Girls just wanna have fun - 80's haartrends

Wij zijn de nostalgiegeneratie. En dan doelen we niet op de radiozender, al zijn die meezingers ook altijd welkom. Nee, met nostalgie bedoelen we dat wij als nineties kids soms helemaal wild worden wanneer we het hebben over fashion faux pas zoals Buffalo-laarzen, irritant en soms zelfs eng speelgoed – denk maar aan die Furby die je in een donkere kast hebt verstopt alleen maar zodat-ie eindelijk zou zwijgen – en televisieprogramma’s uit onze jeugd (Pingu die aan het eten is, blijft vandaag even schitterend als toen). We houden ervan om mode- en beautytrends opnieuw te introduceren en kijken daarvoor niet alleen naar de jaren negentig, maar ook verder terug.

BeFunky-collage (16).jpg
 

Tijdens de autumn/winter 2018 fashion weeks (ja, dat is dit seizoen voor zij die in de war raken van al de verschillende modeweken) zagen we ontzettend veel hedendaagse referenties naar de jaren tachtig. Verrassend? Nee! Ook al hebben de eighties een slechte reputatie dankzij een dikke lading felblauwe oogschaduw, overdreven getoupeerde kapsels en extra large power shoulders, in werkelijkheid zijn die jaren een schat aan inspiratie doordat er toen zoveel werd geëxperimenteerd en gedurfd. Jij kijkt vandaag naar de foto’s van je ouders en denkt: ‘what were they thinking’, maar je maakt waarschijnlijk niet eens de link naar die foto wanneer je een geüpdatete versie van toen in het huidige straatbeeld ziet verschijnen. Zo modern en relevant zijn die looks vandaag weer. Geloof ons dus maar gewoon: the eighties are back.

Toch wat meer bewijs nodig? Bij Tom Ford zagen we dikke haarbanden weer hun intrede doen, compleet met getoupeerde kapsels en giga oorbellen. Bij Saint Laurent sprongen natte Flashdance-krullen in de spotlight en Anna Sui opteerde dan weer voor verleidelijke krullen met een al even sexy side-sweep. Google eens ‘eighties hair’ en je ziet meteen wat hun inspiratiebron was.


Omdat we bij Girlcrush niet vies zijn van wat nostalgie, haalden ook wij enkele eighties-trends van onder het stof en vertaalden ze naar 2018. Daar kwam ook vandaag nog mousse, een ronde borstel, een haardroger en heel wat lak bij aan te pas, maar het resultaat oogt heel wat frisser en origineler dan weer de zoveelste lob of bobdon’t you agree?

2.jpg

1.

De fontein

Eerlijk, we wilden deze eerst ‘het spuitgat’ noemen, en hoewel dat een perfect normaal woord is voor de opening waardoor walvissen ademen, waren we ook vrij zeker dat niemand dit zou lezen zonder te giechelen. En dus schreven we het toch.


Terwijl deze paardenstaart in de jaren tachtig zo hoog en piekerig mogelijk moest zijn of compleet met wafeltang-krullen moest worden afgewerkt, houden we de look vandaag wat sexyer en nonchalanter. Denk: de krullen van de avond voordien waar je zo veel werk in hebt gestoken toch nog een dag langer tot hun recht laten komen. Losgetrokken waves die met een half losse/half vaste (what’s in a name) hoge paardenstaart wat fun geven aan je ‘day after’-coupe.

3.jpg

2. Dé perm

De jaren tachtig waren niets zonder de permanente krullen. Vandaag blijven we echter weg van alles wat ‘permanent’ heet – we willen immers elke dag experimenteren – en houden we het bij krullen. Net als bij Saint Laurent keken we ter inspiratie naar Flashdance, voor een sensueel effect. Voor deze haarstijl raden we je toch een grote hoeveelheid mousse aan om de stevigheid van je krullen te garanderen. Wie geen held is met een krultang kan deze look ook makkelijk waarmaken met behulp van enkele retro Flexi Rods. Wikkel je met mousse behandelde lokken rond deze kleurrijke staafjes en twist zo strak mogelijk naar boven. Enkele uren geduld, et voilà! Gebruik nadien nog een fixerende spray om er zeker van te zijn dat je krullen niet meteen verdwijnen en omhels het half natte effect zolang het duurt. Jennifer Beals zou jaloers zijn!

1.jpg

3. Scrunchie lovers

Er is geen makkelijkere manier om de jaren tachtig te omhelzen in je beautylook dan een simpele scrunchie. Deze haarrekker is sinds begin 2018 opnieuw ontzettend hip en gaat voorlopig nergens heen. Zelfs WWD schreef een volledig artikel over het ooit lelijke haarbandje. Wat moet je dus doen na het lezen van dit artikel? Op scrunchie-jacht gaan. Koop je favoriete kleuren, prints, glitters… en laat al je andere haarelastiekjes vanaf nu aan de kant liggen. O, en ze zijn niet alleen hip, je haar zal ook minder snel breken dan met zo’n strak rekkertje. Ideaal dus!

Fotografie: Marieke Penne
Makeup & hair: Ine D’hoe
Model: Chloë, Justjess Models
Styling: intern Melissa Ünal