#COUPLEGOALS: LARS & TIMO VAN KAART BLANCHE


Geen periode die je zo laat nadenken over je burgerlijke staat als Valentijn. Maar of je nu een trotste speler voor #teamsingle bent of liever in duo je wedstrijden wint – of trio, who are we to judge? – van fijne gesprekken met meant-to-be koppels worden we collectief een beetje sentimenteel. Als die koppels dan ook nog succesvol samen een merk uit de grond stampen, dan willen we al hun geheimen weten. Powerkoppel Lars Lagaisse en Timo Delorge vertelt ons alles over hun sprookje en hun bedrijf Kaart Blanche, compleet met vijfjarenplan en de valkuilen van samenwerken met je lief. Wij zijn één en al oor.

We interviewen Lars en Timo nadat ze eerst al een uurtje voor onze Girlcrush-camera geposeerd hadden. Dat ze daar met glans in geslaagd zijn, zien jullie hier, maar wat ons nog meer opvalt, zijn de talrijke off-camera momentjes waarin ze elkaar aanmoedigen en complimenteren. Dit is geen geoliede money machine, maar wel twee mensen die in hun liefde en wederzijdse respect een springplank hebben gevonden naar meer.

1G3A2280.jpg
Limited edition GIRLCRUSH MAGAZINE X KAARTBLANCHE v-day collab

Limited edition GIRLCRUSH MAGAZINE X KAARTBLANCHE v-day collab

 

“SEND CARDS, NOT TEXTS”

1G3A2473.jpg

En dat ‘meer’, dat werd Kaart Blanche. “Grappig genoeg startte Kaart Blanche, of toch het idee ervoor, twee jaar geleden op Valentijn”, vertelt Lars. “Tijdens een valentijnsdate met onze vriendin Valentine, dan nog wel.” – “Dit interview voor Valentijn is dus echt wel meant to be”, lacht Timo. Toen ze met zijn drieën op date gingen, maakte Lars een kaartje voor Valentine – zoals hij wel vaker deed voor vrienden – met haar hoofd erop en ‘happy … ‘s day’ errond geschreven. “Dat was eigenlijk het eerste Kaart Blanche-kaartje”, herinnert Lars zich. “Valentine was superenthousiast en diezelfde avond werd het idee voor ons bedrijfje al helemaal doorgebabbeld. “Later bedacht de mama van Lars de naam ‘Kaart Blanche’ tijdens een brainstormsessie met de familie, en daar is ze natuurlijk superfier op”, lacht Timo. “En Valentine is ook heel trots op haar plaats in onze ontstaansgeschiedenis”, vult Lars aan.


Zo begonnen de jongens dus langzaamaan met het bedenken van meer en meer kaarten die ook hoe langer hoe humoristischer werden, onder de tagline send cards, not texts. “Eerst was er de webshop en stilaan konden we winkels warm maken voor onze kaarten en intussen hebben we 65 verkooppunten in Vlaanderen, Brussel, Utrecht en Amsterdam”, vertelt Lars. “Kaart Blanche is echt via ons eigen netwerk gegroeid en omdat wij de gezichten zijn van ons merk, was het ook veel gemakkelijker om verkooppunten in onze homebase Gent te verzekeren dan ergens anders”, legt Timo uit. “En nu zitten we al een goed halfjaar in de positie dat we zelf niet meer hoeven te leuren met ons product, maar dat winkels ons zelf komen vragen of ze onze kaarten mogen verkopen, dat is natuurlijk een supertoffe ontwikkeling.”

Belmodo_kaart_blanche_Pink_teamtaken_cards_pink-69-15366-19662.jpg
kaartblanche_-_valentines_card_-_lesbian_crush-1485698780604.jpg
KB-B008-kaart-blanche-wenskaart-spank-you.jpg
KB-L018-kaart-blanche-wenskaart-breath-away.jpg


Intussen is Kaart Blanche voor zowel Timo als Lars hun hoofdberoep en kunnen ze groter beginnen dromen. “Kaart Blanche is in feite ons portfolio, het heeft de fundamenten gelegd voor ons creatief”, zegt Timo. “We hadden bijvoorbeeld al samenwerkingen met Levi’s, Film Fest Gent en Girlcrush natuurlijk, maar de mogelijkheden zijn eindeloos.” – “Zodra er illustraties aan te pas komen, is alles mogelijk. Zelf hoop ik op een stationery brand met alles erop en eraan”, droomt Lars, “met doosjes en balpennen en zakjes en make-uptasjes…”.“’T WAS DIRECT KOEKENBAK”

1G3A2984.jpg

Er wordt niet alleen op zakelijk vlak gedroomd, ook in Lars’ en Timo’s personal life zijn dromen groot. “We willen vooral een goed team blijven, maar trouwen zou leuk zijn, ja.” – “Alleen droomt Lars van de perfecte insta-wedding en daar moeten we nog wel even voor sparen”, lacht Timo. “Voor mij zou het evengoed Vegas mogen zijn…” – “En dan doen we een Ross-en-Rachel-imitatie”, lachen ze beiden.


Het sprookje begon nochtans eenvoudig. “Een kleine vier jaar geleden volgde ik Lars op Instagram”, vertelt Timo. “Na wat over en weer sturen ontmoetten we elkaar...” – “…en ’t was direct koekenbak!” vult Lars lachend aan. Timo verhuisde al snel van Brussel naar Gent en omdat Lars toen samenwoonde met een vriendin, was hij al snel de hele tijd bij Timo thuis. “We woonden praktisch samen, maar ik ben toch nog een jaartje blijven huren, just in case.” Die voorzorg bleek achteraf totaal overbodig, want het duo is duidelijk een prachtteam, of zoals Timo het verwoordt: “Wij hebben geen juicy fight stories, sorry, we komen gewoon supergoed overeen.”

1G3A3084.jpg

En dat uit zich ook op zakelijk vlak. “De dingen die ons een goede match maken op relationeel gebied, zorgen er ook voor dat we goed kunnen samenwerken”, bedenkt Timo. Ik ben meer commercieel ingesteld en Lars is de creative force. Hij denkt de dingen uit en ik ben meer een doener, een fixer.” – “En een beetje een controlefreak”, besluit Lars. “Ik ben gewoon graag voorbereid”, lacht Timo. Hij is ook de meest zorgzame van de twee, “ik zou dat woord beter niet gebruiken, maar ik ben een beetje een feeder. Zo wil ik bijvoorbeeld ook van alles in huis hebben als ik weet dat we bezoek krijgen, terwijl Lars dan eerder iets heeft van, Deliveroo is ook een optie.”“ALLES IS GEWOON MINDER LEUK ZONDER HEM”

1G3A2602.jpg
 
 
 
1G3A2846.jpg
 
1G3A2439.jpg
1G3A3157.jpg
DOEN IS VEEL STERKER DAN ZEGGEN

Tips over hoe je het best met je lief samenwerkt, hebben ze niet echt. “Dat hangt echt wel af van het lief”, daar zijn ze het over eens. “Ik kan me niet voorstellen dat ik dit had gekund met een van mijn exen”, bedenkt Lars. “Vroeger ging ik vaak alleen naar events en feestjes, maar alles is gewoon minder leuk zonder hem, dus vraag ik Timo overal mee naartoe.” – “Ik ben gelukkig wel sociaal aangelegd, ik netwerk graag en ben een goede babbelaar, dus Lars kan mij gewoon laten doen. Soms gebeurt het dat we elkaar een heel feestje lang amper zien, maar gewoon samen aankomen en weer vertrekken.”

Een onwaarschijnlijk goeie ‘klik’ en capaciteiten die elkaar aanvullen zijn dus alvast twee dingen die Timo en Lars succesvol laten samenwerken. Al heb je dat natuurlijk niet altijd in de hand als je voor iemand valt. Een van de dingen die je wel zelf kan controleren is er helemaal voor gaan. “Veel mensen durven zich niet honderd procent geven in een relatie, en dus ook niet in hun samenwerken”, vermoedt Timo. “Dat is iets wat wij allebei wel hebben gedaan, bijna vanaf het eerste moment. Hoewel jij (kijkt naar Lars) wel nog een jaar lang dat appartement bent blijven huren natuurlijk.” (lacht)Dat is ook iets wat je leert door te ondernemen, springen en risico’s nemen. Doen is veel sterker dan zeggen.”

ME-TIME

Al kan je jezelf soms ook een beetje te veel ‘geven’. “Doordat we samenwerken, en van thuis, is onze werktijd niet duidelijk afgelijnd. Dat zorgt er soms voor dat we continu aan het werk zijn en inboeten aan me-time”, verklaart Lars. “Inderdaad,” vult Timo aan, “wanneer we ’s avond nog via Instagram een bericht krijgen voor Kaart Blanche, dan antwoorden we daar meteen op, en dat is misschien niet zo slim.” – “We proberen dus af en toe een weekje op reis gaan om even helemaal te disconnecten.”


Met deze goede raad laten we ons Valentijdsduo over aan de rest van hun weekend – ja, ja, us Girlcrushers work weekends and all – waarin ze hun eigen advies meteen opvolgen. “We gaan eerst nog een ‘leveringske’ doen en daarna gaan we werken aan onze home office”, vertelt Timo. En dat is niets te vroeg, zucht Lars, “want nu werken we letterlijk van aan onze keukentafel.” (lacht)


DE ULTIEME SKINCARE SECRETS VAN TIMO & LARS.jpg
La Mer moisturising cream - €159.90

La Mer moisturising cream - €159.90

Bioderma miccelair water - €16.51

Bioderma miccelair water - €16.51

M.A.C Cosmetics pressed powder - €29.00

M.A.C Cosmetics pressed powder - €29.00

CIME universal balm - €15.50

CIME universal balm - €15.50

 

Een andere manier van self-care is ook letterlijk jezelf verzorgen, met skincareproducten bijvoorbeeld. En Girlcrush zou Girlcrush niet zijn, als we daar niet op zijn minst nieuwsgierig naar waren.


“Ik ben daar eigenlijk niet zo mee bezig”, bekent Timo. “Ik wil mijn huid wel verzorgen en dus reinig ik elke avond met micellair water van Bioderma of zelfs gewoon Nivea en verder gebruik ik producten van Cîme, een Belgisch, natuurlijk skincaremerk met een hart voor de Himalaya-regio.”


Lars heeft een heel gevoelige huid en besteedt dus wel wat meer aandacht aan huidverzorging. “Mijn gezicht wordt heel snel rood door invloeden van buitenaf zoals reinigen, koude, warmte of zelf alcoholische dranken.” Zijn reactieve huid reinigt hij ’s morgens en ’s avonds met micellair water van Bioderma en legt hij verder in de watten met kalmerende maskers van Uréage (het Water Sleeping Mask) en Origins (het Overnight Moisture Mask). Een dagcrème van Kiehls of La Mer – “voor speciale gelegenheden” – sluit zijn ritueel af. “Ik gebruik ook meestal een poeder van MAC Cosmetics om de roodheid op een natuurlijke manier te camoufleren.”


Uréage water sleeping mask - €12.58

Uréage water sleeping mask - €12.58

Origins sleeping mask - €23.00

Origins sleeping mask - €23.00

Thanks to the team!

Production: Crystal Die
Fotografie: Marieke Penne
Styling: Renee Van Avermaet
Makeup & hair: Ine D’hoe
Stagiaire: Indu Gorris

De nieuwe generatie deodorants voor propere meisjes

Ah, deodorant: hoewel we niet zonder kunnen leven, passeert dit broodnodige beautyproduct amper de revue in magazines en op beautysites. Wegens niet sexy, I guess. Want ook al gebruikt iedereen het, niemand wil toegeven dat hij/zij eigenlijk smelly oksels heeft. Bovendien hoor je er soms onrustwekkende dingen over: dat ze slecht zouden zijn voor jou (zelfs kankerverwekkend!) én voor het gat in de ozonlaag (wegens de drijfgassen die vrijkomen bij het spuiten) bijvoorbeeld. Maar nu de klassieke spuitbus meer en meer plaats moet maken voor atypischere deosoorten zoals pasta, poeder of olie, kunnen we deze onsexy beauty staple niet meer links laten liggen. Tijd om de nieuwe generatie deodorants onder de loep te nemen.

2018_05_OMC_visuelmarque_Girl_Smells_600x600_crop_center.jpg

PRO DEO

 

De klassieke deospray is niks voor mij. Té geparfumeerd, een véél te ingewikkelde ingrediëntenlijst vol synthetische stoffen en lelijke vlekken op tal van mijn favoriete kleren. De nieuwe soorten deodorant die ik de laatste tijd zie opduiken zijn dus spek voor m’n bek. Toegegeven, zelf heb ik in het dagelijkse leven niet zo veel last van transpiratie en nare okselgeurtjes, maar dit gewillige beautyproefkonijn is ook een notoir feestbeest – lees: véél gedans en gezweet in mijn vrije tijd! Een goede deo kan ik dus af en toe wel gebruiken.

BETTER SAFE THAN SORRY

157ec42d1681c4936c3e9d247654c64e copy.jpg


Bovendien is de klassieke deo ook op gezondheidsvlak niet onomstreden. Zo bevatten veel deodorants aluminiumchloride, aluminiumchloorhydraat or aluminium-zirkoniumverbindingen. Deze aluminiumzouten gaan eigenlijk een soort propje vormen in je zweetklieren, waardoor die laatste tijdelijk geblokkeerd worden. Gevolg: je stopt met zweten. Bijkomend gevolg: die aluminiumzouten kunnen zich gaan ophopen in de lymfeklieren onder de oksel en uiteindelijk zelfs in het borstweefsel, waardoor aluminiumchloride gelinkt wordt aan tumoren, zowel bij mannen als bij vrouwen, hoewel dat zeker nog verder moet worden onderzocht. Maar beter voorkomen dan genezen, denken we dan.


Ook alcohol wordt tegenwoordig vaak geweerd uit deodorants. Het laat de deo dan wel sneller drogen en werkt tevens antibacterieel, het kan de huid onder de oksel ook uitdrogen en/of irriteren. Gelukkig zijn er tegenwoordig al heel wat verschillende soorten deodorants op de markt die geen aluminiumzouten of alcohol meer bevatten. Ik heb zelf een aantal alternatieve deo’s uitgetest, kijken jullie even mee?

PRO-DEO-CASESTUDYDEODORANTPASTA

Soapwalla deodorant creme - €21.00

Soapwalla deodorant creme - €21.00

Beautyredactrice Chloé testte in november de deodorantpasta uit van Soapwalla, een natuurlijke deodorant die in beautyland zowat een cultstatus geniet, en bombardeerde deze prompt tot monthly favourite. En ook ikzelf blijk een echte pastalover te zijn. Toegegeven, het voelt wat vreemd om ’s ochtends een plakkerige witte substantie onder je oksels te smeren in plaats van luchtig te sprayen, maar de geur is fijn en lekker subtiel, de pasta laat geen witte vlekken achter op donkere kleding en hij blijft echt héél lang werken. Ik heb hem zowel getest op een doordeweekse werkdag waarbij ik de hele tijd op kantoor zit, als op een hectische ‘on the go’-dag waarbij ik in m’n eentje de hele stad doorkruis om events af te schuimen en spullen op te pikken. Op geen enkel moment voelde ik de behoefte om bij te smeren, en dat is op zich al een dikke pluim waard.
Deoroller

Girl Smells roller deo - €28.00

Girl Smells roller deo - €28.00

In mijn tienerjaren was de klassieke deoroller mijn go-to, en hoewel deze nooit helemaal uit de schappen verdwenen is, lijkt hij tegenwoordig weer helemaal terug te zijn. Tijd om terug te keren naar mijn eerste liefde dus… Op het eerste gezicht geen topidee (is het dat ooit écht?), want ik was totaal vergeten – of had gewoon verdrongen – dat wanneer je een deoroller onder je oksels rolt, je altijd achterblijft met een koud, nat gevoel. Exact de reden waarom ik destijds ben overgeschakeld naar de spuitbus.

ZUIVERINGSZOUT IS ERG POPULAIR IN HOMEMADE BEAUTY, MAAR IS NEFAST VOOR DE HUID.

Deze variant van Girl Smells kan ik wel appreciëren: de roller verdeelt de deogel heel subtiel, waardoor je achteraf niet achterblijft met dat kille, plakkerige gevoel die de meeste rollers je geven.
Nog enkele pro's voor gevoelige huidjes: hij is volledig vrij van alcohol, aluminiumzouten en baking soda of zuiveringszout. Dat laatste is erg populair in homemade beauty, maar is nefast voor de huid. Eenmaal vermengd met water wordt het erg zuur, waardoor het niet alleen de zweetbacteriën maar ook het micobioom van je huid doodt, waardoor andere bacteriën dan weer vrij spel krijgen. Bovendien ontdoet het de huid ook van haar natuurlijke beschermlaagje, waardoor het de huid kan uitdrogen en zelfs irriteren. Maar deze roller is dus all safe dus voor zelfs de meest gevoelige oksels. En mogen we ook even swoonen over de millennialproof packaging

Deowasgel

OY Deo wash - €24.60

OY Deo wash - €24.60

Deze deo wash hebben we te danken aan de West-Vlaamse onderneemster Inge Louf die een oplossing wou vinden voor het overmatige zweten van haar tienerzonen. Inge had altijd al een passie voor wetenschap en sloeg aan het experimenteren met allerlei alternatieven, om uiteindelijk zo’n vier jaar en 271 pogingen later tot een oplossing te komen: OY. OY is een fijne wasgel die je voor het douchen op een droge huid aanbrengt, één minuutje laat intrekken tot hij min of meer is opgedroogd. Onder de douche doe je hem schuimen en spoel je hem dan uiteindelijk af. Van dat ene minuutje maak ik gretig gebruik om snel even mijn tanden te poetsen, een halve Netflix-aflevering te bekijken en mijn wenkbrauwen bij te tekenen. I know, they call me the blur.

OP ZICH STINKT ZWEET EIGENLIJK NIET.

Hoe het nu precies werkt? Heel revolutionair: door in te werken op het microbioom van je huid, het natuurlijke laagje micro-organismen op je huid. Want op zich stinkt zweet eigenlijk niet. Zweten is overigens erg belangrijk, om afvalstoffen af te voeren, je poriën te reinigen en je lichaam af te koelen bijvoorbeeld, dus minder zweten is niet per se een goede zaak. OY gaat het zweten an sich niet tegen, maar gaat wel die onaangename zweetgeur aanpakken. Die wordt veroorzaakt door een mix van drie soorten bacteriën die van nature uit in de huidplooien aanwezig zijn en elk hun eigen onaangenaam aroma aan de zweetgeur toevoegen. Pas wanneer een of meerdere van deze soorten de goede huidbacteriën gaat overwoekeren, gaat het zweet eigenlijk stinken. OY gaat exact dat overwoekeren tegen door die bacteriën heel doelgericht te neutraliseren en brengt zo je microbioom weer in balans.


Als je het acht dagen aan één stuk door gebruikt, kan je proberen om het gebruik langzaamaan af te bouwen. Zo lang duurt het immers om je microbioom weer in balans te brengen. Ik heb het zelf getest, en na consequent gebruik verminderen de zweetgeurtjes inderdaad opmerkelijk. Een uitstekende, langdurige oplossing voor wie last heeft van een onaangename lichaamsgeur en/of stinkvoeten – ja, je kan het ook op de voeten gebruiken, ook al pakt het die okselvijvers niet aan. Wel zweten, niet stinken!

Deodorantpoeder

Lush deopoeder - €9.95

Lush deopoeder - €9.95

MENG HET POEDER MET WAT KOKOSOLIE TOT EEN SOORT EMULSIE OM HET PROBLEEMLOOS AAN TE BRENGEN.

Veel gedoe. Dat is het eerste waar ik aan denk bij het woord deodorantpoeder. Iets wat niet deftig onder je oksels blijft plakken, iets wat je niet snel-snel kunt aanbrengen of bijwerken, iets wat je er doet uitzien alsof je net halfnaakt een wafel met poedersuiker gegeten hebt… Wel handig is dat je het bijvoorbeeld ook in je sokken of schoenen kunt strooien. Bye-bye, zweetvoeten!

Dit deodorantpoeder bevat immers verschillende natuurlijke geurvreters – zoals ze het zelf zo mooi verwoorden – waaronder teatree-olie (met antibacteriële en ontsmettende werking), rozemarijnpoeder (dat ontspannend en ontstekingsremmend werkt) en steringrediënt lycopodiumpoeder (eigenlijk de sporen van de wolfsklauwplant), dat alle vloeistoffen - en dus ook zweet – ogenblikkelijk absorbeert, waardoor bacteriën en de bijkomende nare geurtjes de tijd niet krijgen om te gaan woekeren.


Al mijn vooroordelen tegen poeders heeft deze poederdeodorant niet kunnen wegnemen. Zo is het bijvoorbeeld nog steeds niet makkelijk om aan te brengen. Daarom hang ik altijd boven de wastafel, om ongelukjes met m’n donkere kleren te vermijden. Pro-tip: doe zoals ik na een paar dagen en meng het poeder met wat kokosolie tot een soort emulsie om het probleemloos aan te brengen: worked like a charm! Droge maar toch goed gehydrateerde oksels? Check!


Deodorantolie

Een mengeling van essentiële oliën in een mistspray, klinkt goed. Lees: geen drijfgassen die vrijkomen en bijdragen aan het gat in de ozonlaag. Deze deodorantolie ziet er een beetje uit als een bodyspray, en ik moet eerlijkheidshalve toegeven dat ik me ’s ochtends ei zo na vergist had. Aangezien dit enkel een mengeling van essentiële oliën is, zonder stoffen die zweet ook gaan absorberen, is hij misschien niet even krachtig als de rest van de geteste alternatieve deodorants. Al na enkele uurtjes blijft er nog amper iets van het effect over. Desondanks vind ik het doorheen de dag nog steeds een aangename verfrissing waardoor je je telkens eventjes in oma’s kruidentuin waant. Heb je echter last van overmatige transpiratie? Dan is deze misschien iets minder geschikt voor jou, maar voor wie graag lekker en natuurlijk ruikt, is dit zeker het proberen waard.

Deze rozen verwelken niet: 12 must haves voor Valentijn!

Valentijn staat voor de deur! Het perfecte moment om je soulmate – lees: jezelf – extra in de bloemetjes te zetten. En voor deze gelegenheid zijn dat natuurlijk rozen. Maar vind je het ook zo jammer dat die biologisch gekweekte rozen altijd zo snel verwelken? Met onze Girlcrush-suggesties zit je op rozen.

Was die roze trui van vorig jaar toch niet zo’n voltreffer en staat je teddybeer van het jaar daarvoor nu alleen nog maar stof te vergaren? Neem het heft dit jaar dan in eigen handen en ga back to basics: rozen. Een echte valentijnsklassieker, en terecht! Want ze mogen dan wel een ietwat melig imago hebben, wie weet die heerlijke rozengeur niet te appreciëren? Trakteer jezelf – self love is belangrijk, mensen – dit jaar op een boeketje rozen-in-een-ander-jasje waar je nog het hele jaar lang van zult genieten. Of laat subtiel deze pagina openstaan op de laptop van je lief en thank us later!

Webp.net-gifmaker (17).gif
 

Lichaamsolie van Maison Francis Kurkdjian in À la Rose

Een rozengeur voor Valentijn: been there, done that. Maar een heerlijk naar rozen geurende lichaamsolie zoals À la Rose van Maison Francis Kurkdjian, dat is pure luxe. Bovendien blijft de geur ook veel langer hangen dan bij een gewone eau de toilette. En wie denkt dat een olie altijd oliën vettig en plakkerig is, vergist zich schromelijk. Deze is licht, trekt snel in de huid en laat je achter met een zijdezacht velletje. Zo kan je je meteen aankleden en je naar je romantische valentijnsdiner haasten!

€ 65,00 voor 70 ml. O.a. verkrijgbaar bij Necessities in Antwerpen en Senteurs d’Ailleurs in Brussel.

65,00 voor 70 ml. O.a. verkrijgbaar bij Necessities in Antwerpen en Senteurs d’Ailleurs in Brussel.

Sweater met geborduurd roosje van H&M

Laat je lief in het dagelijkse leven subtiel zijn liefde voor jou verklaren met een geborduurd roosje op zijn hart. Romantisch en stoer tegelijk.

€ 14,99. Verkrijgbaar in de H&M-winkels en online

14,99. Verkrijgbaar in de H&M-winkels en online

Petal Infusion Lip Oil van Darphin in Nourishing Rose Petal

Droge lippen gekregen van al dat smoochen met je hartendief? Darphin zag dat allang aankomen en bracht daarom een lipolie met rozenblaadjes en vitamine E uit, voor goed gehydrateerde, beschermde en extra volle lippen. Bye-bye, droge lippen!

€ 20,00 voor 10 ml. O.a. verkrijgbaar bij de apotheek.

20,00 voor 10 ml. O.a. verkrijgbaar bij de apotheek.

Centifolia & Damascena-minikaarsenset van Diptyque

Echte rozenliefhebbers hebben natuurlijk hun favoriete soort: de frisse, fruitig-bloemige honderdbladige roos (rosa centifolia) of de iets kruidigere, zwoelere Damascener roos (rosa damascena). Weet je niet welke je lief het lekkerst vindt of heb je last van keuzestress? Ga dan gewoon voor deze set met van elks een geurkaarsje. En omdat kiezen verliezen is: je kunt ze ook samen aansteken voor een harmonieuze mengeling van beiden. Drie rozengeuren in plaats van twee dus eigenlijk!

€ 65,00 voor 2x 70 g. O.a. verkrijgbaar bij Necessities in Antwerpen en Senteurs d’Ailleurs in Brussel.

65,00 voor 2x 70 g. O.a. verkrijgbaar bij Necessities in Antwerpen en Senteurs d’Ailleurs in Brussel.

Sweater met pofmouwen en botanische tekening van Neon Rose

Met deze sweater met botanische rozenprint komt niet alleen de liefde maar ook de lente al al een beetje dichterbij!

€ 41,99. O.a. verkrijgbaar op Asos.com

41,99. O.a. verkrijgbaar op Asos.com

Miracle Lipgloss van Rituals in Vintage Rose

Verwen niet alleen jezelf, maar ook je lief en zorg voor een ‘million dollar’-glimlach met de Miracle Lipgloss van Rituals in Vintage Rose met echt robijnpoeder. Wedden dat je lief niet kan wachten om die er zo snel mogelijk af te kussen?

€ 8,50 voor 11 ml. O.a. verkrijgbaar in de verschillende Rituals-winkels en online.

8,50 voor 11 ml. O.a. verkrijgbaar in de verschillende Rituals-winkels en online.

Roses Are Red-wenskaart van Veronica Dearly

Zeg het met bloemen met deze schattige wenskaart van illustratrice Veronica Dearly: een klein maar o zo lief gebaar dat ongetwijfeld zijn dag maakt. Perfect voor als je zelf maar moeilijk onder woorden kunt brengen wat je wilt zeggen. Volg Veronica Dearly trouwens zeker ook op Instagram voor Eva Mouton-achtige quotes vol zelfspot in dezelfde schattige tekenstijl!

€ 5,99. Verkrijgbaar op Asos.com

5,99. Verkrijgbaar op Asos.com

Rifle Paper Co Shea Rose Hand Cream van L’Occitane en Provence

Zachte lippen zijn belangrijk, maar ook zachte handen om je lief mee te strelen mogen tijdens de valentijnsdate niet ontbreken. Deze Shea Rose Hand Cream van L’Occitane kan je daar vast en zeker een handje bij helpen. Speciaal voor Valentijn werkte het merk samen met het romantische papeterie-merk Rifle Co. Zachte, geparfumeerde handen en een girly tube die je met plezier uit je handtas tovert? Want!

Webp.net-gifmaker (12).gif

Travel Perfume Case I<3U Pink Edition van Byredo in Rose of No Man’s Land

Voor wie constant on the go is, uit zijn koffer leeft en zich niet meer kan herinneren wat een badkamer is, is deze chique, lederen Travel Perfume Case van Byredo het geknipte hebbeding. Rose of No Man’s Land is bovendien een kruidig rozenparfum als ode aan de Engelse verpleegsters in de Eerste Wereldoorlog. Heerlijk romantisch, niet?

€ 85,00 voor de case + 12 ml parfum. O.a. verkrijgbaar bij Necessities in Antwerpen en Senteurs d’Ailleurs in Brussel.

85,00 voor de case + 12 ml parfum. O.a. verkrijgbaar bij Necessities in Antwerpen en Senteurs d’Ailleurs in Brussel.


Wild Rose Advanced Brightnening and Nourishing Face Oil van Korres

Natuurlijk zal je stralen wanneer je vlam voor je staat, maar laat je gezicht nog net dat tikje meer oplichten met deze gezichtsolie van Korres. Een Grieks wonderserum met wilde rozenolie, verrijkt met vitamine C. Enkele druppels zorgen niet alleen voor een goed gehydrateerd velletje, maar geven je meteen ook het soort glow dat er bij kaarslicht alleen maar aantrekkelijker uitziet!

€ 49,00 voor 30 ml. O.a. verkrijgbaar bij de apotheek.

49,00 voor 30 ml. O.a. verkrijgbaar bij de apotheek.


Coco Rose Coconut Oil Body Polish van Herbivore BotanicalsDeze lichaamsscrub maakt je huid lekker zacht en ruikt heerlijk naar Marokkaanse rozen. Bovendien gaan een mix van kokosolie en sheaboter je huid meteen ook hydrateren. Win-win! Verder bevat deze suikerscrub alleen maar natuurlijke ingrediënten en is hij 100% veganproof.

€ 46,00 voor 226 g. Verkrijgbaar bij Eminessences in Brussel en online.

46,00 voor 226 g. Verkrijgbaar bij Eminessences in Brussel en online.Amour Body Vase van Urban Outfitters

Mocht je lief je toch per se een boeket willen rozen cadeau doen, presenteer ze dan in deze gouden vaas met sensuele rondingen. Want goud + rode rozen = killercombo, maar ook zowat elke andere bloem ziet er mooier uit in een gouden vaas.

€ 35,00. O.a. verkrijgbaar bij Urban Outfitters in Brussel en Antwerpen en online.

35,00. O.a. verkrijgbaar bij Urban Outfitters in Brussel en Antwerpen en online.

ALL CLEAN EVERYTHING - een propere start

Schoon schip maken, met een schone lei beginnen, tabula rasa maken… in het Nederlands alleen al zijn er heel wat zegswijzen die ons aan het opruimen willen krijgen. En als we eerlijk zijn, is er ook maar weinig dat meer uitnodigt tot een opruim-frenzy als een nieuw jaar. Of een niet-zo-welkome 31ste verjaardag in mijn geval. Om je kleerkast of huis op te ruimen bestaan er goeroes zat – Marie Kondo, we kijken naar jou – maar wat doe je met je beautybag, je make-uppenselen en je vuile haren? Wanneer kregen je scrunchies, haarspelden en sjaals nog eens een wasbeurt? We’ve got you in one, two…

té'téé'tét.jpg

Clean slate

 

SCHOON GEZICHT, SCHOON SCHIP

Je gezicht wassen, dat kan je normaal gezien al wel. Maar om je huidje echt proper te krijgen, is een dubbele reiniging zeker een goed idee. In dit geval reinig je je huid eerst met een reinigingsolie die je met wat water emulgeert of opschuimt en dan afspoelt, en later met een reinigingsproduct dat bij je huid past zoals een gel, een melk of een zeep-zonder-zeep. Wil je helemaal de puntjes op de i zetten, dan werk je af met een toner, die je huid extra ontvankelijk maakt voor de positieve eigenschappen van je serum en dag-/nachtcrème. Om je huid egaler en stralender te maken, kan je – afhankelijk van het product – één of enkele keren per week een peeling gebruiken. Peel liever niet met een klassieke korreltjesscrub, maar gebruik een product met milde AHA’s of BHA’s (alpha- en bètahydroxyzuren), dit zijn zachte zuren die je huidoppervlak verfijnen en diep schoonmaken.

Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Lotion Exfoliant - €33

Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Lotion Exfoliant - €33

Environ Focus Care Moisture Alpha Hydroxy Night Cream - €55

Environ Focus Care Moisture Alpha Hydroxy Night Cream - €55

Dermalogica Skin Renewal Booster - €50

Dermalogica Skin Renewal Booster - €50

© evelom

© evelom

Zo’n propere snoet wil je natuurlijk zo lang mogelijk clean houden. En dat kan alleen als je je make-upkwasten ook regelmatig een wasbeurt geeft. Dat doe je het best met een speciale kwastenshampoo of een milde shampoo die je nog hebt liggen. Je make-uppenselen laten drogen doe je niet op de verwarming maar op een handdoek met de haren netjes in de plooi en de steel lichtjes naar omhoog gekanteld. Leg je daarentegen de steel naar beneden, dan kan het water de lijm die de haren vasthoudt oplossen. Geen aanrader dus!

Nu je penselen proper zijn, is het ook een goed idee om even grote kuis te houden in je make-uptas. Oogdruppeltjes of mascara van meer dan 3 maanden oud? Weg ermee! Een pot dagcrème waar je al meerdere maanden met je vingers in rondploetert? Degraderen tot bodycrème of weggooien! Lippenstift die niet meer ruikt zoals in het begin? Bye! Stompjes potlood die onslijpbaar geworden zijn? Je raadt het al, out ! Vuistregel is dat producten in een luchtdicht pompsysteem of met een pipetje veel langer goed blijven dan hun tegenhangers in potten, waar de bacteriën op je handen vrij spel in hebben. Zit je favoriete crème nu net in een pot? Gebruik dan een spateltje om de crème uit de pot op je handen te scheppen en was je handen sowieso altijd voor je jouw verzorgingsproducten aanraakt.


En tot slot, was je handdoeken! There, we said it. Koop nieuwe, witte handdoeken en hou ze kraaknet (kookwas, iemand?). Je hele skincare-regime wordt namelijk volledig onderuitgehaald door een wreef met een ongewassen handdoek, want bacteriën en zo. En while you’re at it, check ook je hoofdkussens even, krijgen die elke paar dagen een nieuwe kussensloop? Is het antwoord ‘Nee, gek!’, dan maakt het besef dat een kussen twee kanten heeft je vast al iets gelukkiger. Heb je ook nog een extra kussen in bed om mee af te wisselen, dan mag je je wasje nog iets langer uitstellen. Maar wassen moet je, je huid zal je dankbaar zijn!

GEEN KOPZORGEN

1.jpg

Life isn’t perfect,

but your hair can be

Haarborstels, kammen, scrunchies, haarspelden en ook stylingtools zoals stijl- en krultangen mogen ook af en toe in ‘bad’. Niet écht natuurlijk – elektriciteit en water zorgen alleen letterlijk voor vonken – maar na verloop van tijd stapelen restjes stylingproducten en huidsmeer zich op en die kan je maar beter verwijderen.


Heeft je haarborstel haren? Dan kan je hem het best wassen met een zachte shampoo (degene die je ook voor je make-uppenselen gebruikte, bijvoorbeeld). De pluisjes die zich tussen de haren verzamelen, haal je er voor de wasbeurt uit met een fijne, stevige (!) kam. Een borstel met roestvrijstalen ‘pinnetjes’ kan je afwassen met eender welke zeep of afwasmiddel, net als je kam en minder delicate haarspelden en -klemmetjes. Scrunchies en andere haarelastiekjes gooi je in de wasmachine op handwasprogramma of was je gewoon echt even uit met de hand. Voor hete stylingtools is af en toe een wipe met een vochtige doek en eventueel wat ontsmettingsalcohol voor hele dirty tools voldoende. Gebruik geen schoonmaakproduct, want dat kan de keramische laag van je krul- of stijltang reddeloos verminken.

Asos - €5.70

Asos - €5.70

 
Redken Brews Extra Clean Shampoo - €22.50

Redken Brews Extra Clean Shampoo - €22.50

 
Asos - €5.70

Asos - €5.70

Goldwell Dualsenses Scalp Specialist Deep Cleansing Shampoo - €15.00

Goldwell Dualsenses Scalp Specialist Deep Cleansing Shampoo - €15.00

Kevin Murphy Maxi Wash - €26.50

Kevin Murphy Maxi Wash - €26.50

Je haardos zelf schoon houden is natuurlijk ook niet onbelangrijk. Verder dan een twee- of driewekelijkse wasbeurt – dagelijks wassen is zo 2018! – en af en toe een haarmaskertje komen we meestal niet. Maar wist je dat je je haar ook op een diepere reiniging kan trakteren? Dit is een trucje van de professionals. Investeer in een diepreinigende of clarifying shampoo die je eens elke twee weken in de strijd kan gooien. Die is niet alleen fijn om een gele schijn uit blond haar te houden maar ook om alle resten van stylingproducten en mineralen of chemicaliën uit je kraantjes- of zwembadwater echt he-le-maal uit je haar te krijgen. Handle with care is hier wel van toepassing: gebruik je dit type shampoo te vaak, dan kan die je hoofdhuid heel erg uitdrogen. Maar af en toe is dus helemaal fine!

Oef, zo proper waren je beautytools (en jij!) nog nooit.

Heb je nog tips voor een squeaky-cleane start? Let us know!Chloés pre-wedding prep: dagelijkse routines

Chloé_04.jpg

Ik heb al heel lang een zwak voor Emily Weiss. Al sinds ze als ‘super intern’ kwam opdraven in The Hills, nog meer toen ze haar eigen beautywebsite Into the Gloss lanceerde en de liefde was helemaal compleet toen daar ook nog eens beautymerk Glossier bijkwam. Maar toen zij in 2016 haar Little Wedding Black Book publiceerde, vond zelfs ik – degene die haar blindelings volgde in de – achteraf bekeken erg foute – platinahaartrend – dat ze hier wel erg ver ging. Wimperextensies, een persoonlijke trainer, een speciaal dieet… Tot ik zelf verloofd was. Wat begon als ‘zeg, deze trouw is eigenlijk een goed excuus om mezelf eindelijk op een laserontharing van mijn oksels te trakteren’ eindigde in… wel, geen idee, want ik heb nog een dikke twee maanden te gaan en wie weet waar ik nog toe in staat ben.

Het moet gezegd worden dat de beauty prep voor een trouwfeest verslavend is. Elke bruid wil stralen op dé dag waarop zij in de belangstelling staat. We maken denk ik allemaal een Pinterest-bord aan met haarstijlen waarvan we dromen, enkel om te beseffen dat voor dat specifieke kapsel je eigen haar op korte tijd nog een heel eind moet groeien of je moet voor een vals haarstuk willen opteren. Elke bruid krijgt te maken met de wensen en verlangens van anderen voor wie die ene dag plots ook ontzettend belangrijk is. Er is ongelooflijk veel geregel, en het enige waar je als bruid echt vat op kan krijgen is hoe je jezelf gaat voorbereiden voor het gewenste resultaat. Welke sport ga je toevoegen voor dat net-wat-strakkere lichaam, welke producten ga je gebruiken voor de perfecte glow en hoe ver ben je bereid in dit alles te gaan¸ Truth is, pretty far. Het is verslavend.


De eerste maanden bleef mijn dagelijkse skincare routine hetzelfde en dus vrij minimalistisch. Mijn gezicht reinigde ik ’s ochtends en ’s avonds met Bioderma’s micellair water, mascara verwijderen deed ik met Nivea’s ‘Double Effect Oogmake-Up Remover’ en daarbovenop kwamen overdag het ‘Remedy Serum’ en de ‘Remedy Cream’ van Comfort Zone en ’s nachts de ‘Phyto Replenish Oil’ van Dermalogica. En voor zij die nu fronsen: ja, deze routine noem ik minimalistisch.

In december besloot mijn huid last te krijgen van stress en hormonen en kreeg ik als gevolg nog meer stress. Wat als ik op 6 april wakker zou worden met een gigakrater van een puist op mijn neus of voorhoofd? Mijn huidverzorgingsroutine kreeg een update en hierin speelt vooral Paula’s Choice de grote redder in nood.

Chloé_01.jpg
Chloé_05.jpg
Chloé_03.jpg

Ochtendroutine

Untitled-1.jpg
 • Ik start de dag onder de douche , waar ik mijn gezicht was met Paula’s Choice ‘Perfectly Balanced Foaming Cleanser’.
  Deze is ontzettend zacht en romig van textuur. Je hebt slechts een klein beetje nodig om zacht masserend je gezicht, hals en borstkas volledig te reinigen.

 • Twee keer per week exfolieer ik ook onder de douche met Phytomers ‘Scrub Marine’ (een crèmige scrub die ik bij Charlotte Coppens haal, waar ik ook heen ga voor gelaatsverzorgingen, maar daar ga ik in een volgend artikel nog dieper op in). Deze breng ik aan met een ruitvormige beweging, wat volgens Charlotte de poriën dieper reinigt dan een cirkelvormige beweging. Aangezien haar advies wonderen doet voor mijn huid, vertrouw ik haar 100%.

 • Reinigen doe ik na het douchen voor een eerste keer met mijn vertrouwd micellair water van Bioderma. Dit geef ik voor geen geld ter wereld ooit op.


 • Daarna is het tijd voor een magische toner van Paula’s Choice ,‘Pore-Reducing Toner’. Misschien zit het allemaal tussen mijn twee oren, maar ik ben ervan overtuigd dat ik minder zwarte puntjes heb sinds ik deze toner aan mijn routine heb toegevoegd.


 • Mijn gelaat verzorgen start na het reinigen met de ‘C15 Super Booster’ van Paula’s Choice (vitamine C voor een glow waar bruidjes van dromen) gemengd met Comfort Zones ‘Remedy Serum’ voor wat extra hydratatie en verzorging.


 • Afwerken doe ik met Phytomers ‘Oligopur Hydra-Matifying Control Cream’. Nog eentje uit het gamma van Charlotte Coppens en ideaal voor een gemengde, gevoelige huid als de mijne.


 • En wanneer nodig (de vraag is misschien eerder: wanneer niet?), op aanraden van collega Crystal Die: Kruidvats ‘Skin Science Instant Effect Eye Serum’. Een hele mondvol, maar het maakt zijn belofte wel waar. Ik gebruikte voordien dagelijks een peperdure oogcrème die ik van een beautymerk gekregen had, maar die nooit effect had op mijn vermoeide ogen. Het is een feit dat zelfs de best geformuleerde oogproducten je slechts beperkt kunnen helpen tegen blauwe kringen en gezwollen oogleden, maar de beperkte werking van dit oogserum is meer dan de moeite waard. Ik testte hem voor het eerst nadat het een avond meer dan laat geworden was op een personeelsfeest en ik de dag nadien met een frisse blik mijn trouwjurk voor de eerste keer moest gaan passen. Het serum zorgde op enkele minuten voor een strakkere huid onder mijn ogen en ook de blauwe kringen leken minder fel aanwezig te zijn. Ik heb dit wondermiddeltje niet elke dag nodig, maar bewaar voor de zekerheid toch al een flacon voor W-day.

Chloé_07.jpg
Chloé_02.jpg
Avondroutine

 
afaf.jpg
 
 • Mijn huid reinigen voor ik in bed ga, is iets wat ik zelfs na een laat personeelsfeest niet zal overslaan. Eerst verwijder ik mascara met Nivea’s ‘Double Effect Oogmake-Up Remover’. Ik heb al veel oogmake-upverwijderaars getest, maar ik kom jaar na jaar toch steeds bij deze terug. Anders word ik steevast wakker met panda-ogen.

 • Daarna komt het trouwe micellair water van Bioderma voor een tweede keer uit de kast om grondiger te reinigen. Mijn hals mag hier zeker niet vergeten worden.


 • Ook Paula’s Choices ‘Pore-Reducing Toner’ gebruik ik ’s avonds opnieuw.


 • Wat dan volgt wisselt elke avond. Om de avond exfolieer ik mijn huid tijdens het slapen met Paula’s Choice ‘Skin Perfecting 2% BHA Liquid’. Dit klinkt agressief, maar mijn huid voelt bij het opstaan zacht, schoon en ziet er ook stralender uit. De andere avonden gun ik mijn huid wat rust en grijp ik als verzorging naar Kiehl’s ‘Midnight Recovery Concentrate’. Zalig voor mijn huid en mijn humeur, want de geur alleen al doet stress wegebben. • En ik twijfel om ook hier nog een extra stap toe te voegen als eerste stap, een reinigingsgel, maar dan zonder in de douche te stappen. Worth it? Let me know!

Untitled-1.jpg

Weekroutine: • Zondag is net als bij Franciska Bosmans (@franciskabosmans op Instagram en het volgen zeker waard) #MaskDay. Na mijn reinigingsritueel uit de douche grijp ik naar Glossiers ‘Mega Greens Galaxy Pack’. Een masker vol natuurlijke ingrediënten dat ik minstens 20 minuten laat intrekken en dat alle viezigheid uit mijn huid moet verwijderen.

 • Daarna gebruik ik een van mijn sheetmasks die steeds andere ingrediënten hebben maar allemaal met het doel om mijn huid te hydrateren.


 • Ook mijn lichaam krijgt tijdens het weekend wat extra verzorging (dit moet ik zeker nog opvoeren naar enkele keren per week). Dit start met een scrub onder de douche met de ‘Perle de Coco Body Scrub’ van & Other Stories. Effectief en een heerlijk zoete karamelgeur. Daarna hydrateer ik, met het overschot van een grote bus aftersun van deze zomer… Misschien niet de meest voedende optie, maar een geur die me aan vakantie doet denken en ideaal om verspilling tegen te gaan, aangezien alle producten beginnen te vervallen zodra je ze opent. Twee keer per week (maar dit vergeet ik eerlijk gezegd af en toe wel) gebruik ik ook Paula’s Choices ‘Clear 2% BHA Body Spray’ op mijn rug, om deze te exfoliëren en puistjes en rode bultjes te verminderen. Iets waar ik op mijn 29 helaas nog steeds last van heb.


Ik begon dit artikel met het feit dat ik eerst vond dat Emily Weiss met haar routine overdreef. Maar aangezien ik nu een half boek geschreven heb met enkel en alleen mijn dagelijkse routine en het nog niet eens gehad heb over professionele gelaatsverzorgingen, laserontharing, sport, tanden bleachen, haarverzorging en het uiteindelijke resultaat, kan ik alleen maar hopen dat ik na al deze moeite mezelf net als zij minstens een 8/10 geef. Duimen jullie mee?

 

Productie: Crystal Die
Fotografie: Ken Claes

PCOS: Als je hormonen letterlijk tilt slaan

‘En een goede gezondheid, hé', is waarschijnlijk de meest uitgesproken wens bij de aanvang van elk nieuw jaar. Logisch, want wanneer je je mentaal of fysiek niet in topvorm voelt, gaat niets helemaal zoals je het zou willen. Dat is sowieso nooit leuk, maar wanneer je veranderingen opmerkt die je niet kan verklaren en je niet begrijpt wat er aan de hand is met je lijf, wordt het helemaal scary. Dat is wat Carmen en Annabelle overkwam, twee jonge vrouwen met PCOS, een syndroom waarbij je hormoonbalans ernstig verstoord wordt door de aanmaak van te veel mannelijk hormoon. Dat zoiets voor jezelf niet ongemerkt blijft, spreekt voor zich, maar PCOS brengt ook enkele symptomen met zich mee die je uiterlijk kunnen veranderen. Zo zijn acne en overmatige beharing vaak een extra – meer zichtbare – horde die patiënten moeten nemen.

1G3A0401.jpg
Spray cooking oil on your nails, and let them soak for two minutes..jpg
 

Annabelle (19) merkte de eerste symptomen van PCOS al op haar zestiende. “Ik kreeg plots last van cystische acne, waarover ik me best wel zorgen maakte. Dit waren immers geen oppervlakkige mee-eters of witte puntjes maar diepe ontstekingen waar je serieuze littekens aan kon overhouden. Over het feit dat ik nog niet menstrueerde – achteraf bekeken nog een symptoom – maakte ik met juist helemaal geen zorgen. Daar was ik net blij mee! (lacht). Ik had toen nooit kunnen raden dat ik een ‘ziekte’ had.”

Bij Carmen (27) kwamen de eerste symptomen pas aan de oppervlakte toen ze per ongeluk zwanger werd en na een miskraam op negen weken samen met haar partner toch echt voor een kindje wilde gaan. “Natuurlijk moesten we daarvoor eerst mijn maandstonden afwachten, maar zonder regelmatige anticonceptie bleken die maar niet door te breken. De maanden gingen voorbij en ik kreeg maar één keer een echte menstruatie.”

 
Carmen

Carmen

Annabelle

Annabelle

 
Annabelle: “Mijn regels kwamen er uiteindelijk toen ik 18 jaar werd. En hoe: ik was een volledige week ziek en viel op school flauw van de pijn.”

PCO-WAT?

1G3A0341.jpg

Mijn regels kwamen er uiteindelijk toen ik 18 jaar werd. En hoe.” vertelt Annabelle. “Ik was een volledige week ziek en viel op school flauw van de pijn. Dit wilde ik niet elke maand!” Daarnaast was ze ook nog steeds niet van haar extreme acne verlost. “Ten einde raad bezocht ik een dermatoloog die mijn probleem voor doodgewone puberacne aanzag en me met veel te agressieve producten naar huis stuurde. Ik werd erg onzeker en bedekte elke dag mijn hele gezicht met make-up, wat het natuurlijk nog erger maakte.” In die tijd werkte Annabelle als model, een circuit dat zelfs de meest zelfverzekerde tiener aan het twijfelen krijgt. “Daar kreeg ik nog veel meer commentaar op mijn uiterlijk, iets waar ik toen helemaal niet tegen opgewassen was.”

Toen Annabelle na negen maanden pas haar tweede menstruatie kreeg en die al even pijnlijk bleek als de eerste, bezocht ze samen met haar moeder een gynaecoloog. “Uit het onderzoek bleek dat mijn lichaam heel veel mannelijk hormoon aanmaakte en er zat ook veel te veel zwangerschapshormoon in mijn bloed. Toen hoorde ik voor het eerst de diagnose PCOS. Mijn gynaecoloog raadde me een MRI-scan aan om te onderzoeken of die grote aanmaak van testosteron niet veroorzaakt werd door een tumor. Na de scan bleek dat gelukkig niet het geval, maar de schrik zat er goed in.”

Carmen: “Op iedere eierstok had ik een bom eitjes klaar staan, honderden, klaar om te groeien maar net niet groot genoeg om ‘te springen’. Daarom kreeg ik dus mijn maandstonden niet en daarom werden we niet zwanger.”

Ook voor Carmen was de diagnose een schok, al wist ze wel al wat PCOS was. “Toen ik uiteindelijk naar de gynaecoloog ging, had ik al van PCOS gehoord via een kennis die ook een miskraam had gehad.” Carmen herkende zichzelf echter niet in haar omschrijving van het syndroom en was ervan overtuigd dat het bij haar om iets anders ging. Maar dat had ze fout ingeschat. “Volgens de gynaecoloog was ik zelfs een ‘heel mooi voorbeeld van PCOS’. Op iedere eierstok had ik een bom eitjes klaar staan, honderden, klaar om te groeien maar net niet groot genoeg om ‘te springen’. Daarom kreeg ik dus mijn maandstonden niet en daarom werden we niet zwanger.”

PCOS. EN NU?

1G3A0281.jpg

Na de diagnose moesten zowel Annabelle als Carmen aan de slag met medicatie. Carmen kreeg een hormoonkuur voorgeschreven om een nieuwe zwangerschap mogelijk te maken en Annabelle probeerde verschillende acne-onderdrukkende behandelingen. “Eerst begon ik de Diane-anticonceptiepil te slikken om mijn regels en acne onder controle te krijgen. Diane zou erg goed moeten werken tegen puistjes, maar aan mijn huid veranderde er niets. Een nieuwe dermatoloog raadde me een kuur met Roaccutane aan, een paardenmiddel tegen ernstige acne. Dat werkte wel maar het was een ware uitdrogingskuur. Mijn hele lichaam droogde uit, ik kreeg striemen, korsten en schuurplekken op mijn armen en benen. Maar ik had geen acne meer, iets waarvan ik jaren had gedroomd. Toen mijn benen begonnen te bloeden van de droogte en ik vervolgens littekens op mijn armen kreeg, ben ik met het kuur gestopt, ik zag er te veel van af.”

Annabelle: “Mijn hele lichaam droogde uit, ik kreeg striemen, korsten en schuurplekken op mijn armen en benen. Maar ik had geen acne meer, iets waarvan ik jaren had gedroomd.”

“Toen ik begon met mijn hormonenkuur brak mijn hart”, herinnert Carmen zich. “’Spontaan’ zwanger worden was aItijd een van mijn dromen geweest, en die zag ik nu in duigen vallen. De eerste kuur was heftig, mijn lichaam reageerde er hard op en mijn emoties waren all over the place. We mochten bovendien absoluut geen onbeschermde seks hebben in deze periode. Er stonden immers veel te veel eitjes klaar. We wilden weliswaar graag een baby, maar tien baby’s, dat zagen we niet zitten.” (lacht) Het is gelukkig bij eentje gebleven, want na kuur nummer twee mocht het koppel in april hun zoontje Lewis verwelkomen.

Ook Annabelle zal hulp nodig hebben als ze ooit zwanger wil worden. “Maar dat zijn zorgen voor later, ik weet nog niet of ik kinderen wil.” Wel zeker is dat ze nooit meer haar ‘oude’ huid terug wil krijgen!

ERMEE LEVEN

Een ‘eerste hulp bij PCOS’-handleiding hebben Annabelle en Carmen niet, maar beiden hebben ze wel hun eigen visie op wat hen overkomt.

Carmen herinnert zich vooral de emotionele rollercoaster. “De combinatie van een miskraam, de diagnose en de hormonenkuren en bijhorende onzekerheid zorgde voor een helse tijd. Nu zou ik mezelf toefluisteren ‘no stress, het komt wel goed’. Maar in die periode nam ik die woorden van niemand aan. Goedbedoelde, lieve woorden komen soms best hard aan.”

Annabelle: “PCOS beheerst mijn leven niet meer en daar ben ik heel dankbaar voor.”
1G3A0382.jpg

Op dit moment is Annabelles huid gelukkig al een hele tijd helemaal egaal. Dagelijks slikt ze de Diane-pil en een zink-supplement. “Dat helpt om ontstekingen te voorkomen en je krijgt er in één klap sterk en glanzend haar door, ook mooi meegenomen.” (lacht) Hoewel ze reikhalzend uitkijkt naar de dag waarop al die pillen niet meer moeten, kan Annabelle wel prima leven met het syndroom. “PCOS beheerst mijn leven niet meer en daar ben ik heel dankbaar voor.”

Uit de getuigenissen van beide vrouwen blijkt dat PCOS zich op heel verschillende manieren kan uiten. Zelfdiagnose is dan ook niet makkelijk, maar herken je jezelf in de verhalen van Carmen en Annabelle en ervaar je symptomen als geen of een onregelmatige menstruatie, zware acne en/of steken in je buik (door overvolle eierstokken bijvoorbeeld, zoals bij Carmen het geval was), dan kan je toch best even langsgaan bij je gynaecoloog, die uitsluitsel kan bieden.

Fotografie: Marieke Penne
Model & intern: Freya De Vos

POWERVROUW ELSA FRALON: "PERFECTIE IS NIET AANTREKKELIJK"

Voor wie regelmatig in het zuiden van ons land vertoeft of een voorliefde heeft voor Franstalige media, is Elsa Fralon wellicht geen onbekende. Ze schreef en vlogde jarenlang voor Belmodo fr (de Franstalige tegenhanger van Belmodo, inderdaad) en fashion magazine Elle en werkt nu nog steeds als onafhankelijk modejournalist, stylist, storyteller en all round content maker via haar agency We Share. Muziek is haar tweede liefde, waar ze zich ook professioneel mee bezighoud. Ook een samenwerking met het Belgische juwelenmerk Diamanti Per Tutti zette haar in 2017 definitief op de kaart. Daarnaast is ze vooral de coolste single mom ter wereld, heeft ze drive voor drie en is ze in het bezit van een grote portie Brusselse je ne sais quoi én een rijtje ear candy om ‘u’ tegen te zeggen. Een eenletterwoord dat Elsa zelf trouwens ook perfect kan opeisen. Al omschrijft dit zesletterwoord haar misschien nog het best: badass.

20190114_135926000_iOS.jpg

ELSA FRALON

powervrouw #7

“Elke vrouw is een powervrouw op haar eigen niveau”, begint Elsa vurig. “Er is niet één manier om powerful te zijn, leven en strugglen doen we allemaal op onze eigen manier. Vrouwen die hun energie richten op het positieve, op hun dromen, maar wel beide voeten stevig op de grond houden: hen vind ik powerful. Een carrière, de tijd vinden om je kind af te halen van school en het iets gezonds voor te schotelen ’s avonds en toch nog een sociaal leven hebben, dat is powerful! Die vrouwen inspireren mij.”WARMTE TREKT MIJ AAN

Zelf houdt Elsa ook heel wat balletjes in de lucht. Als alleenstaande moeder van een zoon van zeven weet ze perfect dat bovenstaand scenario een ideaal is, en wel eentje dat niet elke dag – “of week” – te bereiken valt. “En toch geniet ik ervan om ernaar te streven.” Niemand zal Elsa dan ook horen klagen over haar situatie. “This is my life, ik koos ervoor om een kind te krijgen met een man die er misschien niet altijd zou zijn. Ik ben zeker geen perfecte moeder en de papa van mijn zoon – waarmee ik een moeilijke relatie had en heb – is zeker ook geen perfecte vader, maar we zijn beiden warme mensen en dat is het belangrijkste.”


Ze loopt dan ook niet hoog op met perfectie. “In elke soort relatie ben ik op zoek naar echtheid, naar een uitstraling die mij vertelt dat de persoon tegenover me een goed mens is. Warmte trekt mij aan, net als kleine imperfecties die iemand net mooier en menselijker maken. Perfectie is niet aantrekkelijk, de energie die iemand uitstraalt is dat des te meer.”

 
 
- T-shirt: Weekday - Jeans: Essentiel - Jas en sneakers: Loavies

- T-shirt: Weekday
- Jeans: Essentiel
- Jas en sneakers: Loavies


 
 
20180917_092736510_iOS.jpg
20190118_094712370_iOS.jpg
20190105_151730000_iOS.png


Die houding zien we ook terug in de vrouwen die Elsa inspireren, zoals Alicia Keys. “De energie die zij afgeeft en de boodschap die ze verspreidt, it’s all love, peace and respect. Hoe ze helemaal zichzelf durft te zijn in haar strijd voor natuurlijke schoonheid (Keys stopte enkele jaren geleden bijna volledig met het dragen van make-up, red.) vind ik bijvoorbeeld heel sterk. Maar ook hoe ze als vrouw een mannenwereld als de muziekindustrie al sinds haar tienerjaren binnenstebuiten keert. Louter haar bestaan inspireert al. Ook Rihanna vind ik extreem cool. Zij geeft echt geen fuck over wat mensen van haar denken.”


STREET FEMINISM

Er is in elk geval geen gebrek aan straffe vrouwen om naar op te kijken, vindt Elsa, ook op sociale media niet. “Paloma Elsesser is bijvoorbeeld een van mijn favoriete lady’s op Instagram.” Als plussizemodel en it-girl staat body positivity bovenaan Paloma’s agenda en ook haar hoog naturel-gehalte valt op. “Het is duidelijk dat ik echtheid enorm apprecieer,” lacht Elsa. “Positiviteit, realness en diversiteit zijn echt mijn stokpaardjes.”

Zonnebril: Monarch Tokyo

Zonnebril: Monarch TokyoEn dat is ook te zien aan Elsa zelf, weinig make-up, een easy maar modieus bobkapsel. “Dat van die weinig make-up is eigenlijk vooral omdat ik er echt niets van ken, eerder dan uit principe of als statement. (lacht) Ik hou van de look, maar geniet ook wel van het gemak dat een bare face mij geeft.” Vroeger was felle lipstick nochtans haar trademark. “Ik droeg het quasi elke dag, maar intussen heb ik een littekentje op mijn lip en dat wil ik niet accentueren met lippenstift.”

Het is slechts een klein barstje in Elsa’s verder stevig gefundeerde self love. “Het feit dat ik kan zijn wie ik ben, met de carrière die ik heb en toch mijn zoon gelukkig kan maken, stemt mij tevreden. Vooral als dat allemaal nog lukt tijdens een fashionweek ook. Als ik dat, met al mijn imperfecties, klaarspeel, dan kan iedereen het, op zijn eigen manier.” Een idee dat trouwens perfect strookt met het soort van street smart feminisme dat jonge ondernemers zoals Sharmadean Read – CEO van Beautystack, founder van WAH Nails, inspiratie achter FutureGirlCorp en nog een voorbeeld van Elsa – vooropstellen. “Sharmadean is een immense steun voor vrouwelijke onderneemsters en CEO’s. En hoewel ze er alles effortless laat uitzien, is ze bloedeerlijk over de struggles.”


Want dat die er zijn, daar is Elsa openhartig over. “Alleen zijn met een kind en toch ook je carrière voorop willen stellen is ronduit moeilijk. Zeker toen mijn zoon nog jonger was, heb ik veel geweend, maar gelukkig sta ik stevig met mijn voeten op de grond, dat is mijn sterkte.” Haar beste raad is dan ook om vandaag te leven en blij te zijn met kleine overwinningen. “Ik heb mijn levensmotto zelfs laten tatoeëren: ‘So far, so good’, dat zegt helemaal hoe ik mijn leven wil leiden.”

Spray cooking oil on your nails, and let them soak for two minutes..png

“Ik hou vooral van natuurlijke producten,” klinkt het. No surprises there. “Kokos- en jojoba-olie zijn zacht voor de gevoelige huid van mijn lichaam. Voor mijn gezicht gebruik ik graag het Masque Crème à la Rose Noir van Sisley en het tienminutenmasker met glycolzuur van Caudalie (Masque Peeling Glycolique, red), dat op een zachte manier je huid vernieuwt.” Verder heeft Elsa ook altijd een lippenbalsem op zak. “Mijn favorieten zijn van Dr. Hauschka en Weleda, en als ik er geen bij heb dan freak ik en koop ik er meteen een nieuwe. (lacht) Ik heb nu dus inderdaad tientallen lippenbalsems in de omloop.” Qua make-up beperkt ze zich meestal tot een likje foundation. “Eentje met zo weinig mogelijk alcohol graag! Momenteel gebruik ik een fond de teint van Guerlain.”Fotografie: Julia Dubois Rosca
Styling: Kiki Vogels
Makeup: Ine D’hoe
Hair: Crystal Die

Met dank aan Weekday, Essentiel, Loavies & Monarch Tokio

WE ALL GOT IT - lichaamsbeharing onder de loep

1G3A0422.jpg

She’s got it’ luidt de inmiddels belegen slagzin van Gilette. Met Milady Decolletée, introduceerde Gilette zo’n dikke eeuw geleden het eerste scheermesje speciaal ontworpen voor vrouwen. Maar pas in 1950 kreeg ontharing bij vrouwen voor het eerst een publieke stamp of approval. Vandaag kan echter bijna niemand zich nog voorstellen dat je een minirokje zou dragen zonder eerst de onderbenen volledig haarvrij te maken, of dat je met behaarde oksels voor een mouwloos topje zou gaan. Gewoonweg not done!

Tot voor kort dan, want vrouwelijk lichaamshaar lijkt stilaan wel weer furore te maken, niet zelden in het licht van het moderne feminisme. Zo is het deze maand ‘Januhairy’, een initiatief waarbij de Britse studente Laura Jackson oproept om voor een maand ons oksel-, been- en ander lichaamshaar gewoon te laten groeien. Ze wil daarmee de onnatuurlijke, onrealistische schoonheidsidealen aankaarten (want lichaamsbeharing is de normaalste zaak van de wereld) en pleiten voor empowerment en zelfaanvaarding – wat je misschien wel het meest recente schoonheidsideaal kunt noemen: gewoon jezelf zijn en trots zijn op al je eigenheden, of ze nu sociaal aanvaard zijn of niet. Zo doen de eerste foto’s van influencers met bosjes okselhaar al de ronde op sociale media. Maar waarom hebben we zo’n campagne nodig voordat we een puur natuur kiekje op Instagram durven te posten? Waarom voelen we nog steeds de nood om ons te verantwoorden met hashtags als #bodypositivity en #feminism? Alsof okselhaar alleen maar kan als statement, niet meer als iets doodgewoons. In het perfecte plaatje van de mens, en dan al zeker van de vrouw, past lichaamsbeharing kennelijk toch niet echt – of misschien moeten we zeggen ‘nog niet’?

Waarom voelen we nog steeds de nood om ons te verantwoorden met hashtags als #bodypositivity en #feminism? Alsof okselhaar alleen maar kan als statement, niet meer als iets doodgewoons.
januhairy-tendance-instagram-poils.jpg
Ook mannen worden steeds vaker gehairshamed. Van gewaxte borstkassen tot getrimd okselhaar: ook voor hem vinden ‘we’ harig helemaal niet zo sexy meer. Op perfect gemodelleerde hipsterbaarden na dan.

PRIL OKSELHAAR

Bijna elke vrouw of meisje heeft wel een lichaamshaargerelateerde herinnering. Je bent pakweg 11 jaar oud en rent na de zwem- of turnles met tranen in de ogen naar je mama. Pril okselhaar, harige benen of een donsje op je onderrug werden het gespreksonderwerp van enkele klasgenootjes, met kwetsende opmerkingen tot gevolg. Of nog meer tranen wanneer diezelfde mama je verbood om je benen te scheren voor de zomerbarbecue waar je vakantieliefje aanwezig zou zijn wegens ‘te jong’. Oh, the shame. Het idee dat lichaamsbeharing lelijk of zelfs onhygiënisch zou zijn, heeft zich onwrikbaar in onze hedendaagse hoofden genesteld.Die visie werd ons dan ook van jongs af aan aangeleerd. Net voor je favoriete serie op televisie zie je een reclamespot voor een ladyshave of scheermesje waarin waanzinnig mooie meisjes – met hun alvast perfect onthaarde en gefotoshopte benen – op het strand rondhuppelen. Die ene publireportage in een magazine belooft je met een ontharingscrème en passant ook de liefde van je leven en vriendinnen herinneren elkaar eraan om voor een dagje strand nog even snel hun bikinilijn te scheren. Heck, zelfs de ruimdenkende Samantha uit Sex and The City bezorgt best friend Miranda rode wangen met haar opmerking over haar bush. Goedbedoeld, want we willen onze vriendinnen niet blootstellen aan afkeurende blikken van anderen. Allemaal bewijzen van hoe diep de haat voor vrouwelijk lichaamshaar geworteld – pun intended – zit.

FASHION MADE ME DO IT

1G3A0427.jpg

Zoals de meeste conventies over ‘het ideale (vrouwen)lijf’, begon ook de haarloze trend bij de mode-industrie. Modellen waren de eersten die met gladde bikinilijnen, naakte benen en gewaxte oksels in magazines verschenen. En natuurlijk was ook de porno-industrie een early adopter. De ‘gewone mens’ had wat meer tijd nodig om de nieuwe hype op te pikken, tot langzaam maar zeker ontharingscrèmes, scheermesjes en intussen zelfs lasertoestellen een vaste plek in elk badkamerkastje wisten te veroveren. Ontharen werd een schoonheidsstandaard. Vooral vrouwen kregen en krijgen vreemde blikken wanneer zij niet aan de naakte eisen voldoen. Maar ook mannen worden steeds vaker gehairshamed. Van gewaxte borstkassen tot getrimd okselhaar: ook voor hem vinden ‘we’ harig helemaal niet zo sexy meer. Op perfect gemodelleerde hipsterbaarden na dan.


Toch is ontharen geen moderne ontwikkeling. Al sinds de neolithische mens (vanaf 11.000 v.C.) werden door bijna elke door ons gekende cultuur in meer of mindere mate vormen van ontharing toegepast. Er werd onthaard om hygiënische, godsdienstige, seksuele, culturele of modegebonden redenen, en zowel scheren en epileren – bijvoorbeeld met gekarameliseerde suiker – waren populaire methodes. En doorheen de geschiedenis werden er voorbeelden gevonden van mensen die een zekere status ontleenden aan het al dan niet haarloos zijn. Niet zo heel anders dan vandaag dus.

Je goed voelen in je lijf betekent immers niet alleen aanvaarden dat elk lichaam, van eender welk formaat, met welke hoeveelheid striemen of cellulitis dan ook, een bikinibody kan zijn – los van hoe anderen schoonheid definiëren – maar ook dat daar dan af en toe wel eens een haartje op staat. Of véél haartjes.

HAARLUST OF HAARLAST

Gek genoeg is het enige haar dat we niet echt (meer) nodig hebben, net de enige soort die we koesteren: ons hoofdhaar.

Al dat haar speelt een grote rol in ons dagelijks leven, maar ontharen is geen sinecure. Het gaat immers dikwijls ook gepaard met klachten. De ene heeft last van schilfering of ontstoken haarzakjes, de andere van stugge of ingroeiende haren, soms ook op zichtbare plaatsen. Zeker vrouwen die meer lichaamsbeharing hebben, veroorzaakt door een verstoorde hormoonbalans of gewoon harigere genen, hebben veel last van ontharingskwaaltjes. Maar als ze niet volgens de haarloze regels spelen worden ze vaak genadeloos gestigmatiseerd.

Dat een substantiële groep mensen daar stilaan genoeg van krijgt, is dus eigenlijk niet zo gek. Die groep mag nu dan wel nog beperkt zijn, de trend is wel duidelijk, zeker voor wie er op Instagram hashtags als #januhairy, #hairygirls, #hairypits of #bodyhairdontcare op naslaat. Wanneer Rihanna een Instagramselfie post met duidelijk zichtbaar beenhaar, Miley Cyrus haar okselhaar roze verft en Ashley Graham au naturel de catwalk op loopt, dan weet je dat lichaamshaar weer kan. Voorlopig vooral als statement, maar hey, iemand moet ze maken om ze dan uiteindelijk tot norm te doen uitgroeien. Zo is immers ook het haarloze schoonheidsideaal ontstaan.

6fdedc60-c422-486f-9ffc-1081ee2607a4.png
gigi_hadid_by_phil_poynter.jpg
Screen Shot 2018-05-02 at 5.03.12 PM.png
1G3A0429.jpg

In een tijd waar alles in vraag gesteld wordt en begrippen als politieke correctheid, gendergelijkheid en body positivity steeds vaker komen bovendrijven, is ongegeneerd je lichaamshaar laten staan geen gekke ontwikkeling. Je goed voelen in je lijf betekent immers niet alleen aanvaarden dat elk lichaam, van eender welk formaat, met welke hoeveelheid striemen of cellulitis dan ook, een bikinibody kan zijn – los van hoe anderen schoonheid definiëren – maar ook dat daar dan af en toe wel eens een haartje op staat. Of véél haartjes.


Want ondanks al dat gewax, gescheer en gelaser, weten we allemaal wel dat lichaamsbeharing iets natuurlijks is. Elk haartje op ons lichaam heeft bovendien zijn nut. Zo zorgen oksel- en schaamhaar ervoor dat er geen wrijving en schuurplekken ontstaan op plaatsen waar onze huid iets delicater is. Wimpers en wenkbrauwen zijn dan weer bedoeld om je ogen te beschermen tegen zweet, vuil en water. Gek genoeg is het enige haar dat we niet echt (meer) nodig hebben, net de enige soort die we koesteren: ons hoofdhaar. Verzorgingsproducten die bestemd zijn voor onze haardos vullen eindeloze rijen winkelrekken en zelfs het mannelijk gezichtshaar krijgt tegenwoordig heel wat aandacht van de beautymarkt. Dat we in de winkel van die overdaad aan haarverzorgingsproducten meteen ook langs rekken vol ontharingsproducten worden geleid, mag dus gerust ironisch genoemd worden.


BODY HAIR? DON’T CARE!

Voel je toch niet veel voor een harig(er) lijf of ben je zelf niet zo van de statements, dan is daar niets mis mee. Ontharen is nog steeds de heersende norm. Maar ook als jij je liever afzet tegen dit soort ingeplante schoonheidsidealen of gewoon een luie onthaarder bent, is dat helemaal oké. Je lichaamshaar verwijderen is immers niet gezonder of hygiënischer dan de natuur haar gang laten gaan. Voor wat jij met je lichaamshaar wil doen geldt dus net hetzelfde als voor het haar op je hoofd: doe vooral waar je je goed bij voelt.

En jij? Ben jij team #nohair of eerder team #dontcare? Laat het ons weten in de comments!

Met dank aan:

fotografie: Marieke Penne
tekst: Intern Freya De Vos

Minimalisme op je gezicht

Minimalisme wordt vaak nog geassocieerd met een kunststroming uit de 20ste eeuw, maar de populaire ‘less is more’-beweging heeft zich sinds de jaren 60 uitgebreid naar verschillende facetten van het leven. Vandaag vind je veel artikels als ‘Minimalism is over’, terwijl dezelfde auteurs een paar jaar geleden nog hun trendrapporten begonnen met ‘Less is more’. Maar minimalisme is niet gewoon een fashiontrend waarbij je het kleurenpalet van je garderobe beperkt tot zwart en wit. Het draait eigenlijk om een duurzame levensstijl waarbij je er bewust voor kiest om minder dingen te bezitten. Fashion- en beautywise is het doel om zo een beperkte maar veelzijdige kleerkast en beautybag uit te bouwen die de seizoenen weet te overstijgen.

 

Scandinavische glow of Franse je-ne-sais-quoi?

Bij minimalisme denken we spontaan aan de uitgepuurde stijl van Scandinavische it-girls. Toch merk ik dat de laatste jaren veel Scandinavische vrouwen op kledingvlak wat afstappen van hun signature minimalism. Ze kiezen vaker voor fellere kleuren en prints die ze op meesterlijke wijze weten te combineren. Op beautygebied blijven ze echter wel nummer één in de hiërarchie der minimalisme. Scandinavisch minimalisme, it’s a beauty thing: een natuurlijke look met een vlekkeloos, huidje, een jeugdige, frisse glow. Maar wat er precies zo Scandinavisch aan is, is niet altijd makkelijk te bepalen. Ook omdat er een verschil is tussen de Scandinavische landen onderling. Zo houden Deense vrouwen het echt heel basic: ze doen amper aan skincare – gelukkig hebben ze goede genen – en dragen heel weinig make-up. Zweedse vrouwen beseffen wel dat skincare belangrijk is en durven ook wat meer make-up te dragen. Sterk aangezette wenkbrauwen en een glowy look zijn heel belangrijk. In Stockholm durven de dames zelfs een way-over-the-top Instagram-make-uplook aan. Noorwegen sluit wat aan bij de Zweedse voorkeur. Scandinavische vrouwen kunnen een understated vibe geven, maar heel veel vrouwen dragen toch best veel make-up.

Ook French minimalism is een ding in beautywereld: een naturelle look met een flinke dosis je-ne-sais-quoi die er dan wel effortless mag uitzien, maar waar vaak net heel veel moeite in kruipt. De verschillen tussen Scandi en French minimalism zijn subtiel, maar ze zijn er zeker. Vrouwen uit het Hoge Noorden kiezen er vaak voor om één deel van hun gezicht te accentueren: of gehighlighte jukbeenderen, of een felle lip, of uitgesproken wenkbrauwen. Bij Parisiennes is het all or nothing: schijnbaar barefaced naturel overdag, effortlessly chic opgemaakt ’s avonds. Zo zal je een French minimalist girl overdag nooit betrappen op het dragen van een donkere lipstick, terwijl Scandinavische vrouwen daar geen graten in zien. Maar het grootste verschil is misschien wel dat Parisiennes gaan voor een soort berekende nonchalance, terwijl de Scandinavische vrouwen het toch liever iets strakker houden. Als je de twee groepen zou moeten definiëren in een kapsel, dan zouden de Franse meisjes een warrige pony of baby bangs à la Jane Birkin kiezen, terwijl Scandi chicks eerder zouden gaan voor een topknot of een erg strakke lage paardenstaart.

Het schoolvoorbeeld van less is more in alle opzichten is Ivania Carpio aka @love_aesthetics. Geen Zweedse, maar wel een Nederlandse schone met een ongelooflijk oog voor detail en creativiteit. Ze heeft zonder twijfel de coolste clean minimal look die er bestaat. Haar blazer van Hugo Boss, die al honderd keer de revue passeerde op Instagram, wordt steeds op een andere manier gestyled. Beautywise verzorgt ze haar huid heel goed en kiest ze altijd voor een natuurlijke look, op een felle lip na.

 

Zweeds beauty-erfgoed

Sevgi_04.jpg

Je merkt het: ik ben fan van minimalisme. Maar minimalistisch kan ik mezelf hoegenaamd niet noemen. Ik ben een rasechte chaoot met nul komma nul structuur in mijn leven – dat belooft als ik later kinderen heb. Mijn auto is een huis op wielen: iedereen die instapt, moet eerst een berg beautyproducten en kleren zien weg te werken om toch maar een beetje comfortabel te kunnen zitten. En hoewel ik een aantal goeie basisstukken heb, is mijn stijl een beetje all over the place: ik hou nog altijd van felle, opvallende looks waar de meeste mensen toch eens vreemd van opkijken. Maar op één vlak hou ik er een minimalistische levensstijl op na: mijn beautyroutine.

Misschien niet helemaal toevallig. Want ik ben dan wel in België geboren, mijn moeder vertelde me altijd over mijn Zweedse roots. Mijn morfar (a.k.a opa) kwam in de jaren 50 als zeeman naar Gent. Toen ze met de hele crew besloten om iets te gaan drinken, wist mijn grootvader nog niet dat hij de vrouw van zijn leven zou ontmoeten. Het eerste café dat hij binnenstapte, was dat van mijn overgrootouders, waar mijn grootmoeder toen werkte. Het was liefde op het eerste gezicht. Ze woonden twee jaar samen in Gent, maar toen mijn morfar voorstelde om mee naar Zweden te verhuizen, weigerde mijn grootmoeder standvastig. Ze wou haar moeder, die toen sukkelde met haar gezondheid, immers niet achterlaten. Zo gezegd, zo geschiedde. Morfar keerde terug en oma bleef hier. Wat mijn grootmoeder nog niet wist, was dat ze zwanger was. Ze heeft het dan ook nooit verteld aan mijn grootvader, om wie weet welke reden. Tot op de dag van vandaag zijn we ervan overtuigd dat er iets is misgelopen waar niemand buiten zij tweeën iets van afweten. Na die stukgelopen relatie heeft mijn oma nooit nog een vriend gehad. Zeven jaar geleden bezochten we voor het eerst mijn grootvader – all thanks to social media. Om een lang verhaal kort te maken: ik bezoek hem nu ieder jaar en hou ontzettend veel van mijn auntie – ook wel de halfzus van mijn mama – en haar gezin.

Toen ik voor het eerst naar Zweden ging, was ik opgelucht: eindelijk een plek naast Ikea waar ik me goed kon voelen om wie ik ben en waar ik oprecht gelukkig van werd. Er heerst zo veel rust, en de mensen zijn er vrijer en gelukkiger dan in ons kleine, overstressed Belgenlandje. Ik raakte bekend met de Zweedse fashion- en beautyindustrie en leerde zo Scandinavian minimalism kennen.

Mijn confrontatie met Swedish heritage heeft me de ogen doen openen als het om skincare en make-up gaat. Vroeger gebruikte ik niks van reinigingsproducten en kwam ik niet buiten zonder eyeliner. Vandaag kan ik perfect na een goede skincareroutine barefaced over straat wandelen zonder mij er slecht bij te voelen.

 

Bold brows & Kiehl’s-verslaving in Kopenhagen

Sevgi_07.jpg

Toen ik deze zomer mijn nicht in Kopenhagen bezocht, raakten we aan de praat over Kiehl’s. Ze is net als ik gek op hun producten. Bovendien kan je hun verpakkingen terugbrengen om te laten recycleren! Want minimalisme draait ook om duurzaamheid, remember? Toen we even us-time hadden away from the boys, gingen we op bed zitten met onze beautybags. We haalden onze producten tevoorschijn en gaven elk een bijna professionele uitleg over de werking van het product. Naast mijn liefde voor kanelbullar, kex choklad en knäckebröd voelde ik mijn Zweedse kantje en liefde voor beauty naar boven komen en raakte gepassioneerd aan de praat. Mijn nicht verkiest vooral de Ultra Facial- toner van Kiehl’s na het wassen van haar gezicht. De toner neutraliseert het water, de restjes make-up en de smudge die op je gezicht is terechtgekomen. Ze vertelde me dat het heel belangrijk is om als in een stad als Kopenhagen – ondanks dat het een van de grootste fietssteden is – belangrijk is om dit product te gebruiken, omdat het je huid enigszins reinigt van vervuiling. Ik gebruikte een net iets andere toner dan zij – de Calendula Herbal Extract-toner van Kiehl’s- maar deed nog een grote stap ervoor: een gewone reiniger met zeep die echt je volledige huid reinigt. Heel belangrijk want: Girls, micellair water is echt niet genoeg om je gezicht te reinigen! Er blijft zo veel vuil op je gezicht zitten dat je het niet eens wil weten. Na de cleanser en toner gebruiken we allebei nog een serum. Mijn serum, opnieuw van Kiehl’sthese people should sponsor, me, really – haar serum van Exuviance. Daarna nog een vochtinbrengende crème en you’re ready to go. Populaire skincaremerken in Scandinavië zijn o.a. Verso, Exuviance, Paula’s Choice, Medik8, Skinceutinals, Akademikliniken, ACO en Eucerin.

Medik8 - antioxidant vitamine C serum - €38

Medik8 - antioxidant vitamine C serum - €38

Paula’s Choice

Paula’s Choice

Verso skincare

Verso skincare

Eucerin - douche olie - €8.63

Eucerin - douche olie - €8.63

Kiehls - Calendula toner - €38.50

Kiehls - Calendula toner - €38.50

Ook typisch Scandinavisch: bold brows. Op het vlak van make-up zet ik mijn wenkbrauwen vaak in de kijker met een gewone wenkbrauwgel. Wat die felbegeerde glow betreft: mijn favoriete product is zonder twijfel de Strobe Cream van MAC. Die geeft je een heel natuurlijke healthy glow zonder dat je een zichtbare streep highlighter op je gezicht hebt. Verder gebruik ik nog mascara, concealer en foundation if needed. Voor dagelijks gebruik sla ik de foundation vaak over, omdat het gewoon overbodig is. Concealer doet meer dan genoeg en voor een Scandi-look heb je verder niet veel nodig. Misschien een crème-blush om wat kleur in je gezicht te brengen – oogt veel natuurlijker dan poeder – en wat setting spray om alles mooi te laten samensmelten.

Minimalisme is geen fashiontrend, maar een echte levensstijl. Mijn hele leven omgooien naar minimal ways is niet voor mij weggelegd, maar je beautybag wat afzwakken en investeren in duurzame, kwalitatieve producten is echt haalbaar. Denk dus twee keer na vooraleer je weer de nieuwste producten koopt just because en investeer in kwaliteit. Het zal jouw huid alleen maar ten goede komen!

Benefit Cosmetics - wenkbrauwgel - €27.04

Benefit Cosmetics - wenkbrauwgel - €27.04

NARS - liquid blush - €31.00

NARS - liquid blush - €31.00

DIOR - forever skin glow foundation - €49.00

DIOR - forever skin glow foundation - €49.00

ESSIE - nagellak - €12.49

ESSIE - nagellak - €12.49

Mac Cosmetics - Strobe Cream - €33

Mac Cosmetics - Strobe Cream - €33

Uban Decay - long lasting makeup setting spray - €27.40

Uban Decay - long lasting makeup setting spray - €27.40

Met dan aan:

Fotografie: Ken Claes
Styling: Renee Van Avermaet
Makeup & hair: Ine D’hoe & Crystal Die
Model: Sevgi @ The Agent

Bring it on, 2019: de goede voornemens van de Girlcrush-redactie

Ah, goede voornemens… Eigenlijk zijn we er niet écht fan van - want eerlijk: het ietwat wrange gevoel dat we onze veel te hoog gegrepen voornemens van vorig jaar wéér eens niet behaald hebben, ligt nog iets te vers in het geheugen. Maar dat je ze haalt, is eigenlijk maar bijzaak: het gaat erom dat je tijdens het jaar aan jezelf werkt en er een positieve verandering plaatsvindt, ook al is die misschien iets minder groot dan je gehoopt had.


Want geef toe: aan het begin van het jaar is het fijn om te verlangen naar een betere versie van jezelf en dan je beste beentje voor te zetten. Voor ons echter geen torenhoge, idealistische verwachtingen of hyperambitieuze veranderingen die we toch niet kunnen volhouden, maar concrete zaken die we dit jaar perfect kunnen tackelen – lifewise én beautywise. Of zijn we toch stiekem dromers? Het enige wat we plechtig beloven is dat we dit jaar echt, maar dan ook écht ons best zullen doen!

 

CEO & creative director Crystal

© Emma Peijnenburg

© Emma Peijnenburg

LIFE

2019 is voor mij het jaar van angsten doorbreken, grenzen verleggen en 200% voor mijn dromen gaan. Of het nu gaat om uit een vliegtuig springen, die jarenlange ruzie bijleggen of Girlcrush een niveau hoger tillen: 2019 wordt het jaar van transformatie op veel persoonlijke vlakken.

BEAUTY


Hoe ouder ik word, hoe gelukkiger ik ben met mijn uiterlijk en mijn beautyroutine. Ik weet ondertussen perfect wat werkt voor mij en wat niet. Het afgelopen jaar heb ik vooral vastgehouden aan een naturelle, glowy look met volle, borstelige wenkbrauwen – hello, Cara. Dit jaar is het misschien tijd om weer eens volop te gaan experimenteren met make-up, en dan vooral met gewaagde ooglooks. Ook microbladen is iets wat ik dit jaar absoluut eens wil uitproberen. Daarbij vullen ze microsneetjes in je wenkbrauwen met inkt om je wenkbrauwen op een natuurlijke manier voller te laten lijken.© Ken Claes

© Ken Claes

CEO & managing partner Bert

LIFE

Ik zou heel graag mijn stresslevels naar beneden halen in 2019: zowel op privé- als op als werkvlak waren er in 2018 een paar zware dobbers te verwerken. Als het enigszins kan, mag 2019 wat dat betreft iets lichter verlopen. Let’s do this!

BEAUTY

Fitter worden en meer wellnessen. En als het even kan ook een vollere snor laten groeien!Editor-in-chief Kora-Lee

© Ken Claes

© Ken Claes

LIFE

Als kind was ik een sportieve duizendpoot (lees: ik deed zowel aan turnen, als aan ballet, judo en tennis). Een dikke tien jaar later ben ik echter vooral een couch potato. Meer sporten staat dus hoog op de agenda. En er is hoop: sinds kort ga ik muurklimmen met mijn vriend. Ik sta soms halve doodsangsten uit en ben achteraf echt bekaf, maar geen enkele andere sport heeft me al zoveel voldoening gegeven. Tot het plafond klimmen van een route waar je een week geleden nog moest opgeven omdat het toch echt, echt onmogelijk leek, geeft je een zware kick. Bovendien is je vooruitgang op die manier heel tastbaar, wat extra motiverend werkt. Bovendien moet je je zowel fysiek als mentaal zo concentreren om telkens aan dat volgende blokje te geraken dat je hoofd erna helemaal leeg is – voor even toch. En het is een prima manier om samen tijd door te brengen. Verder staat ook ein-de-lijk m’n rijbewijs halen hoog op het verlanglijstje.

BEAUTY

In 2019 zou ik eindelijk willen stoppen met nagelbijten, een voornemen dat ik recupereer van vorig jaar. Vroeger knaagde ik al mijn nagels af, maar heb dat vinger voor vinger afgeleerd. Nu bijt ik nog slechts op één nagel. Vorig jaar ben ik heel even in geslaagd om helemaal te stoppen, maar in een onverhoeds stressy moment ben ik zonder het te beseffen weer begonnen – macht der gewoonte! – en was alles weer om zeep. Gelukkig is er nog een jaar om te proberen…


Redactrice Chloe

© Julia Dubois Rosca

© Julia Dubois Rosca

LIFE

Ik maak normaal geen goede voornemens, want eerlijk: ik breek ze toch. Als ik er zou maken, dan zijn dat kleine, zeer concrete dingen waarvan ik zeker weet dat ik me eraan ga kunnen houden. Zo drink ik vanaf 26 december geen alcohol meer gedurende één maand. En dit keer hou ik dat ook vol. ;-)


BEAUTY
Dit jaar wil ik zeker wekelijks een maskertje leggen en minstens één uur per week sporten. Verder wil ik ook dagelijks mijn tanden flossen. En voldoende water drinken, dat ook.


Redactrice Ine

LIFE

© Julia Dubois Rosca

© Julia Dubois Rosca

Ik heb wellicht het meest cliché voornemen ter wereld en dat is eindelijk weer fit worden. Ik schreef al eerder over mijn haat-liefderelatie met sporten het wordt stilaan weer tijd voor wat liefde. Tegelijkertijd wil ik in 2019 mijn lichaam in het algemeen ook wat liever zien, gezonder eten en mezelf dan ook ineens belonen met nog wat meer tattoos. Want schoonheid is helemaal wat jij er zelf van maakt, natuurlijk.


BEAUTY

2019 is denk ik het jaar dat ik terug wil gaan naar de felle lippenstift. Vorig jaar wou ik mijn naturelle zelf wat meer verkennen – en oké, ik was gewoon lui – maar 2019 mag de glam wel wat naar omhoog.
© Ken Claes

© Ken Claes

Redactrice Ashley

LIFE

Een vreemd (en onsexy) voornemen misschien, maar ik wil dit jaar minder koeken eten. I would die for a good cookie, en zeker tijdens de blokperiode werk ik het ene na het andere weg, terwijl ik zeker dan beter gezonde snack zou kiezen…


BEAUTY

Het is niet zo erg als mijn make-up niet verwijderen ‘s avonds, maar ik durf mijn skincareroutine na een nachtje uit al eens overslaan omdat ik dan te lui ben. Iets wat zich de dag daarna meteen wreekt op mijn huid… No more dit jaar!

Moet er nog mousse zijn?

Een witte kerst kregen we dit jaar niet, maar onze lokken en perzikhuidje worden toch met een mooie witte laag bedekt. Geen idyllische sneeuwlaag in onze badkamer, wel een badkamerkast vol schuimproducten.

1G3A0457.jpg

Moet er nog mousse zijn?

Als beautywebsite geven we het niet graag toe, maar beautytrends bestaan haast niet meer. Vandaag draait beauty immers om individuele schoonheid: je eigen uniekheid, jezelf en al je kleine beauty quirks omarmen, je eigenheid tonen en vieren. Als jij de persoon bent die dagelijks rode lippenstift draagt, ga je daar morgen niet plots mee stoppen omdat Chanel, Gucci en Balenciaga zeggen dat roze lippenstift dé kleur is van spring/summer 2019.

Webp.net-gifmaker (2).gif

Wat we echter wel zien, is dat bepaalde producten en formules plots weer massaal in de rekken aanwezig zijn, zonder dat we op voorhand beseften dat we ze daadwerkelijk misten. Voorbeeld: we hebben vandaag haast allemaal weer een lipgloss in huis, zij het dan wel een minder plakkerige versie dan onze favoriete tienergloss. Een ander voorbeeld is schuim of de versie met een iets rijkere textuur: mousse. Natuurlijk is mousse nooit volledig uit beautyland verdwenen. Velen onder ons hebben waarschijnlijk nog een bus haarmousse staan voor vollere lokken of een schuimende gezichtsreiniger of scheergel. Maar onze obsessie – en die van de hele beautyindustrie – met deze typerende textuur bleef eerder beperkt.

Dat veranderde toen Jen Atkin van The Ouai in 2017 een nieuw soort gebruik van mousse lanceerde. Bye-bye klassieke droogshampoo die ons haar doet uitdrogen en standaard een ietwat witte waas achterlaat, hallo Dry Shampoo Foam. Deze vernieuwende manier om je haarlokken pasgewassen te doen lijken broke the internet. Een zachte textuur, geen uitdrogend effect, geen witte waas maar wel het gewenste effect? Heaven in een busje. De voorraad in onze beautylade is het ultieme bewijs dat we deze ‘kapselredder in nood’ niet meer laten gaan zonder een gevecht. Eentje op leven en dood.


Het duurde niet lang voordat ook andere beautymerken de voordelen van mousse gingen inzien. Dit witte goedje is immers niet alleen leuk en aangenaam om te gebruiken, je kan mousse ook beter doseren, het wordt sneller geabsorbeerd en het is ontzettend makkelijk in gebruik. Voordelen genoeg dus om uit te breiden van haarverzorging en -verwijdering naar make-up, doucheproducten en zelfs zonnecrèmes. Laat ons dus zeker weten welk beautyproduct jij dit jaar inruilde voor een mousse-variant of welke je in 2019 wil uitproberen. Let the mousse be with you!

1G3A0433.jpg
 
Rituals - foaming shower gel €8.50

Rituals - foaming shower gel €8.50

Nivea - body mousse €4.99

Nivea - body mousse €4.99

Glamglow - Bubble sheet masker €8.99

Glamglow - Bubble sheet masker €8.99

Collistar- Tanning mousse €29.32

Collistar- Tanning mousse €29.32

 
Moroccanoil - Beach wave mousse €30.90

Moroccanoil - Beach wave mousse €30.90

 

Met dank aan:

Fotografie: Marieke Penne
Makeup: Ine D’hoe
Model + stagiaire: Freya De Vos

Shine bright: kerstkaarsen voor een originele make-uplook

Ben je alle klassieke kerstclichés beu en ben je dit jaar nog op zoek naar een kerstlook die net dat tikje anders is? Wij namen de mooiste, meest welriekende kerstkaarsen van dit moment als uitgangspunt voor een frisse, feestelijke make-uplook waar je gegarandeerd de show mee steelt.

Groene glitterlook: Diptyque – Sapin de Lumière

Fleur_01.jpg
Sapin de Lumière van Diptyque (€ 60,00/190 g). O.a. verkrijgbaar bij Necessities in Antwerpen en Senteurs d’Ailleurs in Brussel.

Sapin de Lumière van Diptyque (€ 60,00/190 g).
O.a. verkrijgbaar bij Necessities in Antwerpen en Senteurs d’Ailleurs in Brussel.


De kaars

Elk jaar is het reikhalzend uitkijken naar de limited edition kerstkaarsen van Diptyque en hun exclusieve verpakking. Deze winter verzonnen Pierre Marie en Ahmed Terbaoui samen een sprookje en werkten dat uit in drie verschillende kaarsen versierd met fabeldieren en kleurrijke geometrische patronen.

De meest kerstige van allemaal is ongetwijfeld Sapin de Lumière, met zijn warme, sprankelende, haast fluwelige aroma van zilverspar en cederhout. Alsof je door een besneeuwd naaldbomenbos loopt.


De look

Geen blush, geen lipstick, geen hevige foundation: hier ligt de focus enkel en alleen op de ogen. Verrassend hoe je met veel minder product toch een very extra look kan creëren.

Voor deze look gebruikten we op Fleurs huid een lichte BB-crème en een hydraterende balsem van Elizabeth Arden (de Eight Hour Lip Balm natuurlijk, een klassieker van formaat) op de lippen: less is definitely more, zeker als je van jezelf al een mooie huid.

Op de ogen brachten we een mooie groen-met-parelmoerbasis aan met oogschaduwtintjes van NYX en MUD, uitgewerkt met de vingers voor een nonchalant effect. Afwerken doe je met losse glitters (ook van NYX), die je eveneens met je vingers aanbrengt.

Gouden-roze look met blauwe eyeliner: Goutal Paris – Une Fôret d'Or

Tina_01.jpg
Une Forêt d’Or van Goutal (€ 75,00/300 g).  O.a. verkrijgbaar bij Necessities in Antwerpen en Senteurs d’Ailleurs in Brussel.

Une Forêt d’Or van Goutal (€ 75,00/300 g).

O.a. verkrijgbaar bij Necessities in Antwerpen en Senteurs d’Ailleurs in Brussel.

De kaars


Een moderne verpakking voor de kerstkaars van Goutal dit jaar. Een speels grafisch patroon, een fris kleurenpalet (met o.a. millennial pink én goud) en de heerlijke, erg realistische geur van kerstboom met noten van sinaasappel zorgen ervoor dat dit schatje al even in het Girlcrush-kantoor staat te blinken. Ideaal voor wie thuis een valse kerstboom heeft: even deze geurkaars laten branden en geen mens die gelooft dat je geen echte boom in huis hebt staan!

De look


Geen omstredener make-upkleur dan blauw – de foute eighties looks en oma's met blauwe oogschaduw zijn looks die we maar moeilijk kunnen vergeten. Maar we zouden Girlcrush niet zijn mochten we niet willen bewijzen dat het wél stylish kan.


Voor deze look was het moeilijk kiezen, want met deze prachtige kaars kan je veel kanten uit. Een glanzende strobe cream van MAC voorziet Tina van een gouden gloed, waarna we de pot met roze pigmenten bovenhalen. Dezelfde tint op de lippen en oogleden (een mix van rode lippenstift en roze en rode oogschaduw van MUD om een creamy textuur te bekomen) brengt leven in Tina’s gezicht. De finishing touch van deze look is het – hier onterecht – gevreesde blauw. Met een fijne blauwe eyeliner van NYX geven we de look nog wat meer pit.

Bliksemschichtlook: Cire Trudon – Gizeh

Fleur_02.jpg
Gizeh van Cire Trudon (€75,00/270 g).  O.a. verkrijgbaar bij Necessities en The Recollection in Antwerpen en Senteurs d’Ailleurs in Brussel.

Gizeh van Cire Trudon (€75,00/270 g).

O.a. verkrijgbaar bij Necessities en The Recollection in Antwerpen en Senteurs d’Ailleurs in Brussel.

De kaars

Het iconische flessengroene doorschijnende glas van de klassieke Cire Trudon-kaars wordt voor de kerstkaarsen vervangen door mat, ondoorzichtig gekleurd glas met een gouden binnenkant. De inspiratie mag dit jaar dan wel het oude Egypte zijn, ik ruik vooral een combinatie van haardvuur, kerstboom en gepofte kastanjes. Qua geur dus even barok als de verpakking doet uitschijnen.

De look

David Bowie wist het al: make-up mag fun zijn. En wat is leuker dan figuurtjes op je gezicht? Right: glitter! Gelukkig combineert deze look beiden. Come in én go out with a bang met deze bliksemschicht naast je oog. Al wat je nodig hebt, is een fijn penseeltje (#100 van MUD), een goed zilveren pigment (Liquid Crystal Bodyliner van NYX) en wat creativiteit. Ziggy who?

Pink degradé: Jo Malone – White Moss & Snowdrop Deluxe Candle

Fleur & Tina_03.jpg
White Moss &amp; Snowdrop Deluxe Candle van Jo Malone (€ 158,00/600 g).  O.a. verkrijgbaar bij Senteurs d’Ailleurs in Brussel en op de luchthaven van Zaventem.

White Moss & Snowdrop Deluxe Candle van Jo Malone (€ 158,00/600 g).

O.a. verkrijgbaar bij Senteurs d’Ailleurs in Brussel en op de luchthaven van Zaventem.

De kaars

Voor Jo Malones limited edition kerstkaars dit jaar geen geroosterde kastanjes, haardvuur of kerstboom, wel een frisse, fijne wittebloemengeur met sneeuwklokje, neroli, petitgrain, kardemom, mos, tonka en amber. Fris en clean, zoals je zou willen dat een sneeuwklokje in de vrieskou ruikt.

De look

Metallic tinten waar je afhankelijk van de lichtinval een vijftal kleuren in kan zien: je hebt ze maar uit te kiezen. Een lichte degradé of dip dye op de ogen geeft je een poppy look die een minimalistische outfit naar een veel hoger niveau tilt – all white lijkt ons wel een frisse variatie op het thema, laat dit jaar die glitterjurk maar hangen.

Een fluffy oogschaduwborstel (#610 of #620 van MUD) en een combo van zachtroze oogschaduw en een iets donkerdere variant (wij gebruikten de Dior Backstage Cool Eyeshadow en Glow Face-paletten) zorgt voor een degradé-effect dat meteen diepte in je gezicht brengt. Tegen de regels van de kunst in kozen wij ervoor om de donkerste kleur in de binnenste ooghoeken aan te brengen. Vind jij gewoon al zot genoeg, dan kan je voor een minder extreem effect ook gewoon de nadruk op de buitenste ooghoek leggen. Combineer ook eens met een roze mascara (Dior Pimp ‘n Volume) als jij net wat meer drama wil.

Met dank aan:

Fotografie: Ken Claes
Styling: Renee Van Avermaet
Makeup & hair: Crystal Die & Ine D’hoe
Models: Fleur & Tina @ the agent

Girlcrush-approved: de Men’s Grooming-collectie van Le Labo

Wanneer er beautyproducten voor mannen getest moeten worden, is het aan onze enige Girlcrush-man om zijn ding te doen. Girlcrush-CEO & managing partner Bert zweert normaal bij blauwe Nivea-crème, maar wij konden hem overtuigen om voor een maand zijn minimalistische beautyroutine om te gooien: speciaal voor ons testte hij 3 toppers van Le Labo uit. Je weet wel, luxehipsterparfummerk bij uitstek. Maar voor onze mannelijke CEO geen flesje Santal 33, wel cruelty-free, vegan scheerschuim, aftershave en gezichtscrème. Keert Bert na een maand terug naar zijn vettige ouwe blauwe crèmepot of gaat hij voor de bijl voor Le Labo? Wij zijn even benieuwd als jullie! 

Bert_06.jpg

Getest:

Le Labo skincare voor mannen

 

Heterobeauty

Sjaal : Essentiel  Jas : Essentiel  Schoenen : Scapa Horloge : Victorinox

Sjaal : Essentiel

Jas : Essentiel

Schoenen : Scapa

Horloge : Victorinox

Het is inmiddels bijna twee jaar geleden dat ik samen met Crystal dit Girlcrush-beautyavontuur gestart ben, maar eerlijk is eerlijk: ik ben een typische – noem het gerust stereotiepe – heteroman die niet meteen wakker ligt van wat beauty voor mannen nu eigenlijk betekent. Tot dit experiment beperkte mijn beautyroutine zich tot een likje blauwe Nivea op droge plekken en een paar spritzes parfum voor ik de deur uitging. Maar met de kerstdagen in aantocht ben ik graag vrijwilliger om de mannenlijn van Le Labo uit te testen, in naam van al jullie boyfriends, vrienden, broers en vaders. 

We mogen dan wel 2018 zijn, In de heteromannenwereld schiet er weleens een wenkbrauw de hoogte in wanneer je over beauty spreekt. Of toch zeker onder mijn vrienden. Het is niet meteen een onderwerp dat vaak tussen pot en pint wordt aangesneden. Shampoo, douchegel, scheerschuim, aftershave, tandpasta en deo. Dat zijn zowat de zaken die in onze badkamerkast te vinden zijn. En zoals gezegd parfum, dat we graag (te) royaal opspuiten.  En in mijn geval nog een pot blauwe Nivea natuurlijk. Je leest het al: keep it simple’ is mijn badkamermotto. De vochtigheidsgraad van mijn huid is niet meteen prioriteit nummer één. Het ontbreekt ons, mannen, enerzijds aan de nodige kennis en anderzijds aan de nodige interesse. Hoewel dat laatste wel aan het veranderen is. Kijk maar naar de barbershops die de laatste tijd als paddenstoelen uit de grond rijzen. Na het haar, de baard en snor is het nu wel eens tijd voor het gezicht! Geen Movember voor mij, integendeel: ik ging scheercrème testen – niet het goede doel, maar het hogere doel moest gediend worden. Bovendien een uitstekende reden om mijn dagboek nog eens vanonder het stof te halen en zorgvuldig al mijn bevindingen te noteren. Ik neem mijn taak ernstig. 


Mannelijke beauty met flair vs. eenheidsworst

Bert_02.jpg

Mijn beautyroutine is misschien niet meteen om over naar huis te schrijven, schoonheid is wel degelijk iets wat me bezighoudt. Ik ben al heel mijn leven bezig met het creatieve en de schoonheid van alles rondom mij.  Dan heb ik het niet alleen over vrouwelijk schoon – you dirty minds – maar schoonheid in het algemeen. In een museum kan ik urenlang kunstwerken bewonderen en zwaar genieten, ik ben erg selectief in de kleren die ik draag en ik kies steevast voor accessoires die een zekere je ne sais quoi uitstralen die maar moeilijk te evenaren is. Maar verder ben ik heel bescheiden, hoor.

Wanneer de dames van Girlcrush mij vroegen om een mannenbeautylijn uit te testen die er qua packaging uitziet alsof hij al jaren in een prachtige art-decoapotheek ligt, was ik al meteen gewonnen voor dit project. Noem me gerust oppervlakkig, maar het oog wil ook wel wat. En een mannenoog wil graag iets dat er ook mannelijk uitziet. Iets wat Le Labo alvast goed begrepen heeft. Elegant en mannelijk? Exactly my kind of packaging. 

De kleinste stap die je als man in beautyland kan zetten is scheerschuim en aftershave. Het zijn producten die we dagelijks gebruiken, maar puur omdat ze functioneel zijn. We besteden we er verder eigenlijk weinig tot geen aandacht aan. Snel enkele producten in de winkelkar gooien zonder ook maar één ingrediënt of eigenschap van het product te bekijken is geen uitzondering voor mij en mijn vrienden. Lees: Het kan ons geen reet schelen. Maar het is eigenlijk wel eens verfrissend om wat meer aandacht aan te schenken aan wat ik precies gebruik. En een kwaliteitsvol product in een mooie verpakking in plaats van de gebruikelijke lukraak gekozen, banaal verpakte eenheidsworst schenkt eigenlijk wel plezier. Plus, droegen onze Viking-voorvaderen niet nu en dan eens make-up? Beauty kan stoer en mannelijk zijn. Maar laat ik het voorlopig toch maar bij scheerschuim en aftershave houden...


Terug naar de essentie

Bert_06.jpg

De Men’s Grooming-lijn van Le Labo is eigenlijk een collectie die speciaal voor de stichters van het merk, Eddie Roschi en Fabrice Penot ontworpen is. Ze waren op zoek naar een goede basic mannenbeautylijn die hun precies de producten kon schenken die ze nodig hadden. Tot ze beseften dat ze een parfum- en skincaremerk in hun bezit hadden. Bovendien past de toevoeging van een mannenlijn perfect in de diversificatiestrategie van een multinational als Estée Lauder, waar het nichemerk sinds 2014 deel van uitmaakt. Betaalbare luxe is waar het deze dagen om draait, en dan spreekt skincare als de Men’s Grooming-lijn een heel ander, toegankelijker prijssegment aan dan een flesje nicheparfum. De minimalistische collectie is volledig plantaardig, vegan en cruelty-free, en vindt zijn inspiratie in de traditionele Amerikaanse barbershops die tegenwoordig hun comeback maken – wat meteen de mooie moderne retroverpakking verklaart. Het gamma omvat zes producten, a.k.a. everyday essentials voor mannen: een scheercrème, een aftershavebalsem, een gezichtscrème, een baardolie, een stylingpasta en – niet zo essential, maar een persoonlijk folietje van een van de stichters – een gezichtsbronzer. Ikzelf testte zoals gezegd de scheercrème, de aftershavebalsem en de gezichtscrème uit. 

Weinig gedoe, veel effect

Scheren is voor veel mannen een noodzakelijk kwaad. Roodheid en irritatie is haast dagelijkse kost, maar daar maakten de scheercrème en aftershavebalsem van Le Labo zo goed als komaf mee. Ik heb beide producten speciaal op twee verschillende manieren getest om het niveau van huidirritatie goed in kaart te kunnen brengen: met een klassieke gillette en met een straight razor (een klassiek barbiersscheermes). Bij beiden was er gewoon geen sprake van irritatie. Blauwe Nivea, strike 1

1027118_mrp_in_l copy.jpg
1027118_mrp_in_l copy.jpg

Bert_03.jpg

De geur van de producten is ietsje sterker dan ik gewoon ben, maar veel minder sterk dan ik van een parfummerk had verwacht. Klassiek barbershop-fris, met noten van bergamot, lavendel, viooltjes en tonkabean. Mannelijk, aangenaam en eerder toned-down.Na het zeer tevreden gebruik van de scheercrème en de aftershavebalsem is de stap naar een gezichtscrème een pak minder groot. Als ik dan toch besloten heb om ‘s morgens tijd en zorg te besteden aan mijn gezicht, kan ik maar beter gewoon gaan voor de full monty. Tot nu toe raakte enkel blauwe Nivea mijn gezicht aan – blauwe Nivea for life – maar deze face lotion van Le Labo trekt veel sneller in mijn huid en blijft niet plakken wanneer ik een hemd probeer aan te trekken of het juiste gat in mijn T-shirt tracht te vinden. Met andere woorden: mijn gezicht voelt veel minder trekkerig aan – bye-bye, droge huid – en van een plakkerig gevoel is geen sprake meer. Blauwe Nivea, strike 2.

Mannen – ik spreek voor het gemak maar even voor de gehele mannelijke populatie en scheer ze daarbij allemaal schaamteloos over dezelfde kam – willen vooral iets snels, handigs en doeltreffends. Weinig gedoe, maar wel de kwaliteit die je doet teruggrijpen naar dat ene product, en met een groot effect. En laat dat nu net zijn wat deze producten te bieden hebben. Na een maandje testen hebben ze officieel hun plek verdiend op mijn minuscule plekje in de badkamer. Blauwe Nivea, strike 3, and score for Le Labo! 

Le Labo Men’s Grooming Shaving Cream (€ 31,00/120 ml), After Shave Balm (€ 34,00/120 ml) en Face Lotion (€ 36,00/60 ml). Verkrijgbaar bij de boetiek van Le Labo in Antwerpen (Wapper 18) en online.


Fotografie : Ken Claes

Make-up : Crystal Die

Met dank aan Essentiel en Le Labo.

Golden gift guide voor IEDEREEN aan de feesttafel

De fashiongirl

Fashionlover.jpg
 • boek ‘lees dit als je beroemd wilt worden op instagram’
  Er is altijd iemand in je familie- of vriendenkring die ervan droomt om influencer te worden. Het boek Lees dit als je beroemd wilt worden op Instagram helpt hem/haar alvast een stapje vooruit.

 • Piper-heidsieck lipstick champagne
  Piper-Heidsieck bracht speciaal voor de feestdagen een lipstickversie uit van hun heerlijke parelende champagne. Deze eyecatcher krijgt ook na de feestdagen nog een speciaal plekje in het interieur.

 • Adidas falcon metallic gold
  Say no more tegen een sneaker met Kylie Jenner als boegbeeld. Voor de feestdagen hebben deze Falcons een extra sparkling touch gekregen.

 • Lemonhead la glitter gel
  Wat is een partymake-uplook zonder glitter? Lemonhead LA bracht handige gels uit om dat eindeloze geknoei met losse glitter te stoppen.

 • BE creative golden eyeliner
  Soms mag het eens wat meer zijn dan alleen een zwarte eyeliner. De Oh My Gold-liner van BE Creative geeft een dagelijkse look een nieuwe, glamoureuze vibe.
De vadsige nonkel

Vadsige nonkel.jpg
 • tequila-kerstbol
  Een alternatief voor de klassieke kerstbal (en voor een glas cava)! Heads up, nonkel!

 • banana lamp
  Verlichting in een schunnige vorm: past perfect bij de mopjes van onze allertofste nonkel.

 • Tom ford signature en dior homme “eau de vaporisateur”
  Een stoere mannengeur om dat Tequila- en zweetgeurtje weg te spritzen.

 • Money clip
  Zo raakt hij nooit meer losse geldbriefjes kwijt na een zatte avond.

De hipster-tattoodude

hipster.jpg
 • Beard and tattoo kit
  Een reiskit met alle basics om die heerlijke baard te bevrijden van de laatste restjes kalkoen. Voor de tattoofans bestaat er ook een kit om die nog-met-plasticfolie-omwikkelde tattoo te verzorgen.

 • Texturizing clay oF grooming oil Kiehl’s
  Klei geeft een matte look om dat volumineuze haar te temmen - maar net niet te veel. Ook die baard kan tijdens deze ongure winterdagen wel een extra baardolieboost gebruiken.

 • Poppit stress sheets
  Als het alledaagse leven even te veel wordt, kan hij zich afreageren op bubbelplastiek - en jij natuurlijk ook.

 • Beard bells
  Het zou zonde zijn jammer om zo’n prachtige baard niet te versieren. Minikerstballetjes geven zijn baard een extra kerstdimensie!


De single-met-Kerstpersoon

single.jpg
 • Metallic peel-off mask
  Niets is beter dan een avondje alleen in de zetel met een masker. Van goud dan wel: we have to look fab.

 • Golden ear pods
  Om die vragenlijst van je oma te negeren (Wanneer ga je eens een lief zoeken? Zou je niet aan kinderen beginnen? Waarom zoek je niet eens een échte job?) En looking fab while doing it!

 • Bracelet flask
  Als de avond net iets te veel wordt of als de cava op is – horrorscenario – kan je nog altijd ongemerkt van je vermomde armbandfles drinken.

 • Golden polaroid frames
  Zorg dat je altijd aan de zijkant staat bij familiefoto’s. Met de polaroid frames kan je zoveel jaar later verdoezelen dat je toen nog altijd single was.
De bakfietsmama

Bakfietsmama.jpg
 • Vegan cookbook
  Voor de groensten onder ons die even wat vegan kookinspiratie nodig hebben! Talloze recepten die vegan food nog lekkerder maken.

 • Gouden fietsbel
  De claxon op onze mombike om te wijzen op eventueel gevaar. Ziet er ook fancy uit in het goud en past perfect bij je fiets met retroallures en een lederen zadel.

 • Huile de beauté
  Cruelty-free en multifunctionele olie voor gelaat en doffe haren, of zelfs als basis voor make-up die jewinterhuid een warme glow geeft!

 • Stainless steel straws
  Ondanks de Europese maatregel om wegwerpplastic tegen te gaan, had zij dit stiekem al liggen. Voor de feestdagen mag het soms eens wat meer zijn, en gold is the way to go.

POWERVROUW #7 HINDA HOUSE: “STOP MIJ NIET IN EEN HOKJE!”

Afgelopen Vrouwendag, besloten wij om vijf badass females te interviewen. Over het leven, over hun inspiraties, maar vooral over hoe zij zelf willen inspireren. Al die girlpower deed heel wat stof opwaaien, en zowel wij als jullie willen meer van dat. Vanaf nu geven we dus elke maand een powerlady de megafoon die ze verdient en staat Girlcrush nóg meer in het teken van straffe madammen. Neverending International Women’s Day dus, omdat één dag per jaar gewoonweg niet volstaat.

947C4065-D03B-4FF3-9E47-D567F0F4360C.jpeg

POWERVROUW

Hinda House

 
BE673528-CE4B-476C-B96D-0539B17199C3.jpeg

Of ze nu zomerhits-met-een-hoek-af schrijft met Antwerpse rapper Halve Neuro, op het podium kruipt voor Buffalo, festivalweides onveilig maakt of interviews doet voor Vice, Hinda Bluekens – beter bekend als Hinda House – smijt zich volledig. Ze is dan ook een wervelwind, een bommetje energie. En dat er gelachen wordt met Hinda in huis, dat is een zekerheid. “Ik ben ook graag overal bij, noem het ADHD (kort voor ‘Altijd Doet Hinda Druk’, natuurlijk), ik noem het ‘Hinda House’!” Een powervrouw on steroids, zo hebben wij ze graag.“HET HOEFT NIET ALTIJD ZO SERIEUS TE ZIJN”

En Hinda ook. “Voor mij is een powervrouw iemand die dicht bij zichzelf blijft, die authentiek is. Ze gaat, ondanks alles, voor haar passie en gelooft in zichzelf. Ook veerkracht en het durven tonen van onzekerheden, vind ik sterke eigenschappen.”


Of ze zelf altijd al die vakjes afvinkt, daar is ze niet helemaal zeker van, maar Hinda’s zelfkennis en relativeringsvermogen zijn sowieso een bron van inspiratie. “Ik wil tonen dat je jezelf niet al te serieus moet nemen.” Voor Hinda is dat vanzelfsprekend, net omdat ze haar kleine kantjes kent en omarmt. “Ik weet bijvoorbeeld dat ik snel afgeleid ben, ik heb altijd alles gezien. Soms is dat een nadeel, zoals in het verkeer,” lacht ze, “maar langs de andere kant maak ik daardoor veel meer mee, dus verrijkt het me ook.”ONE WORD: KOKOSOLIE

D91A0A2E-0E13-4A0E-AE74-C3EC6894A710.jpeg
822DDE8D-F598-4D6C-9D20-1D8E1C97D8D4.jpeg

Ook op beautyvlak kent Hinda zichzelf goed. “Ik weet in ieder goed wat ik niet wil. Zo’n typische Instamake-up met een paar bruine en witte strepen op je gezicht, daar cringe ik echt van.” De Kardashians-Jenners zijn dus alvast geen voorbeeld, maar vrouwen als Instagram-ster Princess Nokia, Tracee Ellis Ross en zangeressen Solange, Jorja Smith en Erykah Badu zijn dat wel. “En dé Marie Daulne (een Belgische zangeres, red.), I dig her entire look!”


Voor zichzelf zweert Hinda bij één, allround product. “Kokosolie!” (lacht) “Ik gebruik dat zelfs als ontschminker, ik smelt dan een beetje tussen mijn handen en wrijf dat over mijn hele gezicht, zelfs mijn ogen!” Deze multitasker doet het ook prima als bodybutter, om droge lokken mee op te vrolijken en ook je handen en lippen haal je ermee uit hun winterdip. “Enkel als dagcrème gebruik ik het niet, kokosolie is helaas net iets te vet voor mijn gezicht.”


“Ik hoef niet per se altijd opgemaakt te zijn, maar mijn wenkbrauwen, die moeten in orde zijn.” En die brows vertrouwt Hinda alleen maar toe aan haar Turkse kapper in de Brederodestraat. “Die doen dat met zo’n draadje, dat vind ik nog wel cool.”


“MIJN GROOTSTE ANGST IS OM IN EEN HOKJE TE WORDEN GESTOPT”

Top Zara Broek Essentiel Boots Flattered Belt Urban Outfitters Earrings Vintage

Top Zara

Broek Essentiel

Boots Flattered

Belt Urban Outfitters

Earrings Vintage

“Ik hou er niet van dat mensen mij in een hokje proberen te stoppen, dat is echt mijn grootste angst.” Want flexibel zijn en blijven, dat is Hinda’s ideaal. “Ik wil niet alleen maar dit of dat zijn, ik heb meerdere facetten en die allemaal kunnen belichten is super.” Op haar best voelt ze zich dan ook als ze echt haar eigen ding kan doen. “Podiumvrees heb ik bijna niet, richt een camera op mij, geef me een microfoon, zet me op een podium en ik ga helemaal los.” Dat is haar sociale kant, vermoedt Hinda, “zolang de combinatie van mensen en spotlight er is, ga ik all-in.” Daarnaast moet het ook allemaal “niet te serieus” zijn.


Wat niet wil zeggen dat Hinda dingen niet serieus neemt. Dansen bijvoorbeeld, nog zoiets wat ze doet, noemt ze haar grootste vrijheid. Een formele dansopleiding kreeg Hinda nooit, maar dat ervaart ze niet als een beperking, integendeel. “Wanneer ik dans, zit daar echt al mijn expressie in. Het ritme, de muziek, ik ga half in trance als ik dans.


Op de vraag of ze zelf nog iets kwijt wil, antwoordt ze lachend en in ware Hinda-stijl: “I really do want world peace!” Maar ze heeft nog iets anders te vertellen. “Ik schrijf ook, poëzie en zo, en dat is iets wat veel mensen niet van mij weten, denk ik.” Publiceren deed ze haar pennenvruchten nog niet, maar met een deel van haar schrijfsels, zoals enkele “onnozele rapkes in ‘t Antwaarps” zoals ze ze zelf noemt, kwam ze wel naar buiten. Op Mama’s Open Mic bijvoorbeeld. Later evolueerde de poëzie naar proza, “vooral kortverhalen”, vertelt Hinda nog.


Maar het houdt niet op, want daarnaast schreef ze onlangs nog het nummer ‘Buffa Flow’ dat ze live bracht op de launch party van de nieuwe collectie van Buffalo (je weet wel, chunky ninetiesschoeisel, helemaal terug van weggeweest), de bijhorende video volgt binnenkort. En dat we daar snel nog wel meer over zullen horen via haar socialemediakanalen. Logisch ook: zoek haar niet, want ze is sowieso “altijd hindahouse!”

sko273-laga-buffaloskor-low-nubuck-beige-1_6.jpg
 

Met dank aan:

fotograaf: Julia Dubois Rosca
Styling: Kiki Vogels
Makeup: Ine D’hoe
Interns: Melissa Ünal & Freya De Vos

ALL EYES ON YOU(R EYES) - JOUW VRAGEN OVER OOGCRÈMES EN –SERUMS BEANTWOORD

Ogen zijn de spiegel van de ziel, als we de literatuur en menig melige openingszin mogen geloven. Dus natuurlijk leggen we onze kijkers graag in de watten. Maar hoe verzorgen we de tere huid errond nu het best? Waar moeten we op letten bij het kiezen van een product? En een oogcrème, is dat niet meer iets voor oude mensen?


Om op deze vragen te kunnen antwoorden, moeten we eerst bepalen welke soorten producten kunnen instaan voor de verzorging voor de huid rondom de ogen. Verder bekijken we welke ‘problemen’ er kunnen optreden. Ten slotte moeten we ook weten welke ingrediënten oogproducten bevatten en wat die ingrediënten stuk voor stuk doen, om beter te begrijpen hoe oogproducten – en skincare in het algemeen – werken. Wij testten als team alvast één performant oogserum uit dat we daarbij als leidraad gebruikten.

KRUIDVATART.jpg

DOOR DE BOMEN HET BOS ZIEN

Om de gevoelige zone rond de ogen te verzorgen kunnen we beroep doen op verschillende texturen. Een serum is per definitie fijner van textuur en dringt daardoor sneller en dieper in de huid in. Dit soort product bevat dan ook het grootste aantal werkzame ingrediënten. Een oogcrème kan zowel in een gel- als in dikkere crèmetextuur opduiken. Een crème draagt extra zorg voor droge en vaak iets rijpere huid, terwijl een gel eerder geschikt is voor vettere of gemengde huidjes. Een fijn bijverschijnsel van een gel is dat die frisser aanvoelt en daardoor ook een licht ontzwellende werking kan hebben.


Welke soort textuur jij nodig hebt, heeft dus te maken met je huidtype en je eigen voorkeur. Een combinatie van een serum met extra werkzame ingrediënten zoals peptiden – daar komen we zo meteen op terug – en een crème voor wat meer hydratatie, kan ook perfect. Je brengt ze trouwens allemaal op dezelfde manier aan: met je ringvinger breng je zachtjes kloppend een klein beetje product aan op het bot rondom het oog – op je wenkbrauwbot en de rand van je oogkas dus, niet op je bewegend ooglid of vlak onder je onderste wimperrand. Mocht je je crème of serum wel te royaal of te dicht bij je oog aanbrengen, zou je er weleens een gezwollen of rood, geïrriteerd oog aan kunnen overhouden.
ALS JE EEN TOVERSTOKJE HAD

Kruidvat_05.jpg

Als je een toverstokje had, wat zou je dan anders willen zien aan je huid? Rondom je ogen kunnen allerlei ‘probleempjes’ opduiken. Zo kan je oogzone er gezwollen of net ingezakt uitzien, met of zonder donkere kringen of rimpeltjes en lijntjes. Afhankelijk van de werkzame ingrediënten in je product, zullen één of meerdere problemen aangepakt worden. Daarom is het dus belangrijk om te weten wat er in je serum of oogcrème zit.


Ook de verpakking van je product is van belang. Zo is een lucht- en lichtdichte flacon of pipetje absoluut noodzakelijk om de werkzame stoffen te behouden. Hoe leuk een mooi potje er op je toilettafel ook mag uitzien, een open pot waar je naar hartenlust met je vingers in kan plodderen kan onmogelijk de werkzame bestanddelen in je crème houden. Contact met de lucht kan die immers minder werkzaam maken, om van alle bacteriën die je er met je vingers aan toevoegt – ook al heb je pas je handen gewassen. Waar zo’n product wél voor kan zorgen is hydratatie en comfort Ook belangrijk, maar verwacht hier geen gekke voor-en-na’s.
WAT IS WAT?

hrheh.jpg

Niet elk ingrediënt van je huidverzorgingsproduct is per se werkzaam (lees: doet iets voor je huidje). Sommige bouwstenen zijn nodig om de houdbaarheid, textuur, geur of stabiliteit te waarborgen. En hoewel ook deze ingrediënten de uiteindelijke kwaliteit en werkzaamheid van je product beïnvloeden – een te dik, stug aanvoelend product kan bijvoorbeeld de opname van de ingrediënten bemoeilijken – willen we hier toch vooral focussen op de werkzame bestanddelen die je in oogproducten terugvindt. Als je je zorgen maakt over een ingrediënt in je crème of serum – of je bent zoals wij gewoon nieuwsgierig – kan je een kijkje nemen op deze lijst met veelvoorkomende bestanddelen. Ook de kwaliteit van het ingrediënt wordt er telkens bij vermeld.


Een groep van bijzonder werkzame ingrediënten in huidverzorgingsproducten zijn de peptiden. Dit is een verzamelnaam voor stukjes van ketens van aminozuren, de bouwstenen van eiwitten of proteïnen. Heel vereenvoudigd kunnen we dus stellen dat peptiden korte eiwitketens zijn. Eiwitten zijn de fundamentele bouwstenen van de huid (huid bestaat bijvoorbeeld voornamelijk uit het eiwit keratine) en zonder peptiden blijft de huid niet intact met als resultaat een verlies van stevigheid, het verschijnen van rimpels en veranderingen in textuur. Peptiden worden – onder andere door hun microscopisch formaat – gemakkelijk geabsorbeerd door de bloedbaan, waardoor ze bijzonder geschikt zijn als huidverzorgende bestanddelen. Ze helpen onder andere om rimpels te verminderen, de huid op te spannen en zo gladder te maken.

HET ENE PEPTIDE IS HET ANDERE NIET

Er zijn heel veel verschillende peptiden en er worden er nog constant nieuwe ontdekt of synthetisch ontworpen. Het is dus onmogelijk om een volledige lijst te maken of om één wonderpeptide te selecteren. Dit zijn echter vijf peptiden die vaak als werkzaam ingrediënt in oogproducten worden gebruikt. Ze zitten ook alle vijf in het Kruidvat Skin Science Instant Effect Eye Serum.

48377104_2340711009491739_2222403360999342080_n.jpg
 • Mu-Conotoxin Cniiic is een botoxachtige peptide die bij aanbrengen op de huid de spieren aan de oppervlakte van de huid ontspant, waardoor de vorming van lijntjes vermeden wordt en de huid er gladder uit gaat zien.

 • Dipeptide Diaminobutyroyl Benzylamide Diacetate is een neuropeptide die de opname van natrium blokkeert en daardoor de gezichtsspieren ontspant. Zo voorkomt het de vorming expressielijntjes en –rimpels met een gladdere en stevigere huid als gevolg.

 • Acetyl Hexapeptide-8 is een synthetische peptide die vooral aan de oppervlakte van de huid werkzaam is.

 • Pentapeptide-18 vermindert de diepte van gelaatsrimpels die ontstaan door spiercontracties, vooral op het voorhoofd en rond de ogen.

 • Tripeptide-10 Citrulline is een peptide die de natuurlijke molecule decorine vervangt. Decorine regelt de aanmaak van collageen (een lijmvormend eiwit dat het bindweefsel in je hele lichaam en dus ook in je huid bij elkaar houdt), maar verdwijnt geleidelijk aan bij het ouder worden. Tripeptide-10 Citrulline laat je huid dus geloven dat ze meer collageen moet aanmaken, waardoor je huid steviger, voller en letterlijk jonger wordt.

Hoe belangrijk en speciaal peptiden ook mogen zijn, peptiden hebben vriendjes nodig. Je vertrouwen vestigen in slechts één ‘wonderingrediënt’ is namelijk je huid tekortdoen. Het is net de mix van verschillende elementen die een skincareproduct krachtig maken. Elk product dat je geld waard is, moet naast huidherstellende of huidverbeterende ingrediënten, zoals o.a. peptiden, ook antioxidanten bevatten – die het DNA in je cellen beschermen tegen vrije radicalen – en hydraterende elementen.

BLINKING EYE.gif

DUS …

We kunnen er dus van uitgaan dat – hoewel het ene oog het andere niet is – iedereen baat heeft bij een oogproduct. Mits je uitkijkt naar dat ene product of de perfecte tandem van producten die geschikt zijn voor wat jij precies wil verbeteren. Daarbij is het belangrijk om te letten op de textuur – die afhankelijk van je leeftijd en droogte van je huid fijner of dikker zal zijn – de werkzame ingrediënten – alweer gebaseerd op welke ‘probleempjes’ jij wil aanpakken – en de verpakking van je product. All set? Smeren – of eerder lichtjes kloppen – maar!

 

In samenwerking met Kruidvat.

Fotografie: Ken Claes
Makeup: Ine D’hoe
Styling: Renee Van Avermaet

BALLS & BEAUTY: 7 BOEKEN VOOR DRUILERIGE DAGEN

Op druilerige herfstdagen lijkt je opkrullen in de zetel met een goed boek vaak de enige logische keuze. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg ballsy boeken te vinden met beauty en/of bossladies als onderwerp. Deze zeven titels zijn ons op het lijf geschreven. Total(ly) Girlcrush!

 

1. L'OFFICINE UNIVERSELLE BULY - AN ATLAS OF NATURAL BEAUTY: BOTANICAL INGREDIENTS FOR RETAINING AND ENHANCING BEAUTY

 
BeFunky-collage (16).jpg
 


Als de Parijse luxeparfumerie-met-fin-de-siècle-twist L'Officine Universelle Buly een boek uitbrengt, dan weet je gewoon meteen dat dat een must-read wordt. Gaat het dan ook nog eens over beauty met natuurlijke ingrediënten en draagt het een groene boodschap uit, dan zijn wij helemaal verkocht.


Innovatie en natuurlijke beauty vormen de kern van Buly als skincaremerk, en dit boek bevat zowel het erfgoed van de Franse apotheker tot het moderne gebruik van botanische ingrediënten. Boordevol recepten voor huisgemaakte schoonheidsproducten geeft deze botanische beautybijbel informatie over meer dan 80 zaden, bloemen, oliën, bomen, vruchten en kruiden.2. LE GRAND LIVRE DU PARFUM

 
BeFunky-collage (23).jpg
 

De parfummarkt in Frankrijk is ettelijke miljarden euro’s waard en stuurt jaarlijks zo'n 2000 nieuwe geuren de wereld in. Met haar big-budget-reclamecampagnes, haar bloemenvelden – die van in Grasse, als het even kan – en haar parfumeurs lijkt de parfumwereld wel dromen te bottelen. Maar wie weet echt hoe, waar en door wie parfums worden gemaakt? Oppervlakkige communicatie en een zorgvuldig gecultiveerde geheimhouding heeft de parfumwereld immers eeuwenlang in mysterie gehuld.


Waar worden geuren van gemaakt? Wie zijn die parfumeurs en hoe ziet hun werkdag eruit? Wat gebeurt er tussen de eerste glimp van een idee en het ontwerp van een nieuwe fles? Wat zijn de verschillen tussen de commerciële en de nicheparfumerie? Hoe gaat het verder nadat een geur eenmaal is gelanceerd? Ambitieus, gepassioneerd en nieuwsgierig geeft dit boek – uitgebracht door de makers van parfumtijdschrift Nez – antwoord op al deze vragen. De opzettelijk transparante en pedagogische toon bestrijdt clichés en gaat in tegen de soms intimiderende en vage taal van de parfumindustrie. Een droomboek voor geboren snuffelaars.
3. LILLY SINGH - HOW TO BE A BAWSE

 
BeFunky-collage (24).jpg
 

Lilly Singh – beter bekend als ||Superwoman|| – is een echte entertainer. Haar grappige en inspirerende YouTube-kanaal telt meer dan 10 miljoen subscribers en maakte haar bekend bij het grote(re) publiek. Ze acteerde in enkele films en produceerde in 2016 haar eigen film. Als rolmodel voor vrouwen en meisjes over de hele wereld startte Singh haar #GirlLove-initiatief om girl-on-girl-haat te stoppen en gendergelijkheid te promoten.

Singh werd in 2016 al genoemd in de Forbes-lijsten ‘30 under 30: Hollywood & Entertainment’ en ‘Fast Company’s Most Creative People in Business’, deed haar ding in The Tonight Show met Jimmy Fallon en prijkte op de glossy pagina’s van magazines zoals Entertainment Weekly, People, Elle Canada, Seventeen, Vogue India, The Wall Street Journal en The New York Times. Ze bracht bovendien onlangs haar eigen lippenstift genaamd Bawse uit in samenwerking met Smashbox. Een bawse naar ons hart!


In haar boek gidst ze jonge vrouwen in de richting van being a ‘bawse’ – “een persoon die zelfvertrouwen uitstraalt, doelen bereikt, behoorlijk gekwetst kan worden, maar toch oprecht blijft lachen”. Verteld op Singhs eigen hilarische, ballsy manier en met verhalen uit haar eigen leven om de boodschap te onderlijnen, laat ze zien dat er geen shortcuts zijn naar succes“fight for it, don’t wish for it”, is niet voor niets een van haar motto’s – maar dat het verdorie wel plezant kan zijn.

4. LISA ELDRIDGE - FACE PAINT

 
BeFunky-collage (26).jpg
 

In Face Paint verkent Lisa Eldridge – make-up artist, creative director en auteur – de geschiedenis van de make-up. Van de oude Egyptenaren en de klassieke oudheid wandelt ze verder door het Victoriaanse tijdperk en the era of the silver screen. Maar ook de grensverleggende make-uptechnieken van vandaag en van de toekomst komen aan bod.


Face Paint duikt in de praktische en soms eigenaardige redenen achter het gebruik van make-up, de materialen die vele generaties in gebruik zijn geweest en de betoverende idolen die de technieken hanteren. Het is een interessant naslagwerk over de geschiedenis van het ‘mooi maken’ en de sociale geschiedenis van vrouwen dat een alternatieve manier biedt om de levens van die vrouwen te begrijpen: door de kleurrijke caleidoscoop van de make-up.


5. MARIEKE EYSKOOT - DIT IS EEN GOEDE GIDS

 
BeFunky-collage (27).jpg
 

Marieke Eyskoot is een expert in sustainable fashion en lifestyle die stijlvol duurzaam leven op de kaart zette. Daarnaast is ze consultant voor merken, winkels en bedrijven en medeoprichter van fair fashionbeurs MINT. Ze schreef de eerlijke kledinggids Talking Dress en werd door Het Parool genomineerd als Amsterdammer van het Jaar.


Dit is een goede gids is gewoon letterlijk een goede gids voor een duurzame lifestyle. Zo simpel is het. Zou je best wat duurzamer willen leven en kun je er eigenlijk niet veel tijd, geld of gedoe in steken? Dit boek zet je op weg, met veel informatie, concrete tips en merkenlijstjes en interviews met interessante personen die voorvechter zijn van een groene levensstijl. Met de nadruk op stijl. Bovendien leest het net zo lekker weg als een modemagazine, al zijn de feiten soms erg confronterend. Wij zijn vooral fan van het uitgebreide hoofdstuk over beauty.

6. EMILIE SOBELS & MARTJE HAVERKAMP - BABE, YOU GOT THIS

 
 

Steeds meer vrouwen zijn op jonge leeftijd al heel succesvol. Met een eigen bedrijf, een droombaan, een geweldige partner en een druk sociaal leven vinken ze alle vakjes af. Wanneer die successen dan ook nog eens continu met de hele wereld gedeeld worden via sociale media, vraag je je soms af wanneer jij al die successen zal bereiken.

In Babe, you got this snappen Emilie Sobels (29, oprichter van Hashtag Workmode) en Martje Haverkamp (23, schrijver voor o.a. Glamour en Fashionista) die zorg volkomen. Daarom vroegen ze voor dit boek meer dan 20 inspirerende, succesvolle, vrouwelijke ondernemers en zakenwonders om advies. Hoe wisten zij waar hun kracht lag en hoe hebben zij hun doelen bereikt? Welke misstappen maakten ze en hoe blijven ze trouw aan zichzelf en hun idealen? Hoe verkoop je jezelf of jouw ideeën aan anderen? Hoe bouw je een ultiem netwerk op? En bovenal: hoe combineer je al je ambities met je sociale leven zonder jezelf helemaal kwijt te raken?

Want succesvolle vrouwen helpen elkaar. Babe, you got this!7. EMILIE SOBELS & ROSA DAMMERS - BABE, YOU GOT THIS: HET WERKBOEK.

 
 

In de bestseller Babe, you got this deelden ruim 20 inspirerende vrouwen hun levenslessen en adviezen. Nu is het aan jou! In Babe, you got this: Het werkboek sta jij centraal en ga je aan de slag met jouw dromen, ambities en talenten. Het werkboek staat vol opdrachten, adviezen, lijstjes en tips & tricks die je helpen om jouw carrièreplannen uit te stippelen.


Je passie bepalen, concrete doelen formuleren en tegelijkertijd je zelfkritiek de baas blijven? You got this! Net als van jezelf een sterk merk maken, de euro's op je bankrekening beheren, je sociaal leven bewaken en bovenal veel plezier beleven aan alles wat je onderneemt. Babe, you got this for sure!

Deze 5 cultklassiekers van NARS mogen niet in je beautytas ontbreken

Jarenlang plunderde ik elke Sephora die ik maar tegenkwam in het buitenland en propte ik steevast mijn winkelmandje vol met make-up en skincareproducten van het iconische make-upmerk NARS. Maar nu is een nieuw tijdperk aangebroken. Eentje waarbij ik – en bijgevolg jullie – niet langer bergen hoeven te verzetten om aan onze lievelingsproducten te komen. Lees: NARS is al enkele maanden gewoon verkrijgbaar bij Parfuma in Antwerpen!


Wat NARS zo iconisch maakt? Naughty namen als Orgasm, Deep Throat en Stripped, maar ook steengoede multitaskende producten. Lees snel welke 5 cultproducten niet in je make-uptasje mogen ontbreken!

 

Beauty has no rules

16-Francois-Nars.w330.h412.jpg

NARS is een cultmerk onder beautylovers en make-upartiesten. Niet verwonderlijk als je weet dat het merk het geesteskind is van een make-up artist. François Nars leerde de kneepjes van het vak bij de Carita-make-upschool in Parijs, maar verhuisde in 1984 naar New York om een carrière als make-upartiest na te streven. Met succes: hij werkte voor veel befaamde magazines en fotografen en wist zijn stempel te drukken op de scene.


Zoals vele anderen in de sector – denk maar aan namen als Bobbi Brown, Pat McGrath, Kevin Aucoin, Charlotte Tilbury – was François Nars niet tevreden met de make-upproducten die toen voor handen waren. In de eighties beschikten make-up artists nog lang niet over de allerbeste skin-like foundations en highlighters in alle soorten finishes, en van YouTube en bijhorende beautygoeroes was nog niet eens sprake. Lees: het was veel minder makkelijk om make-up savvy te zijn en een make-upkunstwerk uit hun penselen te toveren. François Nars had moeite om een lipstick te vinden die aan zijn eisen voldeed, en besloot uiteindelijk om het heft in eigen handen te nemen. Met al zijn vergaarde kennis lanceerde hij in 1994 zijn eigen lipsticklijn, met 12 tinten lippenstiften die in geen tijd waren uitverkocht.


Met als merkslogan ‘Beauty has no rules’ had hij als doel om beauty in een heel ander licht te stellen. Zo was hij in de zwaar opgemaakte eighties al fan van een ‘no make-up’- make-uplook, wat toen op zijn minst gezegd revolutionair was. Na het succes van de lipsticks volgde als snel een complete make-uplijn die tot op de dag van vandaag nog steeds extreem populair is – en waar Sephora’s wereldwijd voor worden geplunderd door ondergetekende. Hun producten zijn immers niet alleen kwalitatief hoogstaand, het zijn ook echte multitaskers. En laat ik daar nu net grote fan van zijn.


In 2000 werd NARS verkocht aan beautygigant Shiseido, maar François NARS heeft nog wel de touwtjes in handen als creatieve rechterhand die voor de artistieke inslag van het merk blijf zorgen.Cultproducten

Zoals gezegd: onder beautylovers en -professionals is NARS een waar cultmerk. Ook ikzelf heb een paar favorieten waar ik steeds naar teruggrijp omdat ze zo heerlijk veelzijdig zijn. Met slechts een handvol multitaskers zowel een dag- als avondlook creëren? No prob! Ik testte het voor jullie uit!1. ORGASM Liquid Blush

François NARS is een ware beautypionier. Zo verzorgde hij de eerste runwayshow die wel 65 verschillende beautylooks telde bij Marc Jacobs en zette hij – eveneens bij Marc Jacobs – de ‘no make-up’-make-uplook op de kaart.

Maar voor beautylovers aller landen staat hij vooral bekend als de man die vrouwen de perfecte blush voor een flushed look gegeven heeft. Met een naam als Orgasm hoef je je niet af te vragen wat de inspiratiebron was. De iconische perzikroze poederblush werd ontworpen als een universele blush die elke vrouw goed staat en voorziet van een mooie (after)glow.


Ondertussen werd de Orgasm-lijn uitgebreid met 9 extra producten, waaronder een lipgloss, nagellak etc. Multiple Orgasms gegarandeerd!


Tina_07.jpg

By Day

Gebruik de vloeibare blush als een kleine magic touch om je look te vervolledigen. Ideaal om wat kleur aan je look toe te voegen zonder te overdrijven. Start met een klein beetje product: het is makkelijker om op te bouwen dan om af te bouwen.

Tina_06.jpg

By Night

De laatste maanden zagen we een enorme terugkeer van eighties-blush and I love it! Neem dit niet te letterlijk: je hoeft je gezicht niet te begraven onder een dikke, roze waas, maar breng je blush net iets hoger aan dan je normaal zou doen.

Breng de blush met je vingers aan op je wangen (zoals bij de day-look), en ga dan geleidelijk aan ietsje verder naar de jukbeenderen toe. Eighties-partylook gegarandeerd!

NARS Liquid Blush - €31.00

NARS Liquid Blush - €31.00

2. Climax Mascara

NARS Climax mascara - €25

NARS Climax mascara - €25

Deze nieuwkomer mocht niet ontbreken. Als je een mascara aankondigt als: ‘deze mascara doet voor je wimpers wat Orgasm doet voor je wangen’, dan schep je gezien de cultstatus van die laatste wel erg hoge verwachtingen. Maar die heeft NARS met zijn Climax Mascara volledig ingelost.
Maar weinig mascara kunnen alle claims waarmaken: extra lengte, volume, krul én definitie zou eigenlijk de perfecte mascara zijn. Wel, deze nieuwkomer scoort hoog op álle vlakken! En als verschillende mensen je complimenteren met je mooie wimpers als je deze op hebt, dan weet je dat anderen dat ook vinden!

DP0831201807031264M.jpg

By Day

Hopelijk ben je intussen vertrouwd met het dagelijks gebruik van mascara, if not: you're missing out. Geen probleem in de ochtend dat niet op te lossen valt met een likje mascara. Of toch bijna. Wandelend lijk no more!

Tina_10.jpg

By Night

Ga een stapje verder en haal je inspiratie in de wondere wereld van de catwalktrends! Een likje gekleurde mascara over je gewone mascara tilt je look meteen naar een meer fashionable niveau. Wel goed opletten dat je niet te veel product gebruikt, anders krijg je klonters of samenklittende wimpers. Tenzij je gaat voor het spinnenpootjeseffect à la Twiggy: fine by me!

3. The Multiple Stick

Als je hier regelmatig eens een kijkje neemt, ben je ongetwijfeld al vertrouwd met multi-use beauty. Niets leuker dan een look creëren met één enkel product, dat je dan ook pas echt ten volle zult leren appreciëren. Ook deze make-upstick is heerlijk multifunctioneel: je kan de prachtige tinten zowel op de wangen, lippen als ogen gebruiken. Een handige stick, brede stick die het perfect toelaat met de vingers te werken voor een zachtere look. Bovendien bestaat in maar liefst 12 verschillende tinten. Geen excuus meer om ’s morgens een snelle make-up look te skippen, lazy girls.

NARS the multiple stick - €41

NARS the multiple stick - €41

By day: Overdag gebruik ik deze stick graag op de ogen. Een vloeibare oogschaduw of oogschaduwcrème oogt veel moderner dan een poedervariant en bespaart je ‘s morgens bovendien heel wat tijd. Niets goochelen met kwasten, gewoon met je vingers aanbrengen en mooi uitwrijven tot je jouw perfecte resultaat bekomt.

By night: Geen look die dit product niet aankan, dus laten we ’s avonds maar voor rode lippen gaan! Voor een ietwat nonchalante liplook die er niet te strak en berekend uitziet (erg trending momenteel) kan je ook hier gewoon wat aanbrengen met je vingers. Wie het liever netjes en polished heeft, kan een penseel uit de kast halen en het product aanbrengen met strakkere lijnen. Beide looks zijn alvast Girlcrush-approved.

4. Radiant Creamy Concealer

Met concealer moet je altijd wat voorzichtiger omspringen dan met andere beautyproducten. Naast een goeie dekking van je blauwe kringen wil je vooral dat hij 100% aansluit bij je huidskleur. NARS heeft 10 verschillende concealertinten in zowel medium als hoge dekking. De echte magie zit ‘m in de lichtreflecterende technologie die naast rimpels en lijnen verdoezelen ook je donkere wallen doet verdwijnen.
Als extraatje bevat hij hydraterende ingrediënten die dan weer voor een extra egale finish zorgen. Begrijpelijk dus dat deze al jaren niet meer weg te slaan is uit mijn make-up bag.


nars-creamy-concealer.jpg

Day & Night

Of je nu houdt van een zware dekking of een zachte touch, op zich hoeft je concealerroutine niet te veranderen wanneer je van een daglook overgaat tot een nachtlook. Wie dat toch graag doet, kan ’s avonds zwaar aan het shapen gaan. Een paar welgeplaatste likjes concealer in een iets donkerdere of iets lichtere tint kunnen je gezicht een heel andere vorm geven. Onze tip voor een resultaat dat er niet te veel uitziet alsof je bij RuPaul te rade bent gegaan: gebruik een lichtere concealer ( die niet teveel verschilt van je eigen huidskleur) om je ogen, neusbrug, jukbeenderen en kin op te lichten.

5. Monoi Body Oil

’s Zomers of winters, ik ben het hele jaar door grote fan van een goeie lichaamsolie.
Naast de aangename textuur, extra hydratatie en tropische parfum (kokos, ylang-ylang, frangipani en vanille: kom maar op met die Hawaï-vibes) zorgt dit product voor meer dan alleen een zacht, geurig velletje. Deze olie geeft je namelijk meteen een perfecte gouden godinnengloed, zelfs in de winter. The queen has arrived.

0607845021049.jpg

By Day

Deze niet-glanzende monoï-olie kan je aanbrengen na het douchen of badderen, maar ook gebruiken als massageolie of gewoon om de dag heerlijk glowy te beginnen. Een winner en all-timefavoriet in mijn badkamer!

0607845021032.jpg

By Night

Shimmer time met de glanzende variant van deze magische olie. Combineer met een weinig verhullende top en show that glow op de dansvloer!Thanks to our team!

Fotografie:
Ken Claes
Styling: Renee van avermaet
Makeup: Ine D’hoe & Crystal Die
Model: Tina @ The agent

Onze alternatieven voor micellair water

Dat je je huid elke ochtend en avond goed moet reinigen en echt nooit ofte nimmer met je make-up nog op mag gaan slapen is er intussen al goed ingeprent door beautymagazines, YouTube-goeroes en onze mama’s. Maar hoe, dat staat ons vrij. Sure, micellair water, een schuimreiniger of een reinigingsolie zijn allemaal prima opties, maar het kan ook anders. Deze verrassende nieuwigheden zijn een welkome – en vooral handige – afwisseling!

Het ‘ontschminkwashandje’

The Makeup Eraser Original - €9.95

The Makeup Eraser Original - €9.95

Deze trooper bestaat intussen al even, maar is bij ons toch nog niet ingeburgerd. Onterecht, want dit is De Handigste en Snelste Beautytool Ooit. Een hele claim voor iemand die zoveel beautyproducten en -tools uittest, maar eens je dit probeert ben je onherroepelijk verkocht. Met dit ‘washandje’ heb je namelijk alleen wat water nodig om je make-up te verwijderen, voor de rest helemaal niets, nothing, nada!

Hoe dit kan? Deze washandjes zijn gemaakt uit microvezel, een synthetische stof met minuscule vezeltjes die grillig van structuur zijn. In tegenstelling tot bij katoen, dat ronde vezels heeft, blijven vuil, make-uprestjes en zelfs bacteriën erin vasthaken. Waar katoen het vuil eigenlijk gewoon in het rond beweegt, neemt microvezel make-up tot het allerlaatste restje weg. Lees: je hebt geen extra producten meer nodig om je gezicht te reinigen. Wij deden de test, en zowel onze foundation als hardnekkige waterproof mascara krijgt hij er met een paar simpele wrijfbewegingen gewoon af. Geen enkele make-uplook die een poetsbeurt met dit wonderdoekje heeft overleefd!

Perfect voor lazy girls dus, maar wie wel houdt van een iets uitgebreider demaquillageritueel of net als ik grote fan is van double cleansing, kan z’n reinigingsroutine nog aanvullen met een beetje reiniger naar keuze.


Ben je bang dat een stevige schrobbeurt je gevoelige huidje overstuur zal maken? Niet nodig! Naast het feit dat je eigenlijk geen mogelijk irriterende producten meer hoeft te gebruiken zijn deze microvezelwashandjes extreem zacht en geschikt voor alle huidtypes. Bovendien gaan ze ook veel langer mee dan een katoenen wegwerpwatje: als je ze na gebruik steeds mooi uitwast met een beetje zeep en laat drogen, kun je ze tot zo’n drie maanden gebruiken!

MakeUp Eraser bracht dit concept als eerste op de markt, maar intussen zijn er al tal van beautymerken mee op de kar gesprongen. Onze favorieten: het MakeUp Eraser Original Magic Removal System, de Magic Mitt van Jane Iredale, en de Make-upremover handschoen van GLOV.

GLOV makeupremover - €16.99

GLOV makeupremover - €16.99

Jane Iredale Magic mitt - €17

Jane Iredale Magic mitt - €17Reinigingsborstels

NUSKIN Ageloc Lumispa - €202.31

NUSKIN Ageloc Lumispa - €202.31

Jarenlang heb ik mijn gezicht gewoon met mijn handen gewassen, maar no more. Sinds ik deze heb getest, ben ik helemaal hooked aan de reinigingsborstel. Reinigingsborstels beloven in het algemeen een veel grondigere reinigingsbeurt: door de snelle bewegingen zouden de borstel dieper in je poriën kunnen dringen en zo veel meer vuil aanpakken. De zalige minimassage voor je gezicht krijg je er bovendien gratis bij!

’s Avonds vergt het wel ietsje meer werk dan pakweg een ontschminkwashandje: je reinigt elke gezichtszone apart, en het toestelletje geeft zelf aan wanneer het tijd is om aan de volgende zone te beginnen. Maar die paar extra minuutjes tijd die je eraan verliest, win je zeker en vast in resultaat!


Sinds de elektrische reinigingsborstel zijn plekje veroverde in mijn reinigingsritueel ziet mijn huid er veel beter uit én hij voelt ook veel zachter aan! Mijn favoriet is de Lumispa van Nuskin die met een alternatief borsteltje op de proppen kwam: de siliconenkop zou nog hygiënischer moeten zijn voor je huid dan synthetische borstelhaartjes en bovendien is hij waterbestendig. Douchen en meteen ook mijn gezicht reinigen: check!Magnetisch masker

Hoewel we onszelf op tijd en stond heel graag verwennen met een kleimasker, een sheet mask of bubble mask, blijven we steeds op zoek naar iets nieuws. Enter het magnetische masker!


Cleopatra droeg al een magnetisch amulet rondom haar hoofd dat voor een jeugdig uiterlijk moest zorgen.
En als de geschiedenis ons één ding geleerd heeft, is het dat deze Egyptische beautyqueen absolute #goals is als het op schoonheidstrucjes aankomt, van baden in ezelinnenmelk en honing tot rozenwater gebruiken als toner.

Een magnetisch masker breng je rijkelijk aan, zoals je bij een ander gezichtsmasker zou doen. Daarna laat je het zo’n tien minuten intrekken, waarna je het kan verwijderen met... een magneet! De magneet verwijdert niet enkel het masker, maar ook de onzuiverheden en make-upresten die het masker heeft geabsorbeerd. Extra leuk: je hoeft zelfs niet na te spoelen met water.


Heel instagrammable allemaal, maar het pakt ook die verstopte poriën aan. Het masker, dat onder andere vulkanische as, mineralen in poedervorm en ijzerpoeder bevat, gaat net als een kleimasker talg, vuil en make-upresten absorberen. De magneet gaat dat met ijzer verrijkte masker aantrekken en verwijdert zo de maskerrestjes, inclusief het geabsorbeerde vuil, uit je poriën, waardoor jij achterblijft met een zacht, proper velletje.


Verder bevat het ook verschillende voedende antioxidanten. Aangezien celoxidatie (in de hand gewerkt door vrije radicalen) zorgt voor een vervroegde huidveroudering en snellere huidverslapping, zijn antioxidanten een uitstekend anti-agingingrediënt. Een van die antioxidanten is hydroxypinacolone retinoate, een stabiele, milde vorm van vitamine A die de collageenproductie en celontwikkeling gaat versnellen. Lees: ook nog eens een glad, egaal velletje met een gezonde glow. Magnetic? More like magic!

E.L.F magnetisch masker - €22

E.L.F magnetisch masker - €22

Dr. Brandt masker - €80,58

Dr. Brandt masker - €80,58

COMEDY QUEENS JEN KIRKMAN EN APARNA NANCHERLA ARM IN ARM VOOR & OTHER STORIES

Stand-upcomedy is misschien wel een van de laatste mannenbastions waar nog maar weinig vrouwen zich aan waagden. Na het decennialange vooroordeel dat vrouwen niet grappig zouden zijn, bewijzen gelukkig hoe langer hoe meer vrouwelijke comedians het tegendeel. & Other Stories legt de glamour, de spotlights en de donkere nachten van het feestseizoen vast door Aparna Nancherla en Jen Kirkman, twee van de meest boeiende rijzende sterren van de comedy, samen te brengen voor een herkenbare en humoristische holiday special. Én een feestcollectie die morgen in de rekken hangt, natuurlijk.
Wij gingen in gesprek met deze twee topdames.

 
htehteh.jpg

Jen Kirkman

Als een van Amerika’s meest gerespecteerde comedians, verheft Jen Kirkman haar eigen leven tot kunst en zette ze dagdagelijkse anekdotes om in een decennialange carrière. Ze is stand-upcomedian, screenwriter, podcaster en actrice met verschillende albums, twee Netflix-specials en nu al een bestselling autobiografie op haar naam.

luilul.jpg

Aparna Nancherla

Haar collega-comedyqueen Aparna Nancherla is dan weer één van de meest aimabele comédiennes die vandaag in de VS aan het werk zijn. Met duizenden volgers op sociale media, vermeldingen in ‘Late Night With Seth Myers’, passages in ‘Inside Amy Schumer’ en verschillende populaire podcasts, webreeksen en de Netflix-special ‘The Stand Ups’ to prove it.

OVER SAMENWERKEN

jyyjt.jpg

Wanneer deze twee comedy powerhouses hun krachten bundelen met een vrouwelijk en vooruitstrevend merk als & Other Stories, betekent dat dan ook verbaal en visueel vuurwerk. “& Other Stories streeft constant naar empowerment van vrouwen”, zegt Sanna Lindberg, de managing director van & Other Stories. “Vrouwen in comedy maken de weg vrij voor vrouwen over de hele wereld door de ongefilterde stemmen van vandaag te zijn. Daarom willen we met deze samenwerking hun verhaal eren.”


Samenwerken is nochtans niet eigen aan de job. “Stand-upcomedy mag dan wel een soloaangelegenheid zijn, maar als comedians hebben we sowieso een band”, vertelt Jen over de samenwerking met Aparna. “We leven beiden hetzelfde gekke leven en we begrijpen elkaar. Al lopen we normaal gezien niet arm in arm, zoals we op de foto’s doen, maar de spirit ervan zit goed. We’re sisters in this!”


OVER GENDER(GELIJKHEID)

1azpfhap.jpg

Aparna: “Vrouwelijke comedians worden dikwijls oneerlijk veroordeeld voor het praten over onderwerpen als uiterlijk, body issues of hun persoonlijke leven, terwijl dit net de topics zijn die vrouwen door de maatschappij naar zich toegeschoven krijgen. Natuurlijk praten we daarover! Het is bijna alsof van vrouwen wordt verwacht dat ze zich beperken tot exclusief heteroseksueel mannelijke interesses om als grappig bestempeld te worden. Ik denk dat echte gelijkheid er pas komt wanneer iedereen over zijn of haar eigen ervaringen kan praten on-stage. Onverschilligheid tegengaan door mensen op een meer toegankelijke en minder bedreigende manier kennis te laten maken met nieuwe ideeën, dat zou de blik van zowel het publiek als de hele comedy community enorm verbreden.”


Praten over body issues is dus helemaal oké volgens de dames.


Jen: “Voor ik op het podium over mijn lichaam praat, denk ik altijd grondig na over hoe ik me erover voel. De dingen die me tegenvallen aan mijn lichaam, bespreek ik niet tijdens mijn shows omdat dat niet grappig zou zijn. Misschien zelfs wat triest, mensen zouden me erna willen troosten en zeggen dat ik er goed uitzie.”


TIPS TIPS TIPS

Is je goedevoornemen voor 2019 om meer vrouwen te steunen? Dan zijn dit de next women in comedy volgens Aparna.


“Ik heb zoveel aanraders dat ik kan blijven opsommen: Jo Firestone, Naomi Ekperigin, Maeve Higgins, Ashley Brooke Roberts, Jacqueline Novak, Joyelle Johnson, Lizzy Cooperman, Mitra Jouhari, Patti Harrison, Catherine Cohen, Sandy Hoenig, Alyssa Stonoha, Lorelai Ramirez, Janine Brito, Eliza Skinner, Irene Tu, Ana Fabrega, Natasha Rothwell, Jackie Kashian, Laurie Kilmartin, Meredith Casey, Maria Bamford, Kate Berlant, Emily Heller en Beth Stelling. Dat is echt het minimum. (lacht) Al deze vrouwen zitten op verschillende plaatsen in hun carrière, maar ze inspireren me allemaal op hun unieke, briljante manier.

hrhrhr.jpg


En één tip voor vrouwen die graag zelf stappen in de comedywereld willen zetten?


Aparna:Vertrouw op je buikgevoel als het gaat over wat je grappig vindt, probeer niet te schrijven als iemand anders dan jezelf. Sommige beginnen comedians klinken in het begin wel wat als hun persoonlijke helden, maar als alles goed gaat, vinden ze vrij snel hun eigen brand of funny.”

Jen: “Probeer niet op voorhand te voorspellen hoe succes eruit zal zien, denk niet dat het na een tijd smooth sailing zal zijn. Comedy is een lifestyle en een passie, verwacht zeker in het begin niets terug. Also: roep niet op het podium, ze kunnen je horen. Daarom heb je een microfoon.”


De samenwerking van Aparna en Jen is vanaf donderdag 6 december beschikbaar in de & Other Stories-winkels en op stories.com.