De fabels maar vooral feiten omtrent cosmetische ingrepen

jani-van-loghem.png

Cosmetische ingrepen: een onderwerp waar nog steeds veel controverse rondhangt. Want is het nu echt nodig om elk rimpeltje uit te vlakken? Of is er niets mis met huidveroudering tegengaan op een al dan niet subtiele manier? Wij gingen het gesprek aan met Jani Van Loghem, gezicht en oprichter van Doctors Inc – een cosmetische kliniek in Amsterdam en Rotterdam waar menig bekende kop wel eens langsgaat voor een prikje – en legden hem onze vragen voor. Want hoe zit het nu écht met cosmetische ingrepen?

 

giphy (4).gif

Kunnen we veroudering tegenhouden of is het vooral een pleister op een houten been?

“Ja en nee. Veroudering is iets waar we mee moeten leren leven, maar het kan geen kwaad om de natuur hier en daar wat te helpen, vind ik. Ik streef wel steeds naar een natuurlijk resultaat, dus wanneer ik voor lezingen in Rusland ben en merk dat mijn collega-artsen en -dermatologen bij wijze van spreken elke dag wel een fillertje plaatsen, vraag ik me wel af wat ik daar doe met mijn ‘natuurlijke schoonheid’-mantra (lacht). Ons schoonheidsideaal is sterk bepaald door de cultuur waarin we leven, dus ik zie af en toe wel vrouwen mannen die te ver gaan in die westerse idealen.”

Waarom rust er nog steeds zo’n taboe op cosmetische ingrepen?

“Ik denk dat we al te vaak werden geconfronteerd met mislukte ingrepen bij sterren zoals Nicole Kidman en Carla Bruni, om er maar enkele te noemen. Magazines focussen vaak op slecht uitgevoerde ingrepen, terwijl die ingrepen heel duidelijk een geval zijn van verouderde technieken – er is steeds een evolutie in cosmetische ingrepen, waardoor streven naar natuurlijke resultaten mogelijk wordt.

 

Ingrepen hebben geen invloed op je mentale welzijn als je jezelf niet mooi voelt

Toch is het iets heel menselijks om te willen voldoen aan bepaalde schoonheidsidealen en gaan andere culturen hier vaak veel verder in dan wij. Denk maar aan lipplaten, nekringen, schoenen die de voeten vervormen ... Daarmee weerleg ik ook meteen het statement dat ‘het lichaam verbeteren’ iets typisch westers zou zijn, want dat is het absoluut niet.

 

Het hoeft ook niet altijd zo extreem ingrijpend te zijn: ik heb bijvoorbeeld een vrouw geholpen die met een vervelend kauwprobleem zat. Door ‘s nachts heel hard te kauwen met één bepaalde spier, creëerde ze onbewust brede kaken die niet pasten bij de vorm van haar gezicht. Met enkele botoxinjecties in de kaakspieren, verslapten de spieren en kreeg ze haar normale kaken terug.

Wat met het statement dat jonge vrouwen botox al preventief kunnen gebruiken?

“Botox en fillers werken inderdaad preventief, maar of ik ervoor ben is weer wat anders. Ik ben terughoudend voor jonge meiden – 17, 18 jaar is geen uitzondering – die preventief veroudering willen tegengaan of overvolle lippen willen. Ik noem ze de Instagramgeneratie. Met een goeie uitleg krijg ik hun dat meestal wel uit het hoofd gepraat.”

 

Voelen mensen met weinig zelfvertrouwen zich instant knapper na een cosmetische ingreep?

giphy (5).gif

“Ik geloof heel sterk in het mentale aspect vóór het fysieke. Het is eerst en vooral enorm belangrijk om het gevoel te krijgen dat je er mag zijn, zodat je met een glimlach de deur uit kan. Ingrepen hebben geen invloed op je mentale welzijn als je jezelf niet mooi voelt. Daarom is die 50/50-balans zo belangrijk, bij bepaalde mensen klopt de symmetrische balans van hun gezicht niet of is hun aantal rimpels niet in evenwicht met hun leeftijd. Met enkele kleine wijzigingen zie je die mensen dan ook opleven en een betere levenskwaliteit ervaren. Dit in combinatie met een gezonde dosis zelfvertrouwen is volgens mij the key tot succes.”

Werkt het verslavend?

“De meeste van mijn patiënten komen wel terug. Het prettige aan dit type cosmetische ingrepen is dat je niet weken hoeft te herstellen, in tegenstelling tot wat bij zwaardere plastische chirurgie het geval is, dus de drempel is lager. Meestal komen patiënten ook terug voor een onderhoud van een eerdere ingreep.”

Is er een nadelig effect na jarenlange behandeling?

“Je hoort veel horrorverhalen over mislukte botoxingrepen die na enkele jaren ontsteken. Gelukkig is er een enorme evolutie op het vlak van fillers en botox wat middelen en kennis betreft. Zo zijn permanente fillers verboden in Nederland, enkel voor reconstructieve doeleinden worden ze soms nog toegelaten.

 

Het allerbelangrijkste is dat mensen naar erkende klinieken gaan en niet kiezen voor te goedkope behandelingen. Deze werken vaak met Chinese of andere goedkopere fabrikanten, wat natuurlijk een grote doorstroom aan klanten levert die na een tijd jammer genoeg met lastige bijwerkingen kampen.

 

Het is best moeilijk voor consumenten om te weten wat veilig is en wat niet, alle fabrikanten claimen natuurlijk dat hun producten de beste zijn. Daarom is dit werk ook mijn fulltime job in plaats van een zijsprongetje als dokter. Ik wil constant op de hoogte zijn van de allernieuwste producten en ben al even bezig met het introduceren van een kwaliteitslabel voor veilige fillers in Nederland, maar ik krijg tegenkanting op politiek vlak, omdat het label te streng zou zijn. Beter te streng dan te laks, denk ik dan.

 

Desondanks is slechts 5% van de complicaties product-gerelateerd, terwijl maar liefst 95% arts-gerelateerd is. Een patiëntenvereniging zou daarom ook een goed idee zijn. Er is nog veel werk aan de winkel.”

 

Wat kunnen we in de toekomst verwachten qua trends?

REVIV-Ultraviv-IV-Therapy-h.jpg

Billen, billen en nog eens billen. De Kardashian-clan zorgde voor een echte hype, en die zie ik alleen maar groter worden. Daarnaast beginnen steeds meer mensen te kiezen voor fillers over het hele lichaam in plaats van enkel in het gezicht. Deze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden tegen armverslapping of een holte in je billen. Ook lipfillers blijven nog wel even populair (hiermee kan je je lippen opvullen tot ze het gewenste volume hebben, nvdr). We bieden tegenwoordig ook enkele nieuwigheden aan, zoals de Cellfina Anti-cellulitebehandeling, die cellulite-putjes voor een lange tijd kan verwijderen, en de Reviv Infusion. Deze laatste behandeling is eigenlijk niets meer dan een infuus met allerlei vitamines, antioxidanten en ontstekingsremmers die je een energieboost geven na een jetlag of een drukke periode. Ik hoef je niet te vertellen dat dit een van onze allerpopulairste behandelingen is, zeker bij Bekende Nederlanders.”

Laat je zelf ook weleens een behandeling doen?

“Tuurlijk. Ik gebruik fillers om mijn rimpels, kraaienpootjes en de slaaprimpels aan de zijkant van mijn gezicht aan te pakken. Ik wil geen volledig rimpelloos gezicht en ik ben bovendien het visitekaartje van een bedrijf dat een natuurlijke look vooropstelt, dus het is logisch dat ik bij mezelf enkel kleine verbeteringen met heel weinig product uitvoer.”

 

Je hoort het: niets mis met een klein beetje hulp af en toe, maar houd het natuurlijk en overdrijf zeker niet. En zoals altijd: doe vooral waar je je zelf goed bij voelt!

Meer info over de behandelingen en Doctors Inc? Breng dan zeker een bezoekje aan hun website.