Happy aan de buiten en binnenkant? Wij tippen onze favoriete BIOproducten van dit moment.

Nu velen onder ons verlekkerd zijn aan quinoa en verpakkingsloos winkelen populairder wordt, is het niet meer dan logisch dat je beautykast ook een verfrissing kan gebruiken.
Of je nu op zoek bent naar natuurlijke skincare of parabeenvrije makeup, er zijn tal van opties die niet alleen beter zijn voor de wereld maar ook voor je huid.
Crystal Die lijst haar favoriete biologische/natuurlijke merken op van dit moment.

 

THE SWITCH

Green beauty is big business. Consumenten worden veel kritischer en veel merken voelen dit haarfijn aan: maar liefst 13% van de internationale beautymarkt wordt ingenomen door natuurcosmeticamerken.
Dus worden er naar hartelust bloemetjes, olieën, besjes en consoorten aan cosmetica toegevoegd.
Maar kan onze shampoo vol additieven dan zoveel kwaad en zouden we wel beter switchen naar een all natural soap?

Jullie hoeven alvast niet elk product in de vuilbak te gooien want hier is een kleine geruststelling: je zal waarschijnlijk niet sterven van non-natural producten.
However, we zijn wel fan van labels beter bekijken en vooral weten wat je op je gezicht, haar en lichaam smeert.
Als je weet dat de term natuurlijk of biologisch niet wettelijk beschermd is kan je meteen ook de rekensom maken: elk merk kan bij het toevoegen van slechts 1 natuurlijk ingredient het label "natuurlijk" gebruiken. 
Waar moet je dus met andere woorden op letten?
 

BIOCOSMETICA & NATUURCOSMETICA: is er een verschil

Het aspect ‘bio’ in cosmetica betekent dat de landbouwingrediënten van gecertificeerde biologische teelt komen. Denk aan kruiden, planten, bessen, citroen en ander fruit. Voor handdoeken, wattenstaafjes of tampons, betekent het dat (een deel van de) grondstoffen zoals katoen biologisch geteeld zijn. Vermeldt de verpakking de term ‘bio’ maar geen label, dan heb je bij cosmetica helaas geen garantie over hoeveel bio-ingrediënten er in zitten. Er is namelijk, anders dan bij biovoeding, geen specifieke wetgeving die stelt vanaf welk aandeel bio-ingrediënten het woord 'bio' mag vermeld worden. Deze garantie krijg je enkel met overkoepelende controlelabels zoals Cosmo en Natrue, waarbij "organic" staat. Let dus op onderstaande labels wanneer je een product wil aankopen.

Maar wat is nu het verschil tussen bio en natural?
Get ready for some technical things:

- De vereisten voor het eerste niveau (natuurlijke cosmetica) zijn al erg strikt: natuurlijke ingrediënten met een minimum aan natuur-identieke stoffen

- Om het tweede niveau (natuurlijke cosmetica met biologische ingrediënten) te kunnen toekennen aan een product moeten alle vereisten van het eerste niveau zijn voldaan. Bijkomende vereisten: minstens 70% van de ingrediënten moet komen uit gecontroleerde biologische landbouw of gecertificeerde wildpluk. 

- Om het derde niveau (biologische cosmetica) te kunnen toekennen aan een product moeten alle vereisten van het tweede niveau zijn voldaan. Bijkomende vereisten: minstens 95% van de ingrediënten moet komen uit gecontroleerde biologische landbouw of gecertificeerde wildpluk.

Uiteraard zijn alle producten die het nature label dragen vrij van: synthetische kleur- en smaakstoffen, synthetische parfum, petroleum of afgeleiden hiervan, siliconen of afgeleiden hiervan, genetisch gemanipuleerde of andere schadelijke ingrediënten.

MIJN VERHAAL

Mijn verhaal begon een jaar geleden toen ik de dagelijkse acne en eczeem breakouts helemaal moe begon te worden.
That's right, dagelijks. 
Ik mag wel stellen dat ik intussen de puberteit voorbij ben, maar daar schenen mijn hormonen niet helemaal akkooord mee te zijn. Bastards.
Heel sexy allemaal, I know, but the word needs to get out!
Na het zoveelste product getest te hebben en speach dermatoloog nummer 10 aanhoord te hebben (zouden ze allemaal een voorgekauwde acne-speach klaarhebben voor als het zover is?) besloot ik zelf op zoek te gaan.
Na veel research (soms is google en ziektes/kwaaltjes opzoeken WEL een goed idee), besloot ik voor een diepere aanpak te gaan.
As in: behandelen vanuit mijn binnenkant i.p.v. enkel de buitenkant aanpakken.
Perfecte timing want healthy living was net helemaal on trend: ik kon geen winkel voorbijstappen of ik had 10 pakjes quinoa, een karrenvracht aan groenten en fruit en alle soorten plantaardige melk in mijn karretje gepropt.
Uiteraard was ik sceptisch, maar ik kan je vertellen: als je na 10 jaar nog geen oplossing hebt gevonden voor je probleem (waar blijft die gladde huid?!) ben je bereid om alles te proberen.
If it worked? EN OF het heeft gewerkt!
Sinds ik zowel mijn voedingspatroon als mijn beautypatroon volledig heb omgeslagen heb ik mijn huidproblemen ook onder controle.
Om een lang verhaal kort te maken: ik ben me heel bewust van wat ik op mijn gezicht smeer en vooral wat de ingrediënten zijn.
Dus aanschouw: een recente natural beautylover. Althans deels, want het is moeilijk om een beauty-editor te zijn zonder ook alles geprobeerd te hebben natuurlijk.
 

Ik lijst jullie mijn favoriete natural merken op die ik dagelijks of maandelijks gebruik.

1.

CIME

Een op en top Belgisch bedrijf opgericht door 2 straffe madammen met een passie voor beauty en natuurlijke ingrediënten.
Ze organiseren regelmatig workshops om het publiek kennis te laten maken met hun groene universum.

Mijn favorieten?
De Magnificent Mandarine BODYSCRUB en de green tea therapy BODYLOTION.

http://www.cime-skincare.com/ - verkooppunten zijn terug te vinden op de website
Op de blog van CIME kan je trouwens een interview vinden met Crystal over haar badkamergebruiken. Klik hier.


2.

cry_18.jpg

Jane Iredale

Als eerste in de cosmeticabranche kwam dit merk met een volledig minerale makeuplijn op de markt.
Mine-watte?
Gewone makeup bevat veel vulmiddelen zoals talk die de huid nogal snel kunnen verstoppen.
Minerale makeup staat bekend als de "skincare en makeup in 1" omdat het de huid beschermt en kalmeert. 

www.janeiredale.com - verkooppunten kan je terugvinden op de website


3.

cry_2.jpg

BIO-BEAUTÉ by NUXE

Beautyredactrices wereldwijd zweren bij deze Bio Beauté-lijn en met reden.
Het merk met biocertificaat combineert aangename texturen met vernieuwende verzorgingsproducten.
Mijn favoriet deze zomer?
Het ontgiftend vitaminemasker met leuke formules (gel bij het aanbrengen, olie bij de massage, melk bij het afspoelen) die de huid onmiddellijk doet stralen.

https://be.nuxe.com/nl/ - verkooppunten zijn terug te vinden op de website


4.

SELF

Dit hippe merk van founder Isabelle Ulenaers is onstaan uit de zorg voor haar dochter (die kampte met huidproblemen) en zorgde voor het oprichten van haar eigen merk: SELF.
Dit merk is zowel 100% Belgisch als natuurlijk en zit bovendien vol krachtige en voedende ingrediënten. Bonus: de mooie verpakkingen zijn ook volledig recycleerbaar.
Waarom ik zo fan ben van het merk?
Naast de kwaliteitsvolle producten sta ik ook volledig achter het concept van Isabelle: jezelf goed verzorgen en bewust zijn van wat je eet en gebruikt is belangerijk voor je inner SELF.

https://www.naturalself.eu - verkooppunten zijn terug te vinden op de website


5.

KURE BAZAAR

"Detox in colour" is hoe dit nagellakmerk zichzelf omschrijft.
Dit merk combineert een ecologische en 85% natuurlijke formule met fashionable kleuren en een goede kwaliteit.
Wat wil een mens nog meer?

o.a. Te verkrijgen bij Freshlab.be - www.kurebazaar.com

More?

All pictures from Crystal are taken by Valeriya Maltsava