The gift that keeps on giving: parfums om te delen met je lief

Valentijn is achter de rug, maar de liefdesmaand loopt gewoon door. Het uitgelezen moment om je lief een nieuw geurtje cadeau te doen. Wees dit jaar lekker egoïstisch en kies gewoon een parfum dat je zelf ook kan dragen. Win-win!

                                Byredo - Gypsy Water EDP

27848593_10214718491212616_560483996_n.jpg

Gypsy Water combineert de frisheid van bergamot en zoete Amalfi-citroen met de pittige kruidigheid van peper en jeneverbes. Een vleugje amber en wierook geven het een warme toets, terwijl irisboter en sandelhout zorgen voor een proper, poederachtig gevoel. Een zachte, zoete vanillenoot rondt het geheel verder af.
De frisse, pittige, houtachtige indruk zal de mannen weten te bekoren, de poederachtige, zoete zachtheid maakt het ook zeer geschikt voor vrouwen. En het minimalistische flesje is ook nog eens totally Instagramproof

98,00/50 ml, € 150,00/100 ml. O.a. verkrijgbaar bij Necessities (shop hier), Antwerpen en Senteurs d’Ailleurs, Brussel (shop hier).

                             Profumum Roma - Orangea EDP

gegzg.jpg

Geen noot zo uniseks als citrus. Orangea van Profumum Roma kiest radicaal voor de sinaasappelboom en zijn vele aspecten. Van het wolkje sap dat verstuift wanneer je de schil van een sinaasappel opensnijdt tot de broeierige geur van de bladeren en takken in de blakende zon.

Zonnig, fris en bloemig aan de ene kant, bitter, groen en verkwikkend aan de andere kant, en precies de juiste mix van zonovergoten onschuld en subtiele sensualiteit. Maar het zijn de puurheid en het naturalisme van de geur die pas echt het verschil maken. Als een zwoele, zorgeloze zomervakantie in Italië – met z’n tweetjes, uiteraard.

70,00/18 ml, € 239,00/100 ml. O.a. verkrijgbaar bij Necessities, Antwerpen (shop hier) en Senteurs D’Ailleurs, Brussel (shop hier).

 

                               Diptyque - Philosykos EDP

dada.jpg

Ook Diptyque gaat resoluut voor vakantiegevoel, maar dan in Griekenland. Toen Yves Coulant en Desmond Knox-Leet, twee van de drie oprichters van Diptyque, op roadtrip gingen door Griekenland, brachten ze voor de derde oprichter, Christiane Montadre-Gautrot, een houten doosje mee met verschillende souvenirs van de plekken die ze bezocht hadden, maar ook een vijgenblad. Jaren later opende Christiane het doosje en de geur van vijgenblad vulde de kamer: de inspiratiebron voor Diptyques bekendste parfum.

Zoals Orangea doet met sinaasappel, verenigt Philosykos – ’vijgenvriend’ in het Grieks – de verschillende aspecten van de vijgenboom: het zoete vruchtvlees, de groene, vijfvingerige bladeren, de hars zwetende stammen en het bittere, melkachtige sap dat uit de steel komt. Het geheel wordt afgerond met een beetje romige kokos, en een vleugje musk doet het geheel mooi versmelten met de huid. Alsof je vriend geen parfum draagt, maar uit zichzelf naar zoete vijgen ruikt. De eau de parfum is iets pittiger en houtachtiger dan de eau de toilette, wat hem des te meer uniseks maakt.

115,00/75 ml. O.a. verkrijgbaar bij Necessities, Antwerpen ( shop hier) en Senteurs D’Ailleurs, Brussel (shop hier).

 

                          Mark Buxton - A Day In My Life EDP

jrjrj.jpg

Is je lief een fan van de parfums van Comme Des Garçons? Grote kans dat A Day In My Life in de smaak zal vallen, want Mark Buxton is de neus achter een aantal Comme des Garçons-creaties. Zijn transparante, hedendaagse signatuur zet hij alvast voort in A Day In My Life.

Dit parfum opent explosief met pittige peper en zoete mandarijn. Een zilte zeewaternoot, zoet als donkergroene algen, zorgt meteen voor een tweede soort frisheid. Roos en meiklokje geven het dan weer een licht vrouwelijk kantje, maar clichés worden alvast vermeden: de roos krijgt haast iets metaligs - robotroos, if you will. Een mengeling van harsen en houtnoten verlenen dan weer een net-niet-amberachtige warmte aan het parfum, en een zekere mannelijke diepte. Voor wie houdt van fris, modern en anders dan anders: complex, met persoonlijkheid, maar - en dat is waarschijnlijk de grootste troef - erg draagbaar.

140,00/100 ml. O.a. verkrijgbaar bij Necessities, Antwerpen.

 

                                    S-Perfume - 1499 EDP

da.jpg

1499 was het jaar waarin Michelangelo de laatste hand legde aan zijn Pietà, het beroemde beeld van de dode Christus die lang uitgestrekt in de schoot van zijn moeder Maria ligt.
Het was dan ook dit beeld dat de inspiratie vormde voor 1499.

De wierookbasis van dit minimalistische parfum verleent het parfum een zekere sacraliteit, maar deze smeulende wierookpluim is niet warm en oosters zoals je zou verwachten, maar koel, kil en statig, als het koude, blanke marmer van de Pietà. Toch is het geen koel parfum: een hart van warme amber geeft het parfum een verleidelijke, haast magnetische aantrekkingskracht. Vanille en Arabische jasmijn zorgen dan weer voor een lieflijke, vrouwelijke touch, omhelzend als moederliefde.

1499 is bovenal een complex, gelaagd parfum dat nu eens streng en mannelijk ruikt, dan weer uitgesproken bloemig vrouwelijk, soms puur en onschuldig, soms razend sensueel. Een parfum dat zich maar moeilijk laat vatten, maar net daarom des te interessanter om te delen met je wederhelft.

98,00/50 ml. O.a. verkrijgbaar bij Necessities, Antwerpen ( shop hier).