AMY VANDEPUTTE: “EEN STERKE VROUW IS NIET AUTOMATISCH EEN BITCH!”

THE FUTURE IS FEMALE #3

Voor Internationale Vrouwendag besloten wij niet één, maar vijf badass females te interviewen. Over het leven, over hun inspiraties maar vooral over hoe zij zelf willen inspireren. Al die girlpower op één dag zou misschien wat te veel van het goede zijn, dus om al ‘onze’ vrouwen de megafoon te geven die ze verdienen, zal bij Girlcrush de hele maand maart in het teken van straffe madammen staan. International Women Month dus, omdat één dag per jaar gewoonweg niet volstaat.

 
20180315-IMG_9199.jpg

Amy Vandeputte

Amy Vandeputte, a.k.a. Fast Forward Amy – bewegings-, voedings- én businesscoach onder de slogan ‘lift your life’ en bovendien the most quotable woman alive – is één brok energie en overtuigingskracht, een echte power woman pal in het midden van onze Women Month-reeks. Dat kan geen toeval zijn.

 

Zelf heeft Amy een simpele verklaring voor haar drive. “Ik ben opgegroeid in een familie waar ik volledig gelijkwaardig naast mijn broers stond. Dat lijkt evident, maar ik merk toch dat in veel families het meisje onbewust als een zwakker wezentje wordt behandeld. Daarvan was bij ons geen sprake.” Wel integendeel want Amy’s vader, zelf een ondernemer, nam haar zelfs vaak apart om het over haar toekomst en potentieel te hebben. “Business heeft mij altijd geïnteresseerd.” Niet voor niets studeerde Amy af als Handelsingenieur. Want ja, toen ze haar zaak opstartte, studeerde ze ook nog. “Dat was niet altijd makkelijk, maar time management is alles.” En met die woorden is ze ons eigenlijk meteen al aan het coachen, een tendens die zich in het hele interview doorzet, she simply can’t help herself!

“BUIT JE TALENTEN UIT”

20180315-IMG_9239kopie.jpg

Hoe het komt dat Amy op haar 25ste al barst van ambitie en zelfvertrouwen, is een vraag die Amy vaak krijgt. “Ik vind zelfvertrouwen een beetje een leeg begrip, het is niet iets dat je zomaar leert.” Al zeker niet in onze maatschappij, vindt Amy. “We leven in een samenleving waar er eerder op zwaktes dan op sterktes wordt gefocust en waar talenten vaak als bedreigend worden ervaren. Terwijl ik net vind dat je trots moet zijn op je talenten. Daarbij maakt het niet uit hoeveel andere mensen op de wereld exact hetzelfde kunnen, er is maar één jij, dus jouw aanpak ik sowieso uniek.” Uniek en zelfs nodig, coacht Amy verder. “Ik zie het als mijn plicht om mensen te vertellen dat iedereen het verdient om je talenten te zien. You owe it to the world, want waarom zou jij je talent ontzeggen aan de mensheid?”

 

Want wat voor nu heeft het om enkel je zwaktes aan te pakken als je niet je sterkste punten extra in de verf leert zetten? Al is dat niet voor iedereen even gemakkelijk. “Ik ben opgegroeid in een heel sterke familie waar ik geleerd heb om volop te gaan voor mijn dromen. Ik ben heel dankbaar voor de opvoeding die ik heb meegekregen want ik ben ervan overtuigd dat die drive één mijn absolute sterktes is.” Haar kennis en ervaring deelt Amy dan ook graag met iedereen. “Ik geef graag energie aan mensen”, soms is het al genoeg om mensen een bepaald doel te geven, weet Amy, en dat hoeft niet altijd enorm te zijn. “Maak er bijvoorbeeld je goal van om elke dag één persoon te laten glimlachen. Wat je zegt om dat te bereiken is zelfs niet eens zo belangrijk, mensen onthouden vooral het gevoel dat ze bij jou hebben.”

“EEN STERKE VROUW IS NIET AUTOMATISCH EEN BITCH”

20180315-IMG_9350.jpg

Mensen op die manier motiveren is heel belangrijk voor Amy. “Het is zo belangrijk om je buikgevoel te volgen, wat dat stemmetje in je hoofd ook zegt. Jij bent jouw enige limiet.Dat is van toepassing op het nastreven van je dromen maar ook op je persoonlijke leven.” En of die motivatie nodig is! “Nog te vaak durven vrouwen de stap niet wagen om bijvoorbeeld een eigen zaak op te starten. Als je iets graag doet, doe je dat meestal ook goed, dus waag gewoon die sprong, de financiële zekerheid komt er ook wel.”

 

Zelf leerde Amy al heel vroeg om de lat voor zichzelf hoog te leggen.”Ze werd ook altijd hoog gelegd door mijn familie en hoewel dat niet altijd makkelijk is, is dat vaak wel het extra duwtje in de rug dat ik nodig heb om mijn doelen te bereiken.”Nog steeds pusht haar vader haar verder en verder. “Ik herinner me een moment waarop ik zei ‘wees nu eens gewoon trots op mij voor wat ik al bereikt heb!’.Ik vind het geweldig dat hij mij de wereld wil zien veroveren, maar soms wil ik dat evengoed niet.”Het is dan ook meer dan oké om niet de hele wereld te willen, benadrukt Amy, “dat geef ik ook graag mee aan klanten. Soms is genoeg ook echt genoeg.”

 

En soms ook niet, en dan is er werk aan de winkel. “Mij vader is fan van de serie the Crown en ik herinner me dat hij schrok toen hij hoorde dat hoofdactrice Claire Foy maar een fractie van haar mannelijke tegenspeler verdient.” Daarom legt Amy ook zo de nadruk op het belang van gelijkwaardige opvoeding, zoals zij er één kreeg. “Er is niets mis met sterk in je schoenen staan. Daardoor ben je niet automatisch arrogant of ‘een bitch’. Dat is iets waar we als vrouwen tegenover elkaar ook nog veel in moeten groeien, denk ik.”

WORK HARD, RELAX HARD(ER)

20180315-IMG_9516kopie.jpg

Naast al het harde werk probeert Amy toch ook goed voor zichzelf te zorgen. “Self care is enorm belangrijk voor mij. Om mijn batterijen terug op te laden, heb ik maandag herdoopt tot ‘asociale maandag’.” (lacht) Op die dag wil ze het liefst niemand zien en haalt Amy de maskers en scrubs tevoorschijn. Een beautyqueen is ze echter geenszins en opgroeien met drie broers deed daar ook geen goed aan. “Ik weet weinig over beauty maar ik geloof – uiteraard – wel sterk in coaching, dus heb ik iemand ingehuurd om mij alles uit te leggen over make-up. Want waarom zou je blijven sukkelen met iets waarvan je weet dat je er nooit sterk in zal zijn? Ik omring me graag met mensen met verschillende talenten. Daar groei je uiteindelijk ook zelf van.”

 

Sinds ze meer en meer het gezicht wordt van haar zaak, gaat Amy ook wel bewuster om met haar looks. “Je zal me bijvoorbeeld nooit spotten met onverzorgde nagels. ‘Succesvolle mensen hebben mooie nagels’, zei mijn vader vroeger altijd en dat heb ik ter harte genomen. Ik ben misschien geen girly girl, maar mijn nagels zullen altijd pico bello zijn! Ik echt moeten leren om die self care bovenaan te zetten, want ook mijn energiepeil heeft soms eens een dipje. Bovendien moet ik van tijd tot tijd de controle eens overdragen aan iemand anders, dat is alleen maar mentaal gezond.”

 

Fotografie: Marieke Penne
Makeup: Ine D'hoe
Met dank aan: Franq hotel