GENDERB(L)ENDING

MAKEUP VOOR IEDEREEN

Sla er de magazines en reclamespots maar eens op na, make-up is nog steeds een vrouwending. Maar is dat ook echt zo? Deze vier genderbenders bewijzen met verve (pun intended) het tegendeel. En omdat enkel maar op de foto gaan niet aan ons besteed is, leggen we hen meteen ook op de rooster over hun make-upgewoontes en go-to producten. We present: een beautyeditorial EN interview met deze vier genderbenders.

Bran Oeyen

Bran Oeyen

Gert Jacobs   

Gert Jacobs

 

Alex Chaudoir

Alex Chaudoir

Ruben Leeman

Ruben Leeman

Wat is je vroegste make-up herinnering?

Gert: “Mijn moeder die zich ’s avonds klaarmaakt om naar een feest te gaan is mijn vroegste make-up herinnering. Ik vond het heel fascinerend om te zien hoe dit proces haar helemaal tot rust bracht.”

Alex: “Ik herinner me dat ik al op heel jonge leeftijd met de make-up en het kappershoofd van mijn jongere zus aan de haal ging. Toen ik een jaar of vijf was maakte ik mijn zusje zelf al op. Ik heb gewoon altijd graag met make-up gespeeld.”

Bran: “Rond mijn vierde verjaardag was ik bij mijn grootouders en mijn oma ging even een boodschap doen. Mijn opa deed intussen een dutje en lag als het ware te wachten op een make-over door mini-Bran.” (lacht) “Ik nam op de badkamer alle make-up die ik kon vinden en toverde mijn opa om van een slapende man in Doornroosje – want die slaapt ook, maar dan mooier. Opa werd wakker en merkte er niets van, tot mijn oma schaterlachend binnenkwam natuurlijk …”

 

Hoe lang ben je al met make-up bezig?

Ruben: “Ik begon te experimenteren toen ik dertien was maar durfde mezelf pas een jaar later echt te uiten als make-upgebruiker.”

Bran: “Ik droeg op mijn dertiende al dagelijks bb-cream en poeder om mijn huid wat mooier te maken. Op mijn zestiende begon het echte werk en kwam er elke maand wel een product bij. Van foundation en poeder over concealer, brows, contour, highlight, tot oogschaduw, lipstick en sinds kort ook valse wimpers.”

Gert: “Ik kan niet echt zeggen dat ik enorm met beauty of make-up bezig ben. Wat dat betreft ben ik een buitenbeentje in deze groep.” (lacht) “Mijn routine bestaat al jarenlang uit een getinte dagcrème en een wenkbrauwpotlood. Deze shoot heeft me wel de ogen geopend voor wat er nog allemaal mogelijk is, dus wie weet hoe dit nog evolueert …”

 

Wie is jouw make-upgoeroe?

Gert: “Crystal Die!!” (lacht) “Echt de waarheid, ze is enorm getalenteerd en haar gevoel voor kleur en schoonheid is een echte inspiratie. Ze denkt ook zo enorm out-of-the-box. Kort samengevat: Topmeid!”

Alex: “Ik kijk enorm op naar Alex Box. Haar gebruik van kleur, textuur en vorm is ronduit geniaal.”

Ruben: “Mijn grootste voorbeeld op make-upvlak is Lily Collins. Haar naturelle schoonheid en haar befaamde wenkbrauwen zijn mijn ultieme beauty-goals.”

Bran: “Mijn nummer één beautygoeroe is sinds lange tijd Jeffree Star. Ik weet dat hij een controversieel figuur is, maar toch heeft hij een aantrekkingskracht die ik niet kan negeren. Zijn ‘I don’t give a fuck’ attitude inspireert mij enorm. Zijn excentriciteit en flamboyance zetten mij ertoe om mijn looks te verbeteren.”

 

Wat betekent make-up voor jou?

ik richt me nu niet meer op ‘het lelijke verstoppen’ maar net op ‘het mooie accentueren’.”

Ruben: “Ik ben begonnen met make-up uit pure nieuwsgierigheid. Toen ik mezelf volledig opgemaakt zag, evolueerde make-up voor mij naar een manier om mijn vrijheidsdrang te bevredigen.”

Alex: “Make-up is voor mij altijd een manier geweest om met gender te experimenteren en mezelf te ontdekken. Als trans-vrouw vind ik make-up belangrijk omdat die me de kans geeft om door de samenleving gezien te worden als de persoon die ik ben. Als artiest zie ik make-up dan weer vooral als een manier om mezelf uit te drukken en nieuwe dingen te creëren.”

Bran: “Met make-up creëer ik een soort alter ego, Bran-met-make-up en Bran-zonder-make-up zeg maar. Beiden zijn anders, maar lijken toch ook enorm op elkaar. Bran-zonder is zeer zelfbewust en misschien zelfs een beetje onzeker. Daartegenover staat Bran-met, hij is veel zelfverzekerder en heeft kan de wereld aan.”

Gert: “Tijdens mijn puberteit had ik een slechte huid waar ik al eens kwetsende opmerkingen mee scoorde. Daardoor voelde ik me heel onzeker en ik probeerde het probleem letterlijk te ‘bedekken’ met make-up. Toen ik later zelfverzekerder werd, droeg ik lange tijd geen make-up. Ik had mijn ‘masker’ immers niet meer nodig. Sinds een jaar schmink ik me weer, alleen is mijn motivatie nu anders: ik richt me nu niet meer op ‘het lelijke verstoppen’ maar net op ‘het mooie accentueren’.”

 

En wat is schoonheid?

Alex: “Schoonheid is zelfzekerheid, maar tegelijk ook kwetsbaarheid. Schoonheid is jezelf zijn, zonder schaamte, de standaard durven aanvechten en opkomen voor je idealen. En daarbij nog plezier maken ook!” (lacht)

Ruben: “Schoonheid is voor mij jezelf de vrijheid geven om jezelf te kunnen vormen naar wie of wat je zijn wil, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant.”

 

Op een schaal van 1 (easy as f*) tot 5 (I peed my pants), hoe moeilijk vond je het om de eerste keer met make-up buiten te komen?

Bran: “Zeg maar gerust een 6! De eerste keer dat ik naar buiten ging met full make-up was ik echt bang, mensen kunnen zo wreed zijn. En inderdaad, mensen keken op, staarden me na en bekritiseerde mij maar intussen kan het mij niets meer schelen wat iemand zegt. Ik heb geleerd enkel de mening te respecteren van mensen die ik zelf respecteer, en dat helpt!”

Ruben: “Een stevige 5. Ik was me er heel goed van bewust dat we in een maatschappij leven die nog niet gewend is aan ‘mannen met make-up’. Dat maakte me in het begin heel angstig.”

Alex: “Ik herinner me dat ik op vijfjarige leeftijd al concealer en doorzichtige mascara naar school droeg, al zag niemand dat. Later voelde ik me zeker genoeg om zichtbare make-up te dragen, maar toch bleef ik doodsbang dat mensen me zouden veroordelen, zeker in het begin.”

 

Hoe zie jij je toekomst, make-upwise?

Alex: “Make-up is altijd een centraal begrip geweest in mijn leven, dat zal niet snel veranderen. Daarom deed ik tot voor kort enkel heel intense make-ups. En hoewel ik wil blijven experimenteren met artistieke looks, probeer ik nu ook ruimte te maken voor meer natuurlijke make-ups, iets waar ik me stilaan ook zekerder bij voel.”

Bran: “Mij kennende zal het enkel meer en meer worden. Sorry mama …” (lacht) “Mijn liefde voor make-up groeit met de minuut en ik zie elke dag meer en meer jongens effectief make-up dragen. Dat geeft mij hoop voor de toekomst. Ik zie het als mijn taak om het label ‘genderbender’ met trots te dragen en andere jongens en zelfs mannen te inspireren zichzelf te zijn. En als ik groot mag dromen, dan zou ik een eigen make-up lijn starten of een collab aangaan met een cosmeticamerk.”

Gert: “Ik hoop op meer bevrijding op vlak van gender en make-up. Momenteel heb ik best een natuurlijke make-uplook maar ik zou best wel wat meer willen experimenteren. Mijn mede-modellen hier zijn een echte inspiratie wat dat betreft!”

 
 

Je hebt maar twee minuten om jezelf op te maken, waar focus je op?

 

Alex: “Moeilijke vraag. Dan ga ik voor wimpers en een perfecte huid, denk ik.”

Bran: “Afhankelijk van het weer, brows of highlight. Bij slecht weer ga ik voor een statement brox, bij zonneschrijn kies ik voor highlight.”

Ruben: “Wenkbrauwen, zonder twijfel!” (lacht)

Gert: “Same here, sowieso wenkbrauwen. De mijne zijn heel licht en kunnen wel wat extra kleur gebruiken.”

 

Wat is jouw go-to product?

Gert:De getinte moisturizer van Clinique.

Ruben: “De face scrub met macapoeder van Yves Rocher. Een fris en goed gereinigd ‘canvas’ is zoveel leuker om op te werken.”

Alex: “Ik ben gek op de glow kits van Anastasia Beverly Hills. De kleur ‘That Glow’ is mijn favoriet.”

Bran: Jeffree Star Cosmetics Skin Frost in de kleur Ice Cold. De beste highlighter op de markt! Hoge pigmentatie, superzachte textuur en instant glow. De glans is hemels.”

Nog een gouden tip voor de Girlcrush-lezers?

Alex: “Highlighter is je beste vriend! Het opent vermoeide ogen door het in de binnenste ooghoek aan te brengen of zorgt gewoon voor een frisse, mooie glow. Wees alleen voorzichtig met de plaatsing; highlight enkel de dingen die je wil laten opvallen. En vergeet geen valse wimpers!”

Bran: “Als je een nachtje bent gaan stappen, zet dan een witte liner op de waterlijn van je ogen. Dit zal je ogen groter en wakkerder doen lijken. Als extraatje kan je ook nog highlight in je binnenste ooghoek plaatsen.”

Gert: “Doe waar je je zelf comfortabel bij voelt, of dat nu een natuurlijke look is of full blown face paint. En trek je vooral niets aan van wat andere mensen zeggen!”

 

A-men to that!

Editorial for Girlcrush
Photography: Caro Deraedemaeker
Photography assistent: Iris Vanderzeypen
Styling: AliceRoxy ( Charlotte Everaert)
Makeup: Crystal Die
Thank you to our lovely models: Bran Oeyen, Alex Chaudoir, Gert Jacobs & Ruben Leeman

Geschreven door Ine D'hoe