He’s not gay, you’re hurt

Elke maand houd Charlotte Spens, columniste en seksexpert bij holyfck.org, ons op de hoogte van haar leven. Deze maand graaft ze diep in haar hart en vraagt ze zich af waarom we toch steeds excuses zoeken voor onze exen?

 

misschien is hij wel homo

“Waarom?”
“Wel ja, hij was zo vrouwelijk en altijd op stap met vrienden en hij wou nooit vrijen.”
Complexe situatie. Zij gebroken en zoekend naar verlichting, hij zogezegd gay.
Waarom maken we excuses voor onze exen?

 

Wel, it’s easy as 1,2,3. We maken excuses voor onze exen omdat we onszelf willen sparen. Misschien ben je wel beschaamd dat je zijn gebreken voor vijf jaar lang niet zag? Misschien mis je hem? Soms wezen je vriendinnen je er zelfs op en keek je de andere kant op. Het loopt zoals Nicole Allaert, toppsychologe, zegt: “Je exen goedpraten is jezelf goedpraten.” Want wanneer je slecht praat over een ander blijf je zelf uit de picture.

 

Relaties lopen nu eenmaal op de klippen. Dat is geen schande. Het einde voelt pijnlijk. Soms matcht het niet of niet meer. En dan komt de tricky business.

“Erken dat het niet lukt en wens elkaar nog succes in de toekomst. Zo kan je een periode afsluiten en blijft er geen negatieve emotie hangen”, zegt Allaert. Heel moeilijk. Want ja, ooit was ik zo’n meisje. Eentje die haar ex zwart maakte.

Wij zijn nu zo’n vier jaar uit elkaar. Aan de start van die vier jaar schreef ik hem af met de nonchalante basics als: ik haat hem, misschien is hij wel homo, ander en beter. Maar dat vervaagde snel. Mijn ex en ik waren naast lovers ook vrienden. En dat deed het meeste pijn, die vriend verliezen.

 

Tot op de dag van vandaag maak ik soms nog mopjes of geef ik reactie’s waarbij ik dan denk: “oh dat heb ik van hem.” En tot op de dag van vandaag vind ik het kut dat telkens als ik hem tegenkom met of zonder zijn nieuw lief hij mij straal negeert. Ik dacht altijd dat als ik hem zag ik dan naar hem toe kon stappen, hem een knuffel kon geven en tegen zijn vriendin kon zeggen: ‘leuk u te ontmoeten.’ Nee hoor. Elkaar succes wensen is nooit gelukt en lukt ons nooit.

 

Het is jammer. Ookal blijven er nul gevoelens over, ookal kennen we mekaar niet meer. Welke namen ik hem noem, het helpt niet. Het komt nooit goed. Maar soms, soms wil ik gewoon mijn goede vriend eventjes terug.