Beauty has no culture

Films, series, magazines, … Allemaal proberen ze ons een universeel beeld van beauty op te leggen. Toch is het concept ‘wat is schoonheid voor jou’ niet zo simpel als dat. Terwijl het voor de ene de juiste kleur lippenstift is, voelt een ander zich op haar mooist met stralende haarlokken en verkiest nog iemand anders een compliment van haar geliefde om zichzelf op en top mooi te voelen. Om schoonheid beter te begrijpen, bekeken wij wat schoonheid is in verschillende culturen en hoe jonge vrouwen het concept vandaag definiëren.

IMG_1585.jpg

Nathalie

Nathalie De schepper - Flanders DC for fashion

Instagram: @yaynathalie

Roots: België

 

Heb je beautytips specifiek uit België?

‘Ik denk dat wij Belgen wel een skincare land zijn. Als ik al ergens advies kreeg uit Belgische hoek, ging het vaak over het behouden van een gezonde huid, een lange termijn plan voor je schoonheid. Belgen houden vooral van de natural look. Niet te veel tralala of kleur, gewoon natuurlijke schoonheid die ook heel subtiel kan zijn: een paar sprekende ogen, verzorgde handen, een ontwapenende glimlach of natuurlijk mooi haar. Schoonheid kent bij ons niet zozeer een culturele lading en kan heel persoonlijk zijn. Ik denk dat onze esthetiek het hardste aanleunt bij Frankrijk. We kijken allemaal graag op naar de nonchalante schoonheid van een Parisienne.’

 

Laat je op dagelijkse basis iets van je cultuur doorschemeren in je persoonlijke stijl?

‘Ik draag graag altijd iets van een lokaal merk in mijn outfit. Nu ik sinds kort werk voor Flanders DC for Fashion, waar ik de lokale creatieve sector mee ondersteun, let ik daar nog bewuster op. Ik weet niet of ik verder in mijn stijl een typische Belg ben, maar ik voel me alleszins trots om de Belgische modesector mee te mogen vertegenwoordigen.’

 

Kan je ons je outfit voor onze shoot even toelichten?

We kijken allemaal graag op naar de nonchalante schoonheid van een Parisienne.’

‘Ik denk dat ik de moeilijkste opdracht had als Belg, aangezien we geen uitgesproken stijl of cultuur hebben. We zijn in alles meestal heel gematigd. Daarom zocht ik inspiratie in het alledaagse dat de Belgen verbindt. Ik draag een trenchcoat van Hongaars label Nanushka, omdat je in België nooit genoeg verschillende jassen kan hebben met het wisselvallige klimaat. Ik koos voor een gestreepte jurk van één van mijn favoriete Belgische modelabels Julia June, omdat de breton stripe een tijdloze print is die zowat elke Belg in zijn of haar kast heeft hangen, hier dan wel in de extremere, meer opvallende versie. Gecombineerd met een platte schoen van Uterqüe, omdat de Belgische steden echt niet gemaakt zijn om op hakken te veroveren en ik door ons verkeersinfarct zelden de tijd heb om tussen mijn werk en avondlijke avonturen van outfit te gaan wisselen, praktisch boven alles dus! En ik werkte het geheel af met twee tassen van Belgisch design: mijn limited edition Delvaux X-Ray bag, from the kingdom of Belgium, en mijn minimalistische roze clutch van jong Belgische label Dcember.’

Ikram

Ikram Annouri - Junior brand buzzer bij PR bureau Marnix & Ally

Instagram: @ikramannouri

Roots: Marokko

Wat is schoonheid voor jou persoonlijk?

je kan wel zeggen dat er een zekere beauty-obsessie bestaat voor stijl haar in mijn cultuur

‘Voor mij begint schoonheid bij self-love. Ik vind het belangrijk dat jonge meisjes en vrouwen vandaag de dag beseffen dat er zoveel andere schoonheid bestaat, ver voorbij de beelden die we door ons strot geduwd krijgen van de Westerse mainstream. Iedere vrouw leeft volgens haar eigen persoonlijke definitie van schoonheid. En deze diversiteit moeten we erkennen, koesteren en vieren.’

 

En wat is schoonheid in de Marokkaanse cultuur?

‘Ik denk dat ieder Marokkaans meisje met krulletjes zich herkent in de volgende anekdote. Als kleuter had ik redelijk zacht stijl haar, maar dat is op een gegeven moment beginnen krullen. Mijn moeder kamde dit steevast plat, want o-wee als ik met krulletjes de deur uitging. Dit werd gezien als onverzorgd en haast verwilderd. Dus je kan wel zeggen dat er een zekere beauty-obsessie bestaat met mooi stijl haar te hebben binnen onze cultuur. Hoewel deze trend of beauty standaard nog wel bestaat binnen onze community, zie ik wel dat de laatste jaren heel veel meisjes hun krulletjes all natural laten, inclusief mezelf. Ik kan alleen maar zeggen dat ik daar fan van ben.’

 

Wat vind je het mooiste ter wereld?

‘Ik wil absoluut niet cliché klinken, maar het mooiste ter wereld vind ik kleine onnozele dingen die je niet opmerkt tot je er echt bewust bij stilstaat. Bijvoorbeeld een heldere blauwe hemel met één of twee sporen van een vliegtuig. Hoe de mondhoeken van mijn mama naar boven krullen wanneer ze een compliment krijgt van mijn vader. De geur van een sinaasappelboom in bloei in Marokko...’

Valeriya

Valeriya Maltsava - fotografe

Instagram: @valeriyamltsv

Roots: Wit-Rusland

Wat is schoonheid voor jou?

‘Jezelf opmaken en verzorgen is voor mij persoonlijk ontzettend belangrijk. Maar als je van binnenuit niet mooi bent, maakt al die uiterlijke schijn niets uit. Ik vind de uitspraak dat ware schoonheid vanbinnen zit, dus totaal geen cliché. Wie mooi wil zijn, moet daar zowel op karakter als voor haar uiterlijk moeite in steken.’

We maken ons extra goed op om ee partner aan te trekken

 

Wat is er mooi in de Wit-Russische cultuur?

‘In Rusland en Wit-Rusland maken vrouwen zich vaak extra goed op om een partner aan te trekken. Doordat er veel meer vrouwen zijn dan mannen, moeten ze zichzelf extra goed in de verf zetten om op te vallen. Een groot deel van de mannen die er leven worden vaak verleid door alcohol, dat is dus zeker geen fabeltje maar realiteit. Hierdoor is de groep van potentiële partners nog kleiner en moeten vrouwen nog meer hun best doen…’

 

Heb je beautytips uit Wit-Rusland voor ons?

‘Doordat de vrouwen zich daar altijd opmaken, heb ik geleerd om mijn ogen te accentueren zodat deze op een of andere manier opvallen. Ik draag ook graag rode lippenstift, iets dat meteen opvalt. Niet omdat ik wil opvallen, maar doordat ik ben groot gebracht in een cultuur waarin make-up mag, is het voor mij iets gewoons geworden. Zelf draag ik nooit overdreven veel make-up. Ik zorg er altijd voor dat het geheel mooi in balans blijft, maar ik ben wel fan van wat highlighter en een stralende verzorgde huid.’

Kora-Lee Lust

Kora-Lee Lust
Vertaler-tolk bij VTM en copywriter

Instagram: @koraleelust

Roots: Zuid-Korea

Wat is schoonheid volgens de Zuid-Koreaanse cultuur?

‘In Zuid-Korea is schoonheid bij vrouwen haast een obsessie geworden. Dat heeft grotendeels te maken met een soort aan de maatschappij gebonden perfectionisme. Als in Zuid-Korea twee perfect evenwaardige sollicitanten zich aanbieden, gaat het uiterlijk bijvoorbeeld de doorslaggevende rol spelen. Bij ons in België wordt dat misschien ook wel gedaan, maar ik denk niet dat het dan snel zou worden toegegeven. Hierdoor worden er in Zuid-Korea meer plastische ingrepen uitgevoerd dan eender waar ter wereld. Ooglid, neus-en kaakbeencorrecties, voorhoofd- en kinimplantaten, noem maar op. Plastische chirurgie zorgt er in zekere zin voor dat de onrealistische schoonheidsidealen realistisch worden: ze liggen met een schijnbaar kleine ingreep binnen handbereik. 

Er worden in Zuid-Korea meer plastische ingrepen uitgevoerd dan eender waar ter wereld

Maar ook als vrouwen besluiten om niet onder het mes te gaan, zijn ze erg met hun uiterlijk bezig. Vooral een vlekkeloze huid is een must. Schoonheid schuilt er niet enkel in de juiste gelaatstrekken, een gave huid staat in Korea synoniem voor perfectie, en geen moeite is te veel. Ze gaan daarin veel verder dan wij: je huid moet er niet alleen perfect uitzien - iets wat je met make-up kan bereiken - hij moet het liefst ook gewoon perfect zijn. Daarom wordt zoveel tijd, geld en moeite geïnvesteerd in skincare.’

 

Zou je ooit iets aan jezelf veranderen?

‘Er zijn altijd wel zaken die je graag zou willen veranderen, maar het effectief doen is een andere zaak. Meer lichaamsbeweging staat sowieso op het programma, ik ben een echte couch potato. (lacht) En een paar kilootjes minder zouden mooi meegenomen zijn. Wat plastische chirurgie betreft, daar pas ik liever voor. Ik zou willen zeggen dat het uit principe is, maar het is eerder uit een soort schrik dat het verkeerd afloopt. Misschien zie je er achteraf wel slechter uit dan voor de ingreep! Vooral er fake uitzien zou ik heel erg vinden. Ik weet natuurlijk niet hoe ik er later uit zal zien en hoe ik me in mijn vel zal voelen, maar op dit moment zou ik zeggen dat ik niets zou veranderen. En ik kan alleen maar hopen dat dat zo blijft.’

Heb je ooit beautytips ontvangen die specifiek uit Zuid-Korea komen?

‘Een vlekkeloze huid doet je er moeiteloos mooi uitzien, maar het kost wel degelijk tijd en inspanning. Schoonheid komt niet vanzelf, zeggen ze in Korea. Of ze zich echt elke dag rigoureus aan hun uitgebreide 10-stappenplan houden, is nog maar de vraag, maar feit is wel dat ze erg veel aandacht aan huidverzorging besteden, en dat doe ik ook wel. Ook stappen Zuid-Koreaanse vrouwen de deur niet uit zonder SPF op hun gezicht. Ikzelf gebruik nu bijna elke dag Laura Merciers Foundation Primer Protect SPF30, al dan niet in combinatie met een likje foundation, en mijn huid ziet er ’s avonds, na het ontschminken en reinigen, veel gaver uit en voelt veel zachter aan. Verder is het grappig dat ik een aantal typisch Koreaanse dingen al uit mezelf deed, nog voor ik wegwijs was in K-beauty. Ergens schuilt dus misschien wel iets universeels in die schoonheidsidealen. Zo gebruik ik nooit concealer onder mijn ogen, omdat dat me er erg fake en plastic-achtig doet uitzien, als een barbiepop. Met donkere kringen vind ik dat ik er meer als mezelf uitzie, en mijn donkere kringen beginnen ook iets lager precies, dus met concealer ziet dat er allemaal heel vreemd uit.’

 

MarieFrance

 

Pr consultant, DJ & contributor for belmodo.com

Instagram: @marifrancepr

Roots: Congo

Vroeger was ik bang dat mensen me zouden veroordelen voor mijn roots

Wat is beauty volgens jou?

‘In Congo wordt een lichtere huidskleur als een schoonheidsideaal gezien, maar voor mij is schoonheid een vrouw met zelfvertrouwen die iets draagt waarin ze zich goed voelt. Wenkbrauwen zijn voor mij belangrijk, het geeft je gezicht een compleet nieuw uiterlijk als ze goed gedaan zijn. Zelf hou ik ervan om mezelf te verzorgen. Een manicure, mijn huid hydrateren, … Hoe ouder ik word, hoe beter ik me in mijn vel voel. Net zoals een goede wijn, verbeter ik met de jaren. (lacht) Dat klinkt misschien vreemd, maar ik apprecieer mijn natuurlijke schoonheid meer en meer. Ik heb geen nood meer aan extensions of andere hulpmiddelen. Ik ben zelfzeker genoeg om mijn natuurlijke schoonheid te laten zien en te aanvaarden.’

 

Vind je het belangrijk om wat van je cultuur te laten doorschemeren in je persoonlijke stijl?

‘Mijn stijl is elke dag anders. Ik kan de ene dag in jeans rondlopen en de volgende dag in een broek met een Afrikaanse print. Ik hou van kleurrijke prints, die maken me volgens mij ook echt gelukkiger. Vroeger was ik bang om mijn roots te tonen in mijn kledij, bang dat mensen iets zouden zeggen of ik me niet voldoende zou integreren. Maar dat heb ik allemaal van me leren afzetten. Het kan me weinig schelen wat andere mensen denken, zolang ik mezelf maar comfortabel voel in wat ik draag.’

 

Kan je ons je outfitkeuze van de shoot even toelichten?

‘Tijdens de shoot had ik hakken aan en daar kan ik persoonlijk slechts voor een beperkte tijdspanne op gaan. Wanneer ik mezelf moet opkleden voor een feestje neem ik dus altijd extra schoenen mee als plan B. (lacht) Of ik kies voor platformschoenen, wat sportiever misschien, maar veel comfortabeler. De witte rok en de geprinte top herinnerden me aan de Afrikaanse prints waar ik zo van hou. De tulband op mijn hoofd zorgt ervoor dat mijn gezicht wat extra in de spotlight kwam. Het maakt deel uit van mijn Afrikaanse cultuur en daar ben ik trots op.’

IMG_2141.jpg

Anysa     

 

Anysa Grammenoudis

Zangeres & medewerker bij Ancienne Belgique Brussel


Instagram: @anygramz

Roots: Griekenland/Marokko

Wat is schoonheid volgens jouw cultuur?

‘Natuurlijke schoonheid denk ik. Mijn moeder draagt nooit make-up en zelf ben ik er dus ook niet mee opgegroeid. Ik ben pas op late leeftijd beginnen experimenteren met lippenstift en eyeliner en draag zelden meer dan dat. Met lippenstift ben ik ondertussen wel een pro. (lacht) Vaak krijg ik mijn kleur net niet goed genoeg en dan mix ik verschillende tinten tot het wel goed zit. Hoewel ik zelf van die natuurlijke look hou, heb ik wel veel zin om nieuwe dingen uit te proberen.’

 

Wat maakt voor jou een vrouw mooi?

Ik heb heel veel jaren verspild door te denken dat ik niet mooi genoeg was.

‘In de eerste plaats? Uitgerust zijn. Lekker geslapen hebben zodat je geen wallen hebt en een goed humeur. Op uiterlijke basis en stijl hou ik ervan als vrouwen erin slagen om voor een geslaagde combinatie van vrouwelijk en stoer te gaan. Ik vind het ontzettend belangrijk dat we elkaar als vrouwen steunen, niets is lelijker dan een vrouw die andere vrouwen neerhaalt. En té dunne wenkbrauwen. (lacht).’

 

Zou je ooit iets aan jezelf veranderen?

‘Met ouder worden heb ik mijn minpunten leren aanvaarden en probeer ik mijn jongere vriendinnen duidelijk te maken dat mooi zijn zoveel te maken heeft met hoe je jezelf voelt en niet met hoe je eruit ziet. Ik heb heel veel jaren verspild door te denken dat ik niet mooi genoeg was. Niet goed genoeg was. Dat merkte je aan mijn persoonlijkheid en dat probeer ik vandaag volledig los te laten en van me af te zetten. Soms wou ik wel dat ik wat meer relaxed kon zijn, zowel in mijn doel als in mijn kledij. Ik heb het liever te koud, dan dat ik een onflatterende mantel zou dragen. Een slechte gewoonte die ik graag nog zou veranderen!’

 

Photography: Marieke Penne
Setdressing: Jana Rymen
Styling: Meriam EK
Makeup: Crystal Die
Makeup assistant: Itza Incognita

With thanks to Paulette in't stad for the beautiful location & interiorstyling
Visit her facebookpage here