Kleur behouden na de zomer doe je zo!

Het eind van de zomer is in zicht, maar niet getreurd: Wij hebben enkele tips om zonder zomerkater de koelere dagen te overleven, as the sun goddess you are.

Met het verdwijnen van de zon verdwijnt ook vaak je kleurtje. Hoe dat komt? Die mooie zongebruinde teint krijg je door de melanine in je huid, een pigment dat je huid beschermt tegen de zon en geactiveerd wordt door uv-straling. Geen zon = geen defensieve reactie van je huid, en dus ook geen perfecte beach tan het hele jaar door.
Maar geen nood: Met onze tips behoud je je mooie bruine kleurtje veel beter en kan je nog lekker lang van de zomer nagenieten.

Je kleur behouden na de zomer doe je zo.

 

Zelfbruiners

Vroeger was zelfbruiner zowat synoniem aan doodsangsten en doembeelden van knaloranje Oempa-Loempa’s. Gelukkig liggen die tijden ver achter ons: Zelfs goedkopere merken hebben tegenwoordig natuurlijk ogende zelfbruiners.
Gewoon goed opletten dat je een zelfbruiner (lotion, mousse of mist) kiest met een tint en ondertoon die bij je huidskleur en -type passen.
Toch niet helemaal gerustgesteld? Probeer dan eens een zelfbruiner die je kunt afwassen, bijvoorbeeld van Sally Hansen of Fake Bake. Een makkelijke manier om te testen of zelfbruiner iets voor jou is, en no commitment required: wanneer je je kleurtje beu bent of niet helemaal tevreden bent met het resultaat, was je het er doodleuk af. Breng steeds aan volgens de instructies op de verpakking en vergeet niet om vooraf op een onopvallend stukje huid te testen of je niet allergisch bent.


Een kleurtje krijgen is dus geen probleem, maar hoe kan je die gebronsde teint langdurig dragen? Easy-peasy.
Bouw je kleur geleidelijk aan op en spring niet al te kwistig om met het product. Te veel product kan voor vlekken zorgen, en ook je portemonnee gaat al snel mopperen als je weer eens een nieuwe fles moet halen.

Over vlekken gesproken, bouw de kleur nooit te veel op rond huidplooien (knieholten, elleboogplooien etc). De warmte en wrijving op deze plekken doen de kleur ophopen, wat je kleurtje er snel erg fake doet uitzien.

Is dit alles toch een beetje te DIY voor jou? Get a spray tan, girl. Ook deze hebben een lange weg afgelegd en geven tegenwoordig een perfect naturel resultaat. Bij de meeste spray tans is de vermisting erg fijn en kan je werken in lagen die passen bij je natuurlijke teint.
 

 

Scrubben

Staat er nog een zonnevakantie op de planning? Exfolieer je huid dan regelmatig met een bodyscrub of scrubhandschoen en zorg ervoor dat je huid tussen het zonnebaden door mooi gehydrateerd blijft. Wanneer je dode huidcellen verwijdert, kan de bruine kleur beter doordringen. Resultaat: een mooi egaal kleurtje dat langer blijft. Wel altijd een goede zonnecrème gebruiken, want exfoliëren kan je huid ook gevoeliger maken voor de zon.
De zomerzon mag dan wel verdwijnen, je huid wordt nog steeds aan uv-straling blootgesteld. Je bent dus niet per se veilig voor de schadelijke invloed van de zon of andere externe factoren. Bescherm je huid met andere woorden altijd, het hele jaar door, met zonnecrème en/ of make-up en skincare met zonnefactor.

 

Hydratatie

Hydratatie is het absolute codewoord als het gaat om je bruine kleurtje behouden, zowel vanbinnen als vanbuiten. Veel water drinken stimuleert de doorbloeding en zorgt ervoor dat de huid minder snel uitgedroogd geraakt. Ook hydratatie van buitenaf is belangrijk: smeer je regelmatig in met een vette bodylotion.
Let wel, overdaad schaadt: lange, warme douches en baden tasten de hydrolipidenlaag van de huid aan, waardoor ze minder goed vocht vasthoudt en je sneller last krijgt van een droge huid. Neem dus eerder korte douches, en smeer je daarna in met een goede bodylotion.
 

 

 

 

Tijdelijk

Heb je genoeg van je kleurtje? Ga je liever voor een seasonal look? No prob! Het enige wat je hoeft te doen is goed exfolïeren en hydrateren, net als anders. Laat de zelfbruiner links liggen na je verwensessie en je kleurtje zal in no time vervagen.

Durf je de stap naar zelfbruiner toch niet goed te wagen? Probeer dan eens een tinted bodylotion, zoals je o.a. bij Dove vindt. Echt veel donkerder maken ze je huidskleur niet, maar ze geven de huid een mooie zongebruinde glow, als een bronzer voor je body. Deze smeerbare glow ziet er niet fake uit en is makkelijk buildable voor een subtiel, natuurlijk resultaat.


 

 

Heb jij deze zomer nog niet veel zon gezien, maar heb je nog een heerlijk zonnige reis gepland? Houd deze tips dan zeker in het achterhoofd voor je gaat zonnebaden.

*Kies een zonnebescherming (beschermingsfactor en ingrediënten) die past bij je huidtype en houd rekening met de omstandigheden waaraan je je sexy skin blootstelt. Zo heeft je gelaat andere behoeften dan de huid op je lichaam. Ga dus op zoek naar een aangepaste zonnecrème voor je gezicht – liefst eentje die je perfect onder make-up kan dragen, mocht je van plan zijn je ook op te maken.


* Ga er niet van uit dat je geen zonnecrème nodig hebt: Hoe meer melanine er natuurlijk aanwezig is in je huid, hoe beter je huid bestand is tegen de zon. Toch moet je ook meen donkere huid beschermen en altijd minstens factor 15 smeren. Donkere huidjes verbranden misschien minder snel (lucky you!), maar bescherming is absoluut nodig, welke huidskleur je ook hebt. Als je een lichte huid hebt of langer in het zonnetje wil vertoeven, smeer dan zeker een crème met een hogere zonnefactor.

 

* Zonnecrème hoeft niet kleverig te zijn: Kies in plaats van een crème voor een handige spray voor je lichaam en een fond de teint of dagcrème met zonnebescherming voor je snoetje. Veel handiger in gebruik en je zult geen last hebben van dat typisch plakkerige zonnecrèmegevoel.

 

*Vergeet die luscious locks niet: Ook je haar krijgt het zwaar te verduren in de zomerhitte. Vergeet dus niet om je haren na een zonnige zomer – of gelijk wanneer je daar zin in hebt – extra goed te voeden en te verzorgen. Hydraterende crèmes en conditioners zijn uitstekende opties. Ga kroes te lijf met een anti-frizzcrème of met een natuurlijke haarolie als je het graag natuurlijk houdt. Probeer ook eens je wasbeurt te eindigen met koud water, je zal versteld staan van de glans die je daardoor aan je lokken geeft. Laat je haar er helemaal als nieuw uitzien en laat je verwennen door je kapper. Nieuwe coupe, nieuwe kleur, nieuwe jij: Laat die nazomer maar komen?

Ben jij eerder low maintenance en heb je geen zin in alles wat wij zonet hebben opgesomd? Style je haar met een sjaal & be a trendsetter queen!

Special thanks to: 

photography: Ken Claes  

styling: Meriam EK

make up: Yenthe verheyen en Roxane Pots

models: Yinka Gboyega - Laura May - Sarah Gahiga - Valerie. Jess models