COMEDY QUEENS JEN KIRKMAN EN APARNA NANCHERLA ARM IN ARM VOOR & OTHER STORIES

Stand-upcomedy is misschien wel een van de laatste mannenbastions waar nog maar weinig vrouwen zich aan waagden. Na het decennialange vooroordeel dat vrouwen niet grappig zouden zijn, bewijzen gelukkig hoe langer hoe meer vrouwelijke comedians het tegendeel. & Other Stories legt de glamour, de spotlights en de donkere nachten van het feestseizoen vast door Aparna Nancherla en Jen Kirkman, twee van de meest boeiende rijzende sterren van de comedy, samen te brengen voor een herkenbare en humoristische holiday special. Én een feestcollectie die morgen in de rekken hangt, natuurlijk.
Wij gingen in gesprek met deze twee topdames.

 
htehteh.jpg

Jen Kirkman

Als een van Amerika’s meest gerespecteerde comedians, verheft Jen Kirkman haar eigen leven tot kunst en zette ze dagdagelijkse anekdotes om in een decennialange carrière. Ze is stand-upcomedian, screenwriter, podcaster en actrice met verschillende albums, twee Netflix-specials en nu al een bestselling autobiografie op haar naam.

luilul.jpg

Aparna Nancherla

Haar collega-comedyqueen Aparna Nancherla is dan weer één van de meest aimabele comédiennes die vandaag in de VS aan het werk zijn. Met duizenden volgers op sociale media, vermeldingen in ‘Late Night With Seth Myers’, passages in ‘Inside Amy Schumer’ en verschillende populaire podcasts, webreeksen en de Netflix-special ‘The Stand Ups’ to prove it.

OVER SAMENWERKEN

jyyjt.jpg

Wanneer deze twee comedy powerhouses hun krachten bundelen met een vrouwelijk en vooruitstrevend merk als & Other Stories, betekent dat dan ook verbaal en visueel vuurwerk. “& Other Stories streeft constant naar empowerment van vrouwen”, zegt Sanna Lindberg, de managing director van & Other Stories. “Vrouwen in comedy maken de weg vrij voor vrouwen over de hele wereld door de ongefilterde stemmen van vandaag te zijn. Daarom willen we met deze samenwerking hun verhaal eren.”


Samenwerken is nochtans niet eigen aan de job. “Stand-upcomedy mag dan wel een soloaangelegenheid zijn, maar als comedians hebben we sowieso een band”, vertelt Jen over de samenwerking met Aparna. “We leven beiden hetzelfde gekke leven en we begrijpen elkaar. Al lopen we normaal gezien niet arm in arm, zoals we op de foto’s doen, maar de spirit ervan zit goed. We’re sisters in this!”


OVER GENDER(GELIJKHEID)

1azpfhap.jpg

Aparna: “Vrouwelijke comedians worden dikwijls oneerlijk veroordeeld voor het praten over onderwerpen als uiterlijk, body issues of hun persoonlijke leven, terwijl dit net de topics zijn die vrouwen door de maatschappij naar zich toegeschoven krijgen. Natuurlijk praten we daarover! Het is bijna alsof van vrouwen wordt verwacht dat ze zich beperken tot exclusief heteroseksueel mannelijke interesses om als grappig bestempeld te worden. Ik denk dat echte gelijkheid er pas komt wanneer iedereen over zijn of haar eigen ervaringen kan praten on-stage. Onverschilligheid tegengaan door mensen op een meer toegankelijke en minder bedreigende manier kennis te laten maken met nieuwe ideeën, dat zou de blik van zowel het publiek als de hele comedy community enorm verbreden.”


Praten over body issues is dus helemaal oké volgens de dames.


Jen: “Voor ik op het podium over mijn lichaam praat, denk ik altijd grondig na over hoe ik me erover voel. De dingen die me tegenvallen aan mijn lichaam, bespreek ik niet tijdens mijn shows omdat dat niet grappig zou zijn. Misschien zelfs wat triest, mensen zouden me erna willen troosten en zeggen dat ik er goed uitzie.”


TIPS TIPS TIPS

Is je goedevoornemen voor 2019 om meer vrouwen te steunen? Dan zijn dit de next women in comedy volgens Aparna.


“Ik heb zoveel aanraders dat ik kan blijven opsommen: Jo Firestone, Naomi Ekperigin, Maeve Higgins, Ashley Brooke Roberts, Jacqueline Novak, Joyelle Johnson, Lizzy Cooperman, Mitra Jouhari, Patti Harrison, Catherine Cohen, Sandy Hoenig, Alyssa Stonoha, Lorelai Ramirez, Janine Brito, Eliza Skinner, Irene Tu, Ana Fabrega, Natasha Rothwell, Jackie Kashian, Laurie Kilmartin, Meredith Casey, Maria Bamford, Kate Berlant, Emily Heller en Beth Stelling. Dat is echt het minimum. (lacht) Al deze vrouwen zitten op verschillende plaatsen in hun carrière, maar ze inspireren me allemaal op hun unieke, briljante manier.

hrhrhr.jpg


En één tip voor vrouwen die graag zelf stappen in de comedywereld willen zetten?


Aparna:Vertrouw op je buikgevoel als het gaat over wat je grappig vindt, probeer niet te schrijven als iemand anders dan jezelf. Sommige beginnen comedians klinken in het begin wel wat als hun persoonlijke helden, maar als alles goed gaat, vinden ze vrij snel hun eigen brand of funny.”

Jen: “Probeer niet op voorhand te voorspellen hoe succes eruit zal zien, denk niet dat het na een tijd smooth sailing zal zijn. Comedy is een lifestyle en een passie, verwacht zeker in het begin niets terug. Also: roep niet op het podium, ze kunnen je horen. Daarom heb je een microfoon.”


De samenwerking van Aparna en Jen is vanaf donderdag 6 december beschikbaar in de & Other Stories-winkels en op stories.com.