DORIANNE AUSSEMS: “ALS HET MAAR PUUR IS!”

Afgelopen Vrouwendag, besloten wij om vijf badass females te interviewen. Over het leven, over hun inspiraties maar vooral over hoe zij zelf willen inspireren. Al die girlpower deed heel wat stof opwaaien, en zowel wij als jullie willen meer van dat. Vanaf nu geven we dus elke maand een powerlady de megafoon die ze verdient en staat Girlcrush nóg meer in het teken van straffe madammen. Neverending International Women’s Day dus, omdat één dag per jaar gewoonweg niet volstaat.

 
DORIANE.jpg

Dorianne Aussems - mnm radiostem

Radiostem Dorianne Aussems is de eerste in onze reeks. Deze Venetiaans blonde schone is elke maandag, dinsdag en woensdag om 20u00 op MNM te horen met Generation M. Maar ook als je geen radio hebt – wie ben jij?! – of de doelleeftijd van haar programma met enkele decennia overschrijdt, heb je vast al over haar gehoord. Dorianne is sinds maart namelijk overal. Toen gooide ze – naar aanleiding van een aflevering van Taboe – op Twitter dat ze op vrouwen valt. “Mijn gsm ontplofte, terwijl ik eigenlijk dacht dat mensen dat wel al wisten.” Maar die mediacoming-out – “wat een kutwoord eigenlijk!” – is lang niet alles waar we het met haar over willen hebben. Dorianne over vrouwelijkheid, beauty en taboes, en dat allemaal in een zilveren glitterbroek, alsjeblieft!

“IEDEREEN IS EEN POWERVROUW”

Pull: Essentiel Broek: NA-KD Sneakers: loavies Oorbellen: Zara

Pull: Essentiel
Broek: NA-KD
Sneakers: loavies
Oorbellen: Zara

“Powervrouw is een woord waar ik het wel moeilijk mee heb,” begint Dorianne, “al dekt het wel de lading.” “Volgens mij is iedereen een powervrouw, of kan iedereen het zijn.” Het zit vooral in een combinatie van factoren, denkt ze. “Openheid en zelfkennis zijn het begin. Uit die durf om jezelf te zijn, ontdek je je talenten en kan je ze gebruiken en er anderen mee besmetten.”


Dat die mogelijkheid tot inspireren ook met lef te maken heeft, ontdekte Dorianne onlangs zelf. “Ik dacht altijd dat niemand zat te wachten op wat ik te vertellen had. Maar na dat bewuste twitterbericht, bleek er toch wel nood aan een extra stem te zijn.” Dat zij die stem, dat rolmodel, kan zijn, vindt ze nog steeds een beetje vreemd, maar Dorianne wil de rol ook niet van zich afschuiven. “Als ik tijdens mijn tienerjaren ergens een jonge lesbische vrouw als voorbeeld had gezien, had de helft van mijn huilbuien misschien nooit plaatsgevonden.”

TABOES ANNO 2018

Toch was het niet de bedoeling om zoveel bijval te oogsten met haar coming-out. “Het was eigenlijk per ongeluk. Alles wat ik doe, komt echt vanuit mezelf en eerlijkheid vind ik enorm belangrijk”, klinkt het. “Mocht ik dat forceren, zou ik niet meer in de spiegel kunnen kijken.” Dat het zo’n proporties aannam, is volgens Dorianne vooral te wijten aan de situatie anno 2018. “Dat er nu nog zoveel nood is aan een vrouw die gewoon zegt ‘ik val op vrouwen’, is een symptoom van onze maatschappij. Die woorden voor de eerste keer luidop zeggen, blijft intens, zelfs met een familie die je steunt, zoals bij mij gelukkig het geval was. Als ik met mijn post of interviews een veertienjarig meisje kan motiveren om dat toch te proberen, dan is het de moeite geweest”

Oorbellen: Zara

Oorbellen: Zara


En er zijn nog andere taboes die Dorianne graag zou doorprikken. “Iets waar ik veel aan denk, is dat het taboe is om graag alleen te willen zijn. In de zin van: ‘ik heb tijd, jij hebt tijd en toch spreken we niet af’. Ik ben graag onder de mensen, maar soms wil ik alleen zijn zonder daar een reden voor te moeten geven.” Ook in een relatie kan dit soms een moeilijk evenwicht zijn, merkt ze, “terwijl dat helemaal niet hoeft. Af en toe alleen zijn, is goed voor iedereen. We moeten dat meer kunnen. Zeker in een wereld waar elke stilte is opgevuld met scrollen op je gsm.” Nu en dan koppelt Dorianne los door haar smartphone even aan de kant op te laden. “Dan dans ik op Michael Jackson. Alleen. En daar mag ook weleens over gepraat worden.”


Niet toevallig is zangeres Angèle – engel van de Brusselse scene, zusje van en helemaal zichzelf – iemand waar Dorianne naar opkijkt. Nog zo iemand die taboes durft aanhalen en uithollen. “Ik vind haar heel vernieuwend! Zoals zij zichzelf durft te zijn in een losse trui, ongecontroleerd dansend, wild en echt, she doesn’t care. Dat maakt haar heel puur, net als haar muziek. En als er iets duidelijk mag zijn, dan is het wel dat als het puur is, ik ervan hou.” (lacht)


“IK HEB ME NOOIT ECHT SUPERVROUWELIJK GEVOELD”

Ook op beautyvlak mag het puur zijn voor Dorianne. “Ik heb me nooit supervrouwelijk gevoeld en dat uit zich wel in mijn look.” Een natuurlijke maar verzorgde look is haar go to. Dat en veel zwarte mascara. “Jarenlang was de High Length Mascara van Clinique mijn favoriet. Toen die uit het assortiment ging, was ik toch wel even in paniek: ‘dit is wie ik ben, wat nu?’. Dat is misschien meteen ook mijn grootste beautyfout, ik probeer niet zoveel uit, als ik tevreden ben dan blijf ik bij een product. Terwijl de mascara die ik sindsdien gebruik – ook van Clinique – misschien nog wel beter is dan die eerste.”


Doriannes beautyroutine is dus ook niet heel uitgebreid. “Ik verberg oneffenheden en gebruik soms blush om er extra fris uit te zien.” Wel zweert ze bij parfum. “Ik gebruik meestal een geur van Calvin Klein, hun zomercollecties zijn altijd heerlijk androgyn, net als het parfum van Scotch en Soda (Barfly, nvdr), waar ik ook van hou.” Het strikte onderscheid dat de meeste parfumerieën maken tussen mannen- en vrouwenparfums is ook iets dat haar stoort. “Net zoals in kledingwinkels heb je er een ‘vrouwenkant’ en een ‘mannenkant’. Ik vind dat een beetje belachelijk. Ooit was ik ergens aan het shoppen aan de ‘mannenkant’ van een winkel. Ik had het eigenlijk zelf nog niet helemaal door toen een verkoopster me nogal verontwaardigd op mijn ‘fout’ wees. Ik was toen zodanig verbaasd dat ik braafjes naar de andere kant van de winkel stapte. Dat zou me nu niet meer overkomen. Laat mensen toch gewoon dragen wat ze willen!

 

Productie: Girlcrush Magazine
Fotografie: Julia Dubois Rosca
Styling: Kiki Vogels
Make-up: Ine D’hoe
Met dank aan: Essentiel en onze fantastische stagiaires Melissa en Freya