Geurengarderobe: Le Vestiaire Des Parfums van Yves Saint Laurent

 

De feestdagen zijn de ideale gelegenheid om dat fancy smokingjasje nog eens boven te halen. Dat het zwarte lange jasje met glanzende satijnen kraag niet enkel voor mannen is, bewees de rebelse Franse modeontwerper Yves Saint Laurent al in 1966, met zijn Le Smoking voor vrouwen. Dit jaar ligt zo’n prachtige, chique YSL-smoking nog meer binnen handbereik, met YSL’s parfum Tuxedo...

JULIETTE_KARA.jpg

Le Vestiaire Des Parfums van Yves Saint Laurent giet vijf van zijn meest iconische kledingstukken in een elegant parfumflesje. Deze collectie parfums is dan ook een ode aan de man die de vrouw van de kleedjes en rokken bevrijdde, prêt-à-porter fashionable en gewild wist te maken én vrouwen in sleeke smokingjasjes hulde. Girlcrush had een gesprek met de charmante Juliette Karagueuzoglou, parfumeur bij geurproducent IFF, en de vrouw die YSL’s smoking in een parfum vatte.

“Het idee was om een geurengarderobe te maken die de manier waarop Yves Saint Laurent ontwierp en creëerde, weerspiegelt. Deze collectie is dus een eerbetoon aan Yves Saint Laurent en zijn visie op vrouwen. Het is de manier waarop wij, als parfumeurs, vijf van zijn meesterwerken interpreteren”, vertelt Juliette ons.

 

Het resultaat? Een collectie van 5 nicheparfums die telkens door een andere parfumeur werden gecreëerd: Caban, Caftan, Trench, Saharienne en Tuxedo. Deze collectie werd al in 2015 uitgebracht, maar is pas sinds dit jaar ook verkrijgbaar in ons land.

 

TUXEDO

TUXEDO3.jpg

Juliette Karagueuzoglou nam Tuxedo voor haar rekening, een geur geïnspireerd op Yves Saint Laurents iconische smokingjasje, en meteen ook het stuk waar ze zelf het meest voeling mee had. “De smoking is voor mij een van Yves Saint Laurents belangrijkste, meest iconische stukken. Het drukt zijn visie op vrouwen uit, de manier waarop hij hen een nieuwe levensfase probeerde in te loodsen, waarop hij komaf maakte met alleen maar jurken en rokken en hen ook broeken schonk. Yves Saint Laurent maakte met Le Smoking echt een statement. Bovendien spreken alle kledingstukken uit Le Vestiaire Des Parfums ook vandaag nog steeds veel mensen aan. Sommige werden meer dan vijftig jaar geleden gecreëerd, maar zien er vandaag nog steeds modern uit.”

 

TUXEDO1.jpg

Hoe je een kledingstuk vertaalt naar een parfum? Door eerst grondig na te gaan welke elementen het kledingstuk typeren, en al die elementen weer te geven in een geur, zo legt Juliette uit. “Een ‘tuxedo’ in het Engels is een smoking. Het was Yves Saint Laurent die van het smokingjasje ook een kledingstuk voor vrouwen maakte. Hij maakte van een bovenjas voor heren een vrouwelijk kledingstuk, maar behield de code, de zaken die een smoking tot smoking maken: de lengte van het jasje, de zwarte kraag, de glans van het satijn, de textuur. Dus heb ik hetzelfde gedaan: ik heb die zaken in een geur gegoten.”

 

“Om de overgang van mannelijk naar vrouwelijk weer te geven, heb ik patchoeli gebruikt. Patchoeli is een erg belangrijk ingrediënt in parfums, en het werd gebruikt voor mannen- én vrouwengeuren. Ik wilde werken met die twee facetten, want ik wou een zekere androgynie in het parfum. Ik koos voor een hart van patchoeli. Een bewerkte patchoeli, waar we de kamferachtige noot in de top hebben uitgehaald – want die is wat moeilijker om mee te werken en kan nogal mannelijk overkomen – om het vrouwelijker en sensueler te maken. Een cleanere patchoeli, die je ruikt van in de opening tot in de basis, dus dat is voor mij wat de lengte van het smokingjasje weergeeft in het parfum.”

 

TUXEDO8.jpg

“Om het te doen sprankelen, wat dan staat voor de satijnglans, heb ik specerijen gebruikt: zwarte peper en koriander. Dat zorgt voor contrast en licht in de opening. Om het zwart en de donkere kleur weer te geven, heb ik een lederakkoord gebruikt, met vioolblaadjes en een licht ambregris. Dat zorgt voor een zeker donker aspect, maar niet te donker, eerder een soort matte textuur. Donker en mat. En om het vrouwelijk te maken… Eigenlijk zitten we tussen mannelijk en vrouwelijk is, dus daarvoor heb ik een rozenabsolue uit Turkije gebruikt. Het hele idee was om Yves Saint Laurents statement te behouden, en dus een parfum te creëren dat niet voor vrouwen of mannen is, maar voor beiden.”

 

 

 

 

CABAN

Naast Tuxedo omvat Le Vestiaire Des Parfums nog vier andere geuren. Caban is geïnspireerd op de dikke wollen peacoat die traditioneel gedragen werd door zeelui en die Yves Saint Laurent voorzag van opvallende sierknopen. Een combinatie van romig sandelhout en tonkaboon zorgt voor het comfy gevoel van een dikke, warme jas, terwijl roze peper voor de nodige sparkle zorgt.

CABAN7.jpg

CAFTAN

Caftan slaat op de kaftan of tuniek die Yves Saint Laurents band met Marokko symboliseert, het land waaraan hij zijn hart verloor. Denk maar aan zijn villa in Marrakesh en de prachtige Jardin Majorelle. Exotische invloeden zijn dan ook niet weg te denken uit zijn collecties. Deze rijke, oriëntaalse geur is een mix van benzoïne, wierook en olibanum.

CAFTAN10.jpg
CAFTAN2.jpg

TRENCH

Trench slaat dan weer op de klassieke trenchcoat of beige regenjas die oorspronkelijk door militairen werd gebruikt, maar ondertussen is uitgegroeid tot een echte wardrobe essential. De gelijknamige geur is een spel van sprankelende aldehyden, citrus en romige, poederachtige, lederachtige irisboter dat de textuur en stof van een trenchcoat perfect weergeeft.

TRENCH1.jpg
TRENCH8.jpg

Saharienne

Ook een saharienne was oorspronkelijk een legerjasje, maar dan een zomerjasje in katoen of linnen, dat ook op het witte doek erg vaak te zien is. Denk maar aan films als Casablanca, Mogambo of The English Patient. Saharienne is dan ook een lichte, frisse, cleane mengeling van neroli en musk, die doet denken aan frisgewassen kleren die hangen te drogen in de Marokkaanse zon.

CABAN6.jpg
CAFTAN9.jpg

Welk parfum mag niet in jouw garderobe ontbreken?

 

Yves Saint Laurent Le Vestiaire Des Parfums - Tuxedo, Caban, Saharienne, Trench en Caftan, € 250,00 voor 125 ml. Exclusief verkrijgbaar bij Galeria Inno Nieuwstraat & Galeria Inno Woluwé Shopping Center.

Thanks to a top-notch team for our YSL editorial
Photography: Julia Dubois Rosca
Styling: Sien Sergooris
Production & beauty: Crystal Die
Model: Chloé, model agency "The agent".