Parfummythes: blijft eau de parfum langer dan eau de toilette?

Na talloze reclamespotjes, persberichten en artikeltjes blijft parfum nog steeds een soort mysterie. Ik heb al zoveel tegenstrijdigheden gelezen dat ik niet goed meer weet wat er nu eigenlijk van aan is. Waar spuit ik een parfum het beste op? Zijn natuurlijke parfums beter dan synthetische? Hoe en hoelang kan ik parfum het best bewaren? Ik ging te rade bij Maxime Bocxtaele, eigenaar van nicheparfumerie Necessities in Antwerpen – en boyfriend van onze editor-in-chief Kora-Lee – om voor jullie de mythes te ontkrachten en de waarheid te achterhalen. En die laatste is toch vaak erg verrassend! Deze week bekijken we of een eau de parfum sowieso langer blijft dan een eau de toilette. 

test .jpg

Eau de parfum vs. eau de toilette: wat blijft het langste?

Eau de toilette vs. eau de parfum: een kwestie van concentratie

Het verschil tussen een eau de toilette en een eau de parfum schuilt in de concentratie essentiële oliën en geurstoffen. Elk parfum wordt immers gemaakt door een concentraat van geurstoffen op te lossen in een oplosmiddel, meestal alcohol. Hoewel er nogal wat uitzonderingen op de regel bestaan, ligt de concentratie geurstoffen bij een eau de toilette doorgaans tussen de 6 en 10%. Bij een eau de parfum ligt dat eerder rond de 15%. test2.jpg

Tegenwoordig wordt echter nogal losjes omgegaan met de verschillende termen. Ze zijn meer een marketinginstrument geworden dan een strakke classificatie. Zo is Rose Pompon van Goutal een eau de toilette, maar bevat die 15% aan aromatische materialen, terwijl Cozumel van Laboratorio Olfattivo een eau de parfum is, maar een concentratie heeft van slechts 10%. Aqua Universalis Forte van Maison Francis Kurkdjian noemt zichzelf dan weer een eau de parfum, terwijl het een indrukwekkende 33% aan geurstoffen bevat.

Een gewichtige keuze

Kies je dan per definitie beter voor een eau de parfum als je wilt dat je geur lang blijft? Niet noodzakelijk. “Als van hetzelfde parfum zowel een eau de toilette als een eau de parfum bestaan, kan je er doorgaans van uitgaan dat die laatste langer zal blijven, maar het is niet zo dat de eau de parfum van het ene parfum sowieso langer zal blijven dan de eau de toilette van een ander parfum”, aldus Maxime.

“Hoelang een parfum zal blijven wordt immers meer bepaald door de ingrediënten waarmee de geur is opgebouwd dan door de concentratie aan geurstoffen. Wanneer je een licht citrusgeurtje koopt, maakt het weinig uit of het een eau de toilette, eau de parfum of zelfs een parfumextract (>20%) is: erg lang zal het doorgaans niet blijven. Anderzijds zal een eau de toilette met pakweg patchoeli het wel een halve dag volhouden.”

“Het is namelijk de zwaarte van de geurmoleculen die ervoor zorgt dat een parfum al dan niet lang blijft. Geurstoffen als citroen, bergamot, oranjebloesem en bepaalde kruiden hebben bijvoorbeeld een lichte moleculaire structuur. Daardoor voelen ze heel licht en fris aan, maar gaan ze ook sneller vervliegen. Als een geur zwaar ruikt, dan is dat meestal omdat de moleculen ook groter zijn en dus veel langer zullen blijven op je huid of kleren. Als het voor jou een prioriteit is dat je geur lang blijft, ga je dus beter op zoek naar een geur die vol en rijk ruikt, los van welke classificatie er op het label staat.”