MINIMALISME IN JE BEAUTYKAST: van 50 naar 5 beautyproducten.

Traditiegetrouw heerst er na het hele oudejaars-nieuwjaarsgebeuren een heuse opruimwoede: we willen af van de overdaad aan kledingstukken in je kleerkast, van onze slechte gewoontes – hallo, goede voornemens – en van de chaos in ons hoofd.

Untitled-2.jpg

Toen we tijdens onze laatste redactiemeeting op het idee kwamen om dit ook door te voeren naar de beautykast, voelde ik een lichte golf van paniek door mijn lichaam gaan. “Hallo iedereen, mijn naam is Crystal en ik ben een beauty addict.” Eerlijk is eerlijk: ik heb gi-gan-tisch veel beautyproducten. Alle nieuwste beautyproducten komen eerst langs mijn bureau en de interessante test ik ook zelf uit. Downsizen lijkt dus mijn werk in de weg te staan. Bovendien baart ook het consequent falen in mijn vorige goede voornemens me lichtjes zorgen – hoe ga ik dit in godsnaam volhouden?
 

Maar we worden steeds bewuster over het milieu, over ons consumptiegedrag en onze spilzucht, dus is het niet meer dan logisch om ook eens na te denken over hoe het allemaal bewuster kan in de beautykast. Heb ik echt 1001 producten nodig voor elk hyperspecifiek beautyprobleem? Of kan het ook simpeler worden opgelost met enkele sleutelproducten die toch helemaal zijn aangepast aan je noden?
Tijd om het uit te testen.
 

OPRUIMKONINGIN

image.jpg

Hoe begin ik hieraan? Gelukkig is minimalisme tegenwoordig populair, dus researchen gaat vlot. Geen wonder eigenlijk, want we leven in een tijd en wereld waarin druk, stress en chaos precies vrij spel hebben gekregen, en we hebben steeds meer nood aan rust. Niet enkel fysiek, maar vooral mentaal. Een behoefte die we ook doortrekken naar onze leefomgeving, en bijgevolg ook onze beautykast.

 

Ik stuit op heel wat interessante lectuur, en één naam is onontkoombaar: die van de Japanse opruimkoningin Marie Kondo. ‘Does it spark joy?’ is zowat haar levensmotto en ondertussen een wereldbekende leuze. Vrij vertaald: ‘Geeft het mij een blij gevoel?’ Dat is de maatstaf die Marie Kondo hanteert tijdens het opruimen. Concreet: je bekijkt elk (beauty)item en vraagt je af: word ik hier eigenlijk echt blij van? Ja? Dan mag je het item bijhouden. Nee? Of laat het je eerder koud? Dan is het tijd om afscheid te nemen. Enkel heel leuke of goede producten halen de selectie. Let the games begin!Met deze minigids ruim jij probleemloos je beautykast op.

 

1. Als het zijn taak heeft volbracht, laat het dan los!

Eigenlijk puilt mijn kast uit van de producten die ik maar één keer gebruikt heb. Een antipuistjescrème bijvoorbeeld (tegen dat hardnekkige puistje dat net voor dat belangrijke event de kop opstak), of een tube tijdelijk, kauwgomroze haarkleurmiddel (voor het festivalseizoen natuurlijk), en ga zo maar door. Ga ik die producten ooit nog gebruiken, laat staan opgebruiken? De kans is klein. Waarom laat ik ze dan al maanden rondslingeren in de diepste krochten van mijn beautykast? Genoeg is genoeg, weg ermee.

 

2. Ga grondig door je verzorgingsproducten

Je kent het wel: je gebruikt tientallen verzorgingsproducten, en nóg steekt dat vervelende puistje op de meest ongelegen momenten de kop op. Zou het door die nieuwe scrub komen? Of misschien door de foute toner? Moeilijk te achterhalen wanneer je zoveel producten gebruikt. Minder spullen = minder afleiding en je meer bewust worden van wat bepaalde producten nu juist doen voor jou en je huid.
 

In plaats van mijn gebruikelijke 8 items focus ik me vanaf nu op 4 hoofdproducten: een gezichtsreiniger, een dag- en nachtcrème (die tellen als één product: is allebei moisturizer, toch?), een masker en eventueel nog een gezichtsolie. Ik zorg ervoor dat deze producten perfect zijn aangepast aan de behoeften van mijn huid, dus heb ik in principe ook niet meer nodig dan deze 4. Uiteraard is het leuk om 10 verschillende maskertjes en dagcrèmes in huis te hebben, maar geef toe: doen ze wel meer dan enkel je badkamer opfleuren?

 

3. Ga met de grove borstel door al je kleuren

Ik heb veel verschillende lippenstiften. Heel veel. En hoewel veel tinten op elkaar lijken – heb ik nu écht 80 verschillende nudetinten? – was ik er toch lang van overtuigd dat ze op mijn lippen er toch allemaal ietsje anders uitzagen: een koelere ondertoon, een verschillende finish... En oké, na grondige inspectie valt er altijd wel een miniverschil te bespeuren, maar ikzelf ben hoogstwaarschijnlijk de enige die dat opmerkt.

 

ygygy.jpg

Houd daarom enkel de tinten die je het vaakst gebruikt en die je ook echt nodig hebt over in je beautytasje: een klassiek rood en roze, een goeie nudetint, een transparante gloss en een donkere lipkleur. Betekent dat dat al je andere tinten gewoon de vuilnisbak in mogen? Helemaal niet. Ontsmet ze goed en geef ze weg. Je kunt er vast iemand anders blij mee maken.

 

Heb je erg veel moeite om al die kleurtjes los te laten? Ga dan eens goed door alle exemplaren die je dubbel hebt, of de kleuren die erg goed op elkaar gelijken. Make-up kan je niet eeuwig bewaren, dus een dubbele kleur bijhouden voor wanneer je huidige op zou zijn (terwijl je nog niet eens halverwege bent), is, tenzij het een niet meer te verkrijgen limited edition was, vrij nutteloos.

 

4. Verboden te hamsteren

Tuurlijk, er zijn van die momenten dat je echt niet kan weerstaan aan de allernieuwste shampoo die een haarbos à la Shakira belooft, zelfs wanneer je nog elke morgen struikelt over je halflege Kérastase-fles. Iedereen kan eens een zwak momentje hebben. Maar dat moet je dan ook durven toegeven. En wanneer je constant struikelt over halflege shampooflessen, kan je niet langer ontkennen dat er een probleem is.


Ben jij zo’n hamsteraar? Begin eerst en vooral met de volle (of bijna volle flessen) mooi op te bergen zodat ze niet meer zichtbaar zijn in je badkamer, en gebruik enkel de halflege flessen. Die moeten ooit wel opraken, niet? Eens dat gebeurd is, kan je een grondige selectie maken in je voorraadkast: heb je echt een gladmakende, antikroes- én volumeshampoo nodig of hebben je haren genoeg aan één exemplaar? Juist ja. You know what to do... Probeer daarna om enkel nog een nieuwe fles te kopen waneer je huidige (bijna) op is.

 

5. Laat die oude make-up los

Het pijnlijkste vind ik mijn make-upproducten weggooien. Ik weet heus wel dat ik al die foundationflesjes in heel mijn leven niet kan opgebruiken, maar wat zien ze er mooi uit. Je kunt mooie beautyverpakkingen toch ook verzamelen, of niet soms? Je hoort het al: item 5 en ik begin al smoesjes te verzinnen. Way to go.
 

organized_beauty_shelf.jpg

Maar even serieus: hoeveel make-upitems heb jij nog liggen waarvan de houdbaarheidsdatum al lang overschreden is? Houd in je achterhoofd dat je een mascara na opening bijvoorbeeld maar 3 maanden mag gebruiken, en foundation maximum één jaar. Akkoord, je gaat er geen instant monster face van krijgen, maar als je graag je producten zo hygiënisch mogelijk houdt, houd je de houdbaarheidsdata best nauwlettend in de gaten.

 

Kortom, dezelfde vraag maar dan anders: hoeveel items heb je die weg mogen? Als je net zo’n hamsteraar bent als ik, dan is dat hoogstwaarschijnlijk de helft van je beautytas. Gooi al die items weg en vervang ze met één item per product: één foundation, één concealer, één mascara. Als deze op zijn, koop je gewoon nieuwe. Meteen een prima excuus voor een make-upshopsessie.

Crazy make-up houden?

Ben jij ook al eens gezwicht voor een oogmake-uppalet met felle kleuren, gewoon omdat je die neontrend op de catwalk zo leuk vond ogen, maar grijp je uiteindelijk toch altijd gewoon terug naar je vertrouwde NAKED-palette? Yep, that’s me. Om de paar maanden val ik halsoverkop voor een crazy make-upitem, maar eerlijk, ik ga er amper mee aan de slag. Hoewel ik een goed excuus heb – die crazy items kan ik nog altijd op anderen gebruiken tijdens mijn werk – ga ik dit jaar de persoonlijke crazy aankopen serieus beperken en me focussen op wat er echt toe doet: degelijke beauty basics waarmee je elke dag aan de slag kunt. Doe je mee?