Are you still makeupshaming?

Het is inmiddels alweer een jaar geleden dat icoon Alicia Keys besloot om zonder makeup door het leven te gaan. In mei 2016 schreef de Grammy winnares een hele essay in Lena Dunham's blogazine waar ze bekend maakte dat ze de scheiding aanging met makeup (zonder gemeenschap van goederen jammer genoeg). Maar waarom blijven we de nood voelen om elkaar te makeupshamen? En is er een wezenlijk verschil tussen jezelf goed genoeg voelen om makeup te bannen en af en toe die concealer op te pakken wanneer je daar zin in hebt? Wij vinden van niet.
 

RCA / Paola Kudacki

RCA / Paola Kudacki

 

FEMINISME EN MAKEUP

We verstoppen onze adoratie voor miss Keys niet. We vieren haar liedjes, haar classy stijl, haar feminisme en we juichten haar ook toe wanneer ze besloot om makeupvrij door het leven te gaan. Maar een struikelblok voor velen die stoppen (of beginnen) met een overheerlijke verslaving  is de shaming die erbij komt kijken. Denk: social media, je dagelijkse wijntje of 3x richting de frituur lopen per week. Of je nu kiest voor een leven dat gelijkloopt aan de dalai lama himself of een route met verleidingen en valkuilen, er is altijd wel één persoon die het nodig vind om zijn mening door te duwen. En laat dat nu het laatste zijn wat je kan gebruiken.
Als je ergens mee kapt omdat het je leven teveel overneemt of je te snel de zelfdestructieve kant op gaat is het jou keuze om naar het licht te stappen. Net zoals het jou keuze is om de verleiding op een lichte manier terug in je leven te brengen zonder te overdrijven. That's totally up to you!

"Every time I left the house, I would be worried if I didn't put on makeup: What if someone wanted a picture?? What if they POSTED it???" she wrote. "These were the insecure, superficial, but honest thoughts I was thinking. And all of it, one way or another, was based too much on what other people thought of me."

Gelukkig gaat onze girlcrush hier volledig mee akkoord. Dat bewijst haar balsy antwoord wanneer Adam Levine een opmerking maakt over het dragen van lichte makeup op set. 
Levine verklaarde in de Howard Stern show dat hij miss Keys recent toch heeft opgemerkt mét lichte makeup voor tvshow The Voice, waar ze samen in jureren.
Alicia's antwoord? I do what the fuck I want. BAYUM!

 

WHO NEED'S MAKEUP ANYWAY

Glamour

Glamour

Hoewel de "no makeup" look, ook met vlagen populair is op de runway, gaven enkele sterren het goeie voorbeeld en omarmden ze hun puurste zelf zonder schaamte.
Mila Kunnis posseerde vorig jaar op de cover van GLAMOUR zonder makeup en verklaarde heel eerlijk dat ze amper makeup draagt en haar haren maar af en toe onder de kraan steekt.

"It's not something that I associate with myself," Kunis said. "I commend women who wake up 30, 40 minutes early to put on eyeliner. I think it's beautiful. I'm just not that person."

Ze gaat zelf verder en verklaard het te haten als magazines haar beelden photoshoppen. " Mensen vragen me voor mijn naam en wie ik ben, maar wat is het punt als ze alles aan de foto veranderen om alles perfect te doen lijken?". Er is een groot verschil tussen opgezwollen ogen licht verbeteren en een volledig lichaam te veranderen, inclusief die billen enkele centimeters versmallen. "Ik associeer mezelf gewoon niet zo. Ik vind het knap van vrouwen die opstaan om een 30-tal minuten aan hun makeuplook te spenderen, maar ik ben gewoon niet die persoon."

 

DE SCHAAMTE VOORBIJ

Maar waarom voelen we toch steeds die nood om onze makeup of makeuploze keuze te verantwoorden? Terwijl magazines zich blijven vastklampen aan de voor en na foto's waar celebs gretig worden geshamed voor hun makeuploze uiterlijk ( my god, pimples!!) gaat alles rustig zijn gangetje.
Het zou geen moedige keuze moeten zijn om volledig makeupvrij door het leven te gaan maar echter een doodnormaal gegeven. En neen dat zorgt niet altijd voor de meest perfecte taferelen, maar is perfect niet heel 2015? Toch blijft het een struikelpunt voor veel vrouwen om te luisteren naar hun innerlijke zelf, of die nu naakt door het leven gaat of volledig opgemaakt. De gehele Kardashian clan zorgde voor een gezichtsvervormende trend die veel meisjes tot op de dag van vandaag gretig omarmen.
Maar of je nu veel makeup draagt omdat je onzeker bent over je naakte gezicht of omdat je er gewoonweg van houdt om je inner diva af en toe los te laten, voel geen schaamte en ga er voor!


Veel makeup of geen makeup: bepaald je eigen beautyvoorschriften en fuck wat de rest denkt!