LET’S TALK ABOUT THE SKIN YOU’RE IN

Onze huid, we hebben er maar één en ze staat dagelijks in contact met de buitenwereld. Logisch dus dat ze regelmatig te kampen heeft met kleine of grotere problemen. Met de weersverandering en koudere temperaturen krijgen meer en meer mensen last van terugkerende huidproblemen. Elke huid heeft bovendien zijn eigenheden en kan vet, droog of gemengd zijn, elk met zijn eigen voor -en nadelen. Wij zetten enkele skin probs in de kijker met telkens het hoe en waarom én oplossingen natuurlijk!

 
IMG_5581.jpg

Huidproblemen los je zo op!

ACNE

IMG_5474.jpg

Nummer één is meteen ook nummer één op ieders haatlijstje. Een puistje hier en daar hebben we bijna allemaal weleens, maar wat als je hele gezicht (en rug, decolleté...) in oorlog met de acnebacterie ligt? Wie dacht dat je acne samen met je puberjaren achter je laat, is eraan voor de moeite: meer en meer volwassenen krijgen ook met deze aandoening af te rekenen.

De basis van de meeste vormen van acne ligt in een teveel aan hormonen die zorgen voor een verhoogde talgproductie. De kanaaltjes in je gezicht, die normaal de talg naar je huid transporteren, raken verstopt en uiteindelijk ontstaan zwarte puntjes. Deze hoeven geen ramp te zijn: een stoombadje en een reinigend maskertje en je bent er ook weer vanaf.

Maar bij veel mensen raakt de huid onder die verstopte talgklieren ontstoken, met puistjes als gevolg. Acne is een huidaandoening die jammer genoeg niet één enkele, duidelijke oorzaak heeft: aan de basis van de ontsteking kunnen veel redenen liggen, van een verstoorde hormoonhuishouding tot de verkeerde verzorgingsproducten, die je ook grondig dient te onderzoeken vooraleer je het probleem kan oplossen.

Onze tip? Ga niet enkel aan de slag met producten voor de buitenkant van je huid maar focus je ook op de binnenkant van je lichaam. Je huid is een ademend orgaan en heeft essentiële voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Bij een tekort hieraan kan de werking van je hormonen en bijgevolg de talgproductie ontregeld raken, en kunnen je talgklieren evengoed verstopt raken!

 

Hoe pak je die binnenkant nu juist aan?

  •  Drink voldoende water. Hoe meer je drinkt, hoe sneller je lichaam afvalstoffen zal afscheiden. Een gehydrateerde en elastische huid is meteen ook veel minder vatbaar voor ontstekingen en irritaties. Bye-bye, puistjes.
     

  •  Verhoog je inname van groenten en fruit. Vitaminen, vitaminen, vitaminen: we kregen tijdens onze kleuterjaren wel tien keer per dag te horen hoe belangrijk deze wel niet zijn. Maar ergens onderweg schijnen we het toch weer vergeten te zijn, dus helpen wij jullie met plezier om het er weer in te drillen, zoals in the good old days.
    Een goed functionerend lichaam heeft dagelijks genoeg vitaminen nodig om zijn taken naar behoren te kunnen uitvoeren, dus laat laat die marsepijnappelsientjes even voor wat ze zijn en laat die vitamine A, C en E maar komen.
     

  •  Beperk verwerkt voedsel, vette voeding en suiker tot een absoluut minimum. Deze regel is natuurlijk niet bij iedereen van toepassing. Er zijn altijd lucky ones die zelfs van tien pizza’s en vijf pakken koekjes nog steeds dat stralende huidje behouden. In dat geval: lucky you. Maar als je niet tot die categorie behoort, houd je deze treats best enkel voor speciale gelegenheden (a.k.a. zeldzame momenten).

Maar wat doet deze voedingscategorie nu met je huid? Een snelle stijging van het glucosegehalte (suiker) in je bloed heeft een negatieve invloed op acne. Door deze suikerpiek wordt namelijk de aanmaak van insuline gestimuleerd. Die insuline stimuleert dan weer de productie van androgenen, waardoor de talgproductie verhoogt. Een verhoogde talgklierproductie zorgt op zijn beurt voor meer verstopte talgklieren, wat acne in de hand werkt. Of hoe de cirkel heel snel terug rond is.

 

Hoe pak je die buitenkant aan?

Zorg voor een goede buitenverzorging met een aangepaste wasgel en verzorgingscrèmes.

LET OP: Koop niet zomaar eender welke ‘antiacne’-producten. Deze zijn immers vaak te agressief en doen eigenlijk niets anders dan je huid uitdrogen. Op korte termijn lijkt dat misschien te helpen, maar op lange termijn maakt het je acne juist erger! Ga dus eerst ten rade bij een specialist die je echt kan helpen met de juiste gespecialiseerde producten. Je hebt maar één huid, en die wil je de meest gepaste verzorging geven, toch?

 

VETTE HUID

IMG_5629.jpg

Glanzen als een spiegel is een mooie eigenschap voor geboend parket of een vleugelpiano, maar heel wat minder voor jouw gezicht. Natuurlijk houden we van wat strategisch geplaatste highlighter en strobing, maar wat als het hele kantoor je computerscherm in je gezicht kan weerspiegeld zien?

Een vette huid is makkelijk te herkennen aan de T-zone (kin, neus en voorhoofd). Bij een vette huid glimmen deze gebieden vaak. Maar het is gelukkig niet allemaal negatief: een vette huid blijft langer soepel, waardoor ze veel minder snel veroudert, en ze is bovendien vaak ook veel sterker. Wel is het belangrijk om de gulden middenweg te vinden: niet droog, niet vettig, maar een normale, gezonde huid.

Het belangrijkste is dat je de huid goed schoonhoudt. Laat je dus nooit verleiden tot gaan slapen met je make-up nog op. Qua verzorging ga je best voor zachte reinigers: gebruik een niet-schuimende zeep en vermijd producten met alcohol in. Deze zijn vaak iets te agressief voor je huid en gaan ze op termijn uitdrogen. Om dat te compenseren gaat je huid dan nog meer talg aanmaken, met alle gevolgen van dien.

Kies in plaats daarvan voor milde reinigers die talg verminderen, maar verwacht geen ‘quick fix’. De vette huid is net als de acnehuid eigenlijk gevoelig voor verandering en ook hier ga je best voor een gezonde levensstijl om alles mooi in balans te houden. Een gezonde binnenkant zorgt immers altijd voor een stralende buitenkant.

 

DROGE HUID

IMG_5874.jpg

Voelt jouw gezicht aan als de Sahara en krijgt iedereen die naar je kijkt spontaan last van fata morgana’s? Dan heb je een droge huid. Wanneer een trekkerig gevoel of zelfs schilfering en jeuk je dagelijkse struggles zijn, zou je bijna tekenen voor een glanzend hoofd. Maar wat zou je ervan zeggen als wij je de gulden middenweg lieten zien?

Deze tijd van het jaar staat erom bekend de droge huidjes onder ons te triggeren. De meesten krijgen last van droge plekken op het gezicht, maar het kan ook verder gaan dan dat en je hele lichaam beslaan. Een droge huid is gevoelig, en dus niet gebaat bij extreme temperaturen, dus was je gezicht of lichaam met lauw in plaats van heet water.

Werk qua verzorging in laagjes in plaats van voor één enkele vette crème te gaan. Zelfs de droogste huid kan je namelijk overhydrateren. Door te veel te smeren wordt je huid weker, waardoor deze zich ook minder kan wapenen. Je huid is op die manier zodanig 'overbewerkt’ met cosmetica dat ze haar beschermende functie verliest en niets meer kan verdragen. Je start daarom best met een hydraterend serum dat je onder je dagcrème aanbrengt. Dat is veel lichter van textuur dan een dikke crème en gaat de ‘eerste dorst‘ van de huid opvangen en maakt je huid klaar om wat erna komt beter te absorberen. Zo haal je meer resultaat uit de specifieke vochtregulerende ingrediënten in de crèmes die je over je serum heen gebruikt: dubbel resultaat dus!

Qua voeding ga je best voor extra vette vis, zoals zalm en makreel. Deze vullen het talg in de huid extra aan. Of neem een voedingssupplement met visoliën.

 

(EXTREME) ROODHEID

IMG_5581.jpg

Stoplichtrood ben jij niet alleen wanneer je in de belangstelling staat, maar ook wanneer het koud is, je net vanonder de douche komt of gewoon al-tijd. Niet leuk, zoveel is zeker, maar wat doe je eraan?

Wie misschien nog het meeste last heeft van de temperatuurwisseling zijn de extreem rode huidjes. Deze reageren overgevoelig op de winterkou met rode plekken over delen van het gezicht of zelfs over het hele gezicht. In extreme gevallen zorgt dit voor ontstekingen, wat rosacea wordt genoemd, een chronische ontstekingsziekte die afhankelijk is van de blootstelling aan schadelijke factoren.

Schiet niet in paniek wanneer je in de herfst of winter met rode wangen komt binnengelopen: een rode blos is zelfs een teken van goede gezondheid. Het is pas wanneer iemand knalrood kleurt en er dagelijks last van heeft dat er een belletje zou moeten beginnen rinkelen. Gebruik milde en kalmerende producten met ingrediënten als groene thee of kamille om het brandende gevoel te blussen en scrub je gezicht niet te vaak. Bij scrubben of exfoliëren ga je namelijk niet alleen dode huidcellen maar ook het natuurlijke vet- of hydrolipidenlaagje van je huid verwijderen, terwijl overgevoelige huidjes net zoveel mogelijk bescherming nodig hebben!

 

Met dank aan:
Fotografie: Marieke Penne
Make-up: Crystal Die
Make-upassistent: Roxane Pots