zacht, maar leek onvoldoende gewassen – een dikke week rondlopen als beautyredactrice met vettig kopje: géén aanrader... Maar de aanhouder wint: na een paar dagen schuimde het blokje plots veel meer dan voordien. En dat heerlijk zachte schuim (mét chocoladegeur) reinigde mijn lokken op een milde maar toch doeltreffende manier, oftewel: veel minder last van een vettige kruin dan de eerste paar keren!”

“Na het wassen kam ik nog enkele druppels haarolie door mijn lokken (Shine van Aesop, een flesje van 25 ml waar ik echt al eeuwen mee lijk te doen) en ziezo: zachte, glanzende lokken en een plastic fles shampoo én een fles conditioner uitgespaard. Het blokje moet je wel goed laten drogen, en smetvrezerig als ik ben, ben ik toch nog een beetje bang dat ik op een dag een beschimmeld, woekerend brokje bacteriën in mijn zeepbakje zal aantreffen, maar het shampooblokje doet voorlopig wat het belooft. Ik overweeg zelfs om het na mei gewoon opnieuw te kopen. Enige nadeel: het blijkt een limited edition te zijn, dus ik zal mogelijk aan het hamsteren moeten slaan.”

DE ULTIEME MAKE-UPPENSELENGIDS

Lijken jouw opmaaksessies nog het meest op vingerverven? Of weet je net heel goed wat en hoe maar weet je niet helemaal zeker in welke make-uppenselen je nu het best investeert? Wat je struggle ook is, met deze gids ben jij straks een pro-borstelkiezer én -gebruiker. Painting class just started!

© Flo De Geyndt

© Flo De Geyndt

DSC_5191.JPG
DSC_5490_1.JPG
DSC_5204.jpg

Foundation

Een egale huid zonder zichtbare poriën is de norm in de beautyindustrie, met of zonder filter over je foto. Ben je van nature niet gezegend met een perfect huidje, dan zijn foundation en concealer de redding. Deze producten flawless aanbrengen doe je met de volgende penselen.Platte / traditionele foundationkwast

GUEST_c4cc6886-04cd-4b17-abff-5e1bc8c96e58.jpg

Voor: vloeibare en crèmige texturen
Aanbrengen:
met korte streken
Voordeel:
gelijkmatig aangebrachte foundation
Nadeel:
sneller strepen


Deze kwast is meestal gemaakt van synthetische haren omdat die minder poreus zijn en dus minder product opslorpen. Ideaal om vloeibare en crèmige texturen gelijkmatig over je huid te verdelen en tegelijkertijd geen druppel van je favoriete foundation te verspillen. Zorgvuldig te werk gaan is wel de boodschap, want met dit penseel heb je gemakkelijker strepen.


Stippling brush

zoe100_zoeva_petitstipplingbrush_rosegoldenvol2_1_1560x1960-j69hs.jpg

Voor: vloeibare en crèmige texturen
Aanbrengen: met genoeg druk en korte streken of cirkelvormige bewegingen
Voordeel: streepvrij
Nadeel: wanneer je niet genoeg druk zet, haal je niet het maximum uit deze kwast


Dit penseel is vaak een combinatie van synthetische en echte dierenharen, hoewel er meer en meer volledige vegan kwasten op de markt komen. Korte en langere haren wisselen elkaar af in dit penseel, waardoor hij alle mogelijke make-uptexturen aankan en die streepvrij over je gezicht verdeelt.


Ronde foundationkwast

BeautyandtheBase_1500-1 copy.jpg

Voor: vloeibare en crèmige texturen
Aanbrengen: met cirkelvormige bewegingen
Voordeel: streelzacht en streepvrij
Nadeel: naar onze mening geen


Meestal gemaakt van synthetische haren voor minimaal productverlies. Ideaal om met cirkelvormige bewegingen je foundation fijn mee uit te werken. Deze kwast is je beste vriend in het ‘no make-up’-make-upverhaal.

CONCEALER

Voor: vooral crèmige texturen maar kan ook vloeibare concealers de baas
Aanbrengen: met korte streken of cirkelvormige bewegingen
Voordeel: extra zacht voor je oogcontour, streepvrij, precies, blendt goed
Nadeel: naar onze mening geen


Ook deze kwast is klein en gemaakt om make-up makkelijk op kleine plekjes te krijgen. Het voordeel aan een ronde concealerkwast is dat deze een beetje donziger is dan zijn platte tegenhanger en daardoor nog iets makkelijker hardere substanties (zoals crèmetextuur) blendt en minder snel borstelstreken achterlaat.


zoom_36896782f9a511d6b0d03d3579e491bb4221fc72_1493190708_1142_ZOEVA_WEB.jpg

Poeder, blush, contour

Contouring is – met dank aan Kim Kardashian en co – sinds enkele jaren niet meer weg te denken uit onze beautyroutine. Maar ook voor het contourtijdperk werden gezichten geshaped met blush en bronzer. Of je nu voor messcherpe contouren gaat of eerder op zoek bent naar wat gezonde diepte en kleur op je wangen, met deze make-upkwasten zit je goed.

allure-rca-2017-real-techniques-blush-brush-review.jpg

Poederkwast

Voor: poedertexturen
Aanbrengen: deppend over crèmetexturen, in cirkelvormige bewegingen op ‘naakte’ huid
Voordeel: extra donzig
Nadeel: te veel enthousiasme = poeder overal


Dit volle, donzige penseel wordt van synthetisch of echt haar gemaakt en is speciaal ontworpen om poeder op te nemen, vast te houden en daarna egaal te verspreiden om je make-up look te fixeren of mat te maken. Deze kwast bestaat zowel met een bolle als afgeplatte bovenkant, maar het doel is hetzelfde.mrp159_morphe_elitetaperedblushbrush_e34_1560x1960-rejph.jpg

Blushkwast

Voor: vooral poedertexturen, maar kan ook gebruikt worden voor vloeibare of crèmetexturen
Aanbrengen: neerzetten op de meest intense zone (bijvoorbeeld op de appeltjes van de wangen, of de slapen) en dan uitwerken
Voordeel: kan voor blush en bronzer
Nadeel: met natuurlijk haar slorpt deze kwast best veel product op wanneer je hem met vloeibare of crèmetexturen gebruikt


Deze kleine poederkwast is ideaal om je blush of bronzer gelijkmatig over je wangen en of slapen – eighties-blush, iemand? – te verdelen. Of je nu enkel de appeltjes van je wangen aanzet of voor de bekende 3-vorm kiest, dit penseel is je beste vriend.

OGEN

De spiegels van onze ziel, worden ze wel eens – een keer te veel – genoemd en er de aandacht op vestigen is altijd een goed idee. Of je nu voor één, twee of twaalf oogschaduwtinten gaat of een cut crease of een (dubbele) eyeliner aan je look toevoegt, met deze penselen beheers je elke eye look als een pro!

Eyelinerpenseel

pinceau-eyeliner-n13.3145891376302.jpg

Voor: elke mogelijke textuur (crème, gel, vloeibaar, poeder met mixing medium)
Aanbrengen: met een vaste hand, in één vloeiende lijn of veel korte streken
Voordeel: heel precies
Nadeel: een vaste hand is noodzakelijk


Liner as tight as your ass? Met de juiste kwast en wat oefening kan dat geen probleem zijn. Dit fijne, langharige penseel is ideaal om een dunne of net wat dikkere eyeliner te tekenen, met of zonder vleugeltje en heel precies. Vaste hand required!


Afgeschuind eyelinerpenseel

zoom_a4b4ea8cb269aa580b1f20345dcdb08bf3052879_1493190547_1143_ZOEVA_WEB.jpg

Voor: elke mogelijke textuur (crème, gel, vloeibaar, poeder met mixing medium)
Aanbrengen: met een vaste hand, in én vloeiende lijn of veel korte streken
Voordeel: volgens velen iets makkelijker om mee te werken dan het gewone eyelinerpenseel
Nadeel: een vaste hand is noodzakelijk

Ook met dit penseel schilder je in geen tijd een elegante liner boven je wimperlijn. Dit kwastje is je partner in crime om hele fijne eyeliners mee te trekken. Welke van beide penselen je verkiest, is helemaal up to you. Proberen dus!


Platte oogschaduwkwast (verschillende soorten op de foto)

zoom_dc0b24b54b0128b10b623dbf557824b456f352fb_1493200868_9092_SephoraCollection_WEB.jpg

Voor: vooral poedertexturen, maar kan ook crèmes aan
Aanbrengen: product op je ooglid ‘leggen’ en ‘indrukken’
Voordeel: snel veel pigment, precisie
Nadeel: niet altijd ideaal om mee te blenden


Met deze oogschaduwkwast van echt of synthetisch haar breng je (poeder)oogschaduw aan op je bewegende ooglid. Vuistregel is: hoe korter de haartjes, hoe intenser je het pigment van je poeder op je ooglid krijgt; hoe langer de haren, hoe subtieler je kan blenden. Het is maar net wat je nodig hebt.


zoe061_zoeva_creasebrush_bamboo_1_1560x1960-pn109.jpg

Crease of blending brush

Voor: vooral poedertexturen, maar kan ook met crèmes
Aanbrengen: met kleine, blendende bewegingen
Voordeel: zacht voor je ooglid, ideaal om mee te blenden
Nadeel: naar onze mening geen

Dit donzige penseel is de beste vriend van iedere Instagram-make-upper. Door zijn afgeronde vorm met lange(re) haren, is deze kwast ideaal om verschillende kleuren in elkaar te blenden of om de befaamde crease – of oogplooi – extra aan te zetten. Bestaat in verschillende formaten en materialen.


WENKBRAUWEN

Sinds zelfs Gwen Stefani niet meer gezien wil worden met de dunne wenkbrauwen die in de jaren 90 en 2000 onze look bepaalden, zijn wenkbrauwproducten en -penselen de heilige graal van menig make-uptasje. Voor velen is een volle, natuurlijke wenkbrauw creëren dé uitdaging van de make-upsessie. Gelukkig zorgt het juiste kwastje voor een gemakkelijke brow-belevenis.

eyebrows.JPG

Afgeschuind wenkbrauwpenseel

Voor: alle texturen
Aanbrengen: met korte hairstrokes
Voordeel: ideaal voor fijne lijntjes
Nadeel: je kan maar langzaam kleur opbouwen


Dit afgeschuinde kwastje lijkt wat op het afgeschuinde eyelinerpenseel, maar is meestal wat minder fijn en speciaal gemaakt om hairstroke-like lijntjes te creëren met je wenkbrauwpoeder, -gel of -pommade. Net zoals met een (perfect geslepen) potloodje, kan je zo een heel natuurgetrouwe wenkbrauwlook creëren, maar dan vele malen voller of in een andere vorm dan je natuurlijke exemplaar. Blijf bij twijfel dicht bij je echte wenkbrauwvorm, zo krijg je het natuurlijkste resultaat. Of laat je net helemaal gaan!


Spoolie

Voor: kan met of zonder product
Aanbrengen: met kammende bewegingen
Voordeel: legt elk haartje precies hoe je het wil hebben
Nadeel: kan soms je aangebrachte wenkbrauwkleur vervagen of uitvegen


Deze mascaraborstel-look-a-like is ideaal om je wenkbrauwen netjes in model te kammen. Dit doe je zowel voor als na het aanbrengen van je wenkbrauwproduct, met of zonder wenkbrauwgelletje om ze de hele dag te fixeren.

LIPPEN

lips.JPG

Of je ze nu vol, ultramat, natuurlijk glossy, ombré, overlijnd of oogverblindend holografisch wil, lippen zijn big business. De tijden dat we gewoon met de lippenstift zelf langs onze lippen gingen is looong gone. Wat jouw favoriete stijl ook is, hij staat of valt met de juiste tools. Hallo lippenpenseel!

Lippenpenseel

Voor: vloeibare en crèmige texturen
Aanbrengen: met vloeiende bewegingen
Voordeel: precisie
Nadeel: kleur opbouwen en dekking geven kan soms lang duren


Met dit afgeronde penseeltje lijn je je lip af én vul je je lip op. Voor extra pigmentatie kan je nog steeds rechtstreeks met lipstick langs je lippen gaan. Deze kwast is ook je beste vriend bij het creëren van artistieke liplooks zoals ombré lippen of om het borsteltje van je gloss van lippenstift te vrijwaren.


Plat liplinerpenseel

Voor: crèmige texturen
Aanbrengen: met een vloeiende lijn of net met korte streepjes om product tegen je wimperrand te drukken
Voordeel: precisie, de vorm gidst je langs de lipcontour
Nadeel: een vaste hand is noodzakelijk


Dit platte penseel is ideaal om je lippen haarscherp af te lijnen. Gebruik hem op de contour van je lippen met lippenstift of net met concealer om je lippen helemaal te shapen zoals jij dat wil.


Gebruik jij nog een andere make-upkwast die je niet kan missen? Laat ons weten welke in de comments of via onze social media-kanalen!


Fotografie: Flo De Geyndt
Model: Naomi RappeletPOWERVROUW TSAR B: “WANNEER JE KRACHT OVERBRENGT NAAR ANDEREN, IS DAT HAAST EEN FYSISCHE REACTIE”

In 2018, besloten wij om voor Vrouwendag vijf badass females te interviewen. Over het leven, over hun inspiratiebronnen, maar vooral over hoe zij zelf willen inspireren. Al die girlpower deed heel wat stof opwaaien, en zowel wij als jullie willen meer van dat. Vanaf nu geven we dus elke maand een powerlady de megafoon die ze verdient en staat Girlcrush nóg meer in het teken van straffe madammen. Neverending International Women’s Day dus, omdat één dag per jaar gewoonweg niet volstaat.


Jas: KASSL via Graanmarkt 13 store Broek: Cristaseyen vi Graanmarkt 13 store Schoenen: &Other Stories

Jas: KASSL via Graanmarkt 13 store
Broek: Cristaseyen vi Graanmarkt 13 store
Schoenen: &Other Stories

Top: Urban Outfitters Broek: Maria Jovrea Schoenen: Sasha shoes Ring: &Other Stories Oorbellen: Mango

Top: Urban Outfitters
Broek: Maria Jovrea
Schoenen: Sasha shoes
Ring: &Other Stories
Oorbellen: Mango

Jas: KASSL via Graanmarkt 13 store Broek: Cristaseyen vi Graanmarkt 13 store Schoenen: &Other Stories

Jas: KASSL via Graanmarkt 13 store
Broek: Cristaseyen vi Graanmarkt 13 store
Schoenen: &Other Stories

s Nachts hypnotiseert deze tsarina van Duizend-en-één-nacht haar publiek met haar broeierige, eclectische sound maar overdag gaat Tsar B ‘gewoon’ als Justine Bourgeus door het leven. Ze speelde viool bij Bear Run en School Is School en debuteerde in 2015 als Tsar B met de cover ‘Back To Black’, die meteen op de soundtrack van Black belandde (de eerste film van Patser-duo Adil El Arbi en Bilal Fallah). Met haar single ‘Escalate’ kreeg de Gentse meteen internationale bekendheid, en na passages op Pukkelpop en verschillende internationale clubshows bracht ze op 12 oktober 2018 haar debuutalbum The Games I Played uit. En dat allemaal terwijl ze ook nog economie studeert! Wij hoorden Justine uit over (female) power, reizen (al dan niet op een vliegend tapijt), dromen en muziek.


JUSTINE OVER POWER(VROUWEN)

“Ik ben meer fan van het gebruik van de term ‘powerful people‘ in plaats van powervrouwen, omdat de nadruk op ‘vrouw’ in dit geval misschien net het idee van krachtige vrouwen ontkracht. Om dezelfde reden verkies ik bijvoorbeeld ook het woordequalistboven ‘feminist’, omdat mannen en vrouwen nu eenmaal niet hetzelfde, maar wel evenwaardig zijn en ook zo behandeld moeten worden. Om verwarring te voorkomen, zeg maar. (lacht) Power is voor mij ook ‘kracht’ en niet ‘macht’. Wanneer je kracht overbrengt naar anderen, is dat haast een fysische reactie.”


JUSTINE OVER HET LEVEN

“Ik ben gulzig in het leven! Ik leg de lat hoog en kies dikwijls voor de moeilijke weg, omdat ik zoveel mogelijk dingen wil ervaren. Daarom ben ik bang voor comfortzones, die zowel een zegen als een vloek kunnen zijn. Enerzijds zijn ze makkelijk en ja, comfortabel, hè (lacht), waardoor ze je groei kunnen tegenhouden en je laten settelen voor minder dan je eigenlijk wil. De uitspraak life starts at the edge of your comfort zone vat dat voor mij goed samen.”

JUSTINE OVER HAAR SOUND

“Met mijn muziek probeer ik mensen dingen te doen voelen die ze anders niet zouden ervaren. De kracht en agressie die erin zit, is voelbaar. Daarom is mijn muziek waarschijnlijk ook zo in trek bij dansers (op ‘Escalate’ werden honderden choreografieën gemaakt, tot zelfs passages in So You Think You Can Dance US toe, red.), omdat er zoveel rauwe energie uit spreekt.”


JUSTINE OVER HAAR LOOKS

IMG_1761.JPG

“Op beautyvlak doe ik niet zoveel, maar ik ben wel fan van lippenstift. Die draag ik eigenlijk altijd. Maar ik speel ook graag met verschillende oogschaduwtinten, zoals rode tonen, die brengen het geel in mijn irissen mooi naar voren. Een echte skincareroutine heb ik niet, omdat ik zoveel afwissel. De ene week gebruik ik bijvoorbeeld de babyzalf van Zwitsal voor alles, terwijl ik op andere momenten producten van Aesop gebruik. Ook met mijn haar probeer ik graag nieuwe dingen uit. Mijn kapsel mag er wat mij betreft elke dag helemaal anders uitzien, daarom draag ik ook graag pruiken.”

JUSTINE OVER HOOGTEPUNTEN

“Eigenlijk ben ik nu al heel blij. Veel van de muziek die ik wou maken, heb ik intussen ook al effectief opgenomen. Iets wat ik aanvankelijk helemaal niet had verwacht. Tot nu toe voelt mijn carrière als één langgerekt hoogtepunt voor mij en natuurlijk hoop ik dat ik dat zo kan volhouden. Daarnaast wil ik ook nog andere bands bedenken, andere sounds. Mezelf vernieuwen en heruitvinden vind ik superbelangrijk en ik kijk daar ook naar uit. Of ik denk dat ik met iets helemaal anders op de proppen zou kunnen komen? Ik vermoed dat alles wat ik maak wel mijn handtekening zal dragen, gewoon omdat ik het ben. Ik heb wel een signature sound, denk ik.”

JUSTINE OVER DROMEN

Producen voor andere artiesten is nog een droom van mij. Voortwerken op de muziek van andere mensen lijkt mij echt iets speciaals. Filmmuziek maken is ook nog zoiets dat op mijn to-dolijstje staat. Dat dat beiden typische achter-de-schermenjobs zijn, terwijl ik nu de artiest op het podium ben? Noem het maar weer een manier om een andere kant van mezelf te ontdekken, om opnieuw uit mijn comfortzone te komen.” (lacht)

Jas: KASSL via Graanmarkt 13 store Broek: Cristaseyen vi Graanmarkt 13 store Schoenen: &Other Stories

Jas: KASSL via Graanmarkt 13 store
Broek: Cristaseyen vi Graanmarkt 13 store
Schoenen: &Other Stories

JUSTINE OVER REIZEN

“In de toekomst wil ik vooral op veel verschillende plekken gaan wonen. Andere landen en culturen inspireren me. Reizen en schrijven gaan voor mij dus heel goed samen. Op het programma staat onder andere Zuid-Amerika. Die kant van de wereld wil ik dringend beter leren kennen, ook omdat ik er best veel fans heb zitten. Vooral in Brazilië wonen veel Tsar B-fans. Ik ben ook helemaal ingesteld op veel reizen en heb momenteel zelfs helemaal geen huis. Dat doe ik trouwens niet enkel voor mijn muziek, maar ook – of misschien zelfs vooral – om zelf te kunnen groeien. Personal growth klinkt als een cliché, maar het is gewoon de waarheid.”


Thanks to the topteam

Fotografie: Julia Dubois Rosca
Styling: Kiki Vogels
Makeup & hair: Ine Dhoe


Een ode aan de iconische blauwe oogschaduw van mijn moeder

Als ik aan mijn mama denk, denk ik onvermijdelijk aan haar signature blauwe oogschaduw, al sinds de jaren 80 onveranderlijk haar dagelijkse look, die dan ook op werkelijk elke foto van een familiefoto terugkomt. Mijn moeder in jongere versie, maar haar blauwe ogen zijn steevast hetzelfde. Voor die typische blauwe oogleden en dito wimpers haalt menig fashionista tegenwoordig zijn neus op wegens oubollig, maar not me. Integendeel, ik gaf mijn moeders handelsmerk een moderne update die naar mijn mening meer dan gezien mag worden. Love you, mom!

BeFunky-collage (61).jpg
 

Ieder kind heeft in zijn gedachten wel ergens een vertraagd beeld verankerd van moederlief die haar lippen stift of een wolkje parfum in haar hals spuit. Ieder kind behalve ik. Zo’n levendig, tot de verbeelding sprekend beeld heb ik gewoon niet van mijn moeder. Ik ben een ware mode-, skincare- en make-upfreak, maar die liefde voor beauty is me allesbehalve met de paplepel ingegoten. Mijn eerste make-uplessen kreeg ik niet van mijn moeder, maar van mijn favoriete make-upgoeroetweeling Pixiwoo op YouTube. Mama mag dan wel niet zo’n liefdevolle affaire met make-up hebben als ikzelf, toch heeft ze een soort signature look, en die is vrij nostalgisch. De zachtblauwe oogleden van frontzangeres Agnetha van ABBA hebben mijn moeders make-uplook destijds geïnspireerd – in de jaren 80, that is. Anno 2019 bevat haar beautytasje nog steeds niet meer dan wat blauwe oogschaduw en een bijpassende mascara.


uuu.jpg

Stuck in the eighties, much? Ik heb haar al vaak gevraagd om eindelijk eens een andere kleur oogschaduw aan te schaffen, maar tevergeefs. Ze geeft vaak als argument dat andere kleuren niet passen bij haar grijs-blauw-groene ogen en dat ze blauw gewoonweg mooi vindt bij zichzelf. Gelukkig maak ik haar af en toe eens op als we ergens heen gaan, en dan lukt het me wel om haar een andere kleur oogschaduw dan dat ijzige blauw te doen dragen. En als ik zeg ijzig, denk dan maar gerust aan Frozen, en een heel slecht geschminkte versie van Elsa. Sorry, not sorry, mom!


Hoewel dat blauwe poeder enige frustratie en spijt bij mij oproept, begrijp ik ergens wel waarom mijn mama weinig belang hecht aan make-up en breng ik daar ook heel wat respect voor op. Want mijn mama straalt van zichzelf zelfvertrouwen uit en heeft daar eigenlijk totaal geen make-up voor nodig. Als ze dan toch iets gebruikt, doet ze dat gewoon omdat ze dat zelf mooi vindt. Make-uptrends kunnen haar niets schelen. Dat make-upgewijs gewoon je zin doen erg bevrijdend kan werken, heb ik zelf ook al aan den lijve mogen ondervinden, en ik kon er amper genoeg van krijgen.


Want misschien is dat wel de belangrijkste levensles die mijn mama mij onbewust heeft bijgebracht: maak je niet druk om wat anderen van je denken. Als 18-jarige onzekere puber durfde ik niet eens de straat over te steken zonder make-up, laat staan naar de winkel gaan en onder de mensen komen. Het was mama die me uiteindelijk leerde dat je soms gewoon geen bal moet geven om wat anderen van jou zouden kunnen denken, of dat nu gaat om make-uploos de straat opgaan of net met een extreme look die allesbehalve conformistisch is.

gogo copy.jpg

Dus besloot ik om de kleur blauw toch eens een kans te geven. Met alle make-upproducten met een tikkeltje blauw in die ik kon vinden (ja, ik heb ook in mijn mama haar make-uptasje moeten scharrelen), besloot ik om mijn eigen, moderne versie te maken van mijn moeders make-uplook. Meestal creëer ik een look door alles door elkaar te gooien en de verschillende poeders te blenden tot een mooi geheel. Bij deze look was dat niet anders. Als basis nam ik een blauwe liner van Essence en ik zette mijn wimperlijn wat meer aan. Ik wou mijn oog toch graag een naturelle lift geven en maakte er uiteindelijk een cat eye van. Een perfecte, tot in de puntjes verzorgde look zou nogal gek zijn, want dat past niet echt bij het karakter van mijn mama. Zij vergeet vaak te blenden – oké, ze vergeet het niet, ze doet het gewoon niet – waardoor haar ooglook wat hardere randen heeft. Op zich werkt dat bij haar perfect, maar in mijn hoofd is dat de ultieme gruwel. Dus ik verzachtte de eyeliner door te smudgen met een penseel. Daarboven bracht ik een oogschaduw uit mama’s tasje aan – niet te veel bij voorstellen, er zitten exact vier producten in waarvan twee blauwe oogschaduwpoeders – waardoor mijn oog net al wat meer cachet kreeg. Nog een rondje blenden en dan heb ik nog een frosty element toegevoegd. Tijdens de feestdagen kreeg ik een zilveren oogschaduw van de M.A.C Holidays Collection cadeau die me ideaal leek om het Agnetha-gehalte wat te verhogen. Ik koos ervoor om mijn waterlijn en onderste wimperlijn ook een kleurtje te geven. Just because, ik hou gewoon van drama, oké? Een likje blauwe of zwarte mascara et voilà: Mama’s eighties-look anno 2019.

Want mama, die blauwe oogschaduwlook zal ergens altijd een levendige herinnering aan jou blijven. Later zal ik aan mijn kinderen nog met veel plezier navertellen hoe nadrukkelijk je altijd dat blauwe poeder met veel fierheid droeg. Als ik je kleinkinderen een filmpje van ABBA zal tonen, zullen ze waarschijnlijk eerder lachen om de olifantspijpen en plateauzolen, maar ik zal de oogschaduw van Agnetha zien en automatisch aan jou terugdenken. Jag älskar dig, mama!

Haaraccessoires zijn eindelijk terug

Met tattoos en piercings is er nu officieel geen enkel stukje van je lijf meer dat je niet kan versieren, maar denk je ook weleens aan je haar? Want na een periode van haar en haar only heeft ook je kapsel recht op een opleuker. The bolder, the better! Voelen scrunchies, diadeems en speldjes allerhande aan als een blast from the past? Dat zijn ze ook, maar ze zijn ook he-le-maal terug. Wie, wat, waar, hoe en waarom? Bij Girlcrush ben je aan het juiste adres!


b38732e17b853a35b59e14eb083b3e25.jpg
photo6àmodifier.jpg
50227312_771819356505643_7812864276382611855_n.jpg
photo9.jpg
photo15.jpg
f2c14a8759f4da8c305ae97ee5240a56.jpg

Dit bericht bekijken op Instagram

10/10 copy pasting @fannyekstrand

Een bericht gedeeld door Leandra (Medine) Cohen (@leandramcohen) op

Verkondigde Carrie Bradshaw in 2003 (seizoen 6, aflevering 4, voor de geïnteresseerden!) nog aan love interest en collega-auteur Berger dat geen enkele zichzelf respecterende New Yorkse gezien zou willen worden met een scrunchie (grote, stoffen haarelastiek, red.), dan zijn er vandaag meer dan genoeg vrijwilligers (we kijken naar jou, Leandra Medine!) die er eentje in elke kleur van de regenboog bezitten. En niet alleen scrunchies timmeren al een tijdje aan hun comeback, ook haarspelden en -klemmetjes in alle mogelijke vormen en maten mogen weer buitenkomen. Zelfs diadeem-queen Blair Waldorf moet onder ogen zien dat menig Instagrammer er net zo bijloopt als zij.


Intussen is het al van in de jaren negentig geleden dat deze accessoires nog zonder schaamrood op de wangen uit de kast gehaald konden worden. Echt terug van weggeweest dus, en hoe! Fans dragen namelijk niet één, maar vijf spelden in hun haar en zelfs van een strik, scrunchie én haarclip in één en hetzelfde kapsel schrikt Instagram niet meer op.

 

Maar waarom staan we opeens met zijn allen weer te springen om ons haar op een extraatje te trakteren?


Ons antwoord? Nineties-nostalgie. Niet alleen de muziekAaliyah, is that you? – en schoenen – hallo, Fila Disruptors, Buffalo’s … – beleven een revival, maar ook onze make-up en fashion in het algemeen gaan al enkele seizoenen bij de jaren negentig te leen. Helemaal niet onlogisch, want de eighties- en nineties kids van toen zijn de volwassenen van vandaag, en net zoals onze muzieksmaak en beste vrienden doorgaans hun oorsprong vinden in onze tienerjaren, is ook onze kledng- en beautysmaak geënt op de mode van de jaren die ons gevormd hebben. Vandaar de comeback van kleurrijke klemmetjes, streelzachte haarrekkers en de hele ‘more is more’-vibe dus!


Al helemaal zin om een hele lade aan scrunchies, haarbanden en haarklemmetjes te wijden? Wij geven je alvast een flinke dosis inspiratie!

Dit bericht bekijken op Instagram

🧠

Een bericht gedeeld door Nicole Huisman (@nicole_huisman) op

Dit bericht bekijken op Instagram

Well played @manrepeller

Een bericht gedeeld door Leandra (Medine) Cohen (@leandramcohen) op

Fotografie: Marie Lennertz
Makeup: Ine D’hoe & Crystal Die


Zomertrends voor het tussenseizoen

20000101_070946000_iOS.jpg

Fashionweektrendverslagen afschuimen, de nieuwe lichting zonneproducten die ’s ochtends in de brievenbus zit, bikini’s, schelpjuwelen en rieten strandaccessoires uitkiezen voor een nakende fotoshoot: op de Girlcrush-redactie leven we eigenlijk voortdurend in het volgende seizoen. Zomervibes all over the place dus, maar één blik door het raam en we staan weer met beide voeten in een modderplas…

In april kregen we al een zonnig, warm zomervoorproefje en stond ik gewapend met bonte eyeliners en goudkleurige bronzer voor de spiegel om de komende zomertrends onder de knie te krijgen – research noemen we dat. Heerlijk naïef, want een paar dagen later regende het alweer pijpenstelen en voelde ik me minstens even druilerig.

Een stevige klaag- en zaagsessie op de redactie werd al snel een heuse brainstormsessie – gotta love them beautyredactrices. Het Belgische weer kunnen we niet veranderen, dus pasten we maar onze favoriete beautylooks voor de komende zomer aan aan het miezerige tussenseizoen. Grafische eyeliner, color-blocking oogschaduw en een gouden zomergloed, maar dan dark & stormy met een zweempje melancholie.

Strak omlijnd

20190427_182730000_iOS.jpg

Superdikke lijnen, een extra lange wing of een half kunstwerkje: als het van Dries Van Noten, Drome en Dior afhangt gaan we deze zomer massaal voor een verassend donkere, uitgesproken grafische eyelinerlook. Grungy, maar dan strak en clean. Erg tussenseizoen-approved.

De mooiste grafische zomerliners vond ik echter de gekleurde versies, van een simpele lijn in een bonte accentkleur (Christian Siriano) tot een artsy cut crease in feloranje (Guy Laroche). Voor echte snoepjeskleurtjes is het nog wachten op de zomerzon, maar een wit lijntje maakt je grafische eyelinerlook het hele jaar door draagbaar en is toch net iets origineler dan de eeuwige zwarte cat-eye.

Crystal says: “Deze eyeliner is perfect voor als je je dagelijkse eyeliner wat meer pit wil geven zonder te overdrijven. Een witte eyeliner klinkt heel fel, maar in werkelijkheid is het een subtiele manier om je ooglook net dat tikkeltje moderner te maken. Handig: aangezien wit veel minder gepigmenteerd is dan zwart, kan je fouten maken zonder dat je meteen eindigt met een grungy pandalook en een hoopje verfrommelde ontschminkdoekjes.”

Hat : Vintage Jacket: Façon Jacmin Denim Jacket Shirt: Zara Pants : Arket Shoes: Zara

Hat: Vintage Jacket: Façon Jacmin Denim Jacket Shirt: Zara Pants: Arket Shoes: Zara

Grungy color-blocking

20000101_072326000_iOS.jpg

Wie het graag bont maakt en een streepje eyeliner te subtiel vindt: grote, eenkleurige blokken oogschaduw boven de ogen zagen we op de zomerfashionweeks o.a. bij Acne (in felle kleuren) en Byblos (in futuristisch metallic parelmoer). Wij zijn niet bang van een portie drama, maar met felblauwe of -groene oogschaduw zie je er bij miezerig weer al snel uit als een verregende clown.

Onze oplossing? Ga voor een iets subtielere kleur met een special effect, zoals metallic inktblauw. Eén tint volstaat, waardoor blenden geheel overbodig wordt: lekker makkelijk. Zorg voor een mooie color block boven de ogen, maar trek ook een lijntje onder de ogen en maak het geheel niet mooi strak maar net grungy. In het Belgische regenweer zullen kleine imperfecties dan veel minder snel opvallen. Dramatische color-blocking? Check! Regenbestendige make-uplook? Check!

Crystal says:

“Vergeet voor deze look geen goeie oogschaduwprimer te gebruiken. Een primer als basis zorgt ervoor dat je look veel langer blijft zitten én dat de pigmentatie van de oogschaduw ook veel feller gaat ogen. Je kan deze look trouwens ook perfect aanbrengen met de vingers voor een nog nonchalantere vibe.”

Coat : Mackintosh Rain Coat Second Coat: Vintage velvet coat Dress: Arket Skirt: Vintage Earrings: Zara Hat: Zara Shoes : Timberland

Coat: Mackintosh Rain Coat Second Coat: Vintage velvet coat Dress: Arket Skirt: Vintage Earrings: Zara Hat: Zara Shoes: Timberland


Bronze glow

20190427_191658000_iOS.jpg

Onze melkwitte ledematen werden in april al zachtjes gestreeld door het lentezonnetje, maar sun-kissed zijn we nog lang niet. In de make-uptrends voor de zomer waren een gebronsde teint en een gouden ooglook een constante. Van de rozegouden ombre bij Giorgio Armani tot de smokey eye met gouden accent van Tom Ford en de vergulde glitterverfspatten bij Kate Spade, goud is deze zomer niet weg te denken. Geel goud is prachtig in combinatie met overvloedig zonlicht, maar in grijsgrauw herfst lenteweer mist het toch de nodige sparkle. Brons daarentegen is de perfecte overgang tussen winterse bruintinten en zomers goud. Kies een tint die vrij dicht tegen je eigen huidskleur aanleunt en een mooie metaal- of parelmoerglans heeft, en kleur je hele ooglid in tot aan je wenkbrauwen voor een look die helemaal on-trend, maar ook nu al draagbaar is.

Crystal says:

“Dit is een van mijn favoriete looks voor het tussenseizoen. In enkele swipes zie je er meteen uit als een Egyptische godin, maar je look is allesbehalve zwaar en veel producten heb je er niet voor nodig. Belangrijk bij deze look is dat je dicht bij je eigen huidskleur blijft. Ben je bijvoorbeeld heel bleek van teint, kies dan eerder voor brons met een parelmoerfinish of lichtrozige ondertoon. Heb je een lichtjes bruine huid? Ga dan voor een mooi brons met geelgouden glans. Heb je eerder een donkere huidskleur? Ga dan voor een donkerbronzen tint met felgouden ondertoon.”

Shirt Dress : Rodebjer Transparent Dress : Zara Skirt : Missoni Earrings: Juliette Laloë Jewellery

Shirt Dress: Rodebjer Transparent Dress: Zara Skirt: Missoni Earrings: Juliette Laloë Jewellery

Met dank aan ons topteam!
Fotografie: Julia Dubois Rosca
Styling: loudmilla
Model: chaimabz

“MIJN ZELFBEELD GROEIT MEE MET MIJN HAAR” - Karen Adriaenssen over opnieuw beginnen na borstkanker.

Bijna twee jaar geleden zaten we al eens bij Karen Adriaenssen lifecoach, keynotespreker, dansschooleigenares, podiumbeest en oneindige optimist – in de zetel. Toen was ze nog op volle kracht aan het vechten tegen borstkanker, een monster dat haar zelfs toen niet in de slachtofferrol geduwd kreeg en dat ze nu stilaan achter zich kan laten. Wij vroegen ons af hoe het intussen met haar onstuitbare levensenergie gesteld is en hoe haar leven er nu, na die kanker, uitziet.

 
DSC_1074-1.jpg

Anderen inspireren, het is Karens tweede natuur. We zitten nog maar net in de sofa van haar gezellige appartement in het Antwerpse en ze vloert ons al met de uitspraak “terug ondernemen na kanker, ja dat is mogelijk!”. “Veel mensen die langdurig of ernstig ziek zijn geweest, denken dat ondernemen niets meer voor hen is”, weet ze. “Maar als je het graag genoeg wilt, kan dat wel.” En daar is Karen zelf het levende bewijs van. “Terwijl ik ziek was, ben ik steeds blijven leren en aan mezelf blijven werken. Daardoor zijn mijn inzichten dieper geworden, heb ik mezelf echt goed leren kennen en heb ik vooral zoveel goesting gekregen om weer te coachen en te gaan spreken.”


OPNIEUW ONDERNEMEN NA KANKER

“Ik heb jarenlang gewerkt als leerkracht in het lager onderwijs. ‘Een veilige job voor een vrouw’, werd mij altijd door mijn omgeving voorgehouden. Maar ik werd er niet gelukkig van.”

Opnieuw starten en je naam out there krijgen na een lange afwezigheid is nooit makkelijk, daarom focust Karen nu ook op het heropbouwen van haar zaak en geloofwaardigheid. “Ik coach creatieve ondernemers, zowel beginnende als doorwinterde.” Dat doet ze in één-op-éénsessies of via wekelijkse ‘masterminds’, waar ze ondernemers (in spe) in groepjes van vier tot zes mensen begeleidt. “Dat groepsidee werkt eigenlijk heel goed, omdat de deelnemers ook veel aan elkaar hebben en van elkaar leren.” Verder geeft ze ook workshops, bijvoorbeeld om de assertiviteit van de deelnemers te boosten en kan je haar ook boeken als keynotespreker. “Daar ben ik nog niet zo lang mee bezig, maar daar zou ik echt mijn hoofdjob van willen maken. Dat podiumbeest dat ik als danseres altijd geweest ben, dat zit er nog altijd in, hé!” lacht ze.


Want, jawel, ook dat doet Karen. “Ik heb een eigen dansschool, maar dat rolt na al die jaren eigenlijk wel min of meer vanzelf. Wat op dit moment echt met de meeste aandacht gaat lopen, is mijn coaching.” En dat vindt niet iedereen zo’n vanzelfsprekende keuze. “Ik heb jarenlang gewerkt als leerkracht in het lager onderwijs. ‘Een veilige job voor een vrouw’, werd mij altijd door mijn omgeving voorgehouden. Maar ik werd er niet gelukkig van.” Nog voor ze kanker kreeg besloot Karen dus al om het roer om te gooien en haar eigen coaching-business uit te bouwen. “Het besef dat ik wel kon worden wat ik wil, was heel belangrijk voor mij.” Toch kreeg ze best veel tegenkanting toen ze besloot om als zelfstandige haar eigen zaak op te starten. “Natuurlijk was dat veelal bezorgdheid, mijn dichte familie was echt bang voor mij, zag al van alles mislopen. Maar er waren – en zijn! – ook mensen die gewoon haten om te haten, dat zal altijd wel zo zijn, en daar omring ik mij dan ook niet mee.”


“ALS JE NOOIT FAALT, MIK JE NIET HOOG GENOEG”

Soms voel ik me on top of the world en dat is hoe mensen me meestal zien, maar sommige dagen voel ik me ook klein en lelijk.

Vooral vanuit de hoek van haar vroegere werkomgeving kon ze aan het begin van haar carrièreswitch veel kritiek verwachten. “Natuurlijk niet allemaal, maar sommige ex-collega’s – die misschien ook minder gelukkig waren met hun leven dan ze wilden toegeven – hadden wel veel commentaar op mijn plannen. Sommige mensen klagen gewoon graag, maar willen eigenlijk geen verandering, je kan echt verslaafd raken aan je eigen problemen en aan de slachtofferrol. Mensen die willen leren, willen groeien, komen uiteindelijk wel op hun pootjes terecht.


Gelukkig straalt Karen zoveel plezier en vertrouwen uit, dat je automatisch gelooft dat ze zal slagen. “Ik weet dat ik goed ben in wat ik doe, maar ik ben er wel twee jaar tussenuit geweest en de wereld is in de tussentijd niet gestopt met draaien natuurlijk.” Bovendien is haar energielevel niet meer wat het geweest is. “Letterlijk elke cel in mijn lichaam is veranderd en daar mispak ik mij nog wel eens aan, ja.” (lacht) Zoals toen ze onlangs een workshop moest afzeggen omdat ze fysiek gewoon helemaal op was. “Ik moet mezelf opnieuw leren kennen. Vroeger ging ik gewoon door, puur op wilskracht, maar mijn reserves zijn blijkbaar niet zo diep meer nu.” Maar af en toe tegen de lamp lopen, hoeft niets slechts te zijn. “Ik gebruik het woord falen niet graag, omdat het zo negatief klinkt, maar het is een hele goede leerschool. Als ik nooit zou falen, zou dat betekenen dat ik niet hoog genoeg mij.”


“MIJN ZELFBEELD GROEIT MEE MET MIJN HAAR”

DSC_1218-1_1.JPG

En hoog mikken, dat doet Karen zeker, niet alleen op carrièrevlak, maar zeker ook wat haar persoonlijke groei betreft. “In de periode dat ik ziek was, ben ik blijven nadenken, heb ik veel gelezen over zelfontwikkeling en -bewustzijn. Daardoor realiseer ik me nu dat ik opnieuw moet werken aan mijn zelfbeeld. Soms voel ik me on top of the world en dat is hoe mensen me meestal zien, maar sommige dagen voel ik me ook klein en lelijk.” De afgelopen paar jaar kwam ze 25 kilo aan, een cadeautje van de kanker en chemo. “Daarbij had ik ook nog eens geen en daarna heel kort haar, op een bepaald moment zelfs geen wenkbrauwen en wimpers, en door de operaties had ik ook veel littekens. Logisch dat je zelfbeeld dan af en toe rockbottom raakt.” Het is dus een hele transformatie, zowel binnenin – “ik ben een warmere en rijkere persoon geworden” – als aan de buitenkant. “Die zelfappreciatie groeit samen met mijn haar (lacht), en hoe dichter ik weer bij mijn oorspronkelijke gewicht kom, hoe beter ik me voel.”

Ook in haar relatie voelt ze een shift tussen voor, tijdens en na haar ziekte. “Ik wil weer een zelfzekere partner worden en terug uit de verzorger-verzorgde-dynamiek komen. Dat was in het begin ook niet zo eenvoudig. Ik heb gelukkig wel een supermooi mens als lief, dat maakt alles stukken gemakkelijker.” Ziek zijn heeft haar ook geleerd om te genieten. “Ondanks dat mijn motivatie om er ‘te geraken’ op professioneel gebied zeker niet minder geworden is, ben ik wel kalmer geworden. De kwaliteit van mijn leven is er echt op vooruitgegaan.” Want het niet halen is nooit een optie geweest. “Ik zal er geraken, ik zal voor die volle zalen spreken en die veelvoud aan mensen bereiken. Dat weet ik gewoon, maar de weg ernaartoe is veel rustiger en nog leuker geworden.”


“IK WIL MENSEN IN GANG ZETTEN”

DSC_1083-1_2.JPG
Hij bedankte mij: ‘Jij hebt mijn leven veranderd.’ Daarvoor doe ik het dus!

Een voorproefje van het effect dat ze op die volle zalen kan hebben, kreeg Karen onlangs geheel onverwacht voorgeschoteld. “Enkele jaren geleden, nog voor de kanker, ging ik spreken op een middelbare school voor een groep leerlingen die maar niet afgestudeerd raakten. Enkele maanden later, ergens in het midden van mijn chemokuren, zat ik in een koffiebar in Antwerpen. Iemand die daar werkte, keek mij nogal dikwijls aan, maar ik stond daar niet meteen bij stil. Nog een paar dagen later kreeg ik berichtje van die jongen, ik vond dat allemaal wat raar, dus ik ging er niet op in. De puzzelstukjes vielen pas enkele maanden geleden in elkaar, toen ik in diezelfde bar zat en die jongen naar mij toe kwam en me complimenteerde met mijn korte haar. Toen moest ik toch echt weten wie hij was. Bleek die jongen een van die leerlingen op die bewuste talk te zijn. Hij bedankte mij: ‘Jij hebt mijn leven veranderd.’ (stilte) Daarvoor doe ik het dus! Ik heb die jongen geen cadeaus gegeven, hij heeft zelf verantwoordelijkheid moeten nemen voor zijn leven, ik heb hem gewoon in gang gezet.


Karen zou Karen niet zijn als ze ook niet ons even ‘in gang’ zou willen zetten. “Bij het begin van een talk, workshop of mastermind zeg ik altijd: ‘Het leven kan mooi zijn als je het leven van je dromen leeft’. Daar wil ik bij helpen! Ik kreeg na die kanker een tweede kans, en wat ik daaruit geleerd heb, wil ik zo graag doorgeven.” Nadenken over wat je wil is stap één, benadrukt ze. “Dream big, voorlopig zonder na te denken over het hoe van die wensen. Eens je weet wát je wil, is het tijd om aan de volgende stap te denken, niet te ver vooruit, gewoon drie opties om de volgende stap te zetten. Dat kan zo eenvoudig zijn als iemand volgen op Instagram, of een bepaald boek lezen. Daardoor sta je stil bij jouw ‘vlammetje’, dat is niet bij iedereen even groot, en dat hoeft ook niet, maar je moet het wel aanwakkeren.”

Wil jij meer Karen in je leven? Op haar instagrampagina deelt ze dagelijks motivatie en inspiratie uit; haar boeken kan via haar karenadriaenssen.be

 

Fotografie: Flo De Geyndt
Met dank aan Monki, Primark

Getest: extreme instagramlooks

Op een normale weekdag ziet mijn make-uproutine er wel al eens gek uit. Onder het motto go big or go home versier ik mijn gelaat graag met felle kleuren of opvallende looks. Vrienden vinden het ondertussen ook niet meer dan normaal dat ik kom opdagen met een opvallende eyelinerlook of een fel aangezette lip. Toch dacht de Girlcrush-redactie dat het nog extremer kon. Ze daagde me uit om nog een stapje verder te gaan in mijn schilderkunsten. Ik zocht inspiratie bij mijn favoriete influencers die er zelf een ietwat eigenzinnige look op nahouden en creëerde een #faceparty van formaat.

 

Shine bright like a diamond

Of het nu gaat om een klaptelefoon, een Ed Hardy-T-shirt of een Tamagotchi, rond de eeuwwisseling werd zo goed als alles bedazzled. Deze ninetiestrend heeft ook zijn weg teruggevonden naar 2019, weliswaar in een andere vorm: full-face bedazzling. Echt een look die ik wilde uitproberen, ‘cause glitter makes everything better! Het duurde vooral heel lang om mijn gezicht te laten shinen, maar toen ik klaar was, was ik heel blij met het resultaat.


Eens ik het huis uit was, voelde ik me toch iets minder zelfzeker dan gedacht. In de auto kweel ik doorgaans onbezonnen en zonder schaamte mee met de laatste nieuwe muziek, maar nu voelde die blikken cocon toch net iets minder afgeschermd dan anders. Ik had voortdurend het gevoel dat mensen mij echt aanstaarden, ook al was dat niet echt zo. Even wennen dus, maar telkens ik zelf een blik in de achteruitkijkspiegel wierp, kon ik alleen maar denken: wauw! Toen ik effectief op straat liep, zorgden die glinsterende accenten voor heel wat verwarde blikken, maar mensen beseften al heel snel dat ze net wat te lang staarden, klapten hun mond dicht en liepen verder. Staarders gonna staar, maar daar besloot ik me niets van aan te trekken. Ik weet niet of het aan de hoeveelheid steentjes lag of aan de felle zon die in combinatie met de bling-bling zo mooi weerkaatste, maar shinen deed ik meer dan ooit!

Gevleugeld pareltje

ashley_gc_05.jpg
ashley_gc_07.jpg

Dit bericht bekijken op Instagram

💙🧡

Een bericht gedeeld door 🌸🌸Yerrr🌸🌸 (@wuzg00d) op

Voor een ongeoefende hand kan een winged eyeliner een horrorverhaal betekenen, maar voor mij is dat een kwestie van twee minuten focus – niet dat ik wil opscheppen, hoor. Scherp, strak en bold: zo omschrijven mijn vriendinnen mijn cat eye. Ik draag mijn feline flick dan ook met veel trots en ben niet bang om af en toe te variëren met kleur. Toch kan je je liner naar een hoger, artsyer niveau brengen. Niet alleen de kleur, maar ook de vorm kan de look een vleugje power geven. Instagram-influencer en urban queen Wuzgood begrijpt dat maar al te goed en creëerde haar eigen iconische look: een cutcrease liner (eyeliner in de plooi van je ooglid) in een felle kleur, met wat extra glam onder de ogen met behulp van parels (ideaal om je wallen mee te verdoezelen!). Deze linervorm is zo simpel te creëren dat je in geen tijd - zelfs mét trillende hand – een speelse zomerlook hebt.


Ook al duurden de starende blikken iets minder lang dan bij mijn bedazzled-look, toch maakte deze look mij redelijk zelfbewust. Ik had het gevoel dat there was too much going on en dat gaf me net wat minder zelfvertrouwen. De kleurige, grafische liner vond ik wel zeker geslaagd, maar de volgende keer zou ik de parels misschien achterwege laten!

Color-browing

ashley_gc_13.jpg
ashley_gc_09.jpg

Dit bericht bekijken op Instagram

Anzeige|Advertisement

Een bericht gedeeld door sandra@bulldockberlin.de (@sandrabulldock) op

Mijn wenkbrauwen zijn mijn alles. Ik verlaat het huis niet zonder perfect gekamde wenkbrauwen. Vaak verzorg ik ze met vaseline en daarmee creër ik dan naturelle boy brows. Soms zet ik ze net wat meer aan omdat ik zin heb in volle wenkbrauwen waar zelfs Cara Delevingne niet tegenop kan. De Duitse mode- en beauty-Instagrammer Sandra Bulldock – nee, niet Bullock – brengt graag wat kleur in haar leven en dat mag je letterlijk nemen. Met oogschaduw kleurt ze haar wenkbrauwen in een kleur die past bij haar outfit. Echt iets voor mij dus!


Natuurlijk ging ik voor roze, want pink is life! Geef je gebroken oogschaduw een tweede leven door het poeder met een wenkbrauwborsteltje in een wenkbrauwkammetje te wrijven, om er daarna op los te kleuren. Gekleurde wenkbrauwen opvallend? Misschien wel, maar het resultaat oogde eigenlijk vrij naturel. Bovendien was het veruit de meest neutrale look van deze challenge, dus ik kreeg er heel wat minder reacties op. Dat gaf mijn zelfvertrouwen een boost. Dit was de eerste look waarbij ik zelf niet constant doorhad dat ik iets geks had gedaan. Bij de andere looks zag ik vanuit m’n ooghoek altijd wel een of andere schittering of een parel, terwijl ik bij m’n color-brow-look haast vergat dat ik een extreme look uittestte. Bovendien had ik echt het gevoel dat ze een natuurlijke stijlmatch waren – voor zover roze er natuurlijk kan uitzien. Een vriendin zei zelfs dat pink brows zo goed bij me pasten dat ze vond dat ze mijn dagelijkse look moesten worden. De dagen waarop mijn look wel wat kleur kan gebruiken, hoef ik niet meer te twijfelen!

Het verdict

We weten dat de foto’s die we op Instagram zien vaak het resultaat zijn van fotoshootwaardige make-upsessies, 1001 filters en goeie Photoshop-skills, maar toch blijven we ons eraan spiegelen. Ik wilde dus eens kijken of die prachtige Instagram-looks ook vertaalbaar zijn naar het echte leven. Ook al leverden ze me veel verwonderde blikken op en voelde ik mezelf af en toe nogal zelfbewust, ik bleef de looks en mezelf wel móói vinden. Het was vooral het judgement van anderen of de angst daarvoor die me deden twijfelen. Eens ik me daarover gezet had, voelde ik me een koningin te rijk. Wat mij betreft, is make-up het ideale medium om mezelf in alle vrijheid en speelsheid uit te drukken. Het voelt enorm bevrijdend om gewoon eens iets te doen wat ik zelf echt prachtig vind, los van wat anderen zouden kunnen vinden, ook al is het iets wat je doorgaans op Instagram en in magazines spot en niet in het gewone straatbeeld. Ik zou deze looks dan misschien wel niet elke dag dragen (de full-face bling is bijvoorbeeld nogal over the top om casual aan mijn bureau te zitten schrijven), maar bij een passend event of als ik zin heb om eens gek te doen, wil ik ze zeker nog eens recreëren. Wat de verwonderde blikken betreft, dat went. Zolang je jezelf maar mooi vindt, wat bij mij bij twee van de drie looks echt wel het geval was. Mensen zullen altijd opkijken, maar piekeren over wat ze van je zouden kunnen denken lijkt me verloren energie. Het klinkt cliché, maar be you, boo! En als je even loco wilt gaan, just do it! Geef mij maar wat kleur, bling en een portie gekheid, inclusief starende blikken, in plaats van een saai maar conformistisch spiegelbeeld!

 

Fotografie: Lisa Goethals

POWERVROUW ELISABETH OUNI: NI BLEITEN, NI PLOOIEN EN VEEL WATER DRINKEN

In 2018, besloten wij om voor Vrouwendag vijf badass females te interviewen. Over het leven, over hun inspiratiebronnen, maar vooral over hoe zij zelf willen inspireren. Al die girlpower deed heel wat stof opwaaien, en zowel wij als jullie willen meer van dat. Vanaf nu geven we dus elke maand een powerlady de megafoon die ze verdient en staat Girlcrush nóg meer in het teken van straffe madammen. Neverending International Women’s Day dus, omdat één dag per jaar gewoonweg niet volstaat.

20190325_141238000_iOS.jpg

Elisabeth Ouni

#powervrouw

Content creator, director, creative en music selector. Zo omschrijft Elisabeth Ouni zichzelf op haar Instagram-bio, en wij kunnen daar nog wel het één en ander aan toevoegen. DJ, interviewer, model, krullenbol en music breather extraordinaire bijvoorbeeld. De bezielster van A Polaroid Story is al deze dingen tegelijkertijd, maar bovenal is ze een vrouw die van aanpakken én niet van ophouden weet, die tegen de stroom in ploetert en gewoon haar zin doet. Een echte powervrouw, quoi!


Powervrouw is voor mij een woord dat eigenlijk twee keer hetzelfde zegt. Alsof we nog altijd moeten bewijzen dat er power in vrouwen zit”, begint Elisabeth Ouni, of gewoon Ouni in ’t kort. Omdat vrouwen het in onze maatschappij sowieso moeilijker hebben, moeten we wel sterker zijn, redeneert ze. “Neem nu een alleenstaande moeder met vijf kinderen, wat voor kracht heeft zo’n vrouw nodig om elke dag door te komen?!” Op zoek naar een betere term passeren concepten als boss ass bitch. “Misschien een beetje plat”, lacht Ouni, “maar het dekt de lading wel.”

Denim jas: Wrangler Jeans: Monki Schoenen: Sasha Shoes Zonnebril: Mango

Denim jas: Wrangler
Jeans: Monki
Schoenen: Sasha Shoes
Zonnebril: Mango

Webp.net-gifmaker (23).gif
WAT ZOU J.LO DOEN?

20181018_101152230_iOS 1.jpg

Door deze gedachtegang is de lijst van vrouwen naar wie Ouni opkijkt bijna eindeloos. “Er zijn zoveel vrouwen die ik bewonder, waaronder Ava DuVernay, een grote naam in black entertainment. Ze regisseert, produceert en is ook screenwriter. De filmindustrie is een moeilijke business voor een vrouw, maar zij doet het toch maar.” Ook Tina Turner staat hoog op Ouni’s lijstje. “Voor haar heb ik veel respect. Ik denk dat zij een van de meest underrated females is. Hoe zij na een gewelddadige relatie met Ike Turner teruggekomen is, en op haar 49ste haar carrière in eigen handen heeft genomen, dat vraagt ongelooflijk veel power.” In dezelfde lijn ligt ook Whitney Houston: “Veel te vroeg overleden, maar wat een vrouw!” Ook Charlize Theron krijgt een plekje op Ouni’s lijst, net als J.Lo. “Oh my god, zij is mijn nummer één en ik vergeet haar bijna! Zij is echt een topentertainer. Ook het feit dat ze zo prachtig ouder wordt, vind ik inspirerend. Ze werkt daar hard voor. In tijden van nood is mijn mantra ‘wat zou J.Lo doen?’


Wat levensmotto’s betreft, is Ouni dus goed voorbereid. Don’t let your past define your future is er daar een van. “Gebruik je verleden alsjeblieft niet als een excuus om onvriendelijk te zijn of om minder je best te doen. Ook ‘Be as kind as possible’ vind ik een belangrijke, probeer vergevingsgezind te zijn, maar ook, ‘Doe wat jij wil’! Laat anderen je reis niet bepalen, zelfs als dat betekent dat je soms een stukje alleen moet wandelen.

“IK WIL TEVREDEN ZIJN MET NIETS”

20190325_140048000_iOS.jpg

Ouni probeert ook te leven volgens de The Power of Now-ideologie van Eckhart Tolle. “Dat uit zich vooral in het blokkeren van negatieve gedachten en focussen op je zintuigen”, legt ze uit. “Toen ik bijvoorbeeld daarnet naar hier wandelde, leg ik niet de nadruk op de stress van het op tijd komen of me puur van punt A naar B verplaatsen, maar op wat daadwerkelijk voor mijn neus gebeurt, hoe het weer aanvoelt, hoe de straat erbij ligt, wie voor me zit op de metro, echt proberen te zien wat NU gebeurd.” Aanvullend betekent dat ook de piekerstroom onderbreken en echt in het nu leven. “Zo kan je ook in je slechtste momenten het beste vinden, dat is iets waar ik elke dag aan werk.” Dat doet ze onder andere door elke avond voor het slapengaan even tijd te nemen voor de vraag: waarvoor ben ik vandaag dankbaar? “Die ingesteldheid is een echte herkalibratie van je gedachten, van negatief naar positief.”


Wat ons betreft, is dit alleen al voldoende reden om naar Ouni op te kijken, maar ook haar fighter’s spirit en doorzettingsvermogen finishen hoog in die reeks. “Ik heb nooit de gemakkelijke weg gekozen. Ondanks mijn sociale achtergrond (toen Ouni nog gewoon Elisabeth was, trok ze op haar vijftiende het huis uit om alleen haar geluk te beproeven, red.), heb ik altijd gedaan wat ik wil. Ik heb altijd heel hard gewerkt en dat doe ik nog steeds. Ik geef niet op en ben heel loyaal: when I’m on your team, I’m on your team! Dat mogen dan misschien ouderwetse principes zijn, voor mij werken ze wel.”

NI BLEITEN, NI PLOOIEN

20181018_093612000_iOS.jpg
Blouse: Loavies Gilet: & Other Stories Broek: Fabienne Chapot Boots: Loavies

Blouse: Loavies
Gilet: & Other Stories
Broek: Fabienne Chapot
Boots: Loavies

20190326_075032000_iOS.jpg

Opgegroeid met de uitspraak ‘ni bleiten, ni plooien’ (lacht), is Ouni vandaag vooral een voorbeeld van doorzettingsvermogen. “Na enkele jaren A Polaroid Story wou ik er eigenlijk een streep onder zetten, maar ik was te nieuwsgierig en te koppig om mijn project te verlaten alleen maar omdat het moeilijk was.” Carrièregewijs heeft ze inderdaad geen cadeaus gekregen. “Ik ben al bezig sinds 2009, maar ik heb het gevoel dat België nog steeds niet helemaal weet waar ik mee bezig ben, terwijl ik wel al de grootste hiphopartiesten voor mijn lens heb gehad.”


Ook al is Ouni geen fotograaf of journalist van opleiding, maar volledig autodidact. “Ik ben bijvoorbeeld de enige in België die Kendrick (Lamar, red.) op video heeft kunnen interviewen, Mark Ronson (notoir voor zijn weigerachtigheid tegenover interviews, red.) zelfs twee keer. Ik sta nu in het rooster van de meeste sterren, wat echt wel bijzonder is, want de Belgische pers wordt vaak overgeslagen. Ik heb door de jaren heen het vertrouwen van artiesten gewonnen, en dat werpt zijn vruchten af!


Het is dan ook heel toepasselijk dat ‘work until they can’t ignore you’ nog één van Ouni’s oneliners is. “Intussen is mijn body of work onontkoombaar geworden, mijn portfolio is echt huge.” Dat wat ze doet desondanks onder de radar blijft, daar heeft ze intussen vrede mee. “Ik doe dit uit passie, niet omdat ik zelf in de spotlights wil staan, maar ik moet natuurlijk ook leven, en België is geen gemakkelijk land om via YouTube inkomsten binnen te halen. Toch ben ik nu heel trots dat ik ben blijven voortdoen.” Instant succes bestaat immers niet, weet ze, “ook al laten sociale media ons soms anders geloven, doen wat je echt wil doen is het moeilijkste wat er bestaat.”


En omdat opgeven niet in haar woordenboek staat, zijn er nog wel wat dingen waar ze van droomt. “Tot nu toe staat er een koffietafelboek naar aanleiding van 10Y APS in 2020 en een reizende expo in Parijs, Berlijn en New York op de planning. Daar deden trouwens al een testronde mee in Gent en Brussel, als proof of concept. Verder hoop ik A Polaroid Story verder uit te diepen, te evolueren naar bredere gesprekken met een groter publiek en interessante gasten die niet louter uit de muziekwereld komen maar ook uit film en mode en om op YouTube te groeien.” Ook een film maken staat nog op Ouni’s dromenlijstje. “Ik zou op een dag wel een biopic van een artiest willen maken, al ben ik me ervan bewust dat ik nog heel wat vlieguren te gaan heb voor ik dat tot een goed einde kan brengen.” Intussen timmert ze aan de weg als regisseur met video’s voor Coely (Celebrate en No Way) en de Brusselse Moka Boka (Sourire) op haar conto.”Verder wil ik gewoon dingen blijven doen, meer reizen en gelukkig zijn!” (Die powervrouwen, het zijn net mensen…)

“WATER DRINKEN IS MIJN BELANGRIJKSTE BEAUTYTIP”

Zo onstuitbaar als ze is op carrièrevlak, zo chill is Ouni wat haar beautyroutine betreft. “Ik ben daar zó lui in dat ik mij vroeger vaak zelfs niet ontschminkte voor ik ging slapen. Intussen heb ik iets meer zelfdiscipline ontwikkeld, maar het blijft moeilijk.” Nochtans, wat zou J.LO doen, toch? “Inderdaad, zij is een sterke motivator en ik reinig mijn huid nu toch op z’n minst elke avond met micellair water van Bioderma of Garnier.” Daarnaast is Ouni ook zwaar fan van Caudalie en van het Advanced Night Repair-serum van Estée Lauder. “Ik was daar eerst sceptisch over, maar ik ben echt wel onder de indruk. Ik gebruik ook graag Weleda Skin Food, die crème is een beetje vettig, maar een echt comfortproduct en niet te duur ook. Maar ik geef toe dat ik het best een hele opgave vind om dat iedere dag te doen. Het lukt me nog niet altijd.”


Ouni’s picks


Op momenten dat ze wat meer tijd en budget te besteden heeft, gaat ze ook graag naar de schoonheidsspecialiste voor een huidbehandeling. “En één keer per maand boek ik een massage. Ik geloof erin dat stress je ziek kan maken, dus daar wil ik meer in investeren.” Maar haar belangrijkste beautytip is toch wel water drinken. “Ik heb sinds kort een SipWell in huis, dat helpt mij echt om voldoende water binnen te krijgen.” – “Én sporten!”, benadrukt ze. “De gym is vervelend maar sinds ik mijn eigen video edits doe, voel ik dat ik meer sport nodig heb. Ik mag nog 10 ton make-up op mijn kop dragen, als mijn lijf niet lekker voelt, heeft dat geen zin voor mij.”


Met make-up ben ik trouwens go hard or go home. Dagelijks zorg ik gewoon voor een goed gehydrateerde huid, maar draag ik meestal geen make-up, maar als ik uitga, dan ga ik ook echt all out met make-up.” Als model pikte Ouni heel wat trucjes op en ze weet heel goed waar ze mee bezig is. “Tegen de wallen zweer ik bij concealer van Chanel en foundation had ik vroeger altijd van Helena Rubinstein, maar tegenwoordig gebruik ik ook Laura Mercier en binnenkort wil ik Armani testen.”


Terwijl ze verder blijft praten, haalt ze het ene product na het andere uit een grote totebag vol beauty stuff, “als ik dat allemaal bij heb, ben ik op mijn gemak”. “Verder gebruik ik altijd Prep & Prime van M.A.C en doe ik ook altijd bronzer, contour en highlight op”, voor die J.LO-glow, natuurlijk. Ook M.A.C-lippenstiften in de kleuren Ruby Woo en Russian Red – “ik heb een zwak voor die Vanessa Paradis red lips oldskool French look” – zitten in haar tas, vlak naast het lippenpotloodje Spice, dat haar aan make-mogul, Kylie Jenner, doet denken. “Ik hou van de warmte die zij in haar looks steekt.” Verder heeft Ouni een voorliefde voor intens groen opgemaakte ogen en ooglooks met een cat- of smokey eye. “O, en een wimperkruller, die gebruik ik echt dagelijks, zet dat er maar in.” Consider it done!

Follow Ouni:
@ouninana // @apolaroidstory

youtube.com/apolaroidstory


Fotografie: Julia Dubois Rosca
Styling: Kiki Vogels
Makeup & hair: Ine D’hoe

Walk the liner: de comeback van de nineties-lipliner

Van croptops tot buffalo’s en scrunchies, de nineties en alles wat ermee te maken heeft, zijn weer helemaal terug. Ook op beautyvlak trouwens. Getuige daarvan is onder andere de comeback van de nineties-lipliner. Tot voor kort zat het lippenpotloodje nog veilig opgeborgen in de ‘in die tijd leek het een goed idee’-kast, maar wij zijn er klaar voor om de lipliner en de nineties-look weer helemaal te omarmen!

1435862669-upload.png
 

We geven het toe, lipliner heeft een slechte reputatie. Veel vrouwen hebben nog altijd emotionele littekens van de donkerbruine, overlijnde lippen die in de jaren 90 hun opwachting maakten. Maar dat is lang niet de enige look die je met lipliner kunt bereiken. Het potloodje wordt immers al decennialang gebruikt door vrouwen (en soms zelfs mannen) om de vorm van de mond anders te doen lijken. Zo kan je je lippen er voller mee doen lijken, een meer uitgesproken cupidoboogje creëren of er gewoon je make-uplook mee pimpen. Dus waarom zouden we onze liner niet weer bovenhalen?!Timeline(r)

Clara Bow

Clara Bow

Lipliner mag de laatste jaren dan wel een soort slechte reputatie hebben – naar mijn mening geheel onterecht, trouwens – dat is lang niet altijd het geval geweest. Doordat lipliner de perfecte oplossing is om je lippen de lipcontour te geven waar je van droomt, was het lange tijd een begeerd product in de beautytasjes van vrouwen. Doorheen de tijd veranderde de gewenste vorm van lippen voortdurend, maar welke vorm ook in was, lipliner was steeds de oplossing. Want shaping en contouring mag vandaag dan wel bijna de norm zijn, met make-up de vorm van je gezichtstrekken manipuleren is van alle tijden. De dames in de roaring twenties wisten bijvoorbeeld maar al te goed hoe ze dat moesten doen. Eén lady was bijzonder bedreven in haar lippen shapen: meet Clara Bow, of zoals wij haar graag noemen: de Moeder der Liner.

In de jaren 20 waren doll lips het schoonheidsideaal: zo smal mogelijke lippen in combinatie met een zeer uitgesproken cupidoboog. Je lippen moesten als het ware een hartje vormen. Voor de dames die niet het geluk hadden met een natuurlijk hartjesmondje geboren te worden – zowat iedereen dus – was lipliner de heilige graal. Clara Bow was een van hen, maar wilde de trend niet mislopen. Zij had als eerste het goede idee om een stuk van haar boven- en onderlip te omlijnen, om zo die scherp afgetekende, ronde cupidoboog te verkrijgen. De buitenste mondhoeken daarentegen omlijnde ze niet, zodat ze dat smalle mondje erbij kreeg. Op die manier creëerde ze een lipcontour die wel wat meehad van dat o zo gewilde hartjesvormige kusmondje. Daarbij werd altijd een liner gekozen in (bijna) dezelfde tint als die van je lipstick. Na de jaren 20 tot en met de jaren 50 passeerden nog een aantal andere lipvormen de revue: van een scherpe, haast puntige cupidoboog à la Marlène Dietrich tot de platte bovenlip waarbij de cupidoboog bijna wordt weggetekend, zoals bij Rita Hayworth en Joan Crawford, en de volumineuze, extra brede bovenlip die Marilyn Monroes pout definieerde.

In de jaren 60 en 70 lag de focus meer op de ogen dan op de lippen, waardoor een natuurlijker ogende liplook in was – lees: de lipliner verdween een beetje naar de achtergrond. In de jaren 80 werd er vooral weer omlijnd met dezelfde kleur als je felle lipstick. Pas in de jaren 90 zorgde lipliner plots voor een heel andere look: die typische donkeromlijnde nineties-lippen die lipliner uiteindelijk een tijdje van de troon zal stoten in make-upland, maar vandaag net weer helemaal terug is.

 
05ce658e4c30cdf5c0910b594bb22447.jpg

Het waren zwarte vrouwen en latina’s die in de jaren 90 voor een erg opvallende comeback van de liner zorgden. Zoals gezegd had je lipliner daarvoor eigenlijk steevast dezelfde tint als je lipstick. Maximum één tint donkerder misschien, om de illusie van schaduw te wekken. Zwarte vrouwen en latina’s gingen echter nog een stapje verder: zij gingen hun donkere lippen met donkerbruine of paarse liner omlijnen en vulden de rest van hun lippen op met een veel lichtere kleur om de illusie van vollere lippen te creëren. Denk maar aan foto’s van een jonge Tyra Banks bijvoorbeeld.

De trend van het omlijnen met een donkere kleur zette zich verder in de rest van de jaren 90 en de beginjaren van 2000, en waaide ook over naar de westerse community. Blanke meisjes gingen ook hun – iets lichtere – lippen overlijnen (de lipliner net buiten de eigenlijke lipcontour aanbrengen) met diezelfde donkere liners, wat zorgde voor een heel extreme en opvallende look. Net doordat het contrast van de gebruikte kleuren bij hen nog veel groter was, was het meer een schreeuwerige feature dan een subtiele illusie. Dat zorgde ervoor dat veel mensen er uiteindelijk een afkeer van kregen en er ook vandaag nog altijd nachtmerries over hebben. De beruchte Pamela Anderson- of Drew Barrymore-look die meerdere keren op de rode loper verscheen, beschouwden we tot nog niet zo lang geleden als tacky.

Door de ‘foute’, overdreven beautylooks in de nineties en nillies, begonnen vrouwen wereldwijd voor een iets minder opvallende make-uplook te kiezen, wat de tijdelijke ondergang van de lipliner inluidde. Rest in peace, potloodje. Nog steeds krijgen veel vrouwen de kriebels bij het idee van lipliner dragen en zweren ze bij God dat zij er alleszins nooit meer zo ‘fout’ zullen uitzien. Want ook al bestaat lipliner al zo lang en zijn er al erg veel liplinerlooks de revue gepasseerd, mensen blijven terugdenken aan die (vrij recente) foutste versie van het lippotlood.


Lipliner gaf zich echter niet zomaar gewonnen en kroop vanaf 2013 weer als een zombie uit het graf. Door de groei van sociale media, Instagrammodellen en de bekende lip poutherinner je je nog de periode waar een peaceteken-en-duckfacecombo op zowat elke foto opdook? – werd lipliner weer een must have. Overlijnde matte liplooks ontploften nog meer toen Kylie Jenner beweerde dat zij nooit lipinjecties had gehad, maar haar lippen voller deed lijken door ze met lipliner te overlijnen.


Ook vandaag zijn volle, luscious lips nog steeds een must have. Veel mensen laten fillers inspuiten, maar dat is natuurlijk niet voor iedereen een evidente oplossing. Na de horror van de Kylie Jenner lip challenge, beslisten velen dat een simpel potloodlijntje toch een makkelijkere oplossing was dan hun lippen volume te geven door ze vacuüm te zuigen met een shotglaasje. Lipliners kunnen gelukkig naast een leuke liplook ook de illusie van vollere lippen creëren waar geen naalden of shotjesglaasjes aan te pas komen.

image.jpg
download-2.jpeg
pamela-anderson-4.jpgSubtiele nineties

photo1.jpg
photo3.jpg

Millennials worden anno 2019 helemaal gek van de zogenaamde Y2K-look – je weet wel, frosty oogschaduw, opblaasbare stoelen, moonboots en op aliens geïnspireerde kapsels – en lipliner hoort daarbij. In tegenstelling tot de dunne, strak getekende sharpie eyebrows, is lipliner wel lekker veelzijdig, wat ervoor zorgt dat er voor iedereen wel een liplinerlook bestaat, zowel voor de durvers als voor de subtiele zielen.

photo3.jpg

Wie wel van de nineties-look houdt, maar het allemaal wat minder fel wil, geen probleem. Neem een lipliner die twee tinten donkerder is dan je natuurlijke lipkleur en omlijn (of overlijn) je eigen liprand. Ga over de volledige lip met een gloss om zo een nineties-vibe te creëren die evengoed in 2019 past. Je kan er natuurlijk ook altijd een gloss met holografische finish overheen gooien om het nog een extra nineties touch te geven.


Voor de durvers die liever de drastische Y2K-look terugbrengen: this is your time to shine! Neem een lipliner die minstens vier tinten donkerder is dan jouw eigen lipkleur (bij voorkeur donkerbruin of paars), en omlijn (of overlijn) je lipcontour. Breng er een gloss over aan. En als je helemaal into the nineties wilt duiken, neem dan je scrunchies en lagetaillejeans ook al maar uit de kast!

Wees vooral niet bang om lipliner aan je look toe te voegen en ermee te spelen. Teken er gewoon op los. Want make-up is een proces van trial en error, en zelfs de meest foute looks komen gegarandeerd terug!

Fotografie: Marie Lennertz
Model: Indu Gorris
Makeup: Ine d’hoe

De beautyfavorieten van de Girlcrush-redactie: maart 2019

You’ve got mail’. Het heeft bij Girlcrush een heel andere betekenis dan het had in de romantische komedie met Meg Ryan en Tom Hanks. Bij ons zit de mailbox dagelijks vol met een lading nieuwe beautyproducten en komende lanceringen. Niet dat je ons hoort klagen. Omdat we zelf door de bomen het bos – of beter gezegd: de gloss – niet meer zien, trakteren we jullie maandelijks op onze nieuwe favorieten.

 

CEO en oprichtster Crystal

Brow Blade-potlood van Urban Decay

 
Beschikbaar in 8 tinten €26,00

Beschikbaar in 8 tinten €26,00

 

Ik ben al jaren verslaafd aan wenkbrauwpotloden wegens irritante kale plekjes in mijn wenkbrauwen. Geen andere optie dan elke morgen bijtekenen dus. Hoewel ik flirt met het idee om microblading uit te testen – I’ll keep you posted about that – heb ik me voorlopig neergelegd bij het feit dat ik elke morgen vijf minuten vroeger moet opstaan om mijn face frames bij te tekenen.


Dit twee-in-éénwenkbrauwtool is deze maand mijn absolute beautyfavoriet wegens de nieuwe inkstain. Aan de ene kant heb je een fijn potlood om fijne haartjes bij te tekenen – niets speciaals, gewoon goed en efficiënt – en aan de andere kant een heel fijn, waterproof stiftje. Het product lijkt wel op je wenkbrauwen getatoeëerd (en niet op een trashy nineties-manier, maar op een ‘hallo, mijn naam is Crystal Delevingne’-manier. Bovendien blijven je bijgetekende wenkbrauwen onberispelijk tot in de kleine uurtjes. Aangezien het borsteltje zo fijn is, kan je met een vaste hand heel makkelijk superrealistische haartjes tekenen. 200% goedgekeurd dus!Mede-CEO Bert

Electric Ink Tattoo Care Vibrancy Serum

 
Verkrijgbaar bij Kruidvat € 18,99

Verkrijgbaar bij Kruidvat € 18,99

 

De lentezon is in het land, maar die zonnestralen doen gekleurde tatoeage-inkt verbleken. De UV-stralen in zonlicht breken immers de pigmentdeeltjes van de inkt af. Ikzelf heb verschillende tatoeages, het merendeel met kleur, dus ik ben helaas een ervaringsdeskundige. Dit serum van Electric Ink is speciaal gemaakt voor tatoeages die volledig genezen zijn. Het zou ervoor moeten zorgen dat de kleur van je tattoo mooi behouden wordt en zou de kleur op lange term kleur ervan zelfs verbeteren. Na mijn eerste ‘smeertest’ ben ik best al enthousiast, maar ik houd jullie op de hoogte van het resultaat na langdurig gebruik!


Editor-in-Chief Kora-Lee

IUNX Parfums Paris 01 Eau Argentine

IUNX Parfums Paris 01 Eau Argentine, € 170,00/ 150 ml.

IUNX Parfums Paris 01 Eau Argentine, € 170,00/ 150 ml.

Een dik jaar geleden was ik in Parijs, waar ik leuke beautyhotspots voor jullie verzamelde. In een strak ingericht boetiekje in het trendyHotel Costes maakte ik er eindelijk kennis met de parfums van IUNX, het parfummerk van Olivia Giacobetti. Zij is onder meer verantwoordelijk voor iconische creaties zoals het vijgenparfum Philosykos en de openhaard-kaars Feu de Bois, beiden van Diptyque, maar ook de neus achter een paar van mijn persoonlijke parfumfavorieten, zoals Elixir van Penhaligon’s en Tea For Two L’Artisan Parfumeur.

Bij IUNX werd ik halsoverkop verliefd op L’Eau Argentine, een delicate blend van maté, rijststro en gedroogde hennep. De geur doet eerst denken aan de kurkdroge, licht zoete geur van hooi en stro in de zinderende zomerzon, maar heeft ook een fris, bijna zilt randje. Daarna ontwikkelt het zich langzaamaan tot een subtiele, knuffelbare geur die mooi versmelt met je huid. Denk aan pasgepoederde babyhuid, maar dan moeiteloos elegant zoals alleen Olivia Giacobetti dat kan.


Mijn omschrijving doet het parfum amper recht aan, je moet het ruiken en dragen om het te snappen. Ik kan alleen maar zeggen dat ik het één keer geroken had en het al die tijd maar niet uit mijn hoofd kon zetten. Een dikke week geleden was ik opnieuw in Parijs, deze keer om mijn 29ste verjaardag te vieren. In de IUNX-boetiek was de geur nog precies zoals ik me kon herinneren, en – belangrijker – ik was nog altijd even verliefd. Ik ging dan ook schaamteloos door de knieën, maar het is ongetwijfeld het beste verjaardagscadeau dat ik mezelf ooit heb gegeven!Redactrice Ine

Dior Hyaluronic Lipplumper Maximizer in Holo Purple

In 8 verschillende tinten € 38,43

In 8 verschillende tinten € 38,43De ultieme nineties-lipgloss! In combinatie met een lippotlood creëer je met deze holografische glanskleur een perfecte throwback liplook. Als je hem meermaals per dag aanbrengt, werkt ook de plumpingfactor best goed, al heb ik wel het idee dat mijn lippen er na een tijdje aan wennen en het effect afneemt. Desondanks is dit zowat de gloss van mijn tienerdromen!Redactrice Ashley

Inc.redible Cosmetics Highlighter Jelly in Flocking Fabulous

48347769_070_b copy.jpg

Inc.redible leerde ik kennen toen ik meedeed aan hun giveaway samen met make-up artist @vivis_makeup. Volledig onverwacht won ik die – waarom was het niet de lotto?! – en kreeg ik vivi’s favoriete producten opgestuurd, waaronder deze Highlighter Jelly.


De gel is supergepigmenteerd en geeft een glow waar zelfs natuurlijk zweet niet tegenop kan. Ik heb de gel in drie kleuren, maar mijn favoriet is de roze Flocking Fabulous, alleen al omdat die naam mijn totem zou zijn geweest als ik ooit in een jeugdbeweging had gezeten. De zachte roze kleurwaas wekt de illusie dat je eigenlijk ook al wat blush draagt en dan komt daar nog eens die heerlijke glow bovenop. Bovendien gebruik ik deze highlighter niet alleen op mijn jukbeenderen, maar ook op mijn oogleden, in combinatie met een felrode lip. Want roze en rood zijn de perfecte match! Multifunctioneel, niet duur, vegan en cruelty-free, nu ook verkrijgbaar op Zalando and I love it! Bovendien breiden ze hun collectie meer en meer uit, dus hou het in het oog voor nieuwe make-up candy, maar geef ons de schuld niet als je weer eens op een product botst dat je ooooo zo graag wilt testen!


Stagiaire Indu

Diorskin Nude Luminizer

 
In 6 tinten beschikbaar € 43.50

In 6 tinten beschikbaar € 43.50

 

Als voorzichtige make-upgebruiker dipte ik mijn teen in onbekende wateren toen ik mezelf trakteerde op enkele luxueuze beautyproducten. Een daarvan was de Nude Luminizer-highlighter van Dior. Toegegeven, het is niet dat ik al talloze highlighters heb uitgeprobeerd en uitgebreid kan vergelijken. Maar nu ik deze heb, zijn er maar weinig andere die me nog kunnen verleiden.


Vanaf de eerste keer dat ik het zilveren poederdoosje bovenhaalde, was ik verknocht. Een mooie verpakking is één zaak, maar als de inhoud ook nog een langdurig, mooi effect heeft, is het een triple win! Op dagen dat ik mijn huid extra wil laten stralen, zet deze finishing touch mijn jukbeenderen subtiel in de spotlights. Ready, set, glow!

Millennials: FOMO of feel-good?

Als je de Instagramaccounts van menig influencer erop naslaat, zou je denken dat het lijflied van millennials Glamorous van Fergie is. Maar ondanks het sexappeal van Miss Fergalicious en haar humps voelen heel wat millennials zich niet zo flawless en zelfzeker. Die memegeneratie, grofweg geboren tussen 1980 en 2000, heeft immers heel bewust de opkomst van het internet en social media meegemaakt. En in die nieuwe wereld van Instagram en Pinterest moet elke foto in je feed 100% instaperfect zijn. Want dat wekt de indruk dat je hele leven perfect it. Fake it till you make it anno 2019. Maar die onophoudelijke confrontatie met schijnbare perfectie is niet zonder gevolgen. Veel jongeren struggelen met dat ‘perfecte’ beeld waar ze zich niet echt in herkennen en vinden daarom maar moeilijk een plekje in die virtuele wereld. Maar omdat sociale media zo alomtegenwoordig zijn, kunnen ze zich er ook niet aan onttrekken. Daarnaast hebben millennials weleens last van FOMO. Geen Pinterest-worthy modern fotografiemuseum, maar een afkorting van ‘the fear of missing out’: de schrik om iets belangrijks te missen. Want door sociale media worden we non-stop op de hoogte gehouden van de coolste events, de allerlaatste resto’s en exotische reisbestemmingen die we écht niet mogen missen. Sociale media maken millennials dus op meer dan één manier onrustig en onzeker. Licht ironisch voor een generatie die vaak wordt afgeschilderd als verwaand, narcistisch en entitled. Maar dat negatieve beeld strookt eigenlijk niet helemaal met de werkelijkheid. Bij Girlcrush hadden we onze buik vol van al die negativiteit. Wij gingen de positieve tour op en vroegen we aan vier typische Gen Y girls waar zij geluk in vinden en wat hun zelfvertrouwen geeft. Die antwoorden waren verrassend simpel, maar toch empowering enough to make it through another day!

Lara.jpg
Laura.jpg
Lauren.jpg
 
 
Webp.net-gifmaker (22).gif
Aiko.jpg

Ashley (23)

dddddddrrrr.png

“Voor mij gaat zelfvertrouwen om tevreden zijn met jezelf. Vaak denk ik: ugh, why did I eat all those cookies… there goes my diet. But why even care? Ja, ik wil gezond leven en er zo goed mogelijk (in zoverre dat kan) uitzien, maar ik wil mezelf niet alles ontnemen om alleen maar te voldoen aan een ideaalbeeld dat gecreëerd werd door de maatschappij (overruled by men, sorry, not sorry). Bovendien heb ik een vrij uitgesproken stijl: ik huppel - just kidding, ik ben lomp - op mijn Buffalo’s of Triple S-sneakers met extremely oversized witte puffer coat naar mijn volgende les. Vaak krijg ik, zelfs op een redelijk vrijzinnige campus, vreemde blikken toegeworpen. Als tienermeisje vond ik dat gestaar heel lastig. Ik had altijd het gevoel dat ik de vreemde eend in de bijt was. Nu kan me dat gelukkig niet zo veel meer schelen. I know people have so much nerve, so why even bother?! Mijn zus haar favoriete slagzin luidt dan ook: Let me live! En ze heeft 200% gelijk!


Soms heb ik dagen dat ik me echt slecht voel. Mijn vetjes irriteren me, ik wil alleen maar slapen of Netflix bingen. Andere dagen denk ik: damn girl, you’re so fine! Wat ik wil zeggen is: Als je zin hebt om een hele dag te liggen zweten in je onesie: do it. Heb je zin om jezelf helemaal op te tutten op welke manier dan ook? Ga je gang. Laat vooral anderen jou niet tegenhouden alleen maar omdat ze weleens een scheve blik op jou zouden werpen. Laat hen maar energie verspillen. Jij kan de jouwe gebruiken om een hele dag te slayen en lekker jezelf te zijn. Ik hou ervan om te leven volgens de wijze woorden van Hannah Horvath (Girls): ‘I might be a voice of a generation.’”


Zeneca (19)

Zenéca.jpg

Me omringen met mijn favourite humans en de positieve energie in de lucht geven me zelfvertrouwen. Je kan perfect gelukkig zijn met wat je hebt zonder dat je het allernieuwste item hoeft te scoren, en dat zorgt er zelfs voor dat mijn creatieve geest tot uiting komt. Ik hou ervan om te experimenteren met make-up, kledij… Mijn boodschap aan de wereld? Laat iedereen zien dat vrouwen met verschillende shapes and figures mooi zijn, of je nu een reus bent of je bent twee koppen kleiner dan je gemiddelde vriendengroep… It doesn’t matter! Laat niemand anders bepalen wat je met jouw lijf moet doen. Niemand heeft het recht om te beslissen over hoe jij je voelt. Dat is iets wat je zelf moet bepalen. Voor wie leef je? Voor jezelf of voor iemand anders?


Laura (21)

Laura.jpg

“Zelfvertrouwen is… nieuwe dingen durven en je goed in je vel voelen. Als ik met vriendinnen op stap ga, voel ik me af en toe weleens een aardappel, maar dat wil niet zeggen dat ik niet gelukkig ben met mezelf. Ik hou van mezelf zoals ik ben en ik laat me zeker niet beïnvloeden door sociale media. Mijn ultieme tip is om soms niet te lang in de spiegel te kijken: als je te lang kijkt begin je de 'lelijke' dingen te zien, hoe mooi je ook bent. Also, bodyshaming is not done!

Aiko (19)

Aiko.jpg

“Zelfvertrouwen krijg je niet van vandaag op morgen. Ik heb zelf een hele weg afgelegd. Meestal weet ik in de ochtend welke soort dag het gaat worden. Ook sociale media zorgen ervoor dat ik soms onzeker ben. Mensen met een perfect strak lichaam passeren steeds de revue, maar daar zet ik me snel over. Het is een soort klik in mijn hoofd waarbij ik denk: eigenlijk zie ik er ook goed uit, ik heb goede vrienden, iemand die van mij houdt en ik word omringd door mensen waarbij ik me altijd goed kan voelen. Mensen moeten stoppen met constant te oordelen. Ik had ooit een topje aan waaronder je geen bh kon aandoen en toen hoorde ik iemand zeggen: “Geen bh dragen, dat doe je toch niet.” You do you. Als ik of eender wie zich comfortabel voelt in een kledingstuk dat buiten je eigen comfortzone is, zou ik dat aanmoedigen. Girl power!”

 

Video/fotografie: Jeffrey Roekens
Styling: Sien Sergooris
Makeup: Crystal Die
Modellen: Aiko, Lauren, Laura, Zenéca, Lara, Louise

Muted nails a.k.a. nude 2.0: een subtiele kleurupgrade voor je nagels

Zijn snoepkleurtjes, fluo of vrolijke pasteltinten jouw go-to nagellakkleuren in de lente of zomer? Hold your horses, want dit seizoen geen schreeuwerige neonnagels, maar wel elegante, ingetogen grijstinten. Girlcrush ontleedt voor jullie deze nieuwe nageltrend.

Zoe10.jpg

Like the ‘koel’ kids do

 
Zoe9.jpg
© Kim Nijs

© Kim Nijs

 

Voor wie al helemaal in zomerstemming is en niet langer kan wachten om een leuk zomerkleurtje aan zijn nagels te geven, heeft Girlcrush één tip: muted nails. Deze trend geeft je nagels deze lente en zomer ook in de brandende zon een coole look.

Tone down!

Wat muted nails precies inhouden? Noem ze gerust het net iets kleurrijkere broertje van nude nails: een getemperde kleur met een assige, grijsgrauwe, koele ondertoon. Neutraal, maar wel met een spatje kleur. Koel, koeler, coolst en lekker neutraal, maar verre van het ietwat saaie beige waar we nu al een paar jaar onze nagels mee lakken.


Want muted nails komen niet uit het niets opduiken. Een van de voorbodes van een vergrijsde nudetint was ongetwijfeld de greige taupekleur Particulière 505 waar Chanel in 2009 al hoge ogen mee gooide. Het luxemerk zat toen in geen tijd door zijn voorraad heen en legde zelfs wachtlijsten aan voor zijn felbegeerde it-nagellaktint! De muted trend van vandaag bouwt daarop voort met een hele reeks aan vergrijsde tinten op de catwalks van onder andere Temperley London, 3.1 Phillip Lim en Gucci.


Muted & minimalistisch

Ook Essie-nailartist Michelle Saunders lakte dit jaar heel wat nagels voor de catwalks van New York Fashion Week. In een interview met Elle vertelt ze dat er opvallend veel vraag was naar neutrale manicures die toch niet nude waren. Muted nails staan immers mooi bij de neutrale, minimalistische beige-, grijs- en bruintinten die momenteel bij veel kledingmerken te zien zijn en zorgen voor een subtiel kleuraccent. Minimal make-upje erbij en je ziet er moeiteloos understated chic uit. Getemperde kleuren staan bovendien elke huidskleur even mooi. Ideaal voor op de catwalk, die gelukkig steeds diverser wordt, maar vooral erg handig in het multiculturele straatbeeld van vandaag.


One shade fits all

Misschien wel allergrootste pre van muted nails is dat er voor elk wat wils is. Wie met koele, grijzige nagellakkleuren vreest voor een terugkeer van de emo-look hoeft zich geen zorgen te maken: eigenlijk kan je van zowat elke kleur een muted versie maken, ook van van nature warme tinten als oranje en koraal of van vrolijke pastelsnoepkleurtjes. Zolang de kleur maar zachter en grijzer is dan het fellere origineel zit je goed.

Voor wie toch lijdt aan een lichte vorm van emo-nostalgie: zwart is wel degelijk een optie. Dit seizoen ben je geen Debbie Downer meer als je tijdens de zomermaanden voor zwarte nagels gaat, je bent gewoon helemaal on trend!


Toch nog steeds verslingerd aan nude? Om je vertrouwde nude manicure muted te maken, kan je bijvoorbeeld vier vingers per hand op de nieuwe, vergrijsde tintjes trakteren en één enkele nagel in een understated zachtroze tint lakken. There you go, muted and nude just got a baby!


Voor elke (huids)kleur, mindset en nagellengte: deze trend discrimineert niet. Welke versie van muted nails spotten we binnenkort op jouw nagels?

SHOP MUTED NAILS

Tom Ford - toasted sugar €35

Tom Ford - toasted sugar
€35

Chanel le vernis - Garconne €26

Chanel le vernis - Garconne
€26

Essie - not just a pretty face €12.49

Essie - not just a pretty face
€12.49

Nailberry - taupe la €20.40

Nailberry - taupe la
€20.40

Nailberry - fashionista €20.40

Nailberry - fashionista
€20.40

Hema €4.50

Hema
€4.50

O.P.I - YOU’RE SUCH A BUDAPEST €15.95

O.P.I - YOU’RE SUCH A BUDAPEST
€15.95

Giorgio Armani - Parma Greige €24.90

Giorgio Armani - Parma Greige
€24.90

Thanks to our topteam

Fotografie: Kim Nijs
Styling: Kiki Vogels
Makeup & hair: Crystal Die & Ine D’hoe
Model: Zoe P @ The Agent

Mijn volgende coupe? Kort en krachtig, alsjeblieft!

Waar weelderige lange lokken eeuwenlang hét vrouwelijke schoonheidsideaal bij uitstek waren, hebben vrouwen anno 2019 de keuze. Lang, middellang of kort, qua kapsels is er tegenwoordig voor elk wat wils. We zien dan ook dat lange, romantische beach waves meer en meer plaatsmaken voor korte, pittige coupes als de bob, pixie of buzzcut. Toch blijft het aloude schoonheidsideaal hardnekkig zijn sporen achterlaten, want korte kapsels voor vrouwen worden doorgaans nog altijd gezien als iets abnormaals. Al te vaak worden ze daarbij afgeschilderd als het onfortuinlijke gevolg van een impulsieve beslissing in een of andere labiele bui of dramatisch persoonlijk crisismoment. Maar waarom zou een korte vrouwencoupe altijd zwakte, leed of verdriet moeten symboliseren? Juist, er schuilt veel meer kracht en pit in die korte kopjes dan je denkt!

Untitled-1.jpg
 

Korte metten met het verleden

Het is een huizenhoog cliché in films en series: het moment dat een mentaal gebroken vrouw voor de spiegel staat en besluit om haar lange lokken eigenhandig radicaal te kortwieken. Een handige manier om haar psychologische labiliteit te verbeelden (een vrouw moet wel gek zijn om haar mooie, lange haren kort te knippen, niet?) én meteen ook visueel een soort breekpunt aan te geven: er is een lange voor en een korte na. Want een korte coupe hoeft niet alleen op een crisis te wijzen, het kan ook staan voor een nieuw begin. Of je nu een zware, onverwachte relatiebreuk moet verwerken of een mogelijk levensveranderende tegenslag op je werk, je lange lokken kunnen plots aanvoelen als een ondraaglijke getuige van een verleden dat je liever achter je laat. Een clean cut kan dan helpen om je geest wat rust te geven en komaf te maken met je vroegere zelf.

Kankerpatiënt, lesbo of skinhead?

Amber Rose

Amber Rose

Kiest een vrouw voor een kaalgeschoren hoofd of een korte buzzcut, dan krijgt ze meewarige blikken toegeworpen. Want wie kaal is, moet wel ziek zijn, toch? Nee? Dan ben je vast een neonazistische skinhead! Ook worden korte kapsel vaak automatisch als mannelijk gezien, dus moeten vrouwen met een kort kopje wel lesbische manwijven zijn. Lange haren staan immers van oudsher symbool voor schoonheid, vrouwelijkheid, verleiding en sexappeal. Waarom zou een vrouw al die zaken doelbewust opgeven? Dan moet er toch iets grondig mis zijn?

Kort en klaar

Naar dit soort absurde redeneringen heeft team Girlcrush absoluut geen oren. Je kunt perfect mooi, sexy en vrouwelijk zijn met kort haar. Punt uit. Kijk maar naar topmodel Amber Rose: de gemillimeterde coupe van deze Amerikaanse feministe was jarenlang het handelsmerk dat haar look bepaalde. Simpelweg omdat de buzzcut van zangeres Sinéad O’Connor in de videoclip van ‘Nothing Compares 2U’ haar geïnspireerd had. We hoeven het dus niet altijd zo ver te gaan zoeken: er hoeft niet altijd een reden te zijn om iets te veranderen aan ons uiterlijk. Soms is gewoon iets leuk en mooi vinden meer dan reden genoeg. Dat is bij onze make-uplook toch ook vaak het geval? En een korte vrouwencoupe kan heel chic en elegant staan, én tegelijk ook kracht en pit uitstralen. Dus kom maar op met die korte kapsels!

Korte kopjes om naar op te kijken

Hair is just one way of expressing ourselves. We express ourselves through how we dress or through tattoos or body art or piercings or cosmetic surgery. - Linda Evangelista
Linda Evangelista

Linda Evangelista

Toegegeven, Audrey Hepburn stond met eender welk kapsel. Maar toen ze haar ruglange lokken in Roman Holiday liet afknippen, toonde ze meteen dat je perfect vrouwelijk en mooi kunt zijn met kort haar. Later, in Sabrina, ging ze zelfs voor een frisse, elegante pixie, het kapsel waarmee ze haar eigen identiteit ontdekt én dat haar in de smaak doet vallen bij de man op wie ze al van kleins af aan een oogje heeft. Dat ze uiteindelijk gaat lopen met zijn véél attentere, lievere broer maakt het verhaal nog vrouwvriendelijker. Met haar jongenskopje en tengere ballerinalichaam (een fel contrast met de wulpse rondingen van toenmalige sterren als pakweg Marilyn Monroe) werd de actrice het toonbeeld van de gamine-look. Haar androgyne kapsel ging nog een stapje verder dan de korte garçonne- en flapper-bobs uit de jaren 20, toen vrouwen als Louise Brooks en Josephine Baker voor het eerst begonnen te experimenteren met kortere, jongensachtigere coupes. Bobkapsels met watergolfjes of lengtes tot aan het oor die naar voor krulden waren toen voor de stijlvolle en modebewuste vrouwen een must. Maar begin jaren 50 ging dus Audrey nog veel korter, zonder daarbij aan vrouwelijkheid en sensualiteit te moeten inboeten, integendeel. En dat is maar een van de zaken die we aan haar te danken hebben!

In de jaren 80 zorgde opkomend model Linda Evangelista voor ophef in de modewereld. Voor een Vogue-editorial met fotograaf Peter Lindbergh in 1988 moest ze haar lange lokken (weliswaar met tegenzin) inruilen voor een nieuwe soort korte coupe. Linda had namelijk voordien altijd lang haar gehad. Al haar twijfels verdwenen echter toen de editorial een groot succes werd en haar modellencarrière een enorme boost kreeg. De pixie cut was toen nog in zijn babyfase. Baby bangs of een erg korte pony gecombineerd met kortere zijkanten en onderlijn met bovenaan een iets langere lengte steken nog wat extra variatie in dit korte maar edgy, stoere kapsel.

Sinds de jaren 80 zijn korte kapsels gaan boomen. Stilaan waagden steeds meer vrouwen zich aan kortere lengtes dan een halflange bob. In de jaren 90 kreeg vrouwelijkheid een nieuw gezicht toen verschillende actrices deze trend van pixie cuts ook begonnen op te merken. Nia Long, die je misschien wel kent als Will Smiths verloofde in de serie ‘The Fresh Prince of Bel Air’, begreep die nieuwe vorm van vrouwelijkheid ook heel goed. Als haar acteerprestaties je nog niet omverbliezen, dan deed haar verbluffende en klassevolle look mét korte coupe dat ongetwijfeld wél.

Terwijl het ‘wafeltjeshaar’ een van de grootste trends werd begin jaren 2000, bleven straffe madammen zoals de zangeres Pink de andere kant op gaan en kozen voor minder girly kapsels. Pink toont naast haar korte kapsels – die zowel vrouwelijk als krachtig zijn – ook nog dat de kleur roze niet alleen voor overdreven meisjesachtige vrouwen hoeft te zijn. Integendeel, deze kleur straalt op een korte coupe net extra veel power uit!

nia-long-flashback8-hypehair.jpg
I like feeling strong. It keeps my mental floor higher.- Pink
Pink-Singer-Short-Hair.jpg


Anno 2019 komt kort haar al meer voor. Toch voelen nog veel vrouwen zich minder vrouwelijk zonder lange haren. Ze missen het zelfvertrouwen en de zekerheid die ze voordien uit hun lange lokken haalden. Een gevoel dat actrice Ruby Rose evenwel helemaal vreemd is. In 2016 speelde de actrice in de serie ‘Orange is the New Black’ en plots werden zelfs heterovrouwen even gay voor Ruby Rose. Met haar vrouwelijke versie van ‘de Justin Bieber’ oogde ze volledig moeiteloos supersexy. Eerlijk, we kunnen niet aan dezelfde tafel zitten als je haar look niet ultravrouwelijk vindt. Dus… waar wacht jij nog op, durf jij de schaar in je lange lokken te zetten? Mocht je nog twijfelen of korte kapsels wel vrouwelijk genoeg zijn: Girl, bye, dat is zó 2018!

"Ik testte de vreemdste beautytools van dit moment."

De tijd dat de gemiddelde man niet wist wat een mascara is of waar en lipstick voor dient, is intussen wel voorbij. Deze beautytools spelen echter in een heel andere categorie en laten zelfs menig vrouw een beetje verward achter. Maar voor wie graag zijn beautyroutine net dat tikje doeltreffender wil maken en een beetje hulp daarbij niet schuwt: met deze next-level beautytools krijgt je beautykast een flinke upgrade!

YOU’RE SUCH A TOOL (JUST KIDDING)

Next-level beautytools

 

Foreo LUNA 2 Face Cleansing Tool (€ 199,00 via foreo.com)

beautytool3.jpg

Dit blauwe (of turquoise, of roze) tuigje ziet er wel erg futuristisch uit, en dat is het ook. Want deze pulserende reinigingsborstel heeft een aantal next-generation eigenschappen. De cleansing tool exfolieert dode huidcellen op een zachte manier en verwijdert olie, make-upresten en onzuiverheden tot 99,5 procent uit je poriën. Doordat de borstel bestaat uit antibacteriële silicone die je perfect kan schoonmaken, kan je hem ook blijven gebruiken zonder dat je – zoals bij veel andere reinigingsborstels – om hygiënische redenen stukken moet vervangen. Gebruiks- én milieuvriendelijk dus. De achterkant van de LUNA 2 heeft bovendien een ribbeltextuur die je na je reiniging en de rest van je skincareroutine (lees: na al je serums en crèmes) ook nog eens op een anti-aging gezichtsmassage trakteert én ervoor zorgt dat je producten beter absorberen. Twee-in-één!


TIP: Gevoelige of net onzuivere huid? De LUNA 2 komt in vier verschillende uitvoeringen op maat van jouw huid.
SELF Pink Crystal Facial roller (€ 35,00 via naturalself.be)

98a6505dec599250f6e01cc41f5433dd.jpg

Jade en rose quartz rollers zijn al een tijdje niet weg te slaan uit elke Instagramproof badkamer. Maar deze eeuwenoude Aziatische skincaretool kan meer dan alleen maar fotogeniek zijn, hij belooft je een stralendere en op termijn zelfs gladdere huid. Wanneer je deze beautytool over de huid rolt, stimuleer je namelijk de bloedsomloop, wat zorgt voor een gezonde teint. Hallo, frisroze wangetjes! Maar deze skin work-out verbetert ook de elasticiteit van je huid, en ondersteunt de lymfedrainage en dus de afvoer van afvalstoffen. Om dezelfde reden vermindert een dagelijkse date met deze roller ook wallen en donkere kringen onder de ogen. Na gebruik voelt je huid echt frisser en strakker aan. Bewaar de roller in de koelkast – wel proper in een apart zakje of doosje! – en het verkoelende, ontzwellende effect is helemaal indrukwekkend.


TIP: Gebruik de roller na je serums en crèmes om ze nog beter in je huid te laten dringen.


Environ Gold Cosmetic Roll-CIT (€ 218,00 via parfuma.be)

53588158_306474196731868_8956890391542497280_n.jpg

Deze cosmetische needling tool lijkt wel een marteltuigje, en met zijn 260 ultrafijne naaldjes is hij dat eigenlijk ook wel een beetje. In de categorie no pain, no gain is deze beautytool niet meteen voor iedereen. Zo moet je huid al gedurende langere tijd voorbereid zijn met gemiddelde tot hoge dosissen vitamine A voor je je eraan mag wagen. De tegenstrijdigheid van vitamine A is immers dat deze je huid voller en dikker maakt, wat goed heel goed is, maar waardoor je beautyproducten ook steeds moeilijker indringen. En dat is waar deze tool van pas komt! Door microperforaties in de huid te maken, komen de performante ingrediënten van je beautyproducten (zoals bijvoorbeeld antioxidanten, peptiden, vitamines en hyaluronzuur) probleemloos diep in je huid terecht, waar ze pas echt hun werk kunnen doen, met een strakkere, gladdere en egalere huid als resultaat.

Environ-Gold-Rolling-CIT-min_250x0.jpg


TIP: Gebruik de Roll-CIT na je reiniging en toner en vóór je producten. Gebruik hem eerst één avond per week en bouw geleidelijk op naar dagelijks gebruik. Go easy on the oogcontour, en bij twijfel: rol ’s avonds!
Kenzoki Face Massager

beautytool1.jpg

Dit vreemd uitziende tuigje ziet er misschien scherp en dreigend uit, maar eigenlijk is het een geheel onschuldige massageroller voor je gezicht. Met weinig druk en rustige bewegingen van binnen naar buiten toe, geef je jezelf in geen tijd een ontspannende gezichtsmassage. Wil je je huid – en je hoofd – juist wakker maken, dan kan je de snelheid een beetje opvoeren.TIP: Gebruik deze massagetool voor het slapengaan en je wandelt dromenland helemaal relaxed binnen.
M2 Beauté Wimperkam (€ 19,83 via parfumdreams.be)

beautytool4.jpg

Hoewel we tijdens de modeweken alweer samengeklitte wimpers en spinnenpootjes-mascara op de catwalk konden spotten, is dat niet altijd de look waarvoor je wil gaan. Het geheim van menig (celebrity) make-upartiest is daarom ook het gebruik van een naald om wimpers post-mascara van elkaar te scheiden, een trucje dat Audrey Hepburn al toepaste. Dat dat best wel een tijdrovend en soms zelfs gevaarlijk werkje is, hoeven we je niet te vertellen. Bovendien is het ook helemaal niet makkelijk om bij jezelf te doen. Als je dus wil vermijden dat je mascara klontert of je wimpers doet samenkleven, dan kan je nu dit kammetje in de strijd gooien. De metalen tanden of pinnetjes werken als naaldjes die je wimpers na het aanbrengen van je mascara van elkaar scheiden. Snel, efficiënt en even ongevaarlijk als je mascara zelf. You’re welcome!


TIP: Gebruik dit kammetje niet met wimperextentions. Don’t ask, geloof ons maar gewoon. 

Thanks to our topteam!

Photography: Marie Lennertz
Model/intern: Indu Gorris

DE PSYCHOLOGIE ACHTER EARCANDY (VOLGENS GIRLCRUSHER INE)

Van mancandy en eyecandy hoorde je al, maar earcandy is new to the party.

Metaal. Vééél metaal. Zo zou je mijn oren tegenwoordig kunnen omschrijven. Dat was natuurlijk niet altijd het geval. Toen ik veertien jaar werd en na lang zeuren eindelijk mijn oren mocht laten piercen – mijn mama is niet the earring kind of mom – ging ik meten voor twee gaatjes in mijn linkeroor en eentje in mijn rechter. En daar stopte de liefde niet. Ik wou al snel meer piercings, maar daarvoor moest ik nog geduld oefenen tot mijn achttiende verjaardag.
Intussen ben ik de trotse eigenaar van negen gaatjes in mijn oren (en nog een paar meer in de rest van mijn gezicht/lijf). And counting. Want er is altijd ruimte voor meer: wanneer het ene oor genezen is, is het tijd voor het andere. Om ze allebei tegelijk te upgraden ben ik net niet dapper genoeg, a girl’s gotta sleep – bij mij genezen piercings namelijk traag én ik ben een buikslaper. U snapt het wel.

Ine6.jpg

Want het blijven natuurlijk wel wondjes, die piercings. Achter de hashtag ‘#earcandy’ zit meer dan eens een ontsteking verborgen, of een slecht genezend stukje metaal dat voor altijd een beetje bitchy blijft. Met een simpele oorlelpiercing zit je doorgaans wel safe als je degelijke juweeltjes gebruikt – denk chirurgisch staal of titanium – maar kraakbeen kan een grotere uitdaging vormen, afhankelijk van welk stuk van je oorschelp je wil piercen (helix, daith, tragus, conch, snug, rook, industrial … the choice is yours).

Ondanks die occasionele probleempjes, blijft het natuurlijk superleuk om jezelf te pimpen. Dat is helemaal niet zo’n gek idee in een wereld waar alles maakbaar is. We ontwerpen ons eigen haar, kiezen onze nagels uit een reeks kleuren en vormen en herdefiniëren zelfs onze eigen lippen, borsten en billen, dus waarom zouden we onze oren (en, lippen, neuzen, tepels …) niet vol metaal kunnen pompen? Voor mij zijn piercings simpelweg een kans om nog meer juwelen te dragen. Natuurlijk zou je kunnen stoppen bij een on-fleek #armparty of een reeks fijne halskettinkjes. Maar als ik daarnaast ook nog een hele collectie gouden ringetjes in mijn oren kwijt kan, of een uniek opalen juweeltje, haal die naald dan maar boven!

Ear-Piercing-Diagram[78595].jpg

TIPS TIPS TIPS

Ine5.jpg
 1. Denk goed na over wat je wil en laat je bij je keuze eventueel bijstaan door een goede piercer. Niet elk type piercing past in elk oor en soms lijkt iets mooi in je hoofd, maar heeft een professional daar een andere mening over. Maar weinig brengt mij meer in vervoering dan een perfect gecomponeerd en knap uitgevoerd piercingplan. 2. Kies een piercer uit met een goede reputatie en cleane shop en laat je piercing zetten met een naald. Een piercingpistool is bullshit, altijd. En iemand die je daarmee onder handen wil nemen is geen piercer, ook altijd. De redenen zijn legio, de plastic onderdelen van zo’n gun zijn bijvoorbeeld moeilijk steriel te krijgen en door de hoge snelheid richt je ook schade aan in het weefsel rond het gaatje van je nieuwe piercing. Zo kan onder andere je kraakbeen versplinteren – en ja, dat is even leuk als het klinkt. 3. Wees gezond. Een goed gehydrateerd en gezond gevoed lichaam geneest veel sneller en verkleint de kans op complicaties. 4. Pas gezette piercings verzorg je met water en ongeparfumeerde zeep of een zoutoplossing, niet met ontsmettingsalcohol. Die droogt het wondje alleen maar uit. 5. Was je handen altijd met zeep voor je je piercing aanraakt, en raak ze alleen aan om ze te verzorgen. Hier gaat het bij mij altijd mis, met vaak rode en geïrriteerde piercings tot gevolg. Wees slimmer dan ik! 6. Je mag het juweeltje bewegen, maar alleen maar als het nat is. Tijdens de verzorging dus. Nogmaals: anders, afblijven! 7. Wees niet te ongeduldig. (yep, lastig dit!) Afhankelijk van het type piercing is tien maanden genezen geen uitzondering. Sommige piercings genezen zelfs nooit helemaal, maar blijven altijd een beetje lastig doen. 8. Panikeer niet. Een beetje vochtverlies of korstvorming rond je (relatief) nieuwe piercing is helemaal normaal. Ook zwelling is niet vreemd, je lichaam wil namelijk niets liever dan dat vreemde stukje metaal kwijtraken. 9. Maak je je echt zorgen, ga dan sowieso eerst bij je piercer langs. Hij of zij weet doorgaans wat er moet gebeuren. Dokters zullen je alleen maar aanraden om de piercing te verwijderen, terwijl dat meestal helemaal niet nodig is. 10. Geniet van je nieuwe stukje metaal! Proficiat met je genezen piercing! Had je tijdens het genezingsproces een tijdelijk juweeltje? Dan is het nu tijd om het juweel van je dromen uit te kiezen. Enjoy!

Hoe zit het met jullie earcandy, zeg jij yay of nay tegen verschillende gaatjes in je oorlel of –schelp?


Fotografie: Kim Nijs

POWERVROUW BRITT VALKENBORGHS - “VROUWEN DIE STANDHOUDEN IN EEN TYPISCHE MANNENWERELD VIND IK BAD-ASS!”

Afgelopen Vrouwendag, besloten wij om vijf badass females te interviewen. Over het leven, over hun inspiraties, maar vooral over hoe zij zelf willen inspireren. Al die girlpower deed heel wat stof opwaaien, en zowel wij als jullie willen meer van dat. Vanaf nu geven we dus elke maand een powerlady de megafoon die ze verdient en staat Girlcrush nóg meer in het teken van straffe madammen. Neverending International Women’s Day dus, omdat één dag per jaar gewoonweg niet volstaat.

Vandaag staat Britt Valkenborghs aan de microfoon. En achter de camera, en ervoor, en in de regiestoel én achter de spreekwoordelijke typemachine. Want video’s maken is allround werk. Zolang ze over film gaan, zal je Britt echter niet horen klagen. En laat dat nu exact zijn wat ze als online reporter voor Cinema Canvas haar job mag noemen. Of toch een van haar jobs. Ze schrijft ook over film voor Elle, doet voice-overs en praat overal waar ze maar kan over film, op Film Fest Gent bijvoorbeeld. Genoeg voer voor een gesprek dus, en wel eentje dat ons langs girlcrushes en (complimentjes voor) Girlcrush voert. En actie!20180917_084308000_iOS.jpg

Powervrouw

Britt Valkenborghs

“ENKEL ÉÉN DING DOEN IS NIETS VOOR MIJ”

Oorbelle:& other stories

Oorbelle:& other stories

“Ja, wat doe ik eigenlijk allemaal?” antwoordt Britt lachend wanneer we naar haar professionele leven vragen. Want in één vakje kunnen we haar zeker niet stoppen, en daar is deze powervrouw stiekem blij om. “Tot vorig jaar werkte ik voor Medialaan, maar nu is Cinema Canvas mijn thuisbasis.” Een heel organische keuze: “Film is altijd mijn favoriete uitlaatklep geweest,” – Britt is dan ook afgestudeerd als theater- en filmwetenschapper – “maar ik was al zo lang met andere dingen bezig dat ik dat een beetje vergeten was. Nu merk ik weer hoe gelukkig film me maakt.”


Maar ook haar werk bij Cinema Canvas en andere opdrachtgevers valt niet onder één kopje te scharen. “Ik werk freelance als schrijver en presentator, doe ook voice-overs ... Sowieso ben ik een typische freelancer die veel verschillende dingen combineert, en dat wil ik ook zo houden: enkel één ding doen, is niets voor mij.” En dat hoeft ook niet, motiveert ze. “Vrouwen vervullen gedurende hun leven ook veel verschillende rollen, dus waarom zou dat niet toepasbaar zijn op onze job? Iedereen uit team Girlcrush vervult trouwens ook meerdere rollen, en dat bewonder ik!” (We’ll take that compliment, thanks!)


Naast niet in één hokje te willen passen – “ik kreeg in het verleden vaak het etiket ‘influencer’ opgekleefd terwijl ik helemaal niet zoveel volgers heb of zelfs maar veel post” – wil Britt zowel op persoonlijk als professioneel vlak iemand zijn en worden die zich durft uit te spreken. “Je mening kunnen zeggen zonder bang te hoeven zijn ooit geen job meer te hebben, vind ik heel belangrijk”, legt Britt uit. “Zoals bijvoorbeeld Rashida Jones deed (bad-ass Amerikaanse comédienne en scenarioschrijfster, niet toevallig alweer iemand die veel verschillende dingen kan en doet, red.) toen ze vorig jaar bedankte voor het schrijven van het scenario voor Toy Story 4 als protest tegen het white male-dominated beleid van Pixar. Zij staat na jaren in de sector in de positie om fuck you te zeggen, maar het blijft toch gewaagd om zo’n grote speler af te wijzen. Iemand die op zo’n manier trouw aan zichzelf blijft, bewonder ik!”


“MIJN WERKETHIEK IS SOMS EEN BEETJE TÉ”

“In het algemeen vind ik vrouwen die standhouden in een typische ‘mannenwereld’ – zoals de film- en muziekindustrie – automatisch al heel stoer! Als ze dan ook nog hun connectie met zichzelf en met hun vrouw-zijn niet verliezen, dan ben ik helemaal fan.” Dat is ook iets waar ze zelf een voorbeeld aan wil nemen. “Ik ben heel erg what you see is what you get, en dat vind ik best een grote troef.” Nog zo’n troef is haar leergierigheid. “Ik wil nog superveel bijleren, zo ben ik altijd al geweest. Het volgende op mijn lijstje is scenarioschrijven. Ik hou van mijn jobs, maar ik wil nog meer dingen creëren.”


Naar de toekomst toe, hoopt Britt dan ook dat mensen haar meer en meer gaan zien als een videomaker, “want uiteindelijk vertel ik ook maar gewoon een verhaal, net als lineaire media.” Blij met de kansen die ze bij Cinema Canvas krijgt, is ze dus zeker. “Mensen stonden te springen om mij in het doosje ‘pretty face zonder meer’ te stoppen, maar ik schrijf en maak die video’s wel helemaal zelf – met hulp van het Canvas-team uiteraard. Ik ben geen cardboard figure.”


Daarnaast is Britts persoonlijkheid een originele combo van eigenschappen, die elkaar weleens kunnen tegenspreken. “Wat veel mensen niet weten, is dat ik eigenlijk nogal teruggetrokken ben. Maar langs de andere kant kan ik op sommige momenten net de aandacht opeisen, een interessante contradictie dus.” (lacht) Verder is ze vooral een harde werker. “Mijn werkethiek is vaak zelfs een beetje té”, bekent ze. “Ik zou soms wat meer op de rem moeten gaan staan. Dat is ook meteen mijn voornemen voor de toekomst, om mijn persoonlijk leven wat serieuzer te gaan nemen en daar meer stabiliteit in te zoeken.”

20180917_084408000_iOS 1.jpg
20180917_084408000_iOS.jpg
20190206_135145000_iOS.jpg
20190206_134056936_iOS.jpg

WHAT YOU SEE IS WHAT YOU GET, BUT THAT’S NOT ALL THERE IS”

T’shirt: Zara Jumpsuit: & Other Stories Boots: Mango Oorbellen: & Other Stories

T’shirt: Zara
Jumpsuit: & Other Stories
Boots: Mango
Oorbellen: & Other Stories

“Naast Rashida Jones en de Girlcrush-girls zijn er natuurlijk nog vrouwen naar wie ik opkijk.” En die vindt Britt zowel in de populaire cultuur – “Patti Smith is een ongelooflijke vrouw. Zij beheert haar Instagram-account trouwens helemaal zelf, inspirerende tekstjes incluis, op haar leeftijd!” – als een beetje verder gezocht. “Dit is misschien al wat te niche, maar ik ben me tegenwoordig aan het verdiepen in vergeten vrouwen uit de filmgeschiedenis. Zoals Alice Guy Blaché, de eerste vrouwelijke regisseur ooit. Zij werd letterlijk een lange tijd gewoon verzwegen in de geschiedenisboeken. Of de waanzinnig knappe actrice Hedy Lemarr, waarvan men lang verzweeg dat ze naast een mooi gezichtje ook een belangrijke uitvindster was.” Nóg zo’n vrouw die verschillende carrières combineert. “Betrapt! Mijn lievelingsquote is dan ook, ‘what you see is what you get, but that’s not all there is’, al ben ik helemaal vergeten in welk boek ik die tegengekomen ben”, lacht ze.


Een boek dat ze zich maar al te goed herinnert, is dan weer Hunger Makes Me a Modern Girl’ van Carrie Brownstein. “Ik heb momenteel vijf boeken in mijn tas, geen uitzondering in mijn geval, en dit is er een van. Als je het nog niet gelezen hebt, doen! Echt een must-read volgens mij.”


Tips op beautygebied hoeven we van Britt dan weer niet verwachten. “Oei, nee, op dat vlak ben ik zeker niet de best geïnformeerde persoon. (lacht) Vroeger gebruikte ik helemaal niets van schoonheidsproducten, maar ik leer steeds maar meer bij van anderen.” En dat doet ze vaak via (online) magazines. “Ik ben op beautygebied echt een volger, wanneer ik een persoon of medium vertrouw, baseer ik daar mijn keuzes op. Toen jullie bijvoorbeeld postten over dat oogserum (van Kruidvat, red.) ben ik dat gaan halen en dat gebruik ik nu bijna dagelijks.”


Wat make-up betreft, merkt Britt wel een evolutie in haar aanpak. “Er was een periode waarin ik niet zonder make-up buitenkwam. Ik droeg altijd wel eyeliner of lippenstift of foundation. Intussen merk ik dat ik veel meer positieve reacties krijg op een minder opvallend opgemaakt of zelfs ongeschminkt gezicht, dus draag ik veel minder make-up en voel ik me daar ook weer goed bij.”

Filmtiiiips!!

Als je de volgende maanden naar de bioscoop trekt, dan zijn dit Britts aanraders:


 1. Eighth Grade
  Bo Burnham is een comedian turned regisseur, en met Eighth Grade heeft hij een geniale film gemaakt over hoe het voor jonge tienermeisjes is om vandaag de dag op te groeien. Hij werd zelf ooit bekend via het internet en heeft die struggles zo mooi in een film gestopt. Wat mij betreft, is dit een van de beste films van het afgelopen jaar, maar omdat veel mensen Burnham hier niet kennen, zou hij weleens vergeten kunnen worden.”
 2. - Mary Queen of Scots
  “Deze film heb ik zelf nog niet gezien, maar ik kijk er wel enorm naar uit. Met Saoirse Ronan en Margot Robbie in de hoofdrol en ook een vrouw in de regiestoel – Josie Rourke – is het een must see.”

 3. - Us

  “De nieuwe van Jordan Peele hoort in dit lijstje thuis omdat ik zo’n gigantische fan was van horrorfilm Get Out twee jaar geleden.”

 4. - High Life

  “Alweer een film van een vrouwelijke regisseur, Claire Denis. Deze is misschien een beetje obscuurder, maar kijk zeker eens naar de trailer en je snapt meteen waarom ik hier zo naar uitkijk!”


  “Wat mijn all-time favorites betreft, dat is de ergste vraag die je mij kan stellen, want ik heb een lievelingsfilm in elk decennium (lacht). Maar om het niet te obscuur te maken zal ik het bij relatief recente films houden. Her van Spike Jonze is nummer één. Jonze is een man die ik enorm bewonder en zijn talent is een droom. Her is de eerste film die hij zelf ook schreef en hij is gewoon waanzinnig goed op alle vlakken. Op nummer twee komt Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Die zit wat in hetzelfde genre en is ook echt een van mijn recente favorieten. En als ik dan toch iets ouder en meer arthouse mag gaan, dan mag In the Mood for Love door Wong Kar Wai ook in het lijstje.”Met dank aan ons topteam!

Fotografie: Julia Dubois Rosca
Styling: Kiki Vogels
Makeup & hair: Ine D’hoe
Productie: Crystal Die
Interns: Melissa Ünal & Freya De Vos

ORIGINELE WELLNESSBEHANDELINGEN VOOR JOU, ZONDER PLUS ONE

Wellnessbehandelingen zijn – naast rozen – misschien wel het populairste partnercadeau. Maar rebels als we zijn, vinden wij bij Girlcrush dat je jezelf ook zonder significant other in de watten kan laten leggen, in the name of self-love en zo. En dan nog het liefst met een originele behandeling, want er is niemand om je bizarre keuze af te keuren, toch? Wij probeerden er alvast enkele voor je uit!

51704592_403440973557535_4148036774041485312_n.jpg

1. Original Girlcrusher Crystal Die ging voor een kruidenstempelmassage in Thermae Grimbergen


51596383_356415845209471_3439367135841746944_n.jpg

Zeg ‘kruiden’ en mijn gedachten gaan automatisch naar een oosterse wellness waar de massages talrijk zijn en de thee gratis. Een kruidenstempelmassage klinkt dus als een paradijs voor mij. Een rustig muziekje wordt afgespeeld, terwijl de masseuse een soort kleine bolletjes opwarmt waarin de kruiden verstopt zitten, de kruidenstempels dus. Na wat heen-en-weergebabbel – “Zou u alstublieft een elegante foto willen nemen terwijl ik alvast doe alsof ik geniet van de massage?” – is het tijd voor het echte werk. Ze gaat aan de slag met twee warme kruidenstempels die ze afwisselend op mijn rug drukt. Eerst schrik ik van de vrij extreme warmte, maar tegelijkertijd is deze heel ontspannend. Verschillende drukpunten worden behandeld, en net wanneer ik concrete plannen begin te maken voor mijn vervroegd pensioen, gaan de kruidenstempels even aan de kant en volgt er een goeie, ouderwetse handmatige massage met overvloedig gebruik van olie. Love it. Deze techniek gaat verder op mijn schouders, armen en voeten, waarna nog een gezichtsmassage volgt. Can this get any better, seriously?

51712569_504045933452436_1131290786583805952_n.jpg
52947235_660337334369134_6250322814738366464_n.jpg


Crystal Die-approved? YES! Zalige behandeling voor wie houdt van een combo van fysieke en mentale ontspanning en de geur van oma’s theekast.

Extra plus: de stof waar de kruidenstempels uit gemaakt zijn, zorgen ook voor een zachte peeling van je huid.


2. Woordknutselaar Ine experimenteerde met een bamboemassage in Thermae Grimbergen.


51607279_524054664746599_6335181009046208512_n.jpg

Bij bamboe denk ik eerst en vooral aan panda’s. Mijn tweede gedachte is al meteen een stuk minder knuffelig; de link met Kungfu Panda en het bamboestok-als-wapengegeven is niet veraf. Ik ben dus best een beetje bang dat ik zo meteen een pak slaag ga krijgen, maar dat blijkt gelukkig mee te vallen. Mevrouw Massage – zo noem ik de massagedame in mijn hoofd – gebruikt de opgewarmde bamboestok niet om mee te slaan maar om ermee over mijn ledematen te rollen en dat is een stuk leuker dan het klinkt. Afgewisseld met een klassieke handmatige full body massage, is dit een zeer aangename behandeling die je probleemloos helpt ontspannen.

Klein puntje van kritiek: Het gebruik van de bamboestokken leek eerder een side note bij de massage in plaats van het hoofdpunt. Iets meer bamboe had dus wat mij betreft wel gemogen.


Ine-approved? Yes! Ik rol – want stappen zit er na 50 minuten ontspannen even niet in – helemaal ontspannen van de massagetafel.

Extra plus: Dromen over snoezige panda’s inbegrepen – or is that just me?


3. Crystal en Ine testten de nieuwe halotherapiegrot in Thermae Grimbergen.


Halotherapie.jpg
Halotherapie oftewel ‘chillen in een zoutgrot – Crystal.

Of wij al van halotherapie (uitgesproken op z’n Nederlands) gehoord hadden? Net zomin als jij! We zijn dus oprecht verbaasd wanneer we worden verwelkomd in een kamer die van vloer tot plafond is bekleed met minerale zouten, ook op de vloer ligt een dikke laag zout – best bijzonder om op te wandelen – en er staan een twintigtal strandstoelen. Bedoeling is dat je je vijftig minuten in een strandstoel vlijt, geniet van totale stilte en goed inademt om het medicinale zout zijn werk te laten doen. Een sessie in deze kamer zou gelijk staan aan een dagje zee, dus ideaal als je problemen met je luchtwegen – of gewoon een banale verkoudheid hebt. Toegegeven, die totale stilte valt ons in het begin best wel zwaar. We verblijven in de zoutkamer met een ouder koppel en hoewel de boytalk in het begin nog vlot over de tongen gaat – sorry mevrouw, meneer – maakt die al snel plaats voor en reeks mini-dutjes.


Resultaat volgens Crystal: Hoe ik buitenga? In totaal ontspannen slaapmodus. Mijn longen staan duidelijk veel meer open – proef ik daar nu zout? – en ik ben helemaal relaxed. Meer vraag ik niet van een wellnessbehandeling.


Resultaat volgens Ine: Na enkele ademteugen voel je al dat je longen baat hebben bij deze zoute lucht en dankzij de infraroodlampen is de halogrot ook heerlijk warm (wel opletten, te veel blootstelling aan infraroodlicht stimuleert huidveroudering, dus don’t overdo it!), maar mag ik helemaal eerlijk zijn? Vijftig minuten is net een beetje te lang om in klassieke gestreepte strandstoeltjes te zitten. Ik snap de verwijzing naar een dagje aan zee en dat de zoutvloer aan een zandstrand moet doen denken, maar een iets comfortabeler ligbed zou deze behandeling pas helemaal geweldig maken.


Ben je een beetje rebels aangelegd en bewandel jij liever ongebaande wegen? Dan zijn dit enkele originele behandelingen die wij zelf nog moeten testen, maar die ons alvast veelbelovend lijken. Go explore, you!


 1. Hammam soap massage bij Waer Waters in Groot-Bijgaarden

  Deze behandeling is ideaal als je wel van een schuimparty houdt. Het gaat namelijk over een combinatie van wassen, scrubben en masseren op een verwarmde tafel. What’s not to like?

  vanaf. €66.00

 2. Schelpenmassage bij Lei Huidverzorgings- en Ontstressingscentrum in Aalst

  Tijdens deze massage worden je spieren bewerkt met grote, verwarmde zeeschelpenfor real – afgewisseld met een krachtige manuele massage. Bizar genoeg voor jou?

  vanaf. €35.00

 3. Edelsteenmassage bij Thermen Mineraal in Rijmenam

  Voor jou geen modder, schelpen, bamboe of zelfs chocolade op je lijf, maar enkel echte edelstenen? Deze behandeling is er eentje voor echte glamqueens. Tijdens de massage worden verschillende edelstenen gebruikt, afhankelijk van jouw noden, voor een fysieke, mentale en emotionele boost.

  vanaf. €75.00

#COUPLEGOALS: LARS & TIMO VAN KAART BLANCHE


Geen periode die je zo laat nadenken over je burgerlijke staat als Valentijn. Maar of je nu een trotste speler voor #teamsingle bent of liever in duo je wedstrijden wint – of trio, who are we to judge? – van fijne gesprekken met meant-to-be koppels worden we collectief een beetje sentimenteel. Als die koppels dan ook nog succesvol samen een merk uit de grond stampen, dan willen we al hun geheimen weten. Powerkoppel Lars Lagaisse en Timo Delorge vertelt ons alles over hun sprookje en hun bedrijf Kaart Blanche, compleet met vijfjarenplan en de valkuilen van samenwerken met je lief. Wij zijn één en al oor.

We interviewen Lars en Timo nadat ze eerst al een uurtje voor onze Girlcrush-camera geposeerd hadden. Dat ze daar met glans in geslaagd zijn, zien jullie hier, maar wat ons nog meer opvalt, zijn de talrijke off-camera momentjes waarin ze elkaar aanmoedigen en complimenteren. Dit is geen geoliede money machine, maar wel twee mensen die in hun liefde en wederzijdse respect een springplank hebben gevonden naar meer.

1G3A2280.jpg
Limited edition GIRLCRUSH MAGAZINE X KAARTBLANCHE v-day collab

Limited edition GIRLCRUSH MAGAZINE X KAARTBLANCHE v-day collab

 

“SEND CARDS, NOT TEXTS”

1G3A2473.jpg

En dat ‘meer’, dat werd Kaart Blanche. “Grappig genoeg startte Kaart Blanche, of toch het idee ervoor, twee jaar geleden op Valentijn”, vertelt Lars. “Tijdens een valentijnsdate met onze vriendin Valentine, dan nog wel.” – “Dit interview voor Valentijn is dus echt wel meant to be”, lacht Timo. Toen ze met zijn drieën op date gingen, maakte Lars een kaartje voor Valentine – zoals hij wel vaker deed voor vrienden – met haar hoofd erop en ‘happy … ‘s day’ errond geschreven. “Dat was eigenlijk het eerste Kaart Blanche-kaartje”, herinnert Lars zich. “Valentine was superenthousiast en diezelfde avond werd het idee voor ons bedrijfje al helemaal doorgebabbeld. “Later bedacht de mama van Lars de naam ‘Kaart Blanche’ tijdens een brainstormsessie met de familie, en daar is ze natuurlijk superfier op”, lacht Timo. “En Valentine is ook heel trots op haar plaats in onze ontstaansgeschiedenis”, vult Lars aan.


Zo begonnen de jongens dus langzaamaan met het bedenken van meer en meer kaarten die ook hoe langer hoe humoristischer werden, onder de tagline send cards, not texts. “Eerst was er de webshop en stilaan konden we winkels warm maken voor onze kaarten en intussen hebben we 65 verkooppunten in Vlaanderen, Brussel, Utrecht en Amsterdam”, vertelt Lars. “Kaart Blanche is echt via ons eigen netwerk gegroeid en omdat wij de gezichten zijn van ons merk, was het ook veel gemakkelijker om verkooppunten in onze homebase Gent te verzekeren dan ergens anders”, legt Timo uit. “En nu zitten we al een goed halfjaar in de positie dat we zelf niet meer hoeven te leuren met ons product, maar dat winkels ons zelf komen vragen of ze onze kaarten mogen verkopen, dat is natuurlijk een supertoffe ontwikkeling.”

Belmodo_kaart_blanche_Pink_teamtaken_cards_pink-69-15366-19662.jpg
kaartblanche_-_valentines_card_-_lesbian_crush-1485698780604.jpg
KB-B008-kaart-blanche-wenskaart-spank-you.jpg
KB-L018-kaart-blanche-wenskaart-breath-away.jpg


Intussen is Kaart Blanche voor zowel Timo als Lars hun hoofdberoep en kunnen ze groter beginnen dromen. “Kaart Blanche is in feite ons portfolio, het heeft de fundamenten gelegd voor ons creatief”, zegt Timo. “We hadden bijvoorbeeld al samenwerkingen met Levi’s, Film Fest Gent en Girlcrush natuurlijk, maar de mogelijkheden zijn eindeloos.” – “Zodra er illustraties aan te pas komen, is alles mogelijk. Zelf hoop ik op een stationery brand met alles erop en eraan”, droomt Lars, “met doosjes en balpennen en zakjes en make-uptasjes…”.“’T WAS DIRECT KOEKENBAK”

1G3A2984.jpg

Er wordt niet alleen op zakelijk vlak gedroomd, ook in Lars’ en Timo’s personal life zijn dromen groot. “We willen vooral een goed team blijven, maar trouwen zou leuk zijn, ja.” – “Alleen droomt Lars van de perfecte insta-wedding en daar moeten we nog wel even voor sparen”, lacht Timo. “Voor mij zou het evengoed Vegas mogen zijn…” – “En dan doen we een Ross-en-Rachel-imitatie”, lachen ze beiden.


Het sprookje begon nochtans eenvoudig. “Een kleine vier jaar geleden volgde ik Lars op Instagram”, vertelt Timo. “Na wat over en weer sturen ontmoetten we elkaar...” – “…en ’t was direct koekenbak!” vult Lars lachend aan. Timo verhuisde al snel van Brussel naar Gent en omdat Lars toen samenwoonde met een vriendin, was hij al snel de hele tijd bij Timo thuis. “We woonden praktisch samen, maar ik ben toch nog een jaartje blijven huren, just in case.” Die voorzorg bleek achteraf totaal overbodig, want het duo is duidelijk een prachtteam, of zoals Timo het verwoordt: “Wij hebben geen juicy fight stories, sorry, we komen gewoon supergoed overeen.”

1G3A3084.jpg

En dat uit zich ook op zakelijk vlak. “De dingen die ons een goede match maken op relationeel gebied, zorgen er ook voor dat we goed kunnen samenwerken”, bedenkt Timo. Ik ben meer commercieel ingesteld en Lars is de creative force. Hij denkt de dingen uit en ik ben meer een doener, een fixer.” – “En een beetje een controlefreak”, besluit Lars. “Ik ben gewoon graag voorbereid”, lacht Timo. Hij is ook de meest zorgzame van de twee, “ik zou dat woord beter niet gebruiken, maar ik ben een beetje een feeder. Zo wil ik bijvoorbeeld ook van alles in huis hebben als ik weet dat we bezoek krijgen, terwijl Lars dan eerder iets heeft van, Deliveroo is ook een optie.”“ALLES IS GEWOON MINDER LEUK ZONDER HEM”

1G3A2602.jpg
 
 
 
1G3A2846.jpg
 
1G3A2439.jpg
1G3A3157.jpg
DOEN IS VEEL STERKER DAN ZEGGEN

Tips over hoe je het best met je lief samenwerkt, hebben ze niet echt. “Dat hangt echt wel af van het lief”, daar zijn ze het over eens. “Ik kan me niet voorstellen dat ik dit had gekund met een van mijn exen”, bedenkt Lars. “Vroeger ging ik vaak alleen naar events en feestjes, maar alles is gewoon minder leuk zonder hem, dus vraag ik Timo overal mee naartoe.” – “Ik ben gelukkig wel sociaal aangelegd, ik netwerk graag en ben een goede babbelaar, dus Lars kan mij gewoon laten doen. Soms gebeurt het dat we elkaar een heel feestje lang amper zien, maar gewoon samen aankomen en weer vertrekken.”

Een onwaarschijnlijk goeie ‘klik’ en capaciteiten die elkaar aanvullen zijn dus alvast twee dingen die Timo en Lars succesvol laten samenwerken. Al heb je dat natuurlijk niet altijd in de hand als je voor iemand valt. Een van de dingen die je wel zelf kan controleren is er helemaal voor gaan. “Veel mensen durven zich niet honderd procent geven in een relatie, en dus ook niet in hun samenwerken”, vermoedt Timo. “Dat is iets wat wij allebei wel hebben gedaan, bijna vanaf het eerste moment. Hoewel jij (kijkt naar Lars) wel nog een jaar lang dat appartement bent blijven huren natuurlijk.” (lacht)Dat is ook iets wat je leert door te ondernemen, springen en risico’s nemen. Doen is veel sterker dan zeggen.”

ME-TIME

Al kan je jezelf soms ook een beetje te veel ‘geven’. “Doordat we samenwerken, en van thuis, is onze werktijd niet duidelijk afgelijnd. Dat zorgt er soms voor dat we continu aan het werk zijn en inboeten aan me-time”, verklaart Lars. “Inderdaad,” vult Timo aan, “wanneer we ’s avond nog via Instagram een bericht krijgen voor Kaart Blanche, dan antwoorden we daar meteen op, en dat is misschien niet zo slim.” – “We proberen dus af en toe een weekje op reis gaan om even helemaal te disconnecten.”


Met deze goede raad laten we ons Valentijdsduo over aan de rest van hun weekend – ja, ja, us Girlcrushers work weekends and all – waarin ze hun eigen advies meteen opvolgen. “We gaan eerst nog een ‘leveringske’ doen en daarna gaan we werken aan onze home office”, vertelt Timo. En dat is niets te vroeg, zucht Lars, “want nu werken we letterlijk van aan onze keukentafel.” (lacht)


DE ULTIEME SKINCARE SECRETS VAN TIMO & LARS.jpg
La Mer moisturising cream - €159.90

La Mer moisturising cream - €159.90

Bioderma miccelair water - €16.51

Bioderma miccelair water - €16.51

M.A.C Cosmetics pressed powder - €29.00

M.A.C Cosmetics pressed powder - €29.00

CIME universal balm - €15.50

CIME universal balm - €15.50

 

Een andere manier van self-care is ook letterlijk jezelf verzorgen, met skincareproducten bijvoorbeeld. En Girlcrush zou Girlcrush niet zijn, als we daar niet op zijn minst nieuwsgierig naar waren.


“Ik ben daar eigenlijk niet zo mee bezig”, bekent Timo. “Ik wil mijn huid wel verzorgen en dus reinig ik elke avond met micellair water van Bioderma of zelfs gewoon Nivea en verder gebruik ik producten van Cîme, een Belgisch, natuurlijk skincaremerk met een hart voor de Himalaya-regio.”


Lars heeft een heel gevoelige huid en besteedt dus wel wat meer aandacht aan huidverzorging. “Mijn gezicht wordt heel snel rood door invloeden van buitenaf zoals reinigen, koude, warmte of zelf alcoholische dranken.” Zijn reactieve huid reinigt hij ’s morgens en ’s avonds met micellair water van Bioderma en legt hij verder in de watten met kalmerende maskers van Uréage (het Water Sleeping Mask) en Origins (het Overnight Moisture Mask). Een dagcrème van Kiehls of La Mer – “voor speciale gelegenheden” – sluit zijn ritueel af. “Ik gebruik ook meestal een poeder van MAC Cosmetics om de roodheid op een natuurlijke manier te camoufleren.”


Uréage water sleeping mask - €12.58

Uréage water sleeping mask - €12.58

Origins sleeping mask - €23.00

Origins sleeping mask - €23.00

Thanks to the team!

Production: Crystal Die
Fotografie: Marieke Penne
Styling: Renee Van Avermaet
Makeup & hair: Ine D’hoe
Stagiaire: Indu Gorris

De nieuwe generatie deodorants voor propere meisjes

Ah, deodorant: hoewel we niet zonder kunnen leven, passeert dit broodnodige beautyproduct amper de revue in magazines en op beautysites. Wegens niet sexy, I guess. Want ook al gebruikt iedereen het, niemand wil toegeven dat hij/zij eigenlijk smelly oksels heeft. Bovendien hoor je er soms onrustwekkende dingen over: dat ze slecht zouden zijn voor jou (zelfs kankerverwekkend!) én voor het gat in de ozonlaag (wegens de drijfgassen die vrijkomen bij het spuiten) bijvoorbeeld. Maar nu de klassieke spuitbus meer en meer plaats moet maken voor atypischere deosoorten zoals pasta, poeder of olie, kunnen we deze onsexy beauty staple niet meer links laten liggen. Tijd om de nieuwe generatie deodorants onder de loep te nemen.

2018_05_OMC_visuelmarque_Girl_Smells_600x600_crop_center.jpg

PRO DEO

 

De klassieke deospray is niks voor mij. Té geparfumeerd, een véél te ingewikkelde ingrediëntenlijst vol synthetische stoffen en lelijke vlekken op tal van mijn favoriete kleren. De nieuwe soorten deodorant die ik de laatste tijd zie opduiken zijn dus spek voor m’n bek. Toegegeven, zelf heb ik in het dagelijkse leven niet zo veel last van transpiratie en nare okselgeurtjes, maar dit gewillige beautyproefkonijn is ook een notoir feestbeest – lees: véél gedans en gezweet in mijn vrije tijd! Een goede deo kan ik dus af en toe wel gebruiken.

BETTER SAFE THAN SORRY

157ec42d1681c4936c3e9d247654c64e copy.jpg


Bovendien is de klassieke deo ook op gezondheidsvlak niet onomstreden. Zo bevatten veel deodorants aluminiumchloride, aluminiumchloorhydraat or aluminium-zirkoniumverbindingen. Deze aluminiumzouten gaan eigenlijk een soort propje vormen in je zweetklieren, waardoor die laatste tijdelijk geblokkeerd worden. Gevolg: je stopt met zweten. Bijkomend gevolg: die aluminiumzouten kunnen zich gaan ophopen in de lymfeklieren onder de oksel en uiteindelijk zelfs in het borstweefsel, waardoor aluminiumchloride gelinkt wordt aan tumoren, zowel bij mannen als bij vrouwen, hoewel dat zeker nog verder moet worden onderzocht. Maar beter voorkomen dan genezen, denken we dan.


Ook alcohol wordt tegenwoordig vaak geweerd uit deodorants. Het laat de deo dan wel sneller drogen en werkt tevens antibacterieel, het kan de huid onder de oksel ook uitdrogen en/of irriteren. Gelukkig zijn er tegenwoordig al heel wat verschillende soorten deodorants op de markt die geen aluminiumzouten of alcohol meer bevatten. Ik heb zelf een aantal alternatieve deo’s uitgetest, kijken jullie even mee?

PRO-DEO-CASESTUDYDEODORANTPASTA

Soapwalla deodorant creme - €21.00

Soapwalla deodorant creme - €21.00

Beautyredactrice Chloé testte in november de deodorantpasta uit van Soapwalla, een natuurlijke deodorant die in beautyland zowat een cultstatus geniet, en bombardeerde deze prompt tot monthly favourite. En ook ikzelf blijk een echte pastalover te zijn. Toegegeven, het voelt wat vreemd om ’s ochtends een plakkerige witte substantie onder je oksels te smeren in plaats van luchtig te sprayen, maar de geur is fijn en lekker subtiel, de pasta laat geen witte vlekken achter op donkere kleding en hij blijft echt héél lang werken. Ik heb hem zowel getest op een doordeweekse werkdag waarbij ik de hele tijd op kantoor zit, als op een hectische ‘on the go’-dag waarbij ik in m’n eentje de hele stad doorkruis om events af te schuimen en spullen op te pikken. Op geen enkel moment voelde ik de behoefte om bij te smeren, en dat is op zich al een dikke pluim waard.
Deoroller

Girl Smells roller deo - €28.00

Girl Smells roller deo - €28.00

In mijn tienerjaren was de klassieke deoroller mijn go-to, en hoewel deze nooit helemaal uit de schappen verdwenen is, lijkt hij tegenwoordig weer helemaal terug te zijn. Tijd om terug te keren naar mijn eerste liefde dus… Op het eerste gezicht geen topidee (is het dat ooit écht?), want ik was totaal vergeten – of had gewoon verdrongen – dat wanneer je een deoroller onder je oksels rolt, je altijd achterblijft met een koud, nat gevoel. Exact de reden waarom ik destijds ben overgeschakeld naar de spuitbus.

ZUIVERINGSZOUT IS ERG POPULAIR IN HOMEMADE BEAUTY, MAAR IS NEFAST VOOR DE HUID.

Deze variant van Girl Smells kan ik wel appreciëren: de roller verdeelt de deogel heel subtiel, waardoor je achteraf niet achterblijft met dat kille, plakkerige gevoel die de meeste rollers je geven.
Nog enkele pro's voor gevoelige huidjes: hij is volledig vrij van alcohol, aluminiumzouten en baking soda of zuiveringszout. Dat laatste is erg populair in homemade beauty, maar is nefast voor de huid. Eenmaal vermengd met water wordt het erg zuur, waardoor het niet alleen de zweetbacteriën maar ook het micobioom van je huid doodt, waardoor andere bacteriën dan weer vrij spel krijgen. Bovendien ontdoet het de huid ook van haar natuurlijke beschermlaagje, waardoor het de huid kan uitdrogen en zelfs irriteren. Maar deze roller is dus all safe dus voor zelfs de meest gevoelige oksels. En mogen we ook even swoonen over de millennialproof packaging

Deowasgel

OY Deo wash - €24.60

OY Deo wash - €24.60

Deze deo wash hebben we te danken aan de West-Vlaamse onderneemster Inge Louf die een oplossing wou vinden voor het overmatige zweten van haar tienerzonen. Inge had altijd al een passie voor wetenschap en sloeg aan het experimenteren met allerlei alternatieven, om uiteindelijk zo’n vier jaar en 271 pogingen later tot een oplossing te komen: OY. OY is een fijne wasgel die je voor het douchen op een droge huid aanbrengt, één minuutje laat intrekken tot hij min of meer is opgedroogd. Onder de douche doe je hem schuimen en spoel je hem dan uiteindelijk af. Van dat ene minuutje maak ik gretig gebruik om snel even mijn tanden te poetsen, een halve Netflix-aflevering te bekijken en mijn wenkbrauwen bij te tekenen. I know, they call me the blur.

OP ZICH STINKT ZWEET EIGENLIJK NIET.

Hoe het nu precies werkt? Heel revolutionair: door in te werken op het microbioom van je huid, het natuurlijke laagje micro-organismen op je huid. Want op zich stinkt zweet eigenlijk niet. Zweten is overigens erg belangrijk, om afvalstoffen af te voeren, je poriën te reinigen en je lichaam af te koelen bijvoorbeeld, dus minder zweten is niet per se een goede zaak. OY gaat het zweten an sich niet tegen, maar gaat wel die onaangename zweetgeur aanpakken. Die wordt veroorzaakt door een mix van drie soorten bacteriën die van nature uit in de huidplooien aanwezig zijn en elk hun eigen onaangenaam aroma aan de zweetgeur toevoegen. Pas wanneer een of meerdere van deze soorten de goede huidbacteriën gaat overwoekeren, gaat het zweet eigenlijk stinken. OY gaat exact dat overwoekeren tegen door die bacteriën heel doelgericht te neutraliseren en brengt zo je microbioom weer in balans.


Als je het acht dagen aan één stuk door gebruikt, kan je proberen om het gebruik langzaamaan af te bouwen. Zo lang duurt het immers om je microbioom weer in balans te brengen. Ik heb het zelf getest, en na consequent gebruik verminderen de zweetgeurtjes inderdaad opmerkelijk. Een uitstekende, langdurige oplossing voor wie last heeft van een onaangename lichaamsgeur en/of stinkvoeten – ja, je kan het ook op de voeten gebruiken, ook al pakt het die okselvijvers niet aan. Wel zweten, niet stinken!

Deodorantpoeder

Lush deopoeder - €9.95

Lush deopoeder - €9.95

MENG HET POEDER MET WAT KOKOSOLIE TOT EEN SOORT EMULSIE OM HET PROBLEEMLOOS AAN TE BRENGEN.

Veel gedoe. Dat is het eerste waar ik aan denk bij het woord deodorantpoeder. Iets wat niet deftig onder je oksels blijft plakken, iets wat je niet snel-snel kunt aanbrengen of bijwerken, iets wat je er doet uitzien alsof je net halfnaakt een wafel met poedersuiker gegeten hebt… Wel handig is dat je het bijvoorbeeld ook in je sokken of schoenen kunt strooien. Bye-bye, zweetvoeten!

Dit deodorantpoeder bevat immers verschillende natuurlijke geurvreters – zoals ze het zelf zo mooi verwoorden – waaronder teatree-olie (met antibacteriële en ontsmettende werking), rozemarijnpoeder (dat ontspannend en ontstekingsremmend werkt) en steringrediënt lycopodiumpoeder (eigenlijk de sporen van de wolfsklauwplant), dat alle vloeistoffen - en dus ook zweet – ogenblikkelijk absorbeert, waardoor bacteriën en de bijkomende nare geurtjes de tijd niet krijgen om te gaan woekeren.


Al mijn vooroordelen tegen poeders heeft deze poederdeodorant niet kunnen wegnemen. Zo is het bijvoorbeeld nog steeds niet makkelijk om aan te brengen. Daarom hang ik altijd boven de wastafel, om ongelukjes met m’n donkere kleren te vermijden. Pro-tip: doe zoals ik na een paar dagen en meng het poeder met wat kokosolie tot een soort emulsie om het probleemloos aan te brengen: worked like a charm! Droge maar toch goed gehydrateerde oksels? Check!


Deodorantolie

Een mengeling van essentiële oliën in een mistspray, klinkt goed. Lees: geen drijfgassen die vrijkomen en bijdragen aan het gat in de ozonlaag. Deze deodorantolie ziet er een beetje uit als een bodyspray, en ik moet eerlijkheidshalve toegeven dat ik me ’s ochtends ei zo na vergist had. Aangezien dit enkel een mengeling van essentiële oliën is, zonder stoffen die zweet ook gaan absorberen, is hij misschien niet even krachtig als de rest van de geteste alternatieve deodorants. Al na enkele uurtjes blijft er nog amper iets van het effect over. Desondanks vind ik het doorheen de dag nog steeds een aangename verfrissing waardoor je je telkens eventjes in oma’s kruidentuin waant. Heb je echter last van overmatige transpiratie? Dan is deze misschien iets minder geschikt voor jou, maar voor wie graag lekker en natuurlijk ruikt, is dit zeker het proberen waard.