ALL EYES ON YOU(R EYES) - JOUW VRAGEN OVER OOGCRÈMES EN –SERUMS BEANTWOORD

Ogen zijn de spiegel van de ziel, als we de literatuur en menig melige openingszin mogen geloven. Dus natuurlijk leggen we onze kijkers graag in de watten. Maar hoe verzorgen we de tere huid errond nu het best? Waar moeten we op letten bij het kiezen van een product? En een oogcrème, is dat niet meer iets voor oude mensen?


Om op deze vragen te kunnen antwoorden, moeten we eerst bepalen welke soorten producten kunnen instaan voor de verzorging voor de huid rondom de ogen. Verder bekijken we welke ‘problemen’ er kunnen optreden. Ten slotte moeten we ook weten welke ingrediënten oogproducten bevatten en wat die ingrediënten stuk voor stuk doen, om beter te begrijpen hoe oogproducten – en skincare in het algemeen – werken. Wij testten als team alvast één performant oogserum uit dat we daarbij als leidraad gebruikten.

KRUIDVATART.jpg

DOOR DE BOMEN HET BOS ZIEN

Om de gevoelige zone rond de ogen te verzorgen kunnen we beroep doen op verschillende texturen. Een serum is per definitie fijner van textuur en dringt daardoor sneller en dieper in de huid in. Dit soort product bevat dan ook het grootste aantal werkzame ingrediënten. Een oogcrème kan zowel in een gel- als in dikkere crèmetextuur opduiken. Een crème draagt extra zorg voor droge en vaak iets rijpere huid, terwijl een gel eerder geschikt is voor vettere of gemengde huidjes. Een fijn bijverschijnsel van een gel is dat die frisser aanvoelt en daardoor ook een licht ontzwellende werking kan hebben.


Welke soort textuur jij nodig hebt, heeft dus te maken met je huidtype en je eigen voorkeur. Een combinatie van een serum met extra werkzame ingrediënten zoals peptiden – daar komen we zo meteen op terug – en een crème voor wat meer hydratatie, kan ook perfect. Je brengt ze trouwens allemaal op dezelfde manier aan: met je ringvinger breng je zachtjes kloppend een klein beetje product aan op het bot rondom het oog – op je wenkbrauwbot en de rand van je oogkas dus, niet op je bewegend ooglid of vlak onder je onderste wimperrand. Mocht je je crème of serum wel te royaal of te dicht bij je oog aanbrengen, zou je er weleens een gezwollen of rood, geïrriteerd oog aan kunnen overhouden.
ALS JE EEN TOVERSTOKJE HAD

Kruidvat_05.jpg

Als je een toverstokje had, wat zou je dan anders willen zien aan je huid? Rondom je ogen kunnen allerlei ‘probleempjes’ opduiken. Zo kan je oogzone er gezwollen of net ingezakt uitzien, met of zonder donkere kringen of rimpeltjes en lijntjes. Afhankelijk van de werkzame ingrediënten in je product, zullen één of meerdere problemen aangepakt worden. Daarom is het dus belangrijk om te weten wat er in je serum of oogcrème zit.


Ook de verpakking van je product is van belang. Zo is een lucht- en lichtdichte flacon of pipetje absoluut noodzakelijk om de werkzame stoffen te behouden. Hoe leuk een mooi potje er op je toilettafel ook mag uitzien, een open pot waar je naar hartenlust met je vingers in kan plodderen kan onmogelijk de werkzame bestanddelen in je crème houden. Contact met de lucht kan die immers minder werkzaam maken, om van alle bacteriën die je er met je vingers aan toevoegt – ook al heb je pas je handen gewassen. Waar zo’n product wél voor kan zorgen is hydratatie en comfort Ook belangrijk, maar verwacht hier geen gekke voor-en-na’s.
WAT IS WAT?

hrheh.jpg

Niet elk ingrediënt van je huidverzorgingsproduct is per se werkzaam (lees: doet iets voor je huidje). Sommige bouwstenen zijn nodig om de houdbaarheid, textuur, geur of stabiliteit te waarborgen. En hoewel ook deze ingrediënten de uiteindelijke kwaliteit en werkzaamheid van je product beïnvloeden – een te dik, stug aanvoelend product kan bijvoorbeeld de opname van de ingrediënten bemoeilijken – willen we hier toch vooral focussen op de werkzame bestanddelen die je in oogproducten terugvindt. Als je je zorgen maakt over een ingrediënt in je crème of serum – of je bent zoals wij gewoon nieuwsgierig – kan je een kijkje nemen op deze lijst met veelvoorkomende bestanddelen. Ook de kwaliteit van het ingrediënt wordt er telkens bij vermeld.


Een groep van bijzonder werkzame ingrediënten in huidverzorgingsproducten zijn de peptiden. Dit is een verzamelnaam voor stukjes van ketens van aminozuren, de bouwstenen van eiwitten of proteïnen. Heel vereenvoudigd kunnen we dus stellen dat peptiden korte eiwitketens zijn. Eiwitten zijn de fundamentele bouwstenen van de huid (huid bestaat bijvoorbeeld voornamelijk uit het eiwit keratine) en zonder peptiden blijft de huid niet intact met als resultaat een verlies van stevigheid, het verschijnen van rimpels en veranderingen in textuur. Peptiden worden – onder andere door hun microscopisch formaat – gemakkelijk geabsorbeerd door de bloedbaan, waardoor ze bijzonder geschikt zijn als huidverzorgende bestanddelen. Ze helpen onder andere om rimpels te verminderen, de huid op te spannen en zo gladder te maken.

HET ENE PEPTIDE IS HET ANDERE NIET

Er zijn heel veel verschillende peptiden en er worden er nog constant nieuwe ontdekt of synthetisch ontworpen. Het is dus onmogelijk om een volledige lijst te maken of om één wonderpeptide te selecteren. Dit zijn echter vijf peptiden die vaak als werkzaam ingrediënt in oogproducten worden gebruikt. Ze zitten ook alle vijf in het Kruidvat Skin Science Instant Effect Eye Serum.

48377104_2340711009491739_2222403360999342080_n.jpg
  • Mu-Conotoxin Cniiic is een botoxachtige peptide die bij aanbrengen op de huid de spieren aan de oppervlakte van de huid ontspant, waardoor de vorming van lijntjes vermeden wordt en de huid er gladder uit gaat zien.

  • Dipeptide Diaminobutyroyl Benzylamide Diacetate is een neuropeptide die de opname van natrium blokkeert en daardoor de gezichtsspieren ontspant. Zo voorkomt het de vorming expressielijntjes en –rimpels met een gladdere en stevigere huid als gevolg.

  • Acetyl Hexapeptide-8 is een synthetische peptide die vooral aan de oppervlakte van de huid werkzaam is.

  • Pentapeptide-18 vermindert de diepte van gelaatsrimpels die ontstaan door spiercontracties, vooral op het voorhoofd en rond de ogen.

  • Tripeptide-10 Citrulline is een peptide die de natuurlijke molecule decorine vervangt. Decorine regelt de aanmaak van collageen (een lijmvormend eiwit dat het bindweefsel in je hele lichaam en dus ook in je huid bij elkaar houdt), maar verdwijnt geleidelijk aan bij het ouder worden. Tripeptide-10 Citrulline laat je huid dus geloven dat ze meer collageen moet aanmaken, waardoor je huid steviger, voller en letterlijk jonger wordt.

Hoe belangrijk en speciaal peptiden ook mogen zijn, peptiden hebben vriendjes nodig. Je vertrouwen vestigen in slechts één ‘wonderingrediënt’ is namelijk je huid tekortdoen. Het is net de mix van verschillende elementen die een skincareproduct krachtig maken. Elk product dat je geld waard is, moet naast huidherstellende of huidverbeterende ingrediënten, zoals o.a. peptiden, ook antioxidanten bevatten – die het DNA in je cellen beschermen tegen vrije radicalen – en hydraterende elementen.

BLINKING EYE.gif

DUS …

We kunnen er dus van uitgaan dat – hoewel het ene oog het andere niet is – iedereen baat heeft bij een oogproduct. Mits je uitkijkt naar dat ene product of de perfecte tandem van producten die geschikt zijn voor wat jij precies wil verbeteren. Daarbij is het belangrijk om te letten op de textuur – die afhankelijk van je leeftijd en droogte van je huid fijner of dikker zal zijn – de werkzame ingrediënten – alweer gebaseerd op welke ‘probleempjes’ jij wil aanpakken – en de verpakking van je product. All set? Smeren – of eerder lichtjes kloppen – maar!

 

In samenwerking met Kruidvat.

Fotografie: Ken Claes
Makeup: Ine D’hoe
Styling: Renee Van Avermaet