POWERVROUW ELISABETH OUNI: NI BLEITEN, NI PLOOIEN EN VEEL WATER DRINKEN

In 2018, besloten wij om voor Vrouwendag vijf badass females te interviewen. Over het leven, over hun inspiratiebronnen, maar vooral over hoe zij zelf willen inspireren. Al die girlpower deed heel wat stof opwaaien, en zowel wij als jullie willen meer van dat. Vanaf nu geven we dus elke maand een powerlady de megafoon die ze verdient en staat Girlcrush nóg meer in het teken van straffe madammen. Neverending International Women’s Day dus, omdat één dag per jaar gewoonweg niet volstaat.

20190325_141238000_iOS.jpg

Elisabeth Ouni

#powervrouw

Content creator, director, creative en music selector. Zo omschrijft Elisabeth Ouni zichzelf op haar Instagram-bio, en wij kunnen daar nog wel het één en ander aan toevoegen. DJ, interviewer, model, krullenbol en music breather extraordinaire bijvoorbeeld. De bezielster van A Polaroid Story is al deze dingen tegelijkertijd, maar bovenal is ze een vrouw die van aanpakken én niet van ophouden weet, die tegen de stroom in ploetert en gewoon haar zin doet. Een echte powervrouw, quoi!


Powervrouw is voor mij een woord dat eigenlijk twee keer hetzelfde zegt. Alsof we nog altijd moeten bewijzen dat er power in vrouwen zit”, begint Elisabeth Ouni, of gewoon Ouni in ’t kort. Omdat vrouwen het in onze maatschappij sowieso moeilijker hebben, moeten we wel sterker zijn, redeneert ze. “Neem nu een alleenstaande moeder met vijf kinderen, wat voor kracht heeft zo’n vrouw nodig om elke dag door te komen?!” Op zoek naar een betere term passeren concepten als boss ass bitch. “Misschien een beetje plat”, lacht Ouni, “maar het dekt de lading wel.”

Denim jas: Wrangler Jeans: Monki Schoenen: Sasha Shoes Zonnebril: Mango

Denim jas: Wrangler
Jeans: Monki
Schoenen: Sasha Shoes
Zonnebril: Mango

Webp.net-gifmaker (23).gif
WAT ZOU J.LO DOEN?

20181018_101152230_iOS 1.jpg

Door deze gedachtegang is de lijst van vrouwen naar wie Ouni opkijkt bijna eindeloos. “Er zijn zoveel vrouwen die ik bewonder, waaronder Ava DuVernay, een grote naam in black entertainment. Ze regisseert, produceert en is ook screenwriter. De filmindustrie is een moeilijke business voor een vrouw, maar zij doet het toch maar.” Ook Tina Turner staat hoog op Ouni’s lijstje. “Voor haar heb ik veel respect. Ik denk dat zij een van de meest underrated females is. Hoe zij na een gewelddadige relatie met Ike Turner teruggekomen is, en op haar 49ste haar carrière in eigen handen heeft genomen, dat vraagt ongelooflijk veel power.” In dezelfde lijn ligt ook Whitney Houston: “Veel te vroeg overleden, maar wat een vrouw!” Ook Charlize Theron krijgt een plekje op Ouni’s lijst, net als J.Lo. “Oh my god, zij is mijn nummer één en ik vergeet haar bijna! Zij is echt een topentertainer. Ook het feit dat ze zo prachtig ouder wordt, vind ik inspirerend. Ze werkt daar hard voor. In tijden van nood is mijn mantra ‘wat zou J.Lo doen?’


Wat levensmotto’s betreft, is Ouni dus goed voorbereid. Don’t let your past define your future is er daar een van. “Gebruik je verleden alsjeblieft niet als een excuus om onvriendelijk te zijn of om minder je best te doen. Ook ‘Be as kind as possible’ vind ik een belangrijke, probeer vergevingsgezind te zijn, maar ook, ‘Doe wat jij wil’! Laat anderen je reis niet bepalen, zelfs als dat betekent dat je soms een stukje alleen moet wandelen.

“IK WIL TEVREDEN ZIJN MET NIETS”

20190325_140048000_iOS.jpg

Ouni probeert ook te leven volgens de The Power of Now-ideologie van Eckhart Tolle. “Dat uit zich vooral in het blokkeren van negatieve gedachten en focussen op je zintuigen”, legt ze uit. “Toen ik bijvoorbeeld daarnet naar hier wandelde, leg ik niet de nadruk op de stress van het op tijd komen of me puur van punt A naar B verplaatsen, maar op wat daadwerkelijk voor mijn neus gebeurt, hoe het weer aanvoelt, hoe de straat erbij ligt, wie voor me zit op de metro, echt proberen te zien wat NU gebeurd.” Aanvullend betekent dat ook de piekerstroom onderbreken en echt in het nu leven. “Zo kan je ook in je slechtste momenten het beste vinden, dat is iets waar ik elke dag aan werk.” Dat doet ze onder andere door elke avond voor het slapengaan even tijd te nemen voor de vraag: waarvoor ben ik vandaag dankbaar? “Die ingesteldheid is een echte herkalibratie van je gedachten, van negatief naar positief.”


Wat ons betreft, is dit alleen al voldoende reden om naar Ouni op te kijken, maar ook haar fighter’s spirit en doorzettingsvermogen finishen hoog in die reeks. “Ik heb nooit de gemakkelijke weg gekozen. Ondanks mijn sociale achtergrond (toen Ouni nog gewoon Elisabeth was, trok ze op haar vijftiende het huis uit om alleen haar geluk te beproeven, red.), heb ik altijd gedaan wat ik wil. Ik heb altijd heel hard gewerkt en dat doe ik nog steeds. Ik geef niet op en ben heel loyaal: when I’m on your team, I’m on your team! Dat mogen dan misschien ouderwetse principes zijn, voor mij werken ze wel.”

NI BLEITEN, NI PLOOIEN

20181018_093612000_iOS.jpg
Blouse: Loavies Gilet: & Other Stories Broek: Fabienne Chapot Boots: Loavies

Blouse: Loavies
Gilet: & Other Stories
Broek: Fabienne Chapot
Boots: Loavies

20190326_075032000_iOS.jpg

Opgegroeid met de uitspraak ‘ni bleiten, ni plooien’ (lacht), is Ouni vandaag vooral een voorbeeld van doorzettingsvermogen. “Na enkele jaren A Polaroid Story wou ik er eigenlijk een streep onder zetten, maar ik was te nieuwsgierig en te koppig om mijn project te verlaten alleen maar omdat het moeilijk was.” Carrièregewijs heeft ze inderdaad geen cadeaus gekregen. “Ik ben al bezig sinds 2009, maar ik heb het gevoel dat België nog steeds niet helemaal weet waar ik mee bezig ben, terwijl ik wel al de grootste hiphopartiesten voor mijn lens heb gehad.”


Ook al is Ouni geen fotograaf of journalist van opleiding, maar volledig autodidact. “Ik ben bijvoorbeeld de enige in België die Kendrick (Lamar, red.) op video heeft kunnen interviewen, Mark Ronson (notoir voor zijn weigerachtigheid tegenover interviews, red.) zelfs twee keer. Ik sta nu in het rooster van de meeste sterren, wat echt wel bijzonder is, want de Belgische pers wordt vaak overgeslagen. Ik heb door de jaren heen het vertrouwen van artiesten gewonnen, en dat werpt zijn vruchten af!


Het is dan ook heel toepasselijk dat ‘work until they can’t ignore you’ nog één van Ouni’s oneliners is. “Intussen is mijn body of work onontkoombaar geworden, mijn portfolio is echt huge.” Dat wat ze doet desondanks onder de radar blijft, daar heeft ze intussen vrede mee. “Ik doe dit uit passie, niet omdat ik zelf in de spotlights wil staan, maar ik moet natuurlijk ook leven, en België is geen gemakkelijk land om via YouTube inkomsten binnen te halen. Toch ben ik nu heel trots dat ik ben blijven voortdoen.” Instant succes bestaat immers niet, weet ze, “ook al laten sociale media ons soms anders geloven, doen wat je echt wil doen is het moeilijkste wat er bestaat.”


En omdat opgeven niet in haar woordenboek staat, zijn er nog wel wat dingen waar ze van droomt. “Tot nu toe staat er een koffietafelboek naar aanleiding van 10Y APS in 2020 en een reizende expo in Parijs, Berlijn en New York op de planning. Daar deden trouwens al een testronde mee in Gent en Brussel, als proof of concept. Verder hoop ik A Polaroid Story verder uit te diepen, te evolueren naar bredere gesprekken met een groter publiek en interessante gasten die niet louter uit de muziekwereld komen maar ook uit film en mode en om op YouTube te groeien.” Ook een film maken staat nog op Ouni’s dromenlijstje. “Ik zou op een dag wel een biopic van een artiest willen maken, al ben ik me ervan bewust dat ik nog heel wat vlieguren te gaan heb voor ik dat tot een goed einde kan brengen.” Intussen timmert ze aan de weg als regisseur met video’s voor Coely (Celebrate en No Way) en de Brusselse Moka Boka (Sourire) op haar conto.”Verder wil ik gewoon dingen blijven doen, meer reizen en gelukkig zijn!” (Die powervrouwen, het zijn net mensen…)

“WATER DRINKEN IS MIJN BELANGRIJKSTE BEAUTYTIP”

Zo onstuitbaar als ze is op carrièrevlak, zo chill is Ouni wat haar beautyroutine betreft. “Ik ben daar zó lui in dat ik mij vroeger vaak zelfs niet ontschminkte voor ik ging slapen. Intussen heb ik iets meer zelfdiscipline ontwikkeld, maar het blijft moeilijk.” Nochtans, wat zou J.LO doen, toch? “Inderdaad, zij is een sterke motivator en ik reinig mijn huid nu toch op z’n minst elke avond met micellair water van Bioderma of Garnier.” Daarnaast is Ouni ook zwaar fan van Caudalie en van het Advanced Night Repair-serum van Estée Lauder. “Ik was daar eerst sceptisch over, maar ik ben echt wel onder de indruk. Ik gebruik ook graag Weleda Skin Food, die crème is een beetje vettig, maar een echt comfortproduct en niet te duur ook. Maar ik geef toe dat ik het best een hele opgave vind om dat iedere dag te doen. Het lukt me nog niet altijd.”


Ouni’s picks


Op momenten dat ze wat meer tijd en budget te besteden heeft, gaat ze ook graag naar de schoonheidsspecialiste voor een huidbehandeling. “En één keer per maand boek ik een massage. Ik geloof erin dat stress je ziek kan maken, dus daar wil ik meer in investeren.” Maar haar belangrijkste beautytip is toch wel water drinken. “Ik heb sinds kort een SipWell in huis, dat helpt mij echt om voldoende water binnen te krijgen.” – “Én sporten!”, benadrukt ze. “De gym is vervelend maar sinds ik mijn eigen video edits doe, voel ik dat ik meer sport nodig heb. Ik mag nog 10 ton make-up op mijn kop dragen, als mijn lijf niet lekker voelt, heeft dat geen zin voor mij.”


Met make-up ben ik trouwens go hard or go home. Dagelijks zorg ik gewoon voor een goed gehydrateerde huid, maar draag ik meestal geen make-up, maar als ik uitga, dan ga ik ook echt all out met make-up.” Als model pikte Ouni heel wat trucjes op en ze weet heel goed waar ze mee bezig is. “Tegen de wallen zweer ik bij concealer van Chanel en foundation had ik vroeger altijd van Helena Rubinstein, maar tegenwoordig gebruik ik ook Laura Mercier en binnenkort wil ik Armani testen.”


Terwijl ze verder blijft praten, haalt ze het ene product na het andere uit een grote totebag vol beauty stuff, “als ik dat allemaal bij heb, ben ik op mijn gemak”. “Verder gebruik ik altijd Prep & Prime van M.A.C en doe ik ook altijd bronzer, contour en highlight op”, voor die J.LO-glow, natuurlijk. Ook M.A.C-lippenstiften in de kleuren Ruby Woo en Russian Red – “ik heb een zwak voor die Vanessa Paradis red lips oldskool French look” – zitten in haar tas, vlak naast het lippenpotloodje Spice, dat haar aan make-mogul, Kylie Jenner, doet denken. “Ik hou van de warmte die zij in haar looks steekt.” Verder heeft Ouni een voorliefde voor intens groen opgemaakte ogen en ooglooks met een cat- of smokey eye. “O, en een wimperkruller, die gebruik ik echt dagelijks, zet dat er maar in.” Consider it done!

Follow Ouni:
@ouninana // @apolaroidstory

youtube.com/apolaroidstory


Fotografie: Julia Dubois Rosca
Styling: Kiki Vogels
Makeup & hair: Ine D’hoe

Walk the liner: de comeback van de nineties-lipliner

Van croptops tot buffalo’s en scrunchies, de nineties en alles wat ermee te maken heeft, zijn weer helemaal terug. Ook op beautyvlak trouwens. Getuige daarvan is onder andere de comeback van de nineties-lipliner. Tot voor kort zat het lippenpotloodje nog veilig opgeborgen in de ‘in die tijd leek het een goed idee’-kast, maar wij zijn er klaar voor om de lipliner en de nineties-look weer helemaal te omarmen!

1435862669-upload.png
 

We geven het toe, lipliner heeft een slechte reputatie. Veel vrouwen hebben nog altijd emotionele littekens van de donkerbruine, overlijnde lippen die in de jaren 90 hun opwachting maakten. Maar dat is lang niet de enige look die je met lipliner kunt bereiken. Het potloodje wordt immers al decennialang gebruikt door vrouwen (en soms zelfs mannen) om de vorm van de mond anders te doen lijken. Zo kan je je lippen er voller mee doen lijken, een meer uitgesproken cupidoboogje creëren of er gewoon je make-uplook mee pimpen. Dus waarom zouden we onze liner niet weer bovenhalen?!Timeline(r)

Clara Bow

Clara Bow

Lipliner mag de laatste jaren dan wel een soort slechte reputatie hebben – naar mijn mening geheel onterecht, trouwens – dat is lang niet altijd het geval geweest. Doordat lipliner de perfecte oplossing is om je lippen de lipcontour te geven waar je van droomt, was het lange tijd een begeerd product in de beautytasjes van vrouwen. Doorheen de tijd veranderde de gewenste vorm van lippen voortdurend, maar welke vorm ook in was, lipliner was steeds de oplossing. Want shaping en contouring mag vandaag dan wel bijna de norm zijn, met make-up de vorm van je gezichtstrekken manipuleren is van alle tijden. De dames in de roaring twenties wisten bijvoorbeeld maar al te goed hoe ze dat moesten doen. Eén lady was bijzonder bedreven in haar lippen shapen: meet Clara Bow, of zoals wij haar graag noemen: de Moeder der Liner.

In de jaren 20 waren doll lips het schoonheidsideaal: zo smal mogelijke lippen in combinatie met een zeer uitgesproken cupidoboog. Je lippen moesten als het ware een hartje vormen. Voor de dames die niet het geluk hadden met een natuurlijk hartjesmondje geboren te worden – zowat iedereen dus – was lipliner de heilige graal. Clara Bow was een van hen, maar wilde de trend niet mislopen. Zij had als eerste het goede idee om een stuk van haar boven- en onderlip te omlijnen, om zo die scherp afgetekende, ronde cupidoboog te verkrijgen. De buitenste mondhoeken daarentegen omlijnde ze niet, zodat ze dat smalle mondje erbij kreeg. Op die manier creëerde ze een lipcontour die wel wat meehad van dat o zo gewilde hartjesvormige kusmondje. Daarbij werd altijd een liner gekozen in (bijna) dezelfde tint als die van je lipstick. Na de jaren 20 tot en met de jaren 50 passeerden nog een aantal andere lipvormen de revue: van een scherpe, haast puntige cupidoboog à la Marlène Dietrich tot de platte bovenlip waarbij de cupidoboog bijna wordt weggetekend, zoals bij Rita Hayworth en Joan Crawford, en de volumineuze, extra brede bovenlip die Marilyn Monroes pout definieerde.

In de jaren 60 en 70 lag de focus meer op de ogen dan op de lippen, waardoor een natuurlijker ogende liplook in was – lees: de lipliner verdween een beetje naar de achtergrond. In de jaren 80 werd er vooral weer omlijnd met dezelfde kleur als je felle lipstick. Pas in de jaren 90 zorgde lipliner plots voor een heel andere look: die typische donkeromlijnde nineties-lippen die lipliner uiteindelijk een tijdje van de troon zal stoten in make-upland, maar vandaag net weer helemaal terug is.

 
05ce658e4c30cdf5c0910b594bb22447.jpg

Het waren zwarte vrouwen en latina’s die in de jaren 90 voor een erg opvallende comeback van de liner zorgden. Zoals gezegd had je lipliner daarvoor eigenlijk steevast dezelfde tint als je lipstick. Maximum één tint donkerder misschien, om de illusie van schaduw te wekken. Zwarte vrouwen en latina’s gingen echter nog een stapje verder: zij gingen hun donkere lippen met donkerbruine of paarse liner omlijnen en vulden de rest van hun lippen op met een veel lichtere kleur om de illusie van vollere lippen te creëren. Denk maar aan foto’s van een jonge Tyra Banks bijvoorbeeld.

De trend van het omlijnen met een donkere kleur zette zich verder in de rest van de jaren 90 en de beginjaren van 2000, en waaide ook over naar de westerse community. Blanke meisjes gingen ook hun – iets lichtere – lippen overlijnen (de lipliner net buiten de eigenlijke lipcontour aanbrengen) met diezelfde donkere liners, wat zorgde voor een heel extreme en opvallende look. Net doordat het contrast van de gebruikte kleuren bij hen nog veel groter was, was het meer een schreeuwerige feature dan een subtiele illusie. Dat zorgde ervoor dat veel mensen er uiteindelijk een afkeer van kregen en er ook vandaag nog altijd nachtmerries over hebben. De beruchte Pamela Anderson- of Drew Barrymore-look die meerdere keren op de rode loper verscheen, beschouwden we tot nog niet zo lang geleden als tacky.

Door de ‘foute’, overdreven beautylooks in de nineties en nillies, begonnen vrouwen wereldwijd voor een iets minder opvallende make-uplook te kiezen, wat de tijdelijke ondergang van de lipliner inluidde. Rest in peace, potloodje. Nog steeds krijgen veel vrouwen de kriebels bij het idee van lipliner dragen en zweren ze bij God dat zij er alleszins nooit meer zo ‘fout’ zullen uitzien. Want ook al bestaat lipliner al zo lang en zijn er al erg veel liplinerlooks de revue gepasseerd, mensen blijven terugdenken aan die (vrij recente) foutste versie van het lippotlood.


Lipliner gaf zich echter niet zomaar gewonnen en kroop vanaf 2013 weer als een zombie uit het graf. Door de groei van sociale media, Instagrammodellen en de bekende lip poutherinner je je nog de periode waar een peaceteken-en-duckfacecombo op zowat elke foto opdook? – werd lipliner weer een must have. Overlijnde matte liplooks ontploften nog meer toen Kylie Jenner beweerde dat zij nooit lipinjecties had gehad, maar haar lippen voller deed lijken door ze met lipliner te overlijnen.


Ook vandaag zijn volle, luscious lips nog steeds een must have. Veel mensen laten fillers inspuiten, maar dat is natuurlijk niet voor iedereen een evidente oplossing. Na de horror van de Kylie Jenner lip challenge, beslisten velen dat een simpel potloodlijntje toch een makkelijkere oplossing was dan hun lippen volume te geven door ze vacuüm te zuigen met een shotglaasje. Lipliners kunnen gelukkig naast een leuke liplook ook de illusie van vollere lippen creëren waar geen naalden of shotjesglaasjes aan te pas komen.

image.jpg
download-2.jpeg
pamela-anderson-4.jpgSubtiele nineties

photo1.jpg
photo3.jpg

Millennials worden anno 2019 helemaal gek van de zogenaamde Y2K-look – je weet wel, frosty oogschaduw, opblaasbare stoelen, moonboots en op aliens geïnspireerde kapsels – en lipliner hoort daarbij. In tegenstelling tot de dunne, strak getekende sharpie eyebrows, is lipliner wel lekker veelzijdig, wat ervoor zorgt dat er voor iedereen wel een liplinerlook bestaat, zowel voor de durvers als voor de subtiele zielen.

photo3.jpg

Wie wel van de nineties-look houdt, maar het allemaal wat minder fel wil, geen probleem. Neem een lipliner die twee tinten donkerder is dan je natuurlijke lipkleur en omlijn (of overlijn) je eigen liprand. Ga over de volledige lip met een gloss om zo een nineties-vibe te creëren die evengoed in 2019 past. Je kan er natuurlijk ook altijd een gloss met holografische finish overheen gooien om het nog een extra nineties touch te geven.


Voor de durvers die liever de drastische Y2K-look terugbrengen: this is your time to shine! Neem een lipliner die minstens vier tinten donkerder is dan jouw eigen lipkleur (bij voorkeur donkerbruin of paars), en omlijn (of overlijn) je lipcontour. Breng er een gloss over aan. En als je helemaal into the nineties wilt duiken, neem dan je scrunchies en lagetaillejeans ook al maar uit de kast!

Wees vooral niet bang om lipliner aan je look toe te voegen en ermee te spelen. Teken er gewoon op los. Want make-up is een proces van trial en error, en zelfs de meest foute looks komen gegarandeerd terug!

Fotografie: Marie Lennertz
Model: Indu Gorris
Makeup: Ine d’hoe

De beautyfavorieten van de Girlcrush-redactie: maart 2019

You’ve got mail’. Het heeft bij Girlcrush een heel andere betekenis dan het had in de romantische komedie met Meg Ryan en Tom Hanks. Bij ons zit de mailbox dagelijks vol met een lading nieuwe beautyproducten en komende lanceringen. Niet dat je ons hoort klagen. Omdat we zelf door de bomen het bos – of beter gezegd: de gloss – niet meer zien, trakteren we jullie maandelijks op onze nieuwe favorieten.

 

CEO en oprichtster Crystal

Brow Blade-potlood van Urban Decay

 
Beschikbaar in 8 tinten €26,00

Beschikbaar in 8 tinten €26,00

 

Ik ben al jaren verslaafd aan wenkbrauwpotloden wegens irritante kale plekjes in mijn wenkbrauwen. Geen andere optie dan elke morgen bijtekenen dus. Hoewel ik flirt met het idee om microblading uit te testen – I’ll keep you posted about that – heb ik me voorlopig neergelegd bij het feit dat ik elke morgen vijf minuten vroeger moet opstaan om mijn face frames bij te tekenen.


Dit twee-in-éénwenkbrauwtool is deze maand mijn absolute beautyfavoriet wegens de nieuwe inkstain. Aan de ene kant heb je een fijn potlood om fijne haartjes bij te tekenen – niets speciaals, gewoon goed en efficiënt – en aan de andere kant een heel fijn, waterproof stiftje. Het product lijkt wel op je wenkbrauwen getatoeëerd (en niet op een trashy nineties-manier, maar op een ‘hallo, mijn naam is Crystal Delevingne’-manier. Bovendien blijven je bijgetekende wenkbrauwen onberispelijk tot in de kleine uurtjes. Aangezien het borsteltje zo fijn is, kan je met een vaste hand heel makkelijk superrealistische haartjes tekenen. 200% goedgekeurd dus!Mede-CEO Bert

Electric Ink Tattoo Care Vibrancy Serum

 
Verkrijgbaar bij Kruidvat € 18,99

Verkrijgbaar bij Kruidvat € 18,99

 

De lentezon is in het land, maar die zonnestralen doen gekleurde tatoeage-inkt verbleken. De UV-stralen in zonlicht breken immers de pigmentdeeltjes van de inkt af. Ikzelf heb verschillende tatoeages, het merendeel met kleur, dus ik ben helaas een ervaringsdeskundige. Dit serum van Electric Ink is speciaal gemaakt voor tatoeages die volledig genezen zijn. Het zou ervoor moeten zorgen dat de kleur van je tattoo mooi behouden wordt en zou de kleur op lange term kleur ervan zelfs verbeteren. Na mijn eerste ‘smeertest’ ben ik best al enthousiast, maar ik houd jullie op de hoogte van het resultaat na langdurig gebruik!


Editor-in-Chief Kora-Lee

IUNX Parfums Paris 01 Eau Argentine

IUNX Parfums Paris 01 Eau Argentine, € 170,00/ 150 ml.

IUNX Parfums Paris 01 Eau Argentine, € 170,00/ 150 ml.

Een dik jaar geleden was ik in Parijs, waar ik leuke beautyhotspots voor jullie verzamelde. In een strak ingericht boetiekje in het trendyHotel Costes maakte ik er eindelijk kennis met de parfums van IUNX, het parfummerk van Olivia Giacobetti. Zij is onder meer verantwoordelijk voor iconische creaties zoals het vijgenparfum Philosykos en de openhaard-kaars Feu de Bois, beiden van Diptyque, maar ook de neus achter een paar van mijn persoonlijke parfumfavorieten, zoals Elixir van Penhaligon’s en Tea For Two L’Artisan Parfumeur.

Bij IUNX werd ik halsoverkop verliefd op L’Eau Argentine, een delicate blend van maté, rijststro en gedroogde hennep. De geur doet eerst denken aan de kurkdroge, licht zoete geur van hooi en stro in de zinderende zomerzon, maar heeft ook een fris, bijna zilt randje. Daarna ontwikkelt het zich langzaamaan tot een subtiele, knuffelbare geur die mooi versmelt met je huid. Denk aan pasgepoederde babyhuid, maar dan moeiteloos elegant zoals alleen Olivia Giacobetti dat kan.


Mijn omschrijving doet het parfum amper recht aan, je moet het ruiken en dragen om het te snappen. Ik kan alleen maar zeggen dat ik het één keer geroken had en het al die tijd maar niet uit mijn hoofd kon zetten. Een dikke week geleden was ik opnieuw in Parijs, deze keer om mijn 29ste verjaardag te vieren. In de IUNX-boetiek was de geur nog precies zoals ik me kon herinneren, en – belangrijker – ik was nog altijd even verliefd. Ik ging dan ook schaamteloos door de knieën, maar het is ongetwijfeld het beste verjaardagscadeau dat ik mezelf ooit heb gegeven!Redactrice Ine

Dior Hyaluronic Lipplumper Maximizer in Holo Purple

In 8 verschillende tinten € 38,43

In 8 verschillende tinten € 38,43De ultieme nineties-lipgloss! In combinatie met een lippotlood creëer je met deze holografische glanskleur een perfecte throwback liplook. Als je hem meermaals per dag aanbrengt, werkt ook de plumpingfactor best goed, al heb ik wel het idee dat mijn lippen er na een tijdje aan wennen en het effect afneemt. Desondanks is dit zowat de gloss van mijn tienerdromen!Redactrice Ashley

Inc.redible Cosmetics Highlighter Jelly in Flocking Fabulous

48347769_070_b copy.jpg

Inc.redible leerde ik kennen toen ik meedeed aan hun giveaway samen met make-up artist @vivis_makeup. Volledig onverwacht won ik die – waarom was het niet de lotto?! – en kreeg ik vivi’s favoriete producten opgestuurd, waaronder deze Highlighter Jelly.


De gel is supergepigmenteerd en geeft een glow waar zelfs natuurlijk zweet niet tegenop kan. Ik heb de gel in drie kleuren, maar mijn favoriet is de roze Flocking Fabulous, alleen al omdat die naam mijn totem zou zijn geweest als ik ooit in een jeugdbeweging had gezeten. De zachte roze kleurwaas wekt de illusie dat je eigenlijk ook al wat blush draagt en dan komt daar nog eens die heerlijke glow bovenop. Bovendien gebruik ik deze highlighter niet alleen op mijn jukbeenderen, maar ook op mijn oogleden, in combinatie met een felrode lip. Want roze en rood zijn de perfecte match! Multifunctioneel, niet duur, vegan en cruelty-free, nu ook verkrijgbaar op Zalando and I love it! Bovendien breiden ze hun collectie meer en meer uit, dus hou het in het oog voor nieuwe make-up candy, maar geef ons de schuld niet als je weer eens op een product botst dat je ooooo zo graag wilt testen!


Stagiaire Indu

Diorskin Nude Luminizer

 
In 6 tinten beschikbaar € 43.50

In 6 tinten beschikbaar € 43.50

 

Als voorzichtige make-upgebruiker dipte ik mijn teen in onbekende wateren toen ik mezelf trakteerde op enkele luxueuze beautyproducten. Een daarvan was de Nude Luminizer-highlighter van Dior. Toegegeven, het is niet dat ik al talloze highlighters heb uitgeprobeerd en uitgebreid kan vergelijken. Maar nu ik deze heb, zijn er maar weinig andere die me nog kunnen verleiden.


Vanaf de eerste keer dat ik het zilveren poederdoosje bovenhaalde, was ik verknocht. Een mooie verpakking is één zaak, maar als de inhoud ook nog een langdurig, mooi effect heeft, is het een triple win! Op dagen dat ik mijn huid extra wil laten stralen, zet deze finishing touch mijn jukbeenderen subtiel in de spotlights. Ready, set, glow!

Millennials: FOMO of feel-good?

Als je de Instagramaccounts van menig influencer erop naslaat, zou je denken dat het lijflied van millennials Glamorous van Fergie is. Maar ondanks het sexappeal van Miss Fergalicious en haar humps voelen heel wat millennials zich niet zo flawless en zelfzeker. Die memegeneratie, grofweg geboren tussen 1980 en 2000, heeft immers heel bewust de opkomst van het internet en social media meegemaakt. En in die nieuwe wereld van Instagram en Pinterest moet elke foto in je feed 100% instaperfect zijn. Want dat wekt de indruk dat je hele leven perfect it. Fake it till you make it anno 2019. Maar die onophoudelijke confrontatie met schijnbare perfectie is niet zonder gevolgen. Veel jongeren struggelen met dat ‘perfecte’ beeld waar ze zich niet echt in herkennen en vinden daarom maar moeilijk een plekje in die virtuele wereld. Maar omdat sociale media zo alomtegenwoordig zijn, kunnen ze zich er ook niet aan onttrekken. Daarnaast hebben millennials weleens last van FOMO. Geen Pinterest-worthy modern fotografiemuseum, maar een afkorting van ‘the fear of missing out’: de schrik om iets belangrijks te missen. Want door sociale media worden we non-stop op de hoogte gehouden van de coolste events, de allerlaatste resto’s en exotische reisbestemmingen die we écht niet mogen missen. Sociale media maken millennials dus op meer dan één manier onrustig en onzeker. Licht ironisch voor een generatie die vaak wordt afgeschilderd als verwaand, narcistisch en entitled. Maar dat negatieve beeld strookt eigenlijk niet helemaal met de werkelijkheid. Bij Girlcrush hadden we onze buik vol van al die negativiteit. Wij gingen de positieve tour op en vroegen we aan vier typische Gen Y girls waar zij geluk in vinden en wat hun zelfvertrouwen geeft. Die antwoorden waren verrassend simpel, maar toch empowering enough to make it through another day!

Lara.jpg
Laura.jpg
Lauren.jpg
 
 
Webp.net-gifmaker (22).gif
Aiko.jpg

Ashley (23)

dddddddrrrr.png

“Voor mij gaat zelfvertrouwen om tevreden zijn met jezelf. Vaak denk ik: ugh, why did I eat all those cookies… there goes my diet. But why even care? Ja, ik wil gezond leven en er zo goed mogelijk (in zoverre dat kan) uitzien, maar ik wil mezelf niet alles ontnemen om alleen maar te voldoen aan een ideaalbeeld dat gecreëerd werd door de maatschappij (overruled by men, sorry, not sorry). Bovendien heb ik een vrij uitgesproken stijl: ik huppel - just kidding, ik ben lomp - op mijn Buffalo’s of Triple S-sneakers met extremely oversized witte puffer coat naar mijn volgende les. Vaak krijg ik, zelfs op een redelijk vrijzinnige campus, vreemde blikken toegeworpen. Als tienermeisje vond ik dat gestaar heel lastig. Ik had altijd het gevoel dat ik de vreemde eend in de bijt was. Nu kan me dat gelukkig niet zo veel meer schelen. I know people have so much nerve, so why even bother?! Mijn zus haar favoriete slagzin luidt dan ook: Let me live! En ze heeft 200% gelijk!


Soms heb ik dagen dat ik me echt slecht voel. Mijn vetjes irriteren me, ik wil alleen maar slapen of Netflix bingen. Andere dagen denk ik: damn girl, you’re so fine! Wat ik wil zeggen is: Als je zin hebt om een hele dag te liggen zweten in je onesie: do it. Heb je zin om jezelf helemaal op te tutten op welke manier dan ook? Ga je gang. Laat vooral anderen jou niet tegenhouden alleen maar omdat ze weleens een scheve blik op jou zouden werpen. Laat hen maar energie verspillen. Jij kan de jouwe gebruiken om een hele dag te slayen en lekker jezelf te zijn. Ik hou ervan om te leven volgens de wijze woorden van Hannah Horvath (Girls): ‘I might be a voice of a generation.’”


Zeneca (19)

Zenéca.jpg

Me omringen met mijn favourite humans en de positieve energie in de lucht geven me zelfvertrouwen. Je kan perfect gelukkig zijn met wat je hebt zonder dat je het allernieuwste item hoeft te scoren, en dat zorgt er zelfs voor dat mijn creatieve geest tot uiting komt. Ik hou ervan om te experimenteren met make-up, kledij… Mijn boodschap aan de wereld? Laat iedereen zien dat vrouwen met verschillende shapes and figures mooi zijn, of je nu een reus bent of je bent twee koppen kleiner dan je gemiddelde vriendengroep… It doesn’t matter! Laat niemand anders bepalen wat je met jouw lijf moet doen. Niemand heeft het recht om te beslissen over hoe jij je voelt. Dat is iets wat je zelf moet bepalen. Voor wie leef je? Voor jezelf of voor iemand anders?


Laura (21)

Laura.jpg

“Zelfvertrouwen is… nieuwe dingen durven en je goed in je vel voelen. Als ik met vriendinnen op stap ga, voel ik me af en toe weleens een aardappel, maar dat wil niet zeggen dat ik niet gelukkig ben met mezelf. Ik hou van mezelf zoals ik ben en ik laat me zeker niet beïnvloeden door sociale media. Mijn ultieme tip is om soms niet te lang in de spiegel te kijken: als je te lang kijkt begin je de 'lelijke' dingen te zien, hoe mooi je ook bent. Also, bodyshaming is not done!

Aiko (19)

Aiko.jpg

“Zelfvertrouwen krijg je niet van vandaag op morgen. Ik heb zelf een hele weg afgelegd. Meestal weet ik in de ochtend welke soort dag het gaat worden. Ook sociale media zorgen ervoor dat ik soms onzeker ben. Mensen met een perfect strak lichaam passeren steeds de revue, maar daar zet ik me snel over. Het is een soort klik in mijn hoofd waarbij ik denk: eigenlijk zie ik er ook goed uit, ik heb goede vrienden, iemand die van mij houdt en ik word omringd door mensen waarbij ik me altijd goed kan voelen. Mensen moeten stoppen met constant te oordelen. Ik had ooit een topje aan waaronder je geen bh kon aandoen en toen hoorde ik iemand zeggen: “Geen bh dragen, dat doe je toch niet.” You do you. Als ik of eender wie zich comfortabel voelt in een kledingstuk dat buiten je eigen comfortzone is, zou ik dat aanmoedigen. Girl power!”

 

Video/fotografie: Jeffrey Roekens
Styling: Sien Sergooris
Makeup: Crystal Die
Modellen: Aiko, Lauren, Laura, Zenéca, Lara, Louise

Muted nails a.k.a. nude 2.0: een subtiele kleurupgrade voor je nagels

Zijn snoepkleurtjes, fluo of vrolijke pasteltinten jouw go-to nagellakkleuren in de lente of zomer? Hold your horses, want dit seizoen geen schreeuwerige neonnagels, maar wel elegante, ingetogen grijstinten. Girlcrush ontleedt voor jullie deze nieuwe nageltrend.

Zoe10.jpg

Like the ‘koel’ kids do

 
Zoe9.jpg
© Kim Nijs

© Kim Nijs

 

Voor wie al helemaal in zomerstemming is en niet langer kan wachten om een leuk zomerkleurtje aan zijn nagels te geven, heeft Girlcrush één tip: muted nails. Deze trend geeft je nagels deze lente en zomer ook in de brandende zon een coole look.

Tone down!

Wat muted nails precies inhouden? Noem ze gerust het net iets kleurrijkere broertje van nude nails: een getemperde kleur met een assige, grijsgrauwe, koele ondertoon. Neutraal, maar wel met een spatje kleur. Koel, koeler, coolst en lekker neutraal, maar verre van het ietwat saaie beige waar we nu al een paar jaar onze nagels mee lakken.


Want muted nails komen niet uit het niets opduiken. Een van de voorbodes van een vergrijsde nudetint was ongetwijfeld de greige taupekleur Particulière 505 waar Chanel in 2009 al hoge ogen mee gooide. Het luxemerk zat toen in geen tijd door zijn voorraad heen en legde zelfs wachtlijsten aan voor zijn felbegeerde it-nagellaktint! De muted trend van vandaag bouwt daarop voort met een hele reeks aan vergrijsde tinten op de catwalks van onder andere Temperley London, 3.1 Phillip Lim en Gucci.


Muted & minimalistisch

Ook Essie-nailartist Michelle Saunders lakte dit jaar heel wat nagels voor de catwalks van New York Fashion Week. In een interview met Elle vertelt ze dat er opvallend veel vraag was naar neutrale manicures die toch niet nude waren. Muted nails staan immers mooi bij de neutrale, minimalistische beige-, grijs- en bruintinten die momenteel bij veel kledingmerken te zien zijn en zorgen voor een subtiel kleuraccent. Minimal make-upje erbij en je ziet er moeiteloos understated chic uit. Getemperde kleuren staan bovendien elke huidskleur even mooi. Ideaal voor op de catwalk, die gelukkig steeds diverser wordt, maar vooral erg handig in het multiculturele straatbeeld van vandaag.


One shade fits all

Misschien wel allergrootste pre van muted nails is dat er voor elk wat wils is. Wie met koele, grijzige nagellakkleuren vreest voor een terugkeer van de emo-look hoeft zich geen zorgen te maken: eigenlijk kan je van zowat elke kleur een muted versie maken, ook van van nature warme tinten als oranje en koraal of van vrolijke pastelsnoepkleurtjes. Zolang de kleur maar zachter en grijzer is dan het fellere origineel zit je goed.

Voor wie toch lijdt aan een lichte vorm van emo-nostalgie: zwart is wel degelijk een optie. Dit seizoen ben je geen Debbie Downer meer als je tijdens de zomermaanden voor zwarte nagels gaat, je bent gewoon helemaal on trend!


Toch nog steeds verslingerd aan nude? Om je vertrouwde nude manicure muted te maken, kan je bijvoorbeeld vier vingers per hand op de nieuwe, vergrijsde tintjes trakteren en één enkele nagel in een understated zachtroze tint lakken. There you go, muted and nude just got a baby!


Voor elke (huids)kleur, mindset en nagellengte: deze trend discrimineert niet. Welke versie van muted nails spotten we binnenkort op jouw nagels?

SHOP MUTED NAILS

Tom Ford - toasted sugar €35

Tom Ford - toasted sugar
€35

Chanel le vernis - Garconne €26

Chanel le vernis - Garconne
€26

Essie - not just a pretty face €12.49

Essie - not just a pretty face
€12.49

Nailberry - taupe la €20.40

Nailberry - taupe la
€20.40

Nailberry - fashionista €20.40

Nailberry - fashionista
€20.40

Hema €4.50

Hema
€4.50

O.P.I - YOU’RE SUCH A BUDAPEST €15.95

O.P.I - YOU’RE SUCH A BUDAPEST
€15.95

Giorgio Armani - Parma Greige €24.90

Giorgio Armani - Parma Greige
€24.90

Thanks to our topteam

Fotografie: Kim Nijs
Styling: Kiki Vogels
Makeup & hair: Crystal Die & Ine D’hoe
Model: Zoe P @ The Agent

Mijn volgende coupe? Kort en krachtig, alsjeblieft!

Waar weelderige lange lokken eeuwenlang hét vrouwelijke schoonheidsideaal bij uitstek waren, hebben vrouwen anno 2019 de keuze. Lang, middellang of kort, qua kapsels is er tegenwoordig voor elk wat wils. We zien dan ook dat lange, romantische beach waves meer en meer plaatsmaken voor korte, pittige coupes als de bob, pixie of buzzcut. Toch blijft het aloude schoonheidsideaal hardnekkig zijn sporen achterlaten, want korte kapsels voor vrouwen worden doorgaans nog altijd gezien als iets abnormaals. Al te vaak worden ze daarbij afgeschilderd als het onfortuinlijke gevolg van een impulsieve beslissing in een of andere labiele bui of dramatisch persoonlijk crisismoment. Maar waarom zou een korte vrouwencoupe altijd zwakte, leed of verdriet moeten symboliseren? Juist, er schuilt veel meer kracht en pit in die korte kopjes dan je denkt!

Untitled-1.jpg
 

Korte metten met het verleden

Het is een huizenhoog cliché in films en series: het moment dat een mentaal gebroken vrouw voor de spiegel staat en besluit om haar lange lokken eigenhandig radicaal te kortwieken. Een handige manier om haar psychologische labiliteit te verbeelden (een vrouw moet wel gek zijn om haar mooie, lange haren kort te knippen, niet?) én meteen ook visueel een soort breekpunt aan te geven: er is een lange voor en een korte na. Want een korte coupe hoeft niet alleen op een crisis te wijzen, het kan ook staan voor een nieuw begin. Of je nu een zware, onverwachte relatiebreuk moet verwerken of een mogelijk levensveranderende tegenslag op je werk, je lange lokken kunnen plots aanvoelen als een ondraaglijke getuige van een verleden dat je liever achter je laat. Een clean cut kan dan helpen om je geest wat rust te geven en komaf te maken met je vroegere zelf.

Kankerpatiënt, lesbo of skinhead?

Amber Rose

Amber Rose

Kiest een vrouw voor een kaalgeschoren hoofd of een korte buzzcut, dan krijgt ze meewarige blikken toegeworpen. Want wie kaal is, moet wel ziek zijn, toch? Nee? Dan ben je vast een neonazistische skinhead! Ook worden korte kapsel vaak automatisch als mannelijk gezien, dus moeten vrouwen met een kort kopje wel lesbische manwijven zijn. Lange haren staan immers van oudsher symbool voor schoonheid, vrouwelijkheid, verleiding en sexappeal. Waarom zou een vrouw al die zaken doelbewust opgeven? Dan moet er toch iets grondig mis zijn?

Kort en klaar

Naar dit soort absurde redeneringen heeft team Girlcrush absoluut geen oren. Je kunt perfect mooi, sexy en vrouwelijk zijn met kort haar. Punt uit. Kijk maar naar topmodel Amber Rose: de gemillimeterde coupe van deze Amerikaanse feministe was jarenlang het handelsmerk dat haar look bepaalde. Simpelweg omdat de buzzcut van zangeres Sinéad O’Connor in de videoclip van ‘Nothing Compares 2U’ haar geïnspireerd had. We hoeven het dus niet altijd zo ver te gaan zoeken: er hoeft niet altijd een reden te zijn om iets te veranderen aan ons uiterlijk. Soms is gewoon iets leuk en mooi vinden meer dan reden genoeg. Dat is bij onze make-uplook toch ook vaak het geval? En een korte vrouwencoupe kan heel chic en elegant staan, én tegelijk ook kracht en pit uitstralen. Dus kom maar op met die korte kapsels!

Korte kopjes om naar op te kijken

Hair is just one way of expressing ourselves. We express ourselves through how we dress or through tattoos or body art or piercings or cosmetic surgery. - Linda Evangelista
Linda Evangelista

Linda Evangelista

Toegegeven, Audrey Hepburn stond met eender welk kapsel. Maar toen ze haar ruglange lokken in Roman Holiday liet afknippen, toonde ze meteen dat je perfect vrouwelijk en mooi kunt zijn met kort haar. Later, in Sabrina, ging ze zelfs voor een frisse, elegante pixie, het kapsel waarmee ze haar eigen identiteit ontdekt én dat haar in de smaak doet vallen bij de man op wie ze al van kleins af aan een oogje heeft. Dat ze uiteindelijk gaat lopen met zijn véél attentere, lievere broer maakt het verhaal nog vrouwvriendelijker. Met haar jongenskopje en tengere ballerinalichaam (een fel contrast met de wulpse rondingen van toenmalige sterren als pakweg Marilyn Monroe) werd de actrice het toonbeeld van de gamine-look. Haar androgyne kapsel ging nog een stapje verder dan de korte garçonne- en flapper-bobs uit de jaren 20, toen vrouwen als Louise Brooks en Josephine Baker voor het eerst begonnen te experimenteren met kortere, jongensachtigere coupes. Bobkapsels met watergolfjes of lengtes tot aan het oor die naar voor krulden waren toen voor de stijlvolle en modebewuste vrouwen een must. Maar begin jaren 50 ging dus Audrey nog veel korter, zonder daarbij aan vrouwelijkheid en sensualiteit te moeten inboeten, integendeel. En dat is maar een van de zaken die we aan haar te danken hebben!

In de jaren 80 zorgde opkomend model Linda Evangelista voor ophef in de modewereld. Voor een Vogue-editorial met fotograaf Peter Lindbergh in 1988 moest ze haar lange lokken (weliswaar met tegenzin) inruilen voor een nieuwe soort korte coupe. Linda had namelijk voordien altijd lang haar gehad. Al haar twijfels verdwenen echter toen de editorial een groot succes werd en haar modellencarrière een enorme boost kreeg. De pixie cut was toen nog in zijn babyfase. Baby bangs of een erg korte pony gecombineerd met kortere zijkanten en onderlijn met bovenaan een iets langere lengte steken nog wat extra variatie in dit korte maar edgy, stoere kapsel.

Sinds de jaren 80 zijn korte kapsels gaan boomen. Stilaan waagden steeds meer vrouwen zich aan kortere lengtes dan een halflange bob. In de jaren 90 kreeg vrouwelijkheid een nieuw gezicht toen verschillende actrices deze trend van pixie cuts ook begonnen op te merken. Nia Long, die je misschien wel kent als Will Smiths verloofde in de serie ‘The Fresh Prince of Bel Air’, begreep die nieuwe vorm van vrouwelijkheid ook heel goed. Als haar acteerprestaties je nog niet omverbliezen, dan deed haar verbluffende en klassevolle look mét korte coupe dat ongetwijfeld wél.

Terwijl het ‘wafeltjeshaar’ een van de grootste trends werd begin jaren 2000, bleven straffe madammen zoals de zangeres Pink de andere kant op gaan en kozen voor minder girly kapsels. Pink toont naast haar korte kapsels – die zowel vrouwelijk als krachtig zijn – ook nog dat de kleur roze niet alleen voor overdreven meisjesachtige vrouwen hoeft te zijn. Integendeel, deze kleur straalt op een korte coupe net extra veel power uit!

nia-long-flashback8-hypehair.jpg
I like feeling strong. It keeps my mental floor higher.- Pink
Pink-Singer-Short-Hair.jpg


Anno 2019 komt kort haar al meer voor. Toch voelen nog veel vrouwen zich minder vrouwelijk zonder lange haren. Ze missen het zelfvertrouwen en de zekerheid die ze voordien uit hun lange lokken haalden. Een gevoel dat actrice Ruby Rose evenwel helemaal vreemd is. In 2016 speelde de actrice in de serie ‘Orange is the New Black’ en plots werden zelfs heterovrouwen even gay voor Ruby Rose. Met haar vrouwelijke versie van ‘de Justin Bieber’ oogde ze volledig moeiteloos supersexy. Eerlijk, we kunnen niet aan dezelfde tafel zitten als je haar look niet ultravrouwelijk vindt. Dus… waar wacht jij nog op, durf jij de schaar in je lange lokken te zetten? Mocht je nog twijfelen of korte kapsels wel vrouwelijk genoeg zijn: Girl, bye, dat is zó 2018!

"Ik testte de vreemdste beautytools van dit moment."

De tijd dat de gemiddelde man niet wist wat een mascara is of waar en lipstick voor dient, is intussen wel voorbij. Deze beautytools spelen echter in een heel andere categorie en laten zelfs menig vrouw een beetje verward achter. Maar voor wie graag zijn beautyroutine net dat tikje doeltreffender wil maken en een beetje hulp daarbij niet schuwt: met deze next-level beautytools krijgt je beautykast een flinke upgrade!

YOU’RE SUCH A TOOL (JUST KIDDING)

Next-level beautytools

 

Foreo LUNA 2 Face Cleansing Tool (€ 199,00 via foreo.com)

beautytool3.jpg

Dit blauwe (of turquoise, of roze) tuigje ziet er wel erg futuristisch uit, en dat is het ook. Want deze pulserende reinigingsborstel heeft een aantal next-generation eigenschappen. De cleansing tool exfolieert dode huidcellen op een zachte manier en verwijdert olie, make-upresten en onzuiverheden tot 99,5 procent uit je poriën. Doordat de borstel bestaat uit antibacteriële silicone die je perfect kan schoonmaken, kan je hem ook blijven gebruiken zonder dat je – zoals bij veel andere reinigingsborstels – om hygiënische redenen stukken moet vervangen. Gebruiks- én milieuvriendelijk dus. De achterkant van de LUNA 2 heeft bovendien een ribbeltextuur die je na je reiniging en de rest van je skincareroutine (lees: na al je serums en crèmes) ook nog eens op een anti-aging gezichtsmassage trakteert én ervoor zorgt dat je producten beter absorberen. Twee-in-één!


TIP: Gevoelige of net onzuivere huid? De LUNA 2 komt in vier verschillende uitvoeringen op maat van jouw huid.
SELF Pink Crystal Facial roller (€ 35,00 via naturalself.be)

98a6505dec599250f6e01cc41f5433dd.jpg

Jade en rose quartz rollers zijn al een tijdje niet weg te slaan uit elke Instagramproof badkamer. Maar deze eeuwenoude Aziatische skincaretool kan meer dan alleen maar fotogeniek zijn, hij belooft je een stralendere en op termijn zelfs gladdere huid. Wanneer je deze beautytool over de huid rolt, stimuleer je namelijk de bloedsomloop, wat zorgt voor een gezonde teint. Hallo, frisroze wangetjes! Maar deze skin work-out verbetert ook de elasticiteit van je huid, en ondersteunt de lymfedrainage en dus de afvoer van afvalstoffen. Om dezelfde reden vermindert een dagelijkse date met deze roller ook wallen en donkere kringen onder de ogen. Na gebruik voelt je huid echt frisser en strakker aan. Bewaar de roller in de koelkast – wel proper in een apart zakje of doosje! – en het verkoelende, ontzwellende effect is helemaal indrukwekkend.


TIP: Gebruik de roller na je serums en crèmes om ze nog beter in je huid te laten dringen.


Environ Gold Cosmetic Roll-CIT (€ 218,00 via parfuma.be)

53588158_306474196731868_8956890391542497280_n.jpg

Deze cosmetische needling tool lijkt wel een marteltuigje, en met zijn 260 ultrafijne naaldjes is hij dat eigenlijk ook wel een beetje. In de categorie no pain, no gain is deze beautytool niet meteen voor iedereen. Zo moet je huid al gedurende langere tijd voorbereid zijn met gemiddelde tot hoge dosissen vitamine A voor je je eraan mag wagen. De tegenstrijdigheid van vitamine A is immers dat deze je huid voller en dikker maakt, wat goed heel goed is, maar waardoor je beautyproducten ook steeds moeilijker indringen. En dat is waar deze tool van pas komt! Door microperforaties in de huid te maken, komen de performante ingrediënten van je beautyproducten (zoals bijvoorbeeld antioxidanten, peptiden, vitamines en hyaluronzuur) probleemloos diep in je huid terecht, waar ze pas echt hun werk kunnen doen, met een strakkere, gladdere en egalere huid als resultaat.

Environ-Gold-Rolling-CIT-min_250x0.jpg


TIP: Gebruik de Roll-CIT na je reiniging en toner en vóór je producten. Gebruik hem eerst één avond per week en bouw geleidelijk op naar dagelijks gebruik. Go easy on the oogcontour, en bij twijfel: rol ’s avonds!
Kenzoki Face Massager

beautytool1.jpg

Dit vreemd uitziende tuigje ziet er misschien scherp en dreigend uit, maar eigenlijk is het een geheel onschuldige massageroller voor je gezicht. Met weinig druk en rustige bewegingen van binnen naar buiten toe, geef je jezelf in geen tijd een ontspannende gezichtsmassage. Wil je je huid – en je hoofd – juist wakker maken, dan kan je de snelheid een beetje opvoeren.TIP: Gebruik deze massagetool voor het slapengaan en je wandelt dromenland helemaal relaxed binnen.
M2 Beauté Wimperkam (€ 19,83 via parfumdreams.be)

beautytool4.jpg

Hoewel we tijdens de modeweken alweer samengeklitte wimpers en spinnenpootjes-mascara op de catwalk konden spotten, is dat niet altijd de look waarvoor je wil gaan. Het geheim van menig (celebrity) make-upartiest is daarom ook het gebruik van een naald om wimpers post-mascara van elkaar te scheiden, een trucje dat Audrey Hepburn al toepaste. Dat dat best wel een tijdrovend en soms zelfs gevaarlijk werkje is, hoeven we je niet te vertellen. Bovendien is het ook helemaal niet makkelijk om bij jezelf te doen. Als je dus wil vermijden dat je mascara klontert of je wimpers doet samenkleven, dan kan je nu dit kammetje in de strijd gooien. De metalen tanden of pinnetjes werken als naaldjes die je wimpers na het aanbrengen van je mascara van elkaar scheiden. Snel, efficiënt en even ongevaarlijk als je mascara zelf. You’re welcome!


TIP: Gebruik dit kammetje niet met wimperextentions. Don’t ask, geloof ons maar gewoon. 

Thanks to our topteam!

Photography: Marie Lennertz
Model/intern: Indu Gorris

DE PSYCHOLOGIE ACHTER EARCANDY (VOLGENS GIRLCRUSHER INE)

Van mancandy en eyecandy hoorde je al, maar earcandy is new to the party.

Metaal. Vééél metaal. Zo zou je mijn oren tegenwoordig kunnen omschrijven. Dat was natuurlijk niet altijd het geval. Toen ik veertien jaar werd en na lang zeuren eindelijk mijn oren mocht laten piercen – mijn mama is niet the earring kind of mom – ging ik meten voor twee gaatjes in mijn linkeroor en eentje in mijn rechter. En daar stopte de liefde niet. Ik wou al snel meer piercings, maar daarvoor moest ik nog geduld oefenen tot mijn achttiende verjaardag.
Intussen ben ik de trotse eigenaar van negen gaatjes in mijn oren (en nog een paar meer in de rest van mijn gezicht/lijf). And counting. Want er is altijd ruimte voor meer: wanneer het ene oor genezen is, is het tijd voor het andere. Om ze allebei tegelijk te upgraden ben ik net niet dapper genoeg, a girl’s gotta sleep – bij mij genezen piercings namelijk traag én ik ben een buikslaper. U snapt het wel.

Ine6.jpg

Want het blijven natuurlijk wel wondjes, die piercings. Achter de hashtag ‘#earcandy’ zit meer dan eens een ontsteking verborgen, of een slecht genezend stukje metaal dat voor altijd een beetje bitchy blijft. Met een simpele oorlelpiercing zit je doorgaans wel safe als je degelijke juweeltjes gebruikt – denk chirurgisch staal of titanium – maar kraakbeen kan een grotere uitdaging vormen, afhankelijk van welk stuk van je oorschelp je wil piercen (helix, daith, tragus, conch, snug, rook, industrial … the choice is yours).

Ondanks die occasionele probleempjes, blijft het natuurlijk superleuk om jezelf te pimpen. Dat is helemaal niet zo’n gek idee in een wereld waar alles maakbaar is. We ontwerpen ons eigen haar, kiezen onze nagels uit een reeks kleuren en vormen en herdefiniëren zelfs onze eigen lippen, borsten en billen, dus waarom zouden we onze oren (en, lippen, neuzen, tepels …) niet vol metaal kunnen pompen? Voor mij zijn piercings simpelweg een kans om nog meer juwelen te dragen. Natuurlijk zou je kunnen stoppen bij een on-fleek #armparty of een reeks fijne halskettinkjes. Maar als ik daarnaast ook nog een hele collectie gouden ringetjes in mijn oren kwijt kan, of een uniek opalen juweeltje, haal die naald dan maar boven!

Ear-Piercing-Diagram[78595].jpg

TIPS TIPS TIPS

Ine5.jpg
 1. Denk goed na over wat je wil en laat je bij je keuze eventueel bijstaan door een goede piercer. Niet elk type piercing past in elk oor en soms lijkt iets mooi in je hoofd, maar heeft een professional daar een andere mening over. Maar weinig brengt mij meer in vervoering dan een perfect gecomponeerd en knap uitgevoerd piercingplan. 2. Kies een piercer uit met een goede reputatie en cleane shop en laat je piercing zetten met een naald. Een piercingpistool is bullshit, altijd. En iemand die je daarmee onder handen wil nemen is geen piercer, ook altijd. De redenen zijn legio, de plastic onderdelen van zo’n gun zijn bijvoorbeeld moeilijk steriel te krijgen en door de hoge snelheid richt je ook schade aan in het weefsel rond het gaatje van je nieuwe piercing. Zo kan onder andere je kraakbeen versplinteren – en ja, dat is even leuk als het klinkt. 3. Wees gezond. Een goed gehydrateerd en gezond gevoed lichaam geneest veel sneller en verkleint de kans op complicaties. 4. Pas gezette piercings verzorg je met water en ongeparfumeerde zeep of een zoutoplossing, niet met ontsmettingsalcohol. Die droogt het wondje alleen maar uit. 5. Was je handen altijd met zeep voor je je piercing aanraakt, en raak ze alleen aan om ze te verzorgen. Hier gaat het bij mij altijd mis, met vaak rode en geïrriteerde piercings tot gevolg. Wees slimmer dan ik! 6. Je mag het juweeltje bewegen, maar alleen maar als het nat is. Tijdens de verzorging dus. Nogmaals: anders, afblijven! 7. Wees niet te ongeduldig. (yep, lastig dit!) Afhankelijk van het type piercing is tien maanden genezen geen uitzondering. Sommige piercings genezen zelfs nooit helemaal, maar blijven altijd een beetje lastig doen. 8. Panikeer niet. Een beetje vochtverlies of korstvorming rond je (relatief) nieuwe piercing is helemaal normaal. Ook zwelling is niet vreemd, je lichaam wil namelijk niets liever dan dat vreemde stukje metaal kwijtraken. 9. Maak je je echt zorgen, ga dan sowieso eerst bij je piercer langs. Hij of zij weet doorgaans wat er moet gebeuren. Dokters zullen je alleen maar aanraden om de piercing te verwijderen, terwijl dat meestal helemaal niet nodig is. 10. Geniet van je nieuwe stukje metaal! Proficiat met je genezen piercing! Had je tijdens het genezingsproces een tijdelijk juweeltje? Dan is het nu tijd om het juweel van je dromen uit te kiezen. Enjoy!

Hoe zit het met jullie earcandy, zeg jij yay of nay tegen verschillende gaatjes in je oorlel of –schelp?


Fotografie: Kim Nijs

POWERVROUW BRITT VALKENBORGHS - “VROUWEN DIE STANDHOUDEN IN EEN TYPISCHE MANNENWERELD VIND IK BAD-ASS!”

Afgelopen Vrouwendag, besloten wij om vijf badass females te interviewen. Over het leven, over hun inspiraties, maar vooral over hoe zij zelf willen inspireren. Al die girlpower deed heel wat stof opwaaien, en zowel wij als jullie willen meer van dat. Vanaf nu geven we dus elke maand een powerlady de megafoon die ze verdient en staat Girlcrush nóg meer in het teken van straffe madammen. Neverending International Women’s Day dus, omdat één dag per jaar gewoonweg niet volstaat.

Vandaag staat Britt Valkenborghs aan de microfoon. En achter de camera, en ervoor, en in de regiestoel én achter de spreekwoordelijke typemachine. Want video’s maken is allround werk. Zolang ze over film gaan, zal je Britt echter niet horen klagen. En laat dat nu exact zijn wat ze als online reporter voor Cinema Canvas haar job mag noemen. Of toch een van haar jobs. Ze schrijft ook over film voor Elle, doet voice-overs en praat overal waar ze maar kan over film, op Film Fest Gent bijvoorbeeld. Genoeg voer voor een gesprek dus, en wel eentje dat ons langs girlcrushes en (complimentjes voor) Girlcrush voert. En actie!20180917_084308000_iOS.jpg

Powervrouw

Britt Valkenborghs

“ENKEL ÉÉN DING DOEN IS NIETS VOOR MIJ”

Oorbelle:& other stories

Oorbelle:& other stories

“Ja, wat doe ik eigenlijk allemaal?” antwoordt Britt lachend wanneer we naar haar professionele leven vragen. Want in één vakje kunnen we haar zeker niet stoppen, en daar is deze powervrouw stiekem blij om. “Tot vorig jaar werkte ik voor Medialaan, maar nu is Cinema Canvas mijn thuisbasis.” Een heel organische keuze: “Film is altijd mijn favoriete uitlaatklep geweest,” – Britt is dan ook afgestudeerd als theater- en filmwetenschapper – “maar ik was al zo lang met andere dingen bezig dat ik dat een beetje vergeten was. Nu merk ik weer hoe gelukkig film me maakt.”


Maar ook haar werk bij Cinema Canvas en andere opdrachtgevers valt niet onder één kopje te scharen. “Ik werk freelance als schrijver en presentator, doe ook voice-overs ... Sowieso ben ik een typische freelancer die veel verschillende dingen combineert, en dat wil ik ook zo houden: enkel één ding doen, is niets voor mij.” En dat hoeft ook niet, motiveert ze. “Vrouwen vervullen gedurende hun leven ook veel verschillende rollen, dus waarom zou dat niet toepasbaar zijn op onze job? Iedereen uit team Girlcrush vervult trouwens ook meerdere rollen, en dat bewonder ik!” (We’ll take that compliment, thanks!)


Naast niet in één hokje te willen passen – “ik kreeg in het verleden vaak het etiket ‘influencer’ opgekleefd terwijl ik helemaal niet zoveel volgers heb of zelfs maar veel post” – wil Britt zowel op persoonlijk als professioneel vlak iemand zijn en worden die zich durft uit te spreken. “Je mening kunnen zeggen zonder bang te hoeven zijn ooit geen job meer te hebben, vind ik heel belangrijk”, legt Britt uit. “Zoals bijvoorbeeld Rashida Jones deed (bad-ass Amerikaanse comédienne en scenarioschrijfster, niet toevallig alweer iemand die veel verschillende dingen kan en doet, red.) toen ze vorig jaar bedankte voor het schrijven van het scenario voor Toy Story 4 als protest tegen het white male-dominated beleid van Pixar. Zij staat na jaren in de sector in de positie om fuck you te zeggen, maar het blijft toch gewaagd om zo’n grote speler af te wijzen. Iemand die op zo’n manier trouw aan zichzelf blijft, bewonder ik!”


“MIJN WERKETHIEK IS SOMS EEN BEETJE TÉ”

“In het algemeen vind ik vrouwen die standhouden in een typische ‘mannenwereld’ – zoals de film- en muziekindustrie – automatisch al heel stoer! Als ze dan ook nog hun connectie met zichzelf en met hun vrouw-zijn niet verliezen, dan ben ik helemaal fan.” Dat is ook iets waar ze zelf een voorbeeld aan wil nemen. “Ik ben heel erg what you see is what you get, en dat vind ik best een grote troef.” Nog zo’n troef is haar leergierigheid. “Ik wil nog superveel bijleren, zo ben ik altijd al geweest. Het volgende op mijn lijstje is scenarioschrijven. Ik hou van mijn jobs, maar ik wil nog meer dingen creëren.”


Naar de toekomst toe, hoopt Britt dan ook dat mensen haar meer en meer gaan zien als een videomaker, “want uiteindelijk vertel ik ook maar gewoon een verhaal, net als lineaire media.” Blij met de kansen die ze bij Cinema Canvas krijgt, is ze dus zeker. “Mensen stonden te springen om mij in het doosje ‘pretty face zonder meer’ te stoppen, maar ik schrijf en maak die video’s wel helemaal zelf – met hulp van het Canvas-team uiteraard. Ik ben geen cardboard figure.”


Daarnaast is Britts persoonlijkheid een originele combo van eigenschappen, die elkaar weleens kunnen tegenspreken. “Wat veel mensen niet weten, is dat ik eigenlijk nogal teruggetrokken ben. Maar langs de andere kant kan ik op sommige momenten net de aandacht opeisen, een interessante contradictie dus.” (lacht) Verder is ze vooral een harde werker. “Mijn werkethiek is vaak zelfs een beetje té”, bekent ze. “Ik zou soms wat meer op de rem moeten gaan staan. Dat is ook meteen mijn voornemen voor de toekomst, om mijn persoonlijk leven wat serieuzer te gaan nemen en daar meer stabiliteit in te zoeken.”

20180917_084408000_iOS 1.jpg
20180917_084408000_iOS.jpg
20190206_135145000_iOS.jpg
20190206_134056936_iOS.jpg

WHAT YOU SEE IS WHAT YOU GET, BUT THAT’S NOT ALL THERE IS”

T’shirt: Zara Jumpsuit: & Other Stories Boots: Mango Oorbellen: & Other Stories

T’shirt: Zara
Jumpsuit: & Other Stories
Boots: Mango
Oorbellen: & Other Stories

“Naast Rashida Jones en de Girlcrush-girls zijn er natuurlijk nog vrouwen naar wie ik opkijk.” En die vindt Britt zowel in de populaire cultuur – “Patti Smith is een ongelooflijke vrouw. Zij beheert haar Instagram-account trouwens helemaal zelf, inspirerende tekstjes incluis, op haar leeftijd!” – als een beetje verder gezocht. “Dit is misschien al wat te niche, maar ik ben me tegenwoordig aan het verdiepen in vergeten vrouwen uit de filmgeschiedenis. Zoals Alice Guy Blaché, de eerste vrouwelijke regisseur ooit. Zij werd letterlijk een lange tijd gewoon verzwegen in de geschiedenisboeken. Of de waanzinnig knappe actrice Hedy Lemarr, waarvan men lang verzweeg dat ze naast een mooi gezichtje ook een belangrijke uitvindster was.” Nóg zo’n vrouw die verschillende carrières combineert. “Betrapt! Mijn lievelingsquote is dan ook, ‘what you see is what you get, but that’s not all there is’, al ben ik helemaal vergeten in welk boek ik die tegengekomen ben”, lacht ze.


Een boek dat ze zich maar al te goed herinnert, is dan weer Hunger Makes Me a Modern Girl’ van Carrie Brownstein. “Ik heb momenteel vijf boeken in mijn tas, geen uitzondering in mijn geval, en dit is er een van. Als je het nog niet gelezen hebt, doen! Echt een must-read volgens mij.”


Tips op beautygebied hoeven we van Britt dan weer niet verwachten. “Oei, nee, op dat vlak ben ik zeker niet de best geïnformeerde persoon. (lacht) Vroeger gebruikte ik helemaal niets van schoonheidsproducten, maar ik leer steeds maar meer bij van anderen.” En dat doet ze vaak via (online) magazines. “Ik ben op beautygebied echt een volger, wanneer ik een persoon of medium vertrouw, baseer ik daar mijn keuzes op. Toen jullie bijvoorbeeld postten over dat oogserum (van Kruidvat, red.) ben ik dat gaan halen en dat gebruik ik nu bijna dagelijks.”


Wat make-up betreft, merkt Britt wel een evolutie in haar aanpak. “Er was een periode waarin ik niet zonder make-up buitenkwam. Ik droeg altijd wel eyeliner of lippenstift of foundation. Intussen merk ik dat ik veel meer positieve reacties krijg op een minder opvallend opgemaakt of zelfs ongeschminkt gezicht, dus draag ik veel minder make-up en voel ik me daar ook weer goed bij.”

Filmtiiiips!!

Als je de volgende maanden naar de bioscoop trekt, dan zijn dit Britts aanraders:


 1. Eighth Grade
  Bo Burnham is een comedian turned regisseur, en met Eighth Grade heeft hij een geniale film gemaakt over hoe het voor jonge tienermeisjes is om vandaag de dag op te groeien. Hij werd zelf ooit bekend via het internet en heeft die struggles zo mooi in een film gestopt. Wat mij betreft, is dit een van de beste films van het afgelopen jaar, maar omdat veel mensen Burnham hier niet kennen, zou hij weleens vergeten kunnen worden.”
 2. - Mary Queen of Scots
  “Deze film heb ik zelf nog niet gezien, maar ik kijk er wel enorm naar uit. Met Saoirse Ronan en Margot Robbie in de hoofdrol en ook een vrouw in de regiestoel – Josie Rourke – is het een must see.”

 3. - Us

  “De nieuwe van Jordan Peele hoort in dit lijstje thuis omdat ik zo’n gigantische fan was van horrorfilm Get Out twee jaar geleden.”

 4. - High Life

  “Alweer een film van een vrouwelijke regisseur, Claire Denis. Deze is misschien een beetje obscuurder, maar kijk zeker eens naar de trailer en je snapt meteen waarom ik hier zo naar uitkijk!”


  “Wat mijn all-time favorites betreft, dat is de ergste vraag die je mij kan stellen, want ik heb een lievelingsfilm in elk decennium (lacht). Maar om het niet te obscuur te maken zal ik het bij relatief recente films houden. Her van Spike Jonze is nummer één. Jonze is een man die ik enorm bewonder en zijn talent is een droom. Her is de eerste film die hij zelf ook schreef en hij is gewoon waanzinnig goed op alle vlakken. Op nummer twee komt Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Die zit wat in hetzelfde genre en is ook echt een van mijn recente favorieten. En als ik dan toch iets ouder en meer arthouse mag gaan, dan mag In the Mood for Love door Wong Kar Wai ook in het lijstje.”Met dank aan ons topteam!

Fotografie: Julia Dubois Rosca
Styling: Kiki Vogels
Makeup & hair: Ine D’hoe
Productie: Crystal Die
Interns: Melissa Ünal & Freya De Vos

ORIGINELE WELLNESSBEHANDELINGEN VOOR JOU, ZONDER PLUS ONE

Wellnessbehandelingen zijn – naast rozen – misschien wel het populairste partnercadeau. Maar rebels als we zijn, vinden wij bij Girlcrush dat je jezelf ook zonder significant other in de watten kan laten leggen, in the name of self-love en zo. En dan nog het liefst met een originele behandeling, want er is niemand om je bizarre keuze af te keuren, toch? Wij probeerden er alvast enkele voor je uit!

51704592_403440973557535_4148036774041485312_n.jpg

1. Original Girlcrusher Crystal Die ging voor een kruidenstempelmassage in Thermae Grimbergen


51596383_356415845209471_3439367135841746944_n.jpg

Zeg ‘kruiden’ en mijn gedachten gaan automatisch naar een oosterse wellness waar de massages talrijk zijn en de thee gratis. Een kruidenstempelmassage klinkt dus als een paradijs voor mij. Een rustig muziekje wordt afgespeeld, terwijl de masseuse een soort kleine bolletjes opwarmt waarin de kruiden verstopt zitten, de kruidenstempels dus. Na wat heen-en-weergebabbel – “Zou u alstublieft een elegante foto willen nemen terwijl ik alvast doe alsof ik geniet van de massage?” – is het tijd voor het echte werk. Ze gaat aan de slag met twee warme kruidenstempels die ze afwisselend op mijn rug drukt. Eerst schrik ik van de vrij extreme warmte, maar tegelijkertijd is deze heel ontspannend. Verschillende drukpunten worden behandeld, en net wanneer ik concrete plannen begin te maken voor mijn vervroegd pensioen, gaan de kruidenstempels even aan de kant en volgt er een goeie, ouderwetse handmatige massage met overvloedig gebruik van olie. Love it. Deze techniek gaat verder op mijn schouders, armen en voeten, waarna nog een gezichtsmassage volgt. Can this get any better, seriously?

51712569_504045933452436_1131290786583805952_n.jpg
52947235_660337334369134_6250322814738366464_n.jpg


Crystal Die-approved? YES! Zalige behandeling voor wie houdt van een combo van fysieke en mentale ontspanning en de geur van oma’s theekast.

Extra plus: de stof waar de kruidenstempels uit gemaakt zijn, zorgen ook voor een zachte peeling van je huid.


2. Woordknutselaar Ine experimenteerde met een bamboemassage in Thermae Grimbergen.


51607279_524054664746599_6335181009046208512_n.jpg

Bij bamboe denk ik eerst en vooral aan panda’s. Mijn tweede gedachte is al meteen een stuk minder knuffelig; de link met Kungfu Panda en het bamboestok-als-wapengegeven is niet veraf. Ik ben dus best een beetje bang dat ik zo meteen een pak slaag ga krijgen, maar dat blijkt gelukkig mee te vallen. Mevrouw Massage – zo noem ik de massagedame in mijn hoofd – gebruikt de opgewarmde bamboestok niet om mee te slaan maar om ermee over mijn ledematen te rollen en dat is een stuk leuker dan het klinkt. Afgewisseld met een klassieke handmatige full body massage, is dit een zeer aangename behandeling die je probleemloos helpt ontspannen.

Klein puntje van kritiek: Het gebruik van de bamboestokken leek eerder een side note bij de massage in plaats van het hoofdpunt. Iets meer bamboe had dus wat mij betreft wel gemogen.


Ine-approved? Yes! Ik rol – want stappen zit er na 50 minuten ontspannen even niet in – helemaal ontspannen van de massagetafel.

Extra plus: Dromen over snoezige panda’s inbegrepen – or is that just me?


3. Crystal en Ine testten de nieuwe halotherapiegrot in Thermae Grimbergen.


Halotherapie.jpg
Halotherapie oftewel ‘chillen in een zoutgrot – Crystal.

Of wij al van halotherapie (uitgesproken op z’n Nederlands) gehoord hadden? Net zomin als jij! We zijn dus oprecht verbaasd wanneer we worden verwelkomd in een kamer die van vloer tot plafond is bekleed met minerale zouten, ook op de vloer ligt een dikke laag zout – best bijzonder om op te wandelen – en er staan een twintigtal strandstoelen. Bedoeling is dat je je vijftig minuten in een strandstoel vlijt, geniet van totale stilte en goed inademt om het medicinale zout zijn werk te laten doen. Een sessie in deze kamer zou gelijk staan aan een dagje zee, dus ideaal als je problemen met je luchtwegen – of gewoon een banale verkoudheid hebt. Toegegeven, die totale stilte valt ons in het begin best wel zwaar. We verblijven in de zoutkamer met een ouder koppel en hoewel de boytalk in het begin nog vlot over de tongen gaat – sorry mevrouw, meneer – maakt die al snel plaats voor en reeks mini-dutjes.


Resultaat volgens Crystal: Hoe ik buitenga? In totaal ontspannen slaapmodus. Mijn longen staan duidelijk veel meer open – proef ik daar nu zout? – en ik ben helemaal relaxed. Meer vraag ik niet van een wellnessbehandeling.


Resultaat volgens Ine: Na enkele ademteugen voel je al dat je longen baat hebben bij deze zoute lucht en dankzij de infraroodlampen is de halogrot ook heerlijk warm (wel opletten, te veel blootstelling aan infraroodlicht stimuleert huidveroudering, dus don’t overdo it!), maar mag ik helemaal eerlijk zijn? Vijftig minuten is net een beetje te lang om in klassieke gestreepte strandstoeltjes te zitten. Ik snap de verwijzing naar een dagje aan zee en dat de zoutvloer aan een zandstrand moet doen denken, maar een iets comfortabeler ligbed zou deze behandeling pas helemaal geweldig maken.


Ben je een beetje rebels aangelegd en bewandel jij liever ongebaande wegen? Dan zijn dit enkele originele behandelingen die wij zelf nog moeten testen, maar die ons alvast veelbelovend lijken. Go explore, you!


 1. Hammam soap massage bij Waer Waters in Groot-Bijgaarden

  Deze behandeling is ideaal als je wel van een schuimparty houdt. Het gaat namelijk over een combinatie van wassen, scrubben en masseren op een verwarmde tafel. What’s not to like?

  vanaf. €66.00

 2. Schelpenmassage bij Lei Huidverzorgings- en Ontstressingscentrum in Aalst

  Tijdens deze massage worden je spieren bewerkt met grote, verwarmde zeeschelpenfor real – afgewisseld met een krachtige manuele massage. Bizar genoeg voor jou?

  vanaf. €35.00

 3. Edelsteenmassage bij Thermen Mineraal in Rijmenam

  Voor jou geen modder, schelpen, bamboe of zelfs chocolade op je lijf, maar enkel echte edelstenen? Deze behandeling is er eentje voor echte glamqueens. Tijdens de massage worden verschillende edelstenen gebruikt, afhankelijk van jouw noden, voor een fysieke, mentale en emotionele boost.

  vanaf. €75.00

#COUPLEGOALS: LARS & TIMO VAN KAART BLANCHE


Geen periode die je zo laat nadenken over je burgerlijke staat als Valentijn. Maar of je nu een trotste speler voor #teamsingle bent of liever in duo je wedstrijden wint – of trio, who are we to judge? – van fijne gesprekken met meant-to-be koppels worden we collectief een beetje sentimenteel. Als die koppels dan ook nog succesvol samen een merk uit de grond stampen, dan willen we al hun geheimen weten. Powerkoppel Lars Lagaisse en Timo Delorge vertelt ons alles over hun sprookje en hun bedrijf Kaart Blanche, compleet met vijfjarenplan en de valkuilen van samenwerken met je lief. Wij zijn één en al oor.

We interviewen Lars en Timo nadat ze eerst al een uurtje voor onze Girlcrush-camera geposeerd hadden. Dat ze daar met glans in geslaagd zijn, zien jullie hier, maar wat ons nog meer opvalt, zijn de talrijke off-camera momentjes waarin ze elkaar aanmoedigen en complimenteren. Dit is geen geoliede money machine, maar wel twee mensen die in hun liefde en wederzijdse respect een springplank hebben gevonden naar meer.

1G3A2280.jpg
Limited edition GIRLCRUSH MAGAZINE X KAARTBLANCHE v-day collab

Limited edition GIRLCRUSH MAGAZINE X KAARTBLANCHE v-day collab

 

“SEND CARDS, NOT TEXTS”

1G3A2473.jpg

En dat ‘meer’, dat werd Kaart Blanche. “Grappig genoeg startte Kaart Blanche, of toch het idee ervoor, twee jaar geleden op Valentijn”, vertelt Lars. “Tijdens een valentijnsdate met onze vriendin Valentine, dan nog wel.” – “Dit interview voor Valentijn is dus echt wel meant to be”, lacht Timo. Toen ze met zijn drieën op date gingen, maakte Lars een kaartje voor Valentine – zoals hij wel vaker deed voor vrienden – met haar hoofd erop en ‘happy … ‘s day’ errond geschreven. “Dat was eigenlijk het eerste Kaart Blanche-kaartje”, herinnert Lars zich. “Valentine was superenthousiast en diezelfde avond werd het idee voor ons bedrijfje al helemaal doorgebabbeld. “Later bedacht de mama van Lars de naam ‘Kaart Blanche’ tijdens een brainstormsessie met de familie, en daar is ze natuurlijk superfier op”, lacht Timo. “En Valentine is ook heel trots op haar plaats in onze ontstaansgeschiedenis”, vult Lars aan.


Zo begonnen de jongens dus langzaamaan met het bedenken van meer en meer kaarten die ook hoe langer hoe humoristischer werden, onder de tagline send cards, not texts. “Eerst was er de webshop en stilaan konden we winkels warm maken voor onze kaarten en intussen hebben we 65 verkooppunten in Vlaanderen, Brussel, Utrecht en Amsterdam”, vertelt Lars. “Kaart Blanche is echt via ons eigen netwerk gegroeid en omdat wij de gezichten zijn van ons merk, was het ook veel gemakkelijker om verkooppunten in onze homebase Gent te verzekeren dan ergens anders”, legt Timo uit. “En nu zitten we al een goed halfjaar in de positie dat we zelf niet meer hoeven te leuren met ons product, maar dat winkels ons zelf komen vragen of ze onze kaarten mogen verkopen, dat is natuurlijk een supertoffe ontwikkeling.”

Belmodo_kaart_blanche_Pink_teamtaken_cards_pink-69-15366-19662.jpg
kaartblanche_-_valentines_card_-_lesbian_crush-1485698780604.jpg
KB-B008-kaart-blanche-wenskaart-spank-you.jpg
KB-L018-kaart-blanche-wenskaart-breath-away.jpg


Intussen is Kaart Blanche voor zowel Timo als Lars hun hoofdberoep en kunnen ze groter beginnen dromen. “Kaart Blanche is in feite ons portfolio, het heeft de fundamenten gelegd voor ons creatief”, zegt Timo. “We hadden bijvoorbeeld al samenwerkingen met Levi’s, Film Fest Gent en Girlcrush natuurlijk, maar de mogelijkheden zijn eindeloos.” – “Zodra er illustraties aan te pas komen, is alles mogelijk. Zelf hoop ik op een stationery brand met alles erop en eraan”, droomt Lars, “met doosjes en balpennen en zakjes en make-uptasjes…”.“’T WAS DIRECT KOEKENBAK”

1G3A2984.jpg

Er wordt niet alleen op zakelijk vlak gedroomd, ook in Lars’ en Timo’s personal life zijn dromen groot. “We willen vooral een goed team blijven, maar trouwen zou leuk zijn, ja.” – “Alleen droomt Lars van de perfecte insta-wedding en daar moeten we nog wel even voor sparen”, lacht Timo. “Voor mij zou het evengoed Vegas mogen zijn…” – “En dan doen we een Ross-en-Rachel-imitatie”, lachen ze beiden.


Het sprookje begon nochtans eenvoudig. “Een kleine vier jaar geleden volgde ik Lars op Instagram”, vertelt Timo. “Na wat over en weer sturen ontmoetten we elkaar...” – “…en ’t was direct koekenbak!” vult Lars lachend aan. Timo verhuisde al snel van Brussel naar Gent en omdat Lars toen samenwoonde met een vriendin, was hij al snel de hele tijd bij Timo thuis. “We woonden praktisch samen, maar ik ben toch nog een jaartje blijven huren, just in case.” Die voorzorg bleek achteraf totaal overbodig, want het duo is duidelijk een prachtteam, of zoals Timo het verwoordt: “Wij hebben geen juicy fight stories, sorry, we komen gewoon supergoed overeen.”

1G3A3084.jpg

En dat uit zich ook op zakelijk vlak. “De dingen die ons een goede match maken op relationeel gebied, zorgen er ook voor dat we goed kunnen samenwerken”, bedenkt Timo. Ik ben meer commercieel ingesteld en Lars is de creative force. Hij denkt de dingen uit en ik ben meer een doener, een fixer.” – “En een beetje een controlefreak”, besluit Lars. “Ik ben gewoon graag voorbereid”, lacht Timo. Hij is ook de meest zorgzame van de twee, “ik zou dat woord beter niet gebruiken, maar ik ben een beetje een feeder. Zo wil ik bijvoorbeeld ook van alles in huis hebben als ik weet dat we bezoek krijgen, terwijl Lars dan eerder iets heeft van, Deliveroo is ook een optie.”“ALLES IS GEWOON MINDER LEUK ZONDER HEM”

1G3A2602.jpg
 
 
 
1G3A2846.jpg
 
1G3A2439.jpg
1G3A3157.jpg
DOEN IS VEEL STERKER DAN ZEGGEN

Tips over hoe je het best met je lief samenwerkt, hebben ze niet echt. “Dat hangt echt wel af van het lief”, daar zijn ze het over eens. “Ik kan me niet voorstellen dat ik dit had gekund met een van mijn exen”, bedenkt Lars. “Vroeger ging ik vaak alleen naar events en feestjes, maar alles is gewoon minder leuk zonder hem, dus vraag ik Timo overal mee naartoe.” – “Ik ben gelukkig wel sociaal aangelegd, ik netwerk graag en ben een goede babbelaar, dus Lars kan mij gewoon laten doen. Soms gebeurt het dat we elkaar een heel feestje lang amper zien, maar gewoon samen aankomen en weer vertrekken.”

Een onwaarschijnlijk goeie ‘klik’ en capaciteiten die elkaar aanvullen zijn dus alvast twee dingen die Timo en Lars succesvol laten samenwerken. Al heb je dat natuurlijk niet altijd in de hand als je voor iemand valt. Een van de dingen die je wel zelf kan controleren is er helemaal voor gaan. “Veel mensen durven zich niet honderd procent geven in een relatie, en dus ook niet in hun samenwerken”, vermoedt Timo. “Dat is iets wat wij allebei wel hebben gedaan, bijna vanaf het eerste moment. Hoewel jij (kijkt naar Lars) wel nog een jaar lang dat appartement bent blijven huren natuurlijk.” (lacht)Dat is ook iets wat je leert door te ondernemen, springen en risico’s nemen. Doen is veel sterker dan zeggen.”

ME-TIME

Al kan je jezelf soms ook een beetje te veel ‘geven’. “Doordat we samenwerken, en van thuis, is onze werktijd niet duidelijk afgelijnd. Dat zorgt er soms voor dat we continu aan het werk zijn en inboeten aan me-time”, verklaart Lars. “Inderdaad,” vult Timo aan, “wanneer we ’s avond nog via Instagram een bericht krijgen voor Kaart Blanche, dan antwoorden we daar meteen op, en dat is misschien niet zo slim.” – “We proberen dus af en toe een weekje op reis gaan om even helemaal te disconnecten.”


Met deze goede raad laten we ons Valentijdsduo over aan de rest van hun weekend – ja, ja, us Girlcrushers work weekends and all – waarin ze hun eigen advies meteen opvolgen. “We gaan eerst nog een ‘leveringske’ doen en daarna gaan we werken aan onze home office”, vertelt Timo. En dat is niets te vroeg, zucht Lars, “want nu werken we letterlijk van aan onze keukentafel.” (lacht)


DE ULTIEME SKINCARE SECRETS VAN TIMO & LARS.jpg
La Mer moisturising cream - €159.90

La Mer moisturising cream - €159.90

Bioderma miccelair water - €16.51

Bioderma miccelair water - €16.51

M.A.C Cosmetics pressed powder - €29.00

M.A.C Cosmetics pressed powder - €29.00

CIME universal balm - €15.50

CIME universal balm - €15.50

 

Een andere manier van self-care is ook letterlijk jezelf verzorgen, met skincareproducten bijvoorbeeld. En Girlcrush zou Girlcrush niet zijn, als we daar niet op zijn minst nieuwsgierig naar waren.


“Ik ben daar eigenlijk niet zo mee bezig”, bekent Timo. “Ik wil mijn huid wel verzorgen en dus reinig ik elke avond met micellair water van Bioderma of zelfs gewoon Nivea en verder gebruik ik producten van Cîme, een Belgisch, natuurlijk skincaremerk met een hart voor de Himalaya-regio.”


Lars heeft een heel gevoelige huid en besteedt dus wel wat meer aandacht aan huidverzorging. “Mijn gezicht wordt heel snel rood door invloeden van buitenaf zoals reinigen, koude, warmte of zelf alcoholische dranken.” Zijn reactieve huid reinigt hij ’s morgens en ’s avonds met micellair water van Bioderma en legt hij verder in de watten met kalmerende maskers van Uréage (het Water Sleeping Mask) en Origins (het Overnight Moisture Mask). Een dagcrème van Kiehls of La Mer – “voor speciale gelegenheden” – sluit zijn ritueel af. “Ik gebruik ook meestal een poeder van MAC Cosmetics om de roodheid op een natuurlijke manier te camoufleren.”


Uréage water sleeping mask - €12.58

Uréage water sleeping mask - €12.58

Origins sleeping mask - €23.00

Origins sleeping mask - €23.00

Thanks to the team!

Production: Crystal Die
Fotografie: Marieke Penne
Styling: Renee Van Avermaet
Makeup & hair: Ine D’hoe
Stagiaire: Indu Gorris

De nieuwe generatie deodorants voor propere meisjes

Ah, deodorant: hoewel we niet zonder kunnen leven, passeert dit broodnodige beautyproduct amper de revue in magazines en op beautysites. Wegens niet sexy, I guess. Want ook al gebruikt iedereen het, niemand wil toegeven dat hij/zij eigenlijk smelly oksels heeft. Bovendien hoor je er soms onrustwekkende dingen over: dat ze slecht zouden zijn voor jou (zelfs kankerverwekkend!) én voor het gat in de ozonlaag (wegens de drijfgassen die vrijkomen bij het spuiten) bijvoorbeeld. Maar nu de klassieke spuitbus meer en meer plaats moet maken voor atypischere deosoorten zoals pasta, poeder of olie, kunnen we deze onsexy beauty staple niet meer links laten liggen. Tijd om de nieuwe generatie deodorants onder de loep te nemen.

2018_05_OMC_visuelmarque_Girl_Smells_600x600_crop_center.jpg

PRO DEO

 

De klassieke deospray is niks voor mij. Té geparfumeerd, een véél te ingewikkelde ingrediëntenlijst vol synthetische stoffen en lelijke vlekken op tal van mijn favoriete kleren. De nieuwe soorten deodorant die ik de laatste tijd zie opduiken zijn dus spek voor m’n bek. Toegegeven, zelf heb ik in het dagelijkse leven niet zo veel last van transpiratie en nare okselgeurtjes, maar dit gewillige beautyproefkonijn is ook een notoir feestbeest – lees: véél gedans en gezweet in mijn vrije tijd! Een goede deo kan ik dus af en toe wel gebruiken.

BETTER SAFE THAN SORRY

157ec42d1681c4936c3e9d247654c64e copy.jpg


Bovendien is de klassieke deo ook op gezondheidsvlak niet onomstreden. Zo bevatten veel deodorants aluminiumchloride, aluminiumchloorhydraat or aluminium-zirkoniumverbindingen. Deze aluminiumzouten gaan eigenlijk een soort propje vormen in je zweetklieren, waardoor die laatste tijdelijk geblokkeerd worden. Gevolg: je stopt met zweten. Bijkomend gevolg: die aluminiumzouten kunnen zich gaan ophopen in de lymfeklieren onder de oksel en uiteindelijk zelfs in het borstweefsel, waardoor aluminiumchloride gelinkt wordt aan tumoren, zowel bij mannen als bij vrouwen, hoewel dat zeker nog verder moet worden onderzocht. Maar beter voorkomen dan genezen, denken we dan.


Ook alcohol wordt tegenwoordig vaak geweerd uit deodorants. Het laat de deo dan wel sneller drogen en werkt tevens antibacterieel, het kan de huid onder de oksel ook uitdrogen en/of irriteren. Gelukkig zijn er tegenwoordig al heel wat verschillende soorten deodorants op de markt die geen aluminiumzouten of alcohol meer bevatten. Ik heb zelf een aantal alternatieve deo’s uitgetest, kijken jullie even mee?

PRO-DEO-CASESTUDYDEODORANTPASTA

Soapwalla deodorant creme - €21.00

Soapwalla deodorant creme - €21.00

Beautyredactrice Chloé testte in november de deodorantpasta uit van Soapwalla, een natuurlijke deodorant die in beautyland zowat een cultstatus geniet, en bombardeerde deze prompt tot monthly favourite. En ook ikzelf blijk een echte pastalover te zijn. Toegegeven, het voelt wat vreemd om ’s ochtends een plakkerige witte substantie onder je oksels te smeren in plaats van luchtig te sprayen, maar de geur is fijn en lekker subtiel, de pasta laat geen witte vlekken achter op donkere kleding en hij blijft echt héél lang werken. Ik heb hem zowel getest op een doordeweekse werkdag waarbij ik de hele tijd op kantoor zit, als op een hectische ‘on the go’-dag waarbij ik in m’n eentje de hele stad doorkruis om events af te schuimen en spullen op te pikken. Op geen enkel moment voelde ik de behoefte om bij te smeren, en dat is op zich al een dikke pluim waard.
Deoroller

Girl Smells roller deo - €28.00

Girl Smells roller deo - €28.00

In mijn tienerjaren was de klassieke deoroller mijn go-to, en hoewel deze nooit helemaal uit de schappen verdwenen is, lijkt hij tegenwoordig weer helemaal terug te zijn. Tijd om terug te keren naar mijn eerste liefde dus… Op het eerste gezicht geen topidee (is het dat ooit écht?), want ik was totaal vergeten – of had gewoon verdrongen – dat wanneer je een deoroller onder je oksels rolt, je altijd achterblijft met een koud, nat gevoel. Exact de reden waarom ik destijds ben overgeschakeld naar de spuitbus.

ZUIVERINGSZOUT IS ERG POPULAIR IN HOMEMADE BEAUTY, MAAR IS NEFAST VOOR DE HUID.

Deze variant van Girl Smells kan ik wel appreciëren: de roller verdeelt de deogel heel subtiel, waardoor je achteraf niet achterblijft met dat kille, plakkerige gevoel die de meeste rollers je geven.
Nog enkele pro's voor gevoelige huidjes: hij is volledig vrij van alcohol, aluminiumzouten en baking soda of zuiveringszout. Dat laatste is erg populair in homemade beauty, maar is nefast voor de huid. Eenmaal vermengd met water wordt het erg zuur, waardoor het niet alleen de zweetbacteriën maar ook het micobioom van je huid doodt, waardoor andere bacteriën dan weer vrij spel krijgen. Bovendien ontdoet het de huid ook van haar natuurlijke beschermlaagje, waardoor het de huid kan uitdrogen en zelfs irriteren. Maar deze roller is dus all safe dus voor zelfs de meest gevoelige oksels. En mogen we ook even swoonen over de millennialproof packaging

Deowasgel

OY Deo wash - €24.60

OY Deo wash - €24.60

Deze deo wash hebben we te danken aan de West-Vlaamse onderneemster Inge Louf die een oplossing wou vinden voor het overmatige zweten van haar tienerzonen. Inge had altijd al een passie voor wetenschap en sloeg aan het experimenteren met allerlei alternatieven, om uiteindelijk zo’n vier jaar en 271 pogingen later tot een oplossing te komen: OY. OY is een fijne wasgel die je voor het douchen op een droge huid aanbrengt, één minuutje laat intrekken tot hij min of meer is opgedroogd. Onder de douche doe je hem schuimen en spoel je hem dan uiteindelijk af. Van dat ene minuutje maak ik gretig gebruik om snel even mijn tanden te poetsen, een halve Netflix-aflevering te bekijken en mijn wenkbrauwen bij te tekenen. I know, they call me the blur.

OP ZICH STINKT ZWEET EIGENLIJK NIET.

Hoe het nu precies werkt? Heel revolutionair: door in te werken op het microbioom van je huid, het natuurlijke laagje micro-organismen op je huid. Want op zich stinkt zweet eigenlijk niet. Zweten is overigens erg belangrijk, om afvalstoffen af te voeren, je poriën te reinigen en je lichaam af te koelen bijvoorbeeld, dus minder zweten is niet per se een goede zaak. OY gaat het zweten an sich niet tegen, maar gaat wel die onaangename zweetgeur aanpakken. Die wordt veroorzaakt door een mix van drie soorten bacteriën die van nature uit in de huidplooien aanwezig zijn en elk hun eigen onaangenaam aroma aan de zweetgeur toevoegen. Pas wanneer een of meerdere van deze soorten de goede huidbacteriën gaat overwoekeren, gaat het zweet eigenlijk stinken. OY gaat exact dat overwoekeren tegen door die bacteriën heel doelgericht te neutraliseren en brengt zo je microbioom weer in balans.


Als je het acht dagen aan één stuk door gebruikt, kan je proberen om het gebruik langzaamaan af te bouwen. Zo lang duurt het immers om je microbioom weer in balans te brengen. Ik heb het zelf getest, en na consequent gebruik verminderen de zweetgeurtjes inderdaad opmerkelijk. Een uitstekende, langdurige oplossing voor wie last heeft van een onaangename lichaamsgeur en/of stinkvoeten – ja, je kan het ook op de voeten gebruiken, ook al pakt het die okselvijvers niet aan. Wel zweten, niet stinken!

Deodorantpoeder

Lush deopoeder - €9.95

Lush deopoeder - €9.95

MENG HET POEDER MET WAT KOKOSOLIE TOT EEN SOORT EMULSIE OM HET PROBLEEMLOOS AAN TE BRENGEN.

Veel gedoe. Dat is het eerste waar ik aan denk bij het woord deodorantpoeder. Iets wat niet deftig onder je oksels blijft plakken, iets wat je niet snel-snel kunt aanbrengen of bijwerken, iets wat je er doet uitzien alsof je net halfnaakt een wafel met poedersuiker gegeten hebt… Wel handig is dat je het bijvoorbeeld ook in je sokken of schoenen kunt strooien. Bye-bye, zweetvoeten!

Dit deodorantpoeder bevat immers verschillende natuurlijke geurvreters – zoals ze het zelf zo mooi verwoorden – waaronder teatree-olie (met antibacteriële en ontsmettende werking), rozemarijnpoeder (dat ontspannend en ontstekingsremmend werkt) en steringrediënt lycopodiumpoeder (eigenlijk de sporen van de wolfsklauwplant), dat alle vloeistoffen - en dus ook zweet – ogenblikkelijk absorbeert, waardoor bacteriën en de bijkomende nare geurtjes de tijd niet krijgen om te gaan woekeren.


Al mijn vooroordelen tegen poeders heeft deze poederdeodorant niet kunnen wegnemen. Zo is het bijvoorbeeld nog steeds niet makkelijk om aan te brengen. Daarom hang ik altijd boven de wastafel, om ongelukjes met m’n donkere kleren te vermijden. Pro-tip: doe zoals ik na een paar dagen en meng het poeder met wat kokosolie tot een soort emulsie om het probleemloos aan te brengen: worked like a charm! Droge maar toch goed gehydrateerde oksels? Check!


Deodorantolie

Een mengeling van essentiële oliën in een mistspray, klinkt goed. Lees: geen drijfgassen die vrijkomen en bijdragen aan het gat in de ozonlaag. Deze deodorantolie ziet er een beetje uit als een bodyspray, en ik moet eerlijkheidshalve toegeven dat ik me ’s ochtends ei zo na vergist had. Aangezien dit enkel een mengeling van essentiële oliën is, zonder stoffen die zweet ook gaan absorberen, is hij misschien niet even krachtig als de rest van de geteste alternatieve deodorants. Al na enkele uurtjes blijft er nog amper iets van het effect over. Desondanks vind ik het doorheen de dag nog steeds een aangename verfrissing waardoor je je telkens eventjes in oma’s kruidentuin waant. Heb je echter last van overmatige transpiratie? Dan is deze misschien iets minder geschikt voor jou, maar voor wie graag lekker en natuurlijk ruikt, is dit zeker het proberen waard.

Deze rozen verwelken niet: 12 must haves voor Valentijn!

Valentijn staat voor de deur! Het perfecte moment om je soulmate – lees: jezelf – extra in de bloemetjes te zetten. En voor deze gelegenheid zijn dat natuurlijk rozen. Maar vind je het ook zo jammer dat die biologisch gekweekte rozen altijd zo snel verwelken? Met onze Girlcrush-suggesties zit je op rozen.

Was die roze trui van vorig jaar toch niet zo’n voltreffer en staat je teddybeer van het jaar daarvoor nu alleen nog maar stof te vergaren? Neem het heft dit jaar dan in eigen handen en ga back to basics: rozen. Een echte valentijnsklassieker, en terecht! Want ze mogen dan wel een ietwat melig imago hebben, wie weet die heerlijke rozengeur niet te appreciëren? Trakteer jezelf – self love is belangrijk, mensen – dit jaar op een boeketje rozen-in-een-ander-jasje waar je nog het hele jaar lang van zult genieten. Of laat subtiel deze pagina openstaan op de laptop van je lief en thank us later!

Webp.net-gifmaker (17).gif
 

Lichaamsolie van Maison Francis Kurkdjian in À la Rose

Een rozengeur voor Valentijn: been there, done that. Maar een heerlijk naar rozen geurende lichaamsolie zoals À la Rose van Maison Francis Kurkdjian, dat is pure luxe. Bovendien blijft de geur ook veel langer hangen dan bij een gewone eau de toilette. En wie denkt dat een olie altijd oliën vettig en plakkerig is, vergist zich schromelijk. Deze is licht, trekt snel in de huid en laat je achter met een zijdezacht velletje. Zo kan je je meteen aankleden en je naar je romantische valentijnsdiner haasten!

€ 65,00 voor 70 ml. O.a. verkrijgbaar bij Necessities in Antwerpen en Senteurs d’Ailleurs in Brussel.

65,00 voor 70 ml. O.a. verkrijgbaar bij Necessities in Antwerpen en Senteurs d’Ailleurs in Brussel.

Sweater met geborduurd roosje van H&M

Laat je lief in het dagelijkse leven subtiel zijn liefde voor jou verklaren met een geborduurd roosje op zijn hart. Romantisch en stoer tegelijk.

€ 14,99. Verkrijgbaar in de H&M-winkels en online

14,99. Verkrijgbaar in de H&M-winkels en online

Petal Infusion Lip Oil van Darphin in Nourishing Rose Petal

Droge lippen gekregen van al dat smoochen met je hartendief? Darphin zag dat allang aankomen en bracht daarom een lipolie met rozenblaadjes en vitamine E uit, voor goed gehydrateerde, beschermde en extra volle lippen. Bye-bye, droge lippen!

€ 20,00 voor 10 ml. O.a. verkrijgbaar bij de apotheek.

20,00 voor 10 ml. O.a. verkrijgbaar bij de apotheek.

Centifolia & Damascena-minikaarsenset van Diptyque

Echte rozenliefhebbers hebben natuurlijk hun favoriete soort: de frisse, fruitig-bloemige honderdbladige roos (rosa centifolia) of de iets kruidigere, zwoelere Damascener roos (rosa damascena). Weet je niet welke je lief het lekkerst vindt of heb je last van keuzestress? Ga dan gewoon voor deze set met van elks een geurkaarsje. En omdat kiezen verliezen is: je kunt ze ook samen aansteken voor een harmonieuze mengeling van beiden. Drie rozengeuren in plaats van twee dus eigenlijk!

€ 65,00 voor 2x 70 g. O.a. verkrijgbaar bij Necessities in Antwerpen en Senteurs d’Ailleurs in Brussel.

65,00 voor 2x 70 g. O.a. verkrijgbaar bij Necessities in Antwerpen en Senteurs d’Ailleurs in Brussel.

Sweater met pofmouwen en botanische tekening van Neon Rose

Met deze sweater met botanische rozenprint komt niet alleen de liefde maar ook de lente al al een beetje dichterbij!

€ 41,99. O.a. verkrijgbaar op Asos.com

41,99. O.a. verkrijgbaar op Asos.com

Miracle Lipgloss van Rituals in Vintage Rose

Verwen niet alleen jezelf, maar ook je lief en zorg voor een ‘million dollar’-glimlach met de Miracle Lipgloss van Rituals in Vintage Rose met echt robijnpoeder. Wedden dat je lief niet kan wachten om die er zo snel mogelijk af te kussen?

€ 8,50 voor 11 ml. O.a. verkrijgbaar in de verschillende Rituals-winkels en online.

8,50 voor 11 ml. O.a. verkrijgbaar in de verschillende Rituals-winkels en online.

Roses Are Red-wenskaart van Veronica Dearly

Zeg het met bloemen met deze schattige wenskaart van illustratrice Veronica Dearly: een klein maar o zo lief gebaar dat ongetwijfeld zijn dag maakt. Perfect voor als je zelf maar moeilijk onder woorden kunt brengen wat je wilt zeggen. Volg Veronica Dearly trouwens zeker ook op Instagram voor Eva Mouton-achtige quotes vol zelfspot in dezelfde schattige tekenstijl!

€ 5,99. Verkrijgbaar op Asos.com

5,99. Verkrijgbaar op Asos.com

Rifle Paper Co Shea Rose Hand Cream van L’Occitane en Provence

Zachte lippen zijn belangrijk, maar ook zachte handen om je lief mee te strelen mogen tijdens de valentijnsdate niet ontbreken. Deze Shea Rose Hand Cream van L’Occitane kan je daar vast en zeker een handje bij helpen. Speciaal voor Valentijn werkte het merk samen met het romantische papeterie-merk Rifle Co. Zachte, geparfumeerde handen en een girly tube die je met plezier uit je handtas tovert? Want!

Webp.net-gifmaker (12).gif

Travel Perfume Case I<3U Pink Edition van Byredo in Rose of No Man’s Land

Voor wie constant on the go is, uit zijn koffer leeft en zich niet meer kan herinneren wat een badkamer is, is deze chique, lederen Travel Perfume Case van Byredo het geknipte hebbeding. Rose of No Man’s Land is bovendien een kruidig rozenparfum als ode aan de Engelse verpleegsters in de Eerste Wereldoorlog. Heerlijk romantisch, niet?

€ 85,00 voor de case + 12 ml parfum. O.a. verkrijgbaar bij Necessities in Antwerpen en Senteurs d’Ailleurs in Brussel.

85,00 voor de case + 12 ml parfum. O.a. verkrijgbaar bij Necessities in Antwerpen en Senteurs d’Ailleurs in Brussel.


Wild Rose Advanced Brightnening and Nourishing Face Oil van Korres

Natuurlijk zal je stralen wanneer je vlam voor je staat, maar laat je gezicht nog net dat tikje meer oplichten met deze gezichtsolie van Korres. Een Grieks wonderserum met wilde rozenolie, verrijkt met vitamine C. Enkele druppels zorgen niet alleen voor een goed gehydrateerd velletje, maar geven je meteen ook het soort glow dat er bij kaarslicht alleen maar aantrekkelijker uitziet!

€ 49,00 voor 30 ml. O.a. verkrijgbaar bij de apotheek.

49,00 voor 30 ml. O.a. verkrijgbaar bij de apotheek.


Coco Rose Coconut Oil Body Polish van Herbivore BotanicalsDeze lichaamsscrub maakt je huid lekker zacht en ruikt heerlijk naar Marokkaanse rozen. Bovendien gaan een mix van kokosolie en sheaboter je huid meteen ook hydrateren. Win-win! Verder bevat deze suikerscrub alleen maar natuurlijke ingrediënten en is hij 100% veganproof.

€ 46,00 voor 226 g. Verkrijgbaar bij Eminessences in Brussel en online.

46,00 voor 226 g. Verkrijgbaar bij Eminessences in Brussel en online.Amour Body Vase van Urban Outfitters

Mocht je lief je toch per se een boeket willen rozen cadeau doen, presenteer ze dan in deze gouden vaas met sensuele rondingen. Want goud + rode rozen = killercombo, maar ook zowat elke andere bloem ziet er mooier uit in een gouden vaas.

€ 35,00. O.a. verkrijgbaar bij Urban Outfitters in Brussel en Antwerpen en online.

35,00. O.a. verkrijgbaar bij Urban Outfitters in Brussel en Antwerpen en online.

ALL CLEAN EVERYTHING - een propere start

Schoon schip maken, met een schone lei beginnen, tabula rasa maken… in het Nederlands alleen al zijn er heel wat zegswijzen die ons aan het opruimen willen krijgen. En als we eerlijk zijn, is er ook maar weinig dat meer uitnodigt tot een opruim-frenzy als een nieuw jaar. Of een niet-zo-welkome 31ste verjaardag in mijn geval. Om je kleerkast of huis op te ruimen bestaan er goeroes zat – Marie Kondo, we kijken naar jou – maar wat doe je met je beautybag, je make-uppenselen en je vuile haren? Wanneer kregen je scrunchies, haarspelden en sjaals nog eens een wasbeurt? We’ve got you in one, two…

té'téé'tét.jpg

Clean slate

 

SCHOON GEZICHT, SCHOON SCHIP

Je gezicht wassen, dat kan je normaal gezien al wel. Maar om je huidje echt proper te krijgen, is een dubbele reiniging zeker een goed idee. In dit geval reinig je je huid eerst met een reinigingsolie die je met wat water emulgeert of opschuimt en dan afspoelt, en later met een reinigingsproduct dat bij je huid past zoals een gel, een melk of een zeep-zonder-zeep. Wil je helemaal de puntjes op de i zetten, dan werk je af met een toner, die je huid extra ontvankelijk maakt voor de positieve eigenschappen van je serum en dag-/nachtcrème. Om je huid egaler en stralender te maken, kan je – afhankelijk van het product – één of enkele keren per week een peeling gebruiken. Peel liever niet met een klassieke korreltjesscrub, maar gebruik een product met milde AHA’s of BHA’s (alpha- en bètahydroxyzuren), dit zijn zachte zuren die je huidoppervlak verfijnen en diep schoonmaken.

Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Lotion Exfoliant - €33

Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Lotion Exfoliant - €33

Environ Focus Care Moisture Alpha Hydroxy Night Cream - €55

Environ Focus Care Moisture Alpha Hydroxy Night Cream - €55

Dermalogica Skin Renewal Booster - €50

Dermalogica Skin Renewal Booster - €50

© evelom

© evelom

Zo’n propere snoet wil je natuurlijk zo lang mogelijk clean houden. En dat kan alleen als je je make-upkwasten ook regelmatig een wasbeurt geeft. Dat doe je het best met een speciale kwastenshampoo of een milde shampoo die je nog hebt liggen. Je make-uppenselen laten drogen doe je niet op de verwarming maar op een handdoek met de haren netjes in de plooi en de steel lichtjes naar omhoog gekanteld. Leg je daarentegen de steel naar beneden, dan kan het water de lijm die de haren vasthoudt oplossen. Geen aanrader dus!

Nu je penselen proper zijn, is het ook een goed idee om even grote kuis te houden in je make-uptas. Oogdruppeltjes of mascara van meer dan 3 maanden oud? Weg ermee! Een pot dagcrème waar je al meerdere maanden met je vingers in rondploetert? Degraderen tot bodycrème of weggooien! Lippenstift die niet meer ruikt zoals in het begin? Bye! Stompjes potlood die onslijpbaar geworden zijn? Je raadt het al, out ! Vuistregel is dat producten in een luchtdicht pompsysteem of met een pipetje veel langer goed blijven dan hun tegenhangers in potten, waar de bacteriën op je handen vrij spel in hebben. Zit je favoriete crème nu net in een pot? Gebruik dan een spateltje om de crème uit de pot op je handen te scheppen en was je handen sowieso altijd voor je jouw verzorgingsproducten aanraakt.


En tot slot, was je handdoeken! There, we said it. Koop nieuwe, witte handdoeken en hou ze kraaknet (kookwas, iemand?). Je hele skincare-regime wordt namelijk volledig onderuitgehaald door een wreef met een ongewassen handdoek, want bacteriën en zo. En while you’re at it, check ook je hoofdkussens even, krijgen die elke paar dagen een nieuwe kussensloop? Is het antwoord ‘Nee, gek!’, dan maakt het besef dat een kussen twee kanten heeft je vast al iets gelukkiger. Heb je ook nog een extra kussen in bed om mee af te wisselen, dan mag je je wasje nog iets langer uitstellen. Maar wassen moet je, je huid zal je dankbaar zijn!

GEEN KOPZORGEN

1.jpg

Life isn’t perfect,

but your hair can be

Haarborstels, kammen, scrunchies, haarspelden en ook stylingtools zoals stijl- en krultangen mogen ook af en toe in ‘bad’. Niet écht natuurlijk – elektriciteit en water zorgen alleen letterlijk voor vonken – maar na verloop van tijd stapelen restjes stylingproducten en huidsmeer zich op en die kan je maar beter verwijderen.


Heeft je haarborstel haren? Dan kan je hem het best wassen met een zachte shampoo (degene die je ook voor je make-uppenselen gebruikte, bijvoorbeeld). De pluisjes die zich tussen de haren verzamelen, haal je er voor de wasbeurt uit met een fijne, stevige (!) kam. Een borstel met roestvrijstalen ‘pinnetjes’ kan je afwassen met eender welke zeep of afwasmiddel, net als je kam en minder delicate haarspelden en -klemmetjes. Scrunchies en andere haarelastiekjes gooi je in de wasmachine op handwasprogramma of was je gewoon echt even uit met de hand. Voor hete stylingtools is af en toe een wipe met een vochtige doek en eventueel wat ontsmettingsalcohol voor hele dirty tools voldoende. Gebruik geen schoonmaakproduct, want dat kan de keramische laag van je krul- of stijltang reddeloos verminken.

Asos - €5.70

Asos - €5.70

 
Redken Brews Extra Clean Shampoo - €22.50

Redken Brews Extra Clean Shampoo - €22.50

 
Asos - €5.70

Asos - €5.70

Goldwell Dualsenses Scalp Specialist Deep Cleansing Shampoo - €15.00

Goldwell Dualsenses Scalp Specialist Deep Cleansing Shampoo - €15.00

Kevin Murphy Maxi Wash - €26.50

Kevin Murphy Maxi Wash - €26.50

Je haardos zelf schoon houden is natuurlijk ook niet onbelangrijk. Verder dan een twee- of driewekelijkse wasbeurt – dagelijks wassen is zo 2018! – en af en toe een haarmaskertje komen we meestal niet. Maar wist je dat je je haar ook op een diepere reiniging kan trakteren? Dit is een trucje van de professionals. Investeer in een diepreinigende of clarifying shampoo die je eens elke twee weken in de strijd kan gooien. Die is niet alleen fijn om een gele schijn uit blond haar te houden maar ook om alle resten van stylingproducten en mineralen of chemicaliën uit je kraantjes- of zwembadwater echt he-le-maal uit je haar te krijgen. Handle with care is hier wel van toepassing: gebruik je dit type shampoo te vaak, dan kan die je hoofdhuid heel erg uitdrogen. Maar af en toe is dus helemaal fine!

Oef, zo proper waren je beautytools (en jij!) nog nooit.

Heb je nog tips voor een squeaky-cleane start? Let us know!Chloés pre-wedding prep: dagelijkse routines

Chloé_04.jpg

Ik heb al heel lang een zwak voor Emily Weiss. Al sinds ze als ‘super intern’ kwam opdraven in The Hills, nog meer toen ze haar eigen beautywebsite Into the Gloss lanceerde en de liefde was helemaal compleet toen daar ook nog eens beautymerk Glossier bijkwam. Maar toen zij in 2016 haar Little Wedding Black Book publiceerde, vond zelfs ik – degene die haar blindelings volgde in de – achteraf bekeken erg foute – platinahaartrend – dat ze hier wel erg ver ging. Wimperextensies, een persoonlijke trainer, een speciaal dieet… Tot ik zelf verloofd was. Wat begon als ‘zeg, deze trouw is eigenlijk een goed excuus om mezelf eindelijk op een laserontharing van mijn oksels te trakteren’ eindigde in… wel, geen idee, want ik heb nog een dikke twee maanden te gaan en wie weet waar ik nog toe in staat ben.

Het moet gezegd worden dat de beauty prep voor een trouwfeest verslavend is. Elke bruid wil stralen op dé dag waarop zij in de belangstelling staat. We maken denk ik allemaal een Pinterest-bord aan met haarstijlen waarvan we dromen, enkel om te beseffen dat voor dat specifieke kapsel je eigen haar op korte tijd nog een heel eind moet groeien of je moet voor een vals haarstuk willen opteren. Elke bruid krijgt te maken met de wensen en verlangens van anderen voor wie die ene dag plots ook ontzettend belangrijk is. Er is ongelooflijk veel geregel, en het enige waar je als bruid echt vat op kan krijgen is hoe je jezelf gaat voorbereiden voor het gewenste resultaat. Welke sport ga je toevoegen voor dat net-wat-strakkere lichaam, welke producten ga je gebruiken voor de perfecte glow en hoe ver ben je bereid in dit alles te gaan¸ Truth is, pretty far. Het is verslavend.


De eerste maanden bleef mijn dagelijkse skincare routine hetzelfde en dus vrij minimalistisch. Mijn gezicht reinigde ik ’s ochtends en ’s avonds met Bioderma’s micellair water, mascara verwijderen deed ik met Nivea’s ‘Double Effect Oogmake-Up Remover’ en daarbovenop kwamen overdag het ‘Remedy Serum’ en de ‘Remedy Cream’ van Comfort Zone en ’s nachts de ‘Phyto Replenish Oil’ van Dermalogica. En voor zij die nu fronsen: ja, deze routine noem ik minimalistisch.

In december besloot mijn huid last te krijgen van stress en hormonen en kreeg ik als gevolg nog meer stress. Wat als ik op 6 april wakker zou worden met een gigakrater van een puist op mijn neus of voorhoofd? Mijn huidverzorgingsroutine kreeg een update en hierin speelt vooral Paula’s Choice de grote redder in nood.

Chloé_01.jpg
Chloé_05.jpg
Chloé_03.jpg

Ochtendroutine

Untitled-1.jpg
 • Ik start de dag onder de douche , waar ik mijn gezicht was met Paula’s Choice ‘Perfectly Balanced Foaming Cleanser’.
  Deze is ontzettend zacht en romig van textuur. Je hebt slechts een klein beetje nodig om zacht masserend je gezicht, hals en borstkas volledig te reinigen.

 • Twee keer per week exfolieer ik ook onder de douche met Phytomers ‘Scrub Marine’ (een crèmige scrub die ik bij Charlotte Coppens haal, waar ik ook heen ga voor gelaatsverzorgingen, maar daar ga ik in een volgend artikel nog dieper op in). Deze breng ik aan met een ruitvormige beweging, wat volgens Charlotte de poriën dieper reinigt dan een cirkelvormige beweging. Aangezien haar advies wonderen doet voor mijn huid, vertrouw ik haar 100%.

 • Reinigen doe ik na het douchen voor een eerste keer met mijn vertrouwd micellair water van Bioderma. Dit geef ik voor geen geld ter wereld ooit op.


 • Daarna is het tijd voor een magische toner van Paula’s Choice ,‘Pore-Reducing Toner’. Misschien zit het allemaal tussen mijn twee oren, maar ik ben ervan overtuigd dat ik minder zwarte puntjes heb sinds ik deze toner aan mijn routine heb toegevoegd.


 • Mijn gelaat verzorgen start na het reinigen met de ‘C15 Super Booster’ van Paula’s Choice (vitamine C voor een glow waar bruidjes van dromen) gemengd met Comfort Zones ‘Remedy Serum’ voor wat extra hydratatie en verzorging.


 • Afwerken doe ik met Phytomers ‘Oligopur Hydra-Matifying Control Cream’. Nog eentje uit het gamma van Charlotte Coppens en ideaal voor een gemengde, gevoelige huid als de mijne.


 • En wanneer nodig (de vraag is misschien eerder: wanneer niet?), op aanraden van collega Crystal Die: Kruidvats ‘Skin Science Instant Effect Eye Serum’. Een hele mondvol, maar het maakt zijn belofte wel waar. Ik gebruikte voordien dagelijks een peperdure oogcrème die ik van een beautymerk gekregen had, maar die nooit effect had op mijn vermoeide ogen. Het is een feit dat zelfs de best geformuleerde oogproducten je slechts beperkt kunnen helpen tegen blauwe kringen en gezwollen oogleden, maar de beperkte werking van dit oogserum is meer dan de moeite waard. Ik testte hem voor het eerst nadat het een avond meer dan laat geworden was op een personeelsfeest en ik de dag nadien met een frisse blik mijn trouwjurk voor de eerste keer moest gaan passen. Het serum zorgde op enkele minuten voor een strakkere huid onder mijn ogen en ook de blauwe kringen leken minder fel aanwezig te zijn. Ik heb dit wondermiddeltje niet elke dag nodig, maar bewaar voor de zekerheid toch al een flacon voor W-day.

Chloé_07.jpg
Chloé_02.jpg
Avondroutine

 
afaf.jpg
 
 • Mijn huid reinigen voor ik in bed ga, is iets wat ik zelfs na een laat personeelsfeest niet zal overslaan. Eerst verwijder ik mascara met Nivea’s ‘Double Effect Oogmake-Up Remover’. Ik heb al veel oogmake-upverwijderaars getest, maar ik kom jaar na jaar toch steeds bij deze terug. Anders word ik steevast wakker met panda-ogen.

 • Daarna komt het trouwe micellair water van Bioderma voor een tweede keer uit de kast om grondiger te reinigen. Mijn hals mag hier zeker niet vergeten worden.


 • Ook Paula’s Choices ‘Pore-Reducing Toner’ gebruik ik ’s avonds opnieuw.


 • Wat dan volgt wisselt elke avond. Om de avond exfolieer ik mijn huid tijdens het slapen met Paula’s Choice ‘Skin Perfecting 2% BHA Liquid’. Dit klinkt agressief, maar mijn huid voelt bij het opstaan zacht, schoon en ziet er ook stralender uit. De andere avonden gun ik mijn huid wat rust en grijp ik als verzorging naar Kiehl’s ‘Midnight Recovery Concentrate’. Zalig voor mijn huid en mijn humeur, want de geur alleen al doet stress wegebben. • En ik twijfel om ook hier nog een extra stap toe te voegen als eerste stap, een reinigingsgel, maar dan zonder in de douche te stappen. Worth it? Let me know!

Untitled-1.jpg

Weekroutine: • Zondag is net als bij Franciska Bosmans (@franciskabosmans op Instagram en het volgen zeker waard) #MaskDay. Na mijn reinigingsritueel uit de douche grijp ik naar Glossiers ‘Mega Greens Galaxy Pack’. Een masker vol natuurlijke ingrediënten dat ik minstens 20 minuten laat intrekken en dat alle viezigheid uit mijn huid moet verwijderen.

 • Daarna gebruik ik een van mijn sheetmasks die steeds andere ingrediënten hebben maar allemaal met het doel om mijn huid te hydrateren.


 • Ook mijn lichaam krijgt tijdens het weekend wat extra verzorging (dit moet ik zeker nog opvoeren naar enkele keren per week). Dit start met een scrub onder de douche met de ‘Perle de Coco Body Scrub’ van & Other Stories. Effectief en een heerlijk zoete karamelgeur. Daarna hydrateer ik, met het overschot van een grote bus aftersun van deze zomer… Misschien niet de meest voedende optie, maar een geur die me aan vakantie doet denken en ideaal om verspilling tegen te gaan, aangezien alle producten beginnen te vervallen zodra je ze opent. Twee keer per week (maar dit vergeet ik eerlijk gezegd af en toe wel) gebruik ik ook Paula’s Choices ‘Clear 2% BHA Body Spray’ op mijn rug, om deze te exfoliëren en puistjes en rode bultjes te verminderen. Iets waar ik op mijn 29 helaas nog steeds last van heb.


Ik begon dit artikel met het feit dat ik eerst vond dat Emily Weiss met haar routine overdreef. Maar aangezien ik nu een half boek geschreven heb met enkel en alleen mijn dagelijkse routine en het nog niet eens gehad heb over professionele gelaatsverzorgingen, laserontharing, sport, tanden bleachen, haarverzorging en het uiteindelijke resultaat, kan ik alleen maar hopen dat ik na al deze moeite mezelf net als zij minstens een 8/10 geef. Duimen jullie mee?

 

Productie: Crystal Die
Fotografie: Ken Claes

PCOS: Als je hormonen letterlijk tilt slaan

‘En een goede gezondheid, hé', is waarschijnlijk de meest uitgesproken wens bij de aanvang van elk nieuw jaar. Logisch, want wanneer je je mentaal of fysiek niet in topvorm voelt, gaat niets helemaal zoals je het zou willen. Dat is sowieso nooit leuk, maar wanneer je veranderingen opmerkt die je niet kan verklaren en je niet begrijpt wat er aan de hand is met je lijf, wordt het helemaal scary. Dat is wat Carmen en Annabelle overkwam, twee jonge vrouwen met PCOS, een syndroom waarbij je hormoonbalans ernstig verstoord wordt door de aanmaak van te veel mannelijk hormoon. Dat zoiets voor jezelf niet ongemerkt blijft, spreekt voor zich, maar PCOS brengt ook enkele symptomen met zich mee die je uiterlijk kunnen veranderen. Zo zijn acne en overmatige beharing vaak een extra – meer zichtbare – horde die patiënten moeten nemen.

1G3A0401.jpg
Spray cooking oil on your nails, and let them soak for two minutes..jpg
 

Annabelle (19) merkte de eerste symptomen van PCOS al op haar zestiende. “Ik kreeg plots last van cystische acne, waarover ik me best wel zorgen maakte. Dit waren immers geen oppervlakkige mee-eters of witte puntjes maar diepe ontstekingen waar je serieuze littekens aan kon overhouden. Over het feit dat ik nog niet menstrueerde – achteraf bekeken nog een symptoom – maakte ik met juist helemaal geen zorgen. Daar was ik net blij mee! (lacht). Ik had toen nooit kunnen raden dat ik een ‘ziekte’ had.”

Bij Carmen (27) kwamen de eerste symptomen pas aan de oppervlakte toen ze per ongeluk zwanger werd en na een miskraam op negen weken samen met haar partner toch echt voor een kindje wilde gaan. “Natuurlijk moesten we daarvoor eerst mijn maandstonden afwachten, maar zonder regelmatige anticonceptie bleken die maar niet door te breken. De maanden gingen voorbij en ik kreeg maar één keer een echte menstruatie.”

 
Carmen

Carmen

Annabelle

Annabelle

 
Annabelle: “Mijn regels kwamen er uiteindelijk toen ik 18 jaar werd. En hoe: ik was een volledige week ziek en viel op school flauw van de pijn.”

PCO-WAT?

1G3A0341.jpg

Mijn regels kwamen er uiteindelijk toen ik 18 jaar werd. En hoe.” vertelt Annabelle. “Ik was een volledige week ziek en viel op school flauw van de pijn. Dit wilde ik niet elke maand!” Daarnaast was ze ook nog steeds niet van haar extreme acne verlost. “Ten einde raad bezocht ik een dermatoloog die mijn probleem voor doodgewone puberacne aanzag en me met veel te agressieve producten naar huis stuurde. Ik werd erg onzeker en bedekte elke dag mijn hele gezicht met make-up, wat het natuurlijk nog erger maakte.” In die tijd werkte Annabelle als model, een circuit dat zelfs de meest zelfverzekerde tiener aan het twijfelen krijgt. “Daar kreeg ik nog veel meer commentaar op mijn uiterlijk, iets waar ik toen helemaal niet tegen opgewassen was.”

Toen Annabelle na negen maanden pas haar tweede menstruatie kreeg en die al even pijnlijk bleek als de eerste, bezocht ze samen met haar moeder een gynaecoloog. “Uit het onderzoek bleek dat mijn lichaam heel veel mannelijk hormoon aanmaakte en er zat ook veel te veel zwangerschapshormoon in mijn bloed. Toen hoorde ik voor het eerst de diagnose PCOS. Mijn gynaecoloog raadde me een MRI-scan aan om te onderzoeken of die grote aanmaak van testosteron niet veroorzaakt werd door een tumor. Na de scan bleek dat gelukkig niet het geval, maar de schrik zat er goed in.”

Carmen: “Op iedere eierstok had ik een bom eitjes klaar staan, honderden, klaar om te groeien maar net niet groot genoeg om ‘te springen’. Daarom kreeg ik dus mijn maandstonden niet en daarom werden we niet zwanger.”

Ook voor Carmen was de diagnose een schok, al wist ze wel al wat PCOS was. “Toen ik uiteindelijk naar de gynaecoloog ging, had ik al van PCOS gehoord via een kennis die ook een miskraam had gehad.” Carmen herkende zichzelf echter niet in haar omschrijving van het syndroom en was ervan overtuigd dat het bij haar om iets anders ging. Maar dat had ze fout ingeschat. “Volgens de gynaecoloog was ik zelfs een ‘heel mooi voorbeeld van PCOS’. Op iedere eierstok had ik een bom eitjes klaar staan, honderden, klaar om te groeien maar net niet groot genoeg om ‘te springen’. Daarom kreeg ik dus mijn maandstonden niet en daarom werden we niet zwanger.”

PCOS. EN NU?

1G3A0281.jpg

Na de diagnose moesten zowel Annabelle als Carmen aan de slag met medicatie. Carmen kreeg een hormoonkuur voorgeschreven om een nieuwe zwangerschap mogelijk te maken en Annabelle probeerde verschillende acne-onderdrukkende behandelingen. “Eerst begon ik de Diane-anticonceptiepil te slikken om mijn regels en acne onder controle te krijgen. Diane zou erg goed moeten werken tegen puistjes, maar aan mijn huid veranderde er niets. Een nieuwe dermatoloog raadde me een kuur met Roaccutane aan, een paardenmiddel tegen ernstige acne. Dat werkte wel maar het was een ware uitdrogingskuur. Mijn hele lichaam droogde uit, ik kreeg striemen, korsten en schuurplekken op mijn armen en benen. Maar ik had geen acne meer, iets waarvan ik jaren had gedroomd. Toen mijn benen begonnen te bloeden van de droogte en ik vervolgens littekens op mijn armen kreeg, ben ik met het kuur gestopt, ik zag er te veel van af.”

Annabelle: “Mijn hele lichaam droogde uit, ik kreeg striemen, korsten en schuurplekken op mijn armen en benen. Maar ik had geen acne meer, iets waarvan ik jaren had gedroomd.”

“Toen ik begon met mijn hormonenkuur brak mijn hart”, herinnert Carmen zich. “’Spontaan’ zwanger worden was aItijd een van mijn dromen geweest, en die zag ik nu in duigen vallen. De eerste kuur was heftig, mijn lichaam reageerde er hard op en mijn emoties waren all over the place. We mochten bovendien absoluut geen onbeschermde seks hebben in deze periode. Er stonden immers veel te veel eitjes klaar. We wilden weliswaar graag een baby, maar tien baby’s, dat zagen we niet zitten.” (lacht) Het is gelukkig bij eentje gebleven, want na kuur nummer twee mocht het koppel in april hun zoontje Lewis verwelkomen.

Ook Annabelle zal hulp nodig hebben als ze ooit zwanger wil worden. “Maar dat zijn zorgen voor later, ik weet nog niet of ik kinderen wil.” Wel zeker is dat ze nooit meer haar ‘oude’ huid terug wil krijgen!

ERMEE LEVEN

Een ‘eerste hulp bij PCOS’-handleiding hebben Annabelle en Carmen niet, maar beiden hebben ze wel hun eigen visie op wat hen overkomt.

Carmen herinnert zich vooral de emotionele rollercoaster. “De combinatie van een miskraam, de diagnose en de hormonenkuren en bijhorende onzekerheid zorgde voor een helse tijd. Nu zou ik mezelf toefluisteren ‘no stress, het komt wel goed’. Maar in die periode nam ik die woorden van niemand aan. Goedbedoelde, lieve woorden komen soms best hard aan.”

Annabelle: “PCOS beheerst mijn leven niet meer en daar ben ik heel dankbaar voor.”
1G3A0382.jpg

Op dit moment is Annabelles huid gelukkig al een hele tijd helemaal egaal. Dagelijks slikt ze de Diane-pil en een zink-supplement. “Dat helpt om ontstekingen te voorkomen en je krijgt er in één klap sterk en glanzend haar door, ook mooi meegenomen.” (lacht) Hoewel ze reikhalzend uitkijkt naar de dag waarop al die pillen niet meer moeten, kan Annabelle wel prima leven met het syndroom. “PCOS beheerst mijn leven niet meer en daar ben ik heel dankbaar voor.”

Uit de getuigenissen van beide vrouwen blijkt dat PCOS zich op heel verschillende manieren kan uiten. Zelfdiagnose is dan ook niet makkelijk, maar herken je jezelf in de verhalen van Carmen en Annabelle en ervaar je symptomen als geen of een onregelmatige menstruatie, zware acne en/of steken in je buik (door overvolle eierstokken bijvoorbeeld, zoals bij Carmen het geval was), dan kan je toch best even langsgaan bij je gynaecoloog, die uitsluitsel kan bieden.

Fotografie: Marieke Penne
Model & intern: Freya De Vos

POWERVROUW ELSA FRALON: "PERFECTIE IS NIET AANTREKKELIJK"

Voor wie regelmatig in het zuiden van ons land vertoeft of een voorliefde heeft voor Franstalige media, is Elsa Fralon wellicht geen onbekende. Ze schreef en vlogde jarenlang voor Belmodo fr (de Franstalige tegenhanger van Belmodo, inderdaad) en fashion magazine Elle en werkt nu nog steeds als onafhankelijk modejournalist, stylist, storyteller en all round content maker via haar agency We Share. Muziek is haar tweede liefde, waar ze zich ook professioneel mee bezighoud. Ook een samenwerking met het Belgische juwelenmerk Diamanti Per Tutti zette haar in 2017 definitief op de kaart. Daarnaast is ze vooral de coolste single mom ter wereld, heeft ze drive voor drie en is ze in het bezit van een grote portie Brusselse je ne sais quoi én een rijtje ear candy om ‘u’ tegen te zeggen. Een eenletterwoord dat Elsa zelf trouwens ook perfect kan opeisen. Al omschrijft dit zesletterwoord haar misschien nog het best: badass.

20190114_135926000_iOS.jpg

ELSA FRALON

powervrouw #7

“Elke vrouw is een powervrouw op haar eigen niveau”, begint Elsa vurig. “Er is niet één manier om powerful te zijn, leven en strugglen doen we allemaal op onze eigen manier. Vrouwen die hun energie richten op het positieve, op hun dromen, maar wel beide voeten stevig op de grond houden: hen vind ik powerful. Een carrière, de tijd vinden om je kind af te halen van school en het iets gezonds voor te schotelen ’s avonds en toch nog een sociaal leven hebben, dat is powerful! Die vrouwen inspireren mij.”WARMTE TREKT MIJ AAN

Zelf houdt Elsa ook heel wat balletjes in de lucht. Als alleenstaande moeder van een zoon van zeven weet ze perfect dat bovenstaand scenario een ideaal is, en wel eentje dat niet elke dag – “of week” – te bereiken valt. “En toch geniet ik ervan om ernaar te streven.” Niemand zal Elsa dan ook horen klagen over haar situatie. “This is my life, ik koos ervoor om een kind te krijgen met een man die er misschien niet altijd zou zijn. Ik ben zeker geen perfecte moeder en de papa van mijn zoon – waarmee ik een moeilijke relatie had en heb – is zeker ook geen perfecte vader, maar we zijn beiden warme mensen en dat is het belangrijkste.”


Ze loopt dan ook niet hoog op met perfectie. “In elke soort relatie ben ik op zoek naar echtheid, naar een uitstraling die mij vertelt dat de persoon tegenover me een goed mens is. Warmte trekt mij aan, net als kleine imperfecties die iemand net mooier en menselijker maken. Perfectie is niet aantrekkelijk, de energie die iemand uitstraalt is dat des te meer.”

 
 
- T-shirt: Weekday - Jeans: Essentiel - Jas en sneakers: Loavies

- T-shirt: Weekday
- Jeans: Essentiel
- Jas en sneakers: Loavies


 
 
20180917_092736510_iOS.jpg
20190118_094712370_iOS.jpg
20190105_151730000_iOS.png


Die houding zien we ook terug in de vrouwen die Elsa inspireren, zoals Alicia Keys. “De energie die zij afgeeft en de boodschap die ze verspreidt, it’s all love, peace and respect. Hoe ze helemaal zichzelf durft te zijn in haar strijd voor natuurlijke schoonheid (Keys stopte enkele jaren geleden bijna volledig met het dragen van make-up, red.) vind ik bijvoorbeeld heel sterk. Maar ook hoe ze als vrouw een mannenwereld als de muziekindustrie al sinds haar tienerjaren binnenstebuiten keert. Louter haar bestaan inspireert al. Ook Rihanna vind ik extreem cool. Zij geeft echt geen fuck over wat mensen van haar denken.”


STREET FEMINISM

Er is in elk geval geen gebrek aan straffe vrouwen om naar op te kijken, vindt Elsa, ook op sociale media niet. “Paloma Elsesser is bijvoorbeeld een van mijn favoriete lady’s op Instagram.” Als plussizemodel en it-girl staat body positivity bovenaan Paloma’s agenda en ook haar hoog naturel-gehalte valt op. “Het is duidelijk dat ik echtheid enorm apprecieer,” lacht Elsa. “Positiviteit, realness en diversiteit zijn echt mijn stokpaardjes.”

Zonnebril: Monarch Tokyo

Zonnebril: Monarch TokyoEn dat is ook te zien aan Elsa zelf, weinig make-up, een easy maar modieus bobkapsel. “Dat van die weinig make-up is eigenlijk vooral omdat ik er echt niets van ken, eerder dan uit principe of als statement. (lacht) Ik hou van de look, maar geniet ook wel van het gemak dat een bare face mij geeft.” Vroeger was felle lipstick nochtans haar trademark. “Ik droeg het quasi elke dag, maar intussen heb ik een littekentje op mijn lip en dat wil ik niet accentueren met lippenstift.”

Het is slechts een klein barstje in Elsa’s verder stevig gefundeerde self love. “Het feit dat ik kan zijn wie ik ben, met de carrière die ik heb en toch mijn zoon gelukkig kan maken, stemt mij tevreden. Vooral als dat allemaal nog lukt tijdens een fashionweek ook. Als ik dat, met al mijn imperfecties, klaarspeel, dan kan iedereen het, op zijn eigen manier.” Een idee dat trouwens perfect strookt met het soort van street smart feminisme dat jonge ondernemers zoals Sharmadean Read – CEO van Beautystack, founder van WAH Nails, inspiratie achter FutureGirlCorp en nog een voorbeeld van Elsa – vooropstellen. “Sharmadean is een immense steun voor vrouwelijke onderneemsters en CEO’s. En hoewel ze er alles effortless laat uitzien, is ze bloedeerlijk over de struggles.”


Want dat die er zijn, daar is Elsa openhartig over. “Alleen zijn met een kind en toch ook je carrière voorop willen stellen is ronduit moeilijk. Zeker toen mijn zoon nog jonger was, heb ik veel geweend, maar gelukkig sta ik stevig met mijn voeten op de grond, dat is mijn sterkte.” Haar beste raad is dan ook om vandaag te leven en blij te zijn met kleine overwinningen. “Ik heb mijn levensmotto zelfs laten tatoeëren: ‘So far, so good’, dat zegt helemaal hoe ik mijn leven wil leiden.”

Spray cooking oil on your nails, and let them soak for two minutes..png

“Ik hou vooral van natuurlijke producten,” klinkt het. No surprises there. “Kokos- en jojoba-olie zijn zacht voor de gevoelige huid van mijn lichaam. Voor mijn gezicht gebruik ik graag het Masque Crème à la Rose Noir van Sisley en het tienminutenmasker met glycolzuur van Caudalie (Masque Peeling Glycolique, red), dat op een zachte manier je huid vernieuwt.” Verder heeft Elsa ook altijd een lippenbalsem op zak. “Mijn favorieten zijn van Dr. Hauschka en Weleda, en als ik er geen bij heb dan freak ik en koop ik er meteen een nieuwe. (lacht) Ik heb nu dus inderdaad tientallen lippenbalsems in de omloop.” Qua make-up beperkt ze zich meestal tot een likje foundation. “Eentje met zo weinig mogelijk alcohol graag! Momenteel gebruik ik een fond de teint van Guerlain.”Fotografie: Julia Dubois Rosca
Styling: Kiki Vogels
Makeup: Ine D’hoe
Hair: Crystal Die

Met dank aan Weekday, Essentiel, Loavies & Monarch Tokio

WE ALL GOT IT - lichaamsbeharing onder de loep

1G3A0422.jpg

She’s got it’ luidt de inmiddels belegen slagzin van Gilette. Met Milady Decolletée, introduceerde Gilette zo’n dikke eeuw geleden het eerste scheermesje speciaal ontworpen voor vrouwen. Maar pas in 1950 kreeg ontharing bij vrouwen voor het eerst een publieke stamp of approval. Vandaag kan echter bijna niemand zich nog voorstellen dat je een minirokje zou dragen zonder eerst de onderbenen volledig haarvrij te maken, of dat je met behaarde oksels voor een mouwloos topje zou gaan. Gewoonweg not done!

Tot voor kort dan, want vrouwelijk lichaamshaar lijkt stilaan wel weer furore te maken, niet zelden in het licht van het moderne feminisme. Zo is het deze maand ‘Januhairy’, een initiatief waarbij de Britse studente Laura Jackson oproept om voor een maand ons oksel-, been- en ander lichaamshaar gewoon te laten groeien. Ze wil daarmee de onnatuurlijke, onrealistische schoonheidsidealen aankaarten (want lichaamsbeharing is de normaalste zaak van de wereld) en pleiten voor empowerment en zelfaanvaarding – wat je misschien wel het meest recente schoonheidsideaal kunt noemen: gewoon jezelf zijn en trots zijn op al je eigenheden, of ze nu sociaal aanvaard zijn of niet. Zo doen de eerste foto’s van influencers met bosjes okselhaar al de ronde op sociale media. Maar waarom hebben we zo’n campagne nodig voordat we een puur natuur kiekje op Instagram durven te posten? Waarom voelen we nog steeds de nood om ons te verantwoorden met hashtags als #bodypositivity en #feminism? Alsof okselhaar alleen maar kan als statement, niet meer als iets doodgewoons. In het perfecte plaatje van de mens, en dan al zeker van de vrouw, past lichaamsbeharing kennelijk toch niet echt – of misschien moeten we zeggen ‘nog niet’?

Waarom voelen we nog steeds de nood om ons te verantwoorden met hashtags als #bodypositivity en #feminism? Alsof okselhaar alleen maar kan als statement, niet meer als iets doodgewoons.
januhairy-tendance-instagram-poils.jpg
Ook mannen worden steeds vaker gehairshamed. Van gewaxte borstkassen tot getrimd okselhaar: ook voor hem vinden ‘we’ harig helemaal niet zo sexy meer. Op perfect gemodelleerde hipsterbaarden na dan.

PRIL OKSELHAAR

Bijna elke vrouw of meisje heeft wel een lichaamshaargerelateerde herinnering. Je bent pakweg 11 jaar oud en rent na de zwem- of turnles met tranen in de ogen naar je mama. Pril okselhaar, harige benen of een donsje op je onderrug werden het gespreksonderwerp van enkele klasgenootjes, met kwetsende opmerkingen tot gevolg. Of nog meer tranen wanneer diezelfde mama je verbood om je benen te scheren voor de zomerbarbecue waar je vakantieliefje aanwezig zou zijn wegens ‘te jong’. Oh, the shame. Het idee dat lichaamsbeharing lelijk of zelfs onhygiënisch zou zijn, heeft zich onwrikbaar in onze hedendaagse hoofden genesteld.Die visie werd ons dan ook van jongs af aan aangeleerd. Net voor je favoriete serie op televisie zie je een reclamespot voor een ladyshave of scheermesje waarin waanzinnig mooie meisjes – met hun alvast perfect onthaarde en gefotoshopte benen – op het strand rondhuppelen. Die ene publireportage in een magazine belooft je met een ontharingscrème en passant ook de liefde van je leven en vriendinnen herinneren elkaar eraan om voor een dagje strand nog even snel hun bikinilijn te scheren. Heck, zelfs de ruimdenkende Samantha uit Sex and The City bezorgt best friend Miranda rode wangen met haar opmerking over haar bush. Goedbedoeld, want we willen onze vriendinnen niet blootstellen aan afkeurende blikken van anderen. Allemaal bewijzen van hoe diep de haat voor vrouwelijk lichaamshaar geworteld – pun intended – zit.

FASHION MADE ME DO IT

1G3A0427.jpg

Zoals de meeste conventies over ‘het ideale (vrouwen)lijf’, begon ook de haarloze trend bij de mode-industrie. Modellen waren de eersten die met gladde bikinilijnen, naakte benen en gewaxte oksels in magazines verschenen. En natuurlijk was ook de porno-industrie een early adopter. De ‘gewone mens’ had wat meer tijd nodig om de nieuwe hype op te pikken, tot langzaam maar zeker ontharingscrèmes, scheermesjes en intussen zelfs lasertoestellen een vaste plek in elk badkamerkastje wisten te veroveren. Ontharen werd een schoonheidsstandaard. Vooral vrouwen kregen en krijgen vreemde blikken wanneer zij niet aan de naakte eisen voldoen. Maar ook mannen worden steeds vaker gehairshamed. Van gewaxte borstkassen tot getrimd okselhaar: ook voor hem vinden ‘we’ harig helemaal niet zo sexy meer. Op perfect gemodelleerde hipsterbaarden na dan.


Toch is ontharen geen moderne ontwikkeling. Al sinds de neolithische mens (vanaf 11.000 v.C.) werden door bijna elke door ons gekende cultuur in meer of mindere mate vormen van ontharing toegepast. Er werd onthaard om hygiënische, godsdienstige, seksuele, culturele of modegebonden redenen, en zowel scheren en epileren – bijvoorbeeld met gekarameliseerde suiker – waren populaire methodes. En doorheen de geschiedenis werden er voorbeelden gevonden van mensen die een zekere status ontleenden aan het al dan niet haarloos zijn. Niet zo heel anders dan vandaag dus.

Je goed voelen in je lijf betekent immers niet alleen aanvaarden dat elk lichaam, van eender welk formaat, met welke hoeveelheid striemen of cellulitis dan ook, een bikinibody kan zijn – los van hoe anderen schoonheid definiëren – maar ook dat daar dan af en toe wel eens een haartje op staat. Of véél haartjes.

HAARLUST OF HAARLAST

Gek genoeg is het enige haar dat we niet echt (meer) nodig hebben, net de enige soort die we koesteren: ons hoofdhaar.

Al dat haar speelt een grote rol in ons dagelijks leven, maar ontharen is geen sinecure. Het gaat immers dikwijls ook gepaard met klachten. De ene heeft last van schilfering of ontstoken haarzakjes, de andere van stugge of ingroeiende haren, soms ook op zichtbare plaatsen. Zeker vrouwen die meer lichaamsbeharing hebben, veroorzaakt door een verstoorde hormoonbalans of gewoon harigere genen, hebben veel last van ontharingskwaaltjes. Maar als ze niet volgens de haarloze regels spelen worden ze vaak genadeloos gestigmatiseerd.

Dat een substantiële groep mensen daar stilaan genoeg van krijgt, is dus eigenlijk niet zo gek. Die groep mag nu dan wel nog beperkt zijn, de trend is wel duidelijk, zeker voor wie er op Instagram hashtags als #januhairy, #hairygirls, #hairypits of #bodyhairdontcare op naslaat. Wanneer Rihanna een Instagramselfie post met duidelijk zichtbaar beenhaar, Miley Cyrus haar okselhaar roze verft en Ashley Graham au naturel de catwalk op loopt, dan weet je dat lichaamshaar weer kan. Voorlopig vooral als statement, maar hey, iemand moet ze maken om ze dan uiteindelijk tot norm te doen uitgroeien. Zo is immers ook het haarloze schoonheidsideaal ontstaan.

6fdedc60-c422-486f-9ffc-1081ee2607a4.png
gigi_hadid_by_phil_poynter.jpg
Screen Shot 2018-05-02 at 5.03.12 PM.png
1G3A0429.jpg

In een tijd waar alles in vraag gesteld wordt en begrippen als politieke correctheid, gendergelijkheid en body positivity steeds vaker komen bovendrijven, is ongegeneerd je lichaamshaar laten staan geen gekke ontwikkeling. Je goed voelen in je lijf betekent immers niet alleen aanvaarden dat elk lichaam, van eender welk formaat, met welke hoeveelheid striemen of cellulitis dan ook, een bikinibody kan zijn – los van hoe anderen schoonheid definiëren – maar ook dat daar dan af en toe wel eens een haartje op staat. Of véél haartjes.


Want ondanks al dat gewax, gescheer en gelaser, weten we allemaal wel dat lichaamsbeharing iets natuurlijks is. Elk haartje op ons lichaam heeft bovendien zijn nut. Zo zorgen oksel- en schaamhaar ervoor dat er geen wrijving en schuurplekken ontstaan op plaatsen waar onze huid iets delicater is. Wimpers en wenkbrauwen zijn dan weer bedoeld om je ogen te beschermen tegen zweet, vuil en water. Gek genoeg is het enige haar dat we niet echt (meer) nodig hebben, net de enige soort die we koesteren: ons hoofdhaar. Verzorgingsproducten die bestemd zijn voor onze haardos vullen eindeloze rijen winkelrekken en zelfs het mannelijk gezichtshaar krijgt tegenwoordig heel wat aandacht van de beautymarkt. Dat we in de winkel van die overdaad aan haarverzorgingsproducten meteen ook langs rekken vol ontharingsproducten worden geleid, mag dus gerust ironisch genoemd worden.


BODY HAIR? DON’T CARE!

Voel je toch niet veel voor een harig(er) lijf of ben je zelf niet zo van de statements, dan is daar niets mis mee. Ontharen is nog steeds de heersende norm. Maar ook als jij je liever afzet tegen dit soort ingeplante schoonheidsidealen of gewoon een luie onthaarder bent, is dat helemaal oké. Je lichaamshaar verwijderen is immers niet gezonder of hygiënischer dan de natuur haar gang laten gaan. Voor wat jij met je lichaamshaar wil doen geldt dus net hetzelfde als voor het haar op je hoofd: doe vooral waar je je goed bij voelt.

En jij? Ben jij team #nohair of eerder team #dontcare? Laat het ons weten in de comments!

Met dank aan:

fotografie: Marieke Penne
tekst: Intern Freya De Vos

Minimalisme op je gezicht

Minimalisme wordt vaak nog geassocieerd met een kunststroming uit de 20ste eeuw, maar de populaire ‘less is more’-beweging heeft zich sinds de jaren 60 uitgebreid naar verschillende facetten van het leven. Vandaag vind je veel artikels als ‘Minimalism is over’, terwijl dezelfde auteurs een paar jaar geleden nog hun trendrapporten begonnen met ‘Less is more’. Maar minimalisme is niet gewoon een fashiontrend waarbij je het kleurenpalet van je garderobe beperkt tot zwart en wit. Het draait eigenlijk om een duurzame levensstijl waarbij je er bewust voor kiest om minder dingen te bezitten. Fashion- en beautywise is het doel om zo een beperkte maar veelzijdige kleerkast en beautybag uit te bouwen die de seizoenen weet te overstijgen.

 

Scandinavische glow of Franse je-ne-sais-quoi?

Bij minimalisme denken we spontaan aan de uitgepuurde stijl van Scandinavische it-girls. Toch merk ik dat de laatste jaren veel Scandinavische vrouwen op kledingvlak wat afstappen van hun signature minimalism. Ze kiezen vaker voor fellere kleuren en prints die ze op meesterlijke wijze weten te combineren. Op beautygebied blijven ze echter wel nummer één in de hiërarchie der minimalisme. Scandinavisch minimalisme, it’s a beauty thing: een natuurlijke look met een vlekkeloos, huidje, een jeugdige, frisse glow. Maar wat er precies zo Scandinavisch aan is, is niet altijd makkelijk te bepalen. Ook omdat er een verschil is tussen de Scandinavische landen onderling. Zo houden Deense vrouwen het echt heel basic: ze doen amper aan skincare – gelukkig hebben ze goede genen – en dragen heel weinig make-up. Zweedse vrouwen beseffen wel dat skincare belangrijk is en durven ook wat meer make-up te dragen. Sterk aangezette wenkbrauwen en een glowy look zijn heel belangrijk. In Stockholm durven de dames zelfs een way-over-the-top Instagram-make-uplook aan. Noorwegen sluit wat aan bij de Zweedse voorkeur. Scandinavische vrouwen kunnen een understated vibe geven, maar heel veel vrouwen dragen toch best veel make-up.

Ook French minimalism is een ding in beautywereld: een naturelle look met een flinke dosis je-ne-sais-quoi die er dan wel effortless mag uitzien, maar waar vaak net heel veel moeite in kruipt. De verschillen tussen Scandi en French minimalism zijn subtiel, maar ze zijn er zeker. Vrouwen uit het Hoge Noorden kiezen er vaak voor om één deel van hun gezicht te accentueren: of gehighlighte jukbeenderen, of een felle lip, of uitgesproken wenkbrauwen. Bij Parisiennes is het all or nothing: schijnbaar barefaced naturel overdag, effortlessly chic opgemaakt ’s avonds. Zo zal je een French minimalist girl overdag nooit betrappen op het dragen van een donkere lipstick, terwijl Scandinavische vrouwen daar geen graten in zien. Maar het grootste verschil is misschien wel dat Parisiennes gaan voor een soort berekende nonchalance, terwijl de Scandinavische vrouwen het toch liever iets strakker houden. Als je de twee groepen zou moeten definiëren in een kapsel, dan zouden de Franse meisjes een warrige pony of baby bangs à la Jane Birkin kiezen, terwijl Scandi chicks eerder zouden gaan voor een topknot of een erg strakke lage paardenstaart.

Het schoolvoorbeeld van less is more in alle opzichten is Ivania Carpio aka @love_aesthetics. Geen Zweedse, maar wel een Nederlandse schone met een ongelooflijk oog voor detail en creativiteit. Ze heeft zonder twijfel de coolste clean minimal look die er bestaat. Haar blazer van Hugo Boss, die al honderd keer de revue passeerde op Instagram, wordt steeds op een andere manier gestyled. Beautywise verzorgt ze haar huid heel goed en kiest ze altijd voor een natuurlijke look, op een felle lip na.

 

Zweeds beauty-erfgoed

Sevgi_04.jpg

Je merkt het: ik ben fan van minimalisme. Maar minimalistisch kan ik mezelf hoegenaamd niet noemen. Ik ben een rasechte chaoot met nul komma nul structuur in mijn leven – dat belooft als ik later kinderen heb. Mijn auto is een huis op wielen: iedereen die instapt, moet eerst een berg beautyproducten en kleren zien weg te werken om toch maar een beetje comfortabel te kunnen zitten. En hoewel ik een aantal goeie basisstukken heb, is mijn stijl een beetje all over the place: ik hou nog altijd van felle, opvallende looks waar de meeste mensen toch eens vreemd van opkijken. Maar op één vlak hou ik er een minimalistische levensstijl op na: mijn beautyroutine.

Misschien niet helemaal toevallig. Want ik ben dan wel in België geboren, mijn moeder vertelde me altijd over mijn Zweedse roots. Mijn morfar (a.k.a opa) kwam in de jaren 50 als zeeman naar Gent. Toen ze met de hele crew besloten om iets te gaan drinken, wist mijn grootvader nog niet dat hij de vrouw van zijn leven zou ontmoeten. Het eerste café dat hij binnenstapte, was dat van mijn overgrootouders, waar mijn grootmoeder toen werkte. Het was liefde op het eerste gezicht. Ze woonden twee jaar samen in Gent, maar toen mijn morfar voorstelde om mee naar Zweden te verhuizen, weigerde mijn grootmoeder standvastig. Ze wou haar moeder, die toen sukkelde met haar gezondheid, immers niet achterlaten. Zo gezegd, zo geschiedde. Morfar keerde terug en oma bleef hier. Wat mijn grootmoeder nog niet wist, was dat ze zwanger was. Ze heeft het dan ook nooit verteld aan mijn grootvader, om wie weet welke reden. Tot op de dag van vandaag zijn we ervan overtuigd dat er iets is misgelopen waar niemand buiten zij tweeën iets van afweten. Na die stukgelopen relatie heeft mijn oma nooit nog een vriend gehad. Zeven jaar geleden bezochten we voor het eerst mijn grootvader – all thanks to social media. Om een lang verhaal kort te maken: ik bezoek hem nu ieder jaar en hou ontzettend veel van mijn auntie – ook wel de halfzus van mijn mama – en haar gezin.

Toen ik voor het eerst naar Zweden ging, was ik opgelucht: eindelijk een plek naast Ikea waar ik me goed kon voelen om wie ik ben en waar ik oprecht gelukkig van werd. Er heerst zo veel rust, en de mensen zijn er vrijer en gelukkiger dan in ons kleine, overstressed Belgenlandje. Ik raakte bekend met de Zweedse fashion- en beautyindustrie en leerde zo Scandinavian minimalism kennen.

Mijn confrontatie met Swedish heritage heeft me de ogen doen openen als het om skincare en make-up gaat. Vroeger gebruikte ik niks van reinigingsproducten en kwam ik niet buiten zonder eyeliner. Vandaag kan ik perfect na een goede skincareroutine barefaced over straat wandelen zonder mij er slecht bij te voelen.

 

Bold brows & Kiehl’s-verslaving in Kopenhagen

Sevgi_07.jpg

Toen ik deze zomer mijn nicht in Kopenhagen bezocht, raakten we aan de praat over Kiehl’s. Ze is net als ik gek op hun producten. Bovendien kan je hun verpakkingen terugbrengen om te laten recycleren! Want minimalisme draait ook om duurzaamheid, remember? Toen we even us-time hadden away from the boys, gingen we op bed zitten met onze beautybags. We haalden onze producten tevoorschijn en gaven elk een bijna professionele uitleg over de werking van het product. Naast mijn liefde voor kanelbullar, kex choklad en knäckebröd voelde ik mijn Zweedse kantje en liefde voor beauty naar boven komen en raakte gepassioneerd aan de praat. Mijn nicht verkiest vooral de Ultra Facial- toner van Kiehl’s na het wassen van haar gezicht. De toner neutraliseert het water, de restjes make-up en de smudge die op je gezicht is terechtgekomen. Ze vertelde me dat het heel belangrijk is om als in een stad als Kopenhagen – ondanks dat het een van de grootste fietssteden is – belangrijk is om dit product te gebruiken, omdat het je huid enigszins reinigt van vervuiling. Ik gebruikte een net iets andere toner dan zij – de Calendula Herbal Extract-toner van Kiehl’s- maar deed nog een grote stap ervoor: een gewone reiniger met zeep die echt je volledige huid reinigt. Heel belangrijk want: Girls, micellair water is echt niet genoeg om je gezicht te reinigen! Er blijft zo veel vuil op je gezicht zitten dat je het niet eens wil weten. Na de cleanser en toner gebruiken we allebei nog een serum. Mijn serum, opnieuw van Kiehl’sthese people should sponsor, me, really – haar serum van Exuviance. Daarna nog een vochtinbrengende crème en you’re ready to go. Populaire skincaremerken in Scandinavië zijn o.a. Verso, Exuviance, Paula’s Choice, Medik8, Skinceutinals, Akademikliniken, ACO en Eucerin.

Medik8 - antioxidant vitamine C serum - €38

Medik8 - antioxidant vitamine C serum - €38

Paula’s Choice

Paula’s Choice

Verso skincare

Verso skincare

Eucerin - douche olie - €8.63

Eucerin - douche olie - €8.63

Kiehls - Calendula toner - €38.50

Kiehls - Calendula toner - €38.50

Ook typisch Scandinavisch: bold brows. Op het vlak van make-up zet ik mijn wenkbrauwen vaak in de kijker met een gewone wenkbrauwgel. Wat die felbegeerde glow betreft: mijn favoriete product is zonder twijfel de Strobe Cream van MAC. Die geeft je een heel natuurlijke healthy glow zonder dat je een zichtbare streep highlighter op je gezicht hebt. Verder gebruik ik nog mascara, concealer en foundation if needed. Voor dagelijks gebruik sla ik de foundation vaak over, omdat het gewoon overbodig is. Concealer doet meer dan genoeg en voor een Scandi-look heb je verder niet veel nodig. Misschien een crème-blush om wat kleur in je gezicht te brengen – oogt veel natuurlijker dan poeder – en wat setting spray om alles mooi te laten samensmelten.

Minimalisme is geen fashiontrend, maar een echte levensstijl. Mijn hele leven omgooien naar minimal ways is niet voor mij weggelegd, maar je beautybag wat afzwakken en investeren in duurzame, kwalitatieve producten is echt haalbaar. Denk dus twee keer na vooraleer je weer de nieuwste producten koopt just because en investeer in kwaliteit. Het zal jouw huid alleen maar ten goede komen!

Benefit Cosmetics - wenkbrauwgel - €27.04

Benefit Cosmetics - wenkbrauwgel - €27.04

NARS - liquid blush - €31.00

NARS - liquid blush - €31.00

DIOR - forever skin glow foundation - €49.00

DIOR - forever skin glow foundation - €49.00

ESSIE - nagellak - €12.49

ESSIE - nagellak - €12.49

Mac Cosmetics - Strobe Cream - €33

Mac Cosmetics - Strobe Cream - €33

Uban Decay - long lasting makeup setting spray - €27.40

Uban Decay - long lasting makeup setting spray - €27.40

Met dan aan:

Fotografie: Ken Claes
Styling: Renee Van Avermaet
Makeup & hair: Ine D’hoe & Crystal Die
Model: Sevgi @ The Agent

Bring it on, 2019: de goede voornemens van de Girlcrush-redactie

Ah, goede voornemens… Eigenlijk zijn we er niet écht fan van - want eerlijk: het ietwat wrange gevoel dat we onze veel te hoog gegrepen voornemens van vorig jaar wéér eens niet behaald hebben, ligt nog iets te vers in het geheugen. Maar dat je ze haalt, is eigenlijk maar bijzaak: het gaat erom dat je tijdens het jaar aan jezelf werkt en er een positieve verandering plaatsvindt, ook al is die misschien iets minder groot dan je gehoopt had.


Want geef toe: aan het begin van het jaar is het fijn om te verlangen naar een betere versie van jezelf en dan je beste beentje voor te zetten. Voor ons echter geen torenhoge, idealistische verwachtingen of hyperambitieuze veranderingen die we toch niet kunnen volhouden, maar concrete zaken die we dit jaar perfect kunnen tackelen – lifewise én beautywise. Of zijn we toch stiekem dromers? Het enige wat we plechtig beloven is dat we dit jaar echt, maar dan ook écht ons best zullen doen!

 

CEO & creative director Crystal

© Emma Peijnenburg

© Emma Peijnenburg

LIFE

2019 is voor mij het jaar van angsten doorbreken, grenzen verleggen en 200% voor mijn dromen gaan. Of het nu gaat om uit een vliegtuig springen, die jarenlange ruzie bijleggen of Girlcrush een niveau hoger tillen: 2019 wordt het jaar van transformatie op veel persoonlijke vlakken.

BEAUTY


Hoe ouder ik word, hoe gelukkiger ik ben met mijn uiterlijk en mijn beautyroutine. Ik weet ondertussen perfect wat werkt voor mij en wat niet. Het afgelopen jaar heb ik vooral vastgehouden aan een naturelle, glowy look met volle, borstelige wenkbrauwen – hello, Cara. Dit jaar is het misschien tijd om weer eens volop te gaan experimenteren met make-up, en dan vooral met gewaagde ooglooks. Ook microbladen is iets wat ik dit jaar absoluut eens wil uitproberen. Daarbij vullen ze microsneetjes in je wenkbrauwen met inkt om je wenkbrauwen op een natuurlijke manier voller te laten lijken.© Ken Claes

© Ken Claes

CEO & managing partner Bert

LIFE

Ik zou heel graag mijn stresslevels naar beneden halen in 2019: zowel op privé- als op als werkvlak waren er in 2018 een paar zware dobbers te verwerken. Als het enigszins kan, mag 2019 wat dat betreft iets lichter verlopen. Let’s do this!

BEAUTY

Fitter worden en meer wellnessen. En als het even kan ook een vollere snor laten groeien!Editor-in-chief Kora-Lee

© Ken Claes

© Ken Claes

LIFE

Als kind was ik een sportieve duizendpoot (lees: ik deed zowel aan turnen, als aan ballet, judo en tennis). Een dikke tien jaar later ben ik echter vooral een couch potato. Meer sporten staat dus hoog op de agenda. En er is hoop: sinds kort ga ik muurklimmen met mijn vriend. Ik sta soms halve doodsangsten uit en ben achteraf echt bekaf, maar geen enkele andere sport heeft me al zoveel voldoening gegeven. Tot het plafond klimmen van een route waar je een week geleden nog moest opgeven omdat het toch echt, echt onmogelijk leek, geeft je een zware kick. Bovendien is je vooruitgang op die manier heel tastbaar, wat extra motiverend werkt. Bovendien moet je je zowel fysiek als mentaal zo concentreren om telkens aan dat volgende blokje te geraken dat je hoofd erna helemaal leeg is – voor even toch. En het is een prima manier om samen tijd door te brengen. Verder staat ook ein-de-lijk m’n rijbewijs halen hoog op het verlanglijstje.

BEAUTY

In 2019 zou ik eindelijk willen stoppen met nagelbijten, een voornemen dat ik recupereer van vorig jaar. Vroeger knaagde ik al mijn nagels af, maar heb dat vinger voor vinger afgeleerd. Nu bijt ik nog slechts op één nagel. Vorig jaar ben ik heel even in geslaagd om helemaal te stoppen, maar in een onverhoeds stressy moment ben ik zonder het te beseffen weer begonnen – macht der gewoonte! – en was alles weer om zeep. Gelukkig is er nog een jaar om te proberen…


Redactrice Chloe

© Julia Dubois Rosca

© Julia Dubois Rosca

LIFE

Ik maak normaal geen goede voornemens, want eerlijk: ik breek ze toch. Als ik er zou maken, dan zijn dat kleine, zeer concrete dingen waarvan ik zeker weet dat ik me eraan ga kunnen houden. Zo drink ik vanaf 26 december geen alcohol meer gedurende één maand. En dit keer hou ik dat ook vol. ;-)


BEAUTY
Dit jaar wil ik zeker wekelijks een maskertje leggen en minstens één uur per week sporten. Verder wil ik ook dagelijks mijn tanden flossen. En voldoende water drinken, dat ook.


Redactrice Ine

LIFE

© Julia Dubois Rosca

© Julia Dubois Rosca

Ik heb wellicht het meest cliché voornemen ter wereld en dat is eindelijk weer fit worden. Ik schreef al eerder over mijn haat-liefderelatie met sporten het wordt stilaan weer tijd voor wat liefde. Tegelijkertijd wil ik in 2019 mijn lichaam in het algemeen ook wat liever zien, gezonder eten en mezelf dan ook ineens belonen met nog wat meer tattoos. Want schoonheid is helemaal wat jij er zelf van maakt, natuurlijk.


BEAUTY

2019 is denk ik het jaar dat ik terug wil gaan naar de felle lippenstift. Vorig jaar wou ik mijn naturelle zelf wat meer verkennen – en oké, ik was gewoon lui – maar 2019 mag de glam wel wat naar omhoog.
© Ken Claes

© Ken Claes

Redactrice Ashley

LIFE

Een vreemd (en onsexy) voornemen misschien, maar ik wil dit jaar minder koeken eten. I would die for a good cookie, en zeker tijdens de blokperiode werk ik het ene na het andere weg, terwijl ik zeker dan beter gezonde snack zou kiezen…


BEAUTY

Het is niet zo erg als mijn make-up niet verwijderen ‘s avonds, maar ik durf mijn skincareroutine na een nachtje uit al eens overslaan omdat ik dan te lui ben. Iets wat zich de dag daarna meteen wreekt op mijn huid… No more dit jaar!