GIDS voor de perfecte tijdelijke haarkleur - Crystal ging roze!

girlcrushmagazine-kelis.jpg

Ik herinner me de haartransformaties van 2000-fenomeen Kelis als was het gisteren.
Van bruin haar naar babyroze om vervolgens over te schakelen naar blauwtinten? Geen probleem voor miss cool! En hoewel extreme haarkleuren nog vaak synoniem waren voor punkers, kwam Kelis er telkens mee weg.
Dus vroeg ik me als jong meisje af: zou ik ook wegkomen met roze haar?
Zou ik ook all the boys to my yard kunnen lokken?

Hoewel veel mensen roze haar niet per se choquerend vinden bij een kleurrijk persoon als mezelf, was er alsnog een serieuze omschakeling nodig om effectief de stap te wagen.
Roze haar met een coole uitstraling? Yes, please! Roze haar en eruitzien als een foute alternatieve chick die te lang is blijven hangen in haar jeugd? No, thank you.
Confession: I was that alternative ink-haired girl at 15.
Niet dat ik me daarvoor schaam, ik ben eerder trots dat ik nooit de angst heb gevoeld om te experimenteren met uiterlijke kenmerken, maar om nu terug te keren naar dezelfde vibe?

Je begrijpt het, de grens is heel dun, dus heb ik gewikt en gewogen of ik de stap wel zou wagen.
En uiteindelijk heb ik dan toch de stap durven zetten, maar dat weet je misschien wel al.
Naar een tijdelijke haarkleur weliswaar, want ik wil niet voor de rest van m’n leven alle roze stuks uit mijn kast schrappen (note: roze haar én roze kleding is gewoon een brug te ver en doet je eruitzien als een goedkope Barbie. Niet de mooie versie, maar een tweedehands namaak-Barbie).

Roze haar dat uitwast na enkele wasbeurten zag ik echter volledig zitten, dus vandaag deel ik met jullie de ins en outs van tijdelijk gekleurd haar.

GIDS VOOR DE PERFECTE TIJDELIJKE HAARKLEUR

10.jpg

Heb je ook een crush op een bepaalde haarkleur, maar durf je de stap niet te wagen?
Welkom in de wereld van tijdelijke haarkleuringen!
Tijdelijke kleuringen zijn een perfect fit voor iedereen die iets nieuws wil proberen zonder achteraf met de gebakken peren te zitten.
Aangezien de meeste haarkleuren uitwassen na enkele wasbeurten kan je makkelijk een gewaagde trend zoals ‘dip dye’-punten uitproberen – een look waar we Gigi Hadid al mee konden spotten: blauwe punten, anyone?
Hoe dat juist in zijn werk gaat?
In tegenstelling tot permanente haarkleuringen, zorgt een tijdelijke kleuring voor een lichte ‘coating’ die enkel de oppervlakte aanraakt en niet diep tot in de haren doordringt.
De gebruikte chemicaliën zijn daarbij minder hard dan in permanente kleuringen, waardoor je ook makkelijk kunt switchen van look en lustig aan het experimenteren kunt slaan.

Note: Wie van nature uit een erg donkere haarkleur heeft, moet zijn lokken wel eerst nog laten ontkleuren voor er met een lichtere tijdelijke kleurspoeling aan de slag kan worden gegaan. Iets permanenter, en iets meer kans op schade aan je haar, maar zeker niet onoverkomelijk als je de juiste producten kiest en je haar laat behandelen door een professionele colorist.

Samen met L’Oréal koos ik voor mezelf de juiste kleurtonen: de keuze viel op een lichtroze op de uiteinden en een donkerder magentatint op de wortels om meer diepte te creëren.

De Colourful Me-behandeling (exclusief te verkrijgen bij een geselecteerde L’Oréal-kapper) is tijdelijk en wast uit na 10 beurten. Precies wat we nodig hebben, niet?
 

colorfulhair-loreal-professionnel-1.jpg

WHAT YOU NEED TO KNOW

Heb je besloten ervoor te gaan? Ga dan naar een getrainde kleurspecialist die je verder kan helpen met je perfecte tint. In mijn tienerjaren stond ik meermaals in de badkamer met gekochte kleurshampoos allerhande, en alhoewel de kleuren er niet slecht uitzagen – I know my colours – hebben mijn experimenten wel meer dan eens geleid tot broze, afgebroken en ontembare haren. Ik herinner me de akward moments als waren ze gisteren: gele, verkleurde haren, afgebroken stukken, een net iets té felle rode kleur (coupe Ariel, iemand?), I've had it all. Een specialist kan je daarentegen vertellen hoe het met je haren gesteld is en je veilig door het kleuringsproces loodsen. Een aanrader!

Als je donkere haren hebt, geldt deze regel dubbel en dik voor jou!
Heb je lichtgekleurde haren? Dan kan je al eens makkelijker zelf een poging wagen. Aangezien je haren niet ontkleurd moeten worden, kan er niet veel misgaan. Gewoon goed opletten dat je het product er niet te lang laat opzitten, want dan zou je weleens opgezadeld kunnen zitten met een te felle kleur.
Op eigen risico dus.


 

- Houd rekening met eventuele touch-ups

Wil je enkel gekleurde punten? Dan kan je deze alinea lekker skippen. Wil je echter net zoals ik je haar kleuren over de volledige lengte? Houd er dan rekening mee dat je uitgroei al snel de kop zal opsteken. Ziet er in het begin misschien lekker grungy uit, maar na een tijd ga je wensen dat je je haren nooit gekleurd had... En dan zijn er twee opties: 1) je uitgroei bijwerken met je tijdelijke kleur of 2) terugkeren naar je natuurlijke haarkleur en even doorbijten. Zodra je haren ver genoeg zijn uitgegroeid, kun je je kleurspecialist vragen om een mooie ombré om het leed én de strakke scheidingslijn tussen de twee kleuren wat te verzachten.

- Hou rekening met je huidskleur

Hoewel we van mening zijn dat iedereen gewoon moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt, is het niet slecht om even stil te staan bij welke kleuren het best bij je huidskleur passen.
Gitzwarte haren kan perfect bij een erg bleke huid als de Morticia Adams-look is waar je voor gaat. Heb je een subtielere look voor ogen? Overweeg dan toch maar een zachtere tint.

 

giphy (2).gif

- Ken je de beperkingen van je haar

Beperkingen? Alles is tegenwoordig toch mogelijk, dus waarom rekening houden met beperkingen? Omdat – hoewel wij ze vaak weten te omzeilen – je haar jammer genoeg wel degelijk zijn beperkingen heeft. Heb je van nature uit dik, glanzend en gezond haar? Top.
Gebruik je echter vaak een krul- of steiltang en heb je licht beschadigd haar of last van afbrekende punten? Aarzel dan niet om eerst te rade te gaan bij je kapper, want misschien is het wel nodig om eerst enkele centimeters van je lokken af te knippen voor je ze kunt gaan kleuren.
Een kleurspoeling gaat er het best uitzien op mooi en gezond haar, dus houd rekening met de beperkingen van je haar en verzorg het goed.


Verzorging:

Wanneer de kleur er eenmaal op zit en je zo blij bent als een klein, huppelend, giechelend meisje (I look so edgy!), houd er dan rekening mee dat je je manen best ook extra goed verzorgd. Haal die maskertjes en haaroliën maar uit de kast, want je haren kunnen deze extra voeding en verzorging goed gebruiken nu!

 

Persoonlijke ervaring

13x.jpg
17x.jpg

Hoe het is afgelopen me mij en mijn roze suikerspinbos?
Zeer goed, dank je wel. Na de initiële schok van mezelf (OMG, heb ik dit echt gedaan?! Ik heb felroze haar!) en mijn familieleden en de nodige spot van mijn lief, was iedereen er na ongeveer twee dagen wel over en regende het complimenten.
Blijkbaar stond ik wel met roze haar, yaaay!
Ik moest wel de iets intensievere behandeling moest ondergaan (mijn pikzwarte lokken moesten eerst ontkleurd worden) en dat kostte wat tijd, maar ik was meer dan tevreden met het resultaat.

 

Toen de kleur iets begon te vervagen – ik was mijn haren om de twee dagen, dus dat ging al vrij snel – heb ik eigenhandig extra kleur bijgevoegd. Ik had namelijk extra kleurmiddel en de nodige instructies meegekregen.

 

Contra’s

- Roze haar is moeilijk te combineren met mijn overwegend kleurrijke kledingkast vol met roze en prints.
-Hoewel een statementkleur zorgt voor de nodige upgrade, word je zo’n kleur wel sneller beu dan een iets neutralere kleur. Na een maandje full pink, had ik het wel gehad.
- Om mijn natuurlijke haarkleur volledig terug te krijgen, moest ik uiteindelijk toch nog naar een kapper gaan, die de kleur herstelde.

Pro's:

- Leuk als je eens een tijdelijke style switch wil doen
- De intensiteit wast vrij snel af, maar ik vond mijn kleur iets meer afgewassen eigenlijk mooier.
- Het regent complimenten, dus je zelfvertrouwen krijgt een flinke boost
- Met zo’n opvallende haarkleur onderscheid je je moeiteloos van de massa.Conclusie: Goed voor even, maar niet voor je leven.

I had much fun with this hair, en misschien doe ik het ooit wel nog eens.
Of dat snel zal zijn? Waarschijnlijk niet. De komende maanden gun ik mijn haren eerst de nodige rust om te herstellen. Kleurbehandelingen en krultangen zijn tot nader order uit den boze.

Beelden Crystal: Felicia Van Ham
Styling: Essentiel