All I want for Christmas… - beautyjournaliste Franciska Bosmans

Een bon van bij de parfumerie, een nieuwe mascara, glinsterende bruisballen, geurkaarsen... Beautycadeaus zijn haast standaardpakjes onder de kerstboom geworden, maar vinden beautyjournalisten die dag in, dag uit verwend worden met de laatste nieuwigheden in beautyland zo’n beautypakje nog wel leuk? En zo ja, wat willen zij dan het liefst van al uitpakken? Wij zochten het voor je uit!
Als laatste aan de beurt is Franciska Bosmans, beautyjournaliste voor Knack Weekend en Nieuwsblad Magazine.

 
jc_171208_GIRLCRUSH_081 1.jpg

Franciska

Instagram: @franciskabosmans

Hoe ben jij aan je job als beautyjournaliste geraakt?

Ik heb na mijn studies Germaanse taal- en letterkunde een Master Geschreven Journalistiek in Brussel gevolgd. Mijn stage liep ik bij Feeling, waar ze me na mijn stage een contract aanboden. Toen dat na 9 maanden niet meer kon worden verlengd naar een contract van onbepaalde duur (die zijn nu eenmaal heel dun gezaaid in de media), ben ik gaan freelancen. Ik heb onder meer voor De Standaard Magazine, Glam-It, Feeling, Het Nieuwsblad Magazine en Marie Claire gewerkt. Sinds deze lente mag ik me de beautyredactrice van Knack Weekend noemen. En sinds oktober heb ik een twee-wekelijkse beautycolumn in het Nieuwsblad Magazine.

 

Kan je een standaard werkdag van je beschrijven? Als er zoiets is als 'standaard' tenminste.

jc_171208_GIRLCRUSH_074.jpg

Als journalist ken je geen standaard werkdagen. Vaak werk ik de hele dag gewoon thuis: research doen, artikels schrijven, interviews uittypen (mijn minst favoriete onderdeel van de job!), producten testen, persberichten doornemen, mails beantwoorden, ideeën voor nieuwe artikels neerschrijven... Met onze hond Pepper als zwijgende collega. Maar ik trek ook geregeld naar Antwerpen of Brussel voor persevents, of ik mag een nieuwe behandeling in een spa uittesten of naar Parijs treinen voor een nieuwe beautylancering of een interview. Ik ga ook geregeld naar de redactie van Knack Weekend voor meetings. Ik hou van die afwisseling en zie mezelf geen 9-to-5-job op een aircokantoor doen. Ik krijg hoofdpijn en gedehydrateerde lippen van airco. (lacht)

Jij komt door jouw job op fantastische plekken en ontmoet ontzettend veel interessante mensen. Wat heeft tot nu toe het meeste indruk op je gemaakt?

Toen Christian Louboutin zijn nagellak lanceerde, haalde hij de internationale pers naar Parijs en leerden we de stad door zijn ogen kennen. We ontbeten op een bateau mouche die ons de lichtstad vanop het water toonde, kregen een privévoorstelling in de Moulin Rouge, lunchten en dineerden in twee van zijn favoriete bistro's en dronken een aperitiefje in zijn appartement. De man zelf is bovendien erg charmant en open. Van alle bekende mensen die ik al mocht interviewen vond ik Karlie Kloss de leukste. Ik had echt het gevoel dat we een gezellige babbel hadden en niet dat ze vooraf ingestudeerde antwoorden aframmelde.

 

Krijg jij nog vaak beautyproducten cadeau?

Niet heel vaak. Ik denk dat veel vrienden en familieleden schrik hebben om beautyproducten voor me te kopen omdat ik er door mijn job al zoveel heb en ook heel goed weet wat ik graag gebruik en wat niet. Mijn vriend heeft het bijvoorbeeld nog niet aangedurfd parfum voor me te kopen. Gelukkig maar, want ik ben ontzettend kieskeurig als het over geuren gaat.

 

jc_171208_GIRLCRUSH_096 1.jpg

Welke beautyproducten staan er nu op je verlanglijstje?

Een highlighter van Fenty Beauty: niet alleen omdat mijn initialen erin staan, ook omdat ik het hele concept – make-up voor élke huidskleur – zo goed vind. En lip- en blushproducten van het nieuwe Britse make-upmerk Trinny London van Trinny Woodall (je weet wel, van stilistenduo Trinny & Susannah). Ik houd van het ‘stackable & easy’-concept: je schroeft al je producten simpelweg op elkaar (handig in je handtas!) en werkt alle crèmeformules gewoon met je vingers uit.

 

Wat zijn jouw beste beautygeheimen?

Ik geloof het cliché dat schoonheid vanbinnen zit en dat wat je eet en drinkt ook invloed heeft op je huid. Voldoende water drinken (zéker met alle coupes champagne tijdens de eindejaarsperiode) en voldoende fruit en groenten en de juiste gezonde vetten eten helpen volgens mij echt mee aan een gezonde, stralende huid, stevige nagels en sterk haar. Net als voldoende slaap en stress vermijden. Bescherm jezelf ook altijd goed tegen de zon en dus niet enkel als je op zonvakantie trekt. Niet alleen om huidkanker te voorkomen, maar ook om vroegtijdige huidveroudering – rimpels en pigmentvlekjes – te vermijden. En zondag is maskerdag. Ik probeer elke zondag een mini-facial in te plannen: goed reinigen, peelen en een maskertje (of meerdere) leggen naargelang de behoeften van mijn huid.

 

Wat is je advies voor jonge vrouwen die zelf beautyjournalist willen worden?

Wees kritisch en timmer aan je beautykennis. Beautyartikels schrijven is meer dan de laatste lipstick van Dior testen, het kan ook heel wetenschappelijk worden, zeker als het over skincare gaat. Je moet proberen die kennis en informatie op een begrijpelijke manier over te brengen. En check je artikels altijd op spel-, grammatica- en typfouten. Altijd.

Fotografie: Joris Casaer
Styling: Sien Sergooris
Productie & beauty: Crystal Die