MILLENNIALS OP DE SCHOOLBANKEN

'Terug naar school', schreeuwen winkelramen al wekenlang. Ze richten hun kreet al enige tijd niet meer enkel tot kinderen en tieners, maar spreken steeds vaker ook twintigers en dertigers aan die hun eerste werkervaring al lang achter de rug hebben. Het aantal werkstudenten – mensen die werk en studie combineren – steeg de laatste vijf jaar immers met bijna twintig procent.

Dat het voorbije academiejaar 7815 werkenden ervoor kozen om de schoolbanken terug op te zoeken, is geen toeval, maar wel een symptoom van onze tijd waarin ‘levenslang leren’ uitgroeide van een mooie campagneboodschap naar een must op de werkvloer. Een groot deel van de werkstudenten zijn dan ook millennials, die als geen ander de druk van meer en beter ervaren. Wij lieten er drie aan het woord.

 

 

Thomas (25) studeerde orthopedagogie in avondonderwijs en werkt als arbeider. In de nabije toekomst droomt hij nog van een opleiding filosofie of kunst.

 

“Ik studeer niet voor een extra diploma, wél omdat ik mezelf verder wil ontplooien.”
image3.jpg

“Fysiek hard werken geeft me een goed gevoel. Ik ben niet dom, noch lui, maar er wordt nog te vaak neergekeken op mensen zonder diploma. Toch zijn er genoeg voorbeelden van mensen die het net zonder dat papiertje gemaakt hebben. Ik studeer dus niet voor een extra diploma, wél omdat ik mezelf verder wil ontplooien.”

 

“Er is iets grondig mis met ons onderwijssysteem en met de manier waarop sollicitanten worden beoordeeld. Er wordt veel te weinig waarde gehecht aan persoonlijke ontwikkeling, zowel op de werkvloer als op de speelplaats.”

 

“Mijn job heeft op dit moment niets te maken met passie, dus als ik echt mag dromen zou ik voor een meer artistieke carrière gaan. Ik teken en ben bezig met muziek, dus dat ligt wel in lijn met mijn interesses. Ik zie wel wat er op mij afkomt. Als er zich een kans voordoet, grijp ik die, maar ik geniet evengoed van de stabiliteit die ik nu heb.”

 

Manon (25) werkt al drie jaar als accountmanager bij PR-bureau Oona. Daar neemt ze de events en PR-strategieën van verschillende beautymerken voor haar rekening. Ze werkt nu aan haar thesis bedrijfscommunicatie.

“Mijn droomjob heb ik al, deze thesis afmaken doe ik dus vooral voor mezelf.”

 

 

IMG_0195 KOPIE JUIST.jpg

“Na een stage bij Clinique, raadde de PR-manager van dat merk me aan bij Oona en kon ik aan het werk. De ervaring en de opstap naar een job die deze stage mij bood, had ik voor geen goud willen missen, maar de stage zorgde er wel voor dat ik mijn thesis niet kon afwerken. Dit is het laatste jaar dat ik dat nog kan doen, dus wil ik ervoor gaan. Het wordt een zware combinatie met mijn veeleisende job, maar deze shoot fungeert als een extra steuntje in de rug!”

 

“Mijn droomjob heb ik al, deze thesis afmaken doe ik dus echt voor mezelf. Ik wil mijn studie volledig afronden om er met een goed gevoel op terug te kijken. Toen mijn baas me nadat ik al was aangenomen naar mijn cv vroeg, schaamde ik me toch wel een beetje.”

 

“Avondonderwijs is ook nog iets wat nog op mijn lijstje staat, talen of zelfs visagie, wat me enorm zou kunnen helpen om bepaalde inzichten te verwerven die handig zijn voor mijn job. Verder droom ik er ook van om verder te gaan in de beautyjournalistiek met nog meer ruimte om creatief te werk te gaan. Soms ben ik wel eens bang voor de oppervlakkigheid van de beautyindustrie, maar dat zie ik dan weer als een uitdaging om naar meerwaarde te blijven zoeken. En anders begin ik op mijn oude dag een kinderboerderij, dat lijkt me ook leuk (lacht).”

 

Karleen (24) studeerde haartooi en werkt als logistiek en administratief bediende bij webshop MyUnderwear 24 en op het secretariaat van de Gooikse Kunstacademie. Nu volgt ze een lerarenopleiding.

“Ik vind het moedig van mijn generatie dat we er gewoon voor gaan!”
image2.jpg

 

 

“Met mijn huidige opleiding is het mijn bedoeling om terug te gaan naar mijn eerste passie, haartooi. Daar les in geven lijkt me heel leuk, ideaal zou zijn om dat voltijds te kunnen doen.”

 

“Druk om verder te studeren heb ik van mijn ouders nooit ondervonden, deels omdat zij zelf ook niet gestudeerd hebben. Toch merk ik dat mijn omgeving me wel die richting uitduwt, waardoor ik een hogere studie toch meer naar waarde ging schatten. Achteraf bekeken zou ik na mijn middelbare opleiding wel meteen voor een verdere studie zijn gegaan. Dat had mijn leven een stuk eenvoudiger gemaakt.”

 

“We zijn een generatie van jobhoppers, en hoewel me dat soms zorgen baart op lange termijn, leef ik graag in het nu en vind ik het behoorlijk moedig van ‘ons’ dat we er toch gewoon voor gaan! Ook mijn vriendengroep is een gezellige mix van creatievelingen en jobhoppers, en zelf denk ik ook wel dat ik er op een dag behoefte aan zal hebben om ook andere passies aan bod te laten komen. Zo is freelance als haarstylist op fotoshoots werken nog een droom van mij. Al is het een risico dat ik op dit moment nog niet durf te nemen.”

 

Productie: Girlcrush
Fotografie: Marieke Penne
Makeup & hair: Roxane Pots
Thanks to our Lovely models: Manon, Thomas & Karleen