“Mijn overvloed aan beautyproducten bezorgde mij negatieve emoties." - Katia (Beautyminded) over minimalisme

20180315-IMG_8983.jpg

Met de opkomst van minimalisme in onze garderobe en ons interieur kan ook onze beautykast niet achterblijven. En laat dat nu net onze specialiteit zijn! Wij gingen op gesprek bij ‘organizing queen’ Katia van beautyblog Beautyminded om te praten over minimalisme – een levenswijze waarbij je al het overbodige in je leven schrapt en terugkeert naar de essentie.
Over hoe ze uit noodzaak is begonnen en waarom je gelukkiger wordt van dingen weggooien.

Minimalisme: een levensstijl waarbij je je bezittingen beperkt tot het absolute minimum dat jij nodig hebt

Keuzestress

20180315-IMG_8968.jpg

“Alles is terug te brengen naar het moment waarop ik op een grijze zondag de documentaire Minimalism: A Documentary About The Important Things bekeek op Netflix. Het was alsof er mij anderhalf uur lang een spiegel werd voorgehouden. Ik besefte voor het eerst dat ook ik mijn leven probeerde op te vullen met allerlei spullen en dat ik daar allesbehalve gelukkiger van werd. In tegenstelling tot wat ik liet uitschijnen.”

“Ik was zo onder de indruk dat ik de documentaire twee keer heb bekeken die dag. Zegt genoeg, zeker? (lacht) Voor het eerst kon ik de redenering doorbreken dat ‘als ik maar dat volgende ding op mijn verlanglijstje zou kunnen kopen, ik dan gelukkig zou zijn’. Zo werkt het niet. Ik besefte dat mijn overvloed aan beautyproducten mij meer negatieve emoties bezorgde dan geluk. Diezelfde ochtend wou ik bijvoorbeeld een gezichtsmasker uitkiezen, maar ik deed gewoon de kast terug dicht. De keuze uit minstens 30 verschillende opties ‘die ik allemaal wel wou houden, want het zijn zulke goede producten’ bezorgde me stress.”
 

Op zoek naar voldoening

20180315-IMG_8852.jpg
20180315-IMG_9060.jpg
20180315-IMG_8868.jpg

“Na vijf jaar bloggen over beauty had ik een heuse verzameling producten en toch bleef ik maar dingen kopen. Ik was nooit tevreden met wat ik had, want ‘O! Zo’n mooi nieuw oogschaduwpalet!’ of ‘Oeh! Nieuwe matte lipsticks die deze keer écht comfortabel zijn’. Hier komt de invloed van Instagram naar boven. De stroom van zogenaamde must haves hield niet op en ik vergeleek mezelf vaak met andere bloggers. Ik dacht dat het platform mij inspiratie bezorgde, maar eigenlijk hield Instagram mijn ongezonde koopverslaving in stand.”

“Zo vergroeide mijn identiteit met mijn materiële bezittingen. Ik was de producten die ik postte, de unboxings die ik deed en de dingen die ik had. En toch was ik niet tevreden. De tien volgende items op mijn lijstje zouden me dan toch eindelijk wel voldoening brengen, niet? Ik bestelde ze online, was helemaal in extase toen ze aankwamen en nog geen 10 minuten later was ik alweer gestrest, want ‘waar moet ik dit nu weer gaan bijzetten en hoe kan ik ervoor zorgen dat ik ze ook effectief gebruik?’”

“Je hebt geen idee van het aantal dingen dat ik op een stapeltje heb gelegd ‘om morgen te gebruiken’, maar ik zelfs nooit uit de verpakking heb gehaald. Of het aantal keren dat ik iets kocht om er dan achter te komen dat ik datzelfde ding eigenlijk al had, maar omdat ik zoveel spullen had, het gewoon niet meer wist. Da’s een vervelend gevoel dat gaat knagen. Het was een oneindige cirkel en ik had niet door dat er meer aan de hand was: ‘iedereen rond mij doet dat toch ook?’”

 

Knop omdraaien

20180315-IMG_8869.jpg

“Na het zien van de documentaire kon ik echter snel een knop omdraaien: ik doneerde alles waar ik me niet goed bij voelde of waar ik Marie Kondo-gewijs niet gelukkig van werd. En ik was streng: meer dan de helft ging weg. Ik ging van koopverslaafde moodswinger naar spaarzame mindfulnessfreak.”

“Wat een verademing! Ik had alleen kleren in mijn kast die ik graag aandeed en ik zag weer wat ik allemaal had. We zijn bijna een jaar verder en mijn kleerkast heeft nog steeds niet meer dan 30 stuks erin. Mijn beautykast minimaliseren, dat was echter een ander verhaal. Ik had verschillende kasten vol producten waar ik allemaal een of andere waarde aan hechtte. Van ‘dat is van een goed merk!’ tot ‘dat was een dure aankoop’. Maar ze waren daarom niet allemaal geschikt voor mijn huid/haar/lichaam, en ik zou ze in één leven nooit allemaal kunnen opgebruiken.”

20180315-IMG_8907.jpg

“Het was een heus proces. In de eerste ronde gingen de producten eruit waar ik niet warm meer van werd. In de tweede fase maakte ik komaf met producten waarvan ik zou willen dat ik ze kon gebruiken, maar die echt niet voor mij geschikt waren (Bye-bye, Crème De La Mer!). Toen legde ik mezelf de ultieme beperking op: alles moest in één kast passen. Enkele MUJI-lades voor make-up, een IKEA Malm kast voor al de rest. En daarvoor moest er heel wat weg, ja.”

In totaal heb ik afscheid genomen van zowat 90% van mijn beautyspullen. Ik heb ze geteld, het waren er meer dan 700. Crèmes, parfums, make-up, kwasten, alles. Als je je voorstelt dat dat allemaal bij mij thuis opgeborgen stond, ben ik al blij dat de makers van ‘Extreme Hoarders’ mij nooit hebben gevonden.”

“Vandaag heb ik drie MUJI-lades (de ultieme minimalist drawer porn), drie extra doosjes erboven, een kleine kit met nagelspullen en een kast met lades voor huidverzorging, haarverzorging en parfum, bodycare en “overige” – lees: geurkaarsen en back-ups van tandpasta. Alles is overzichtelijk, ik heb veel minder stress, voel me mentaal beter en ik weet precies wat ik heb. Ik heb ontdekt dat het heel leuk is om producten gewoon op te gebruiken!”

 

Katia’s tips voor een opgeruimde beautykast

- Koop geen nieuwe beautyproducten tenzij er iets op is.

“Als mijn wattenschijfjes op zijn, koop ik er uiteraard nieuwe. Maar de bedoeling is dat er een eind komt aan de stroom spullen in huis. Recent maakte ik mijn favoriete volumepoeder voor m’n haar op, maar in plaats van meteen een nieuw doosje te kopen, ben ik nu een volumespray aan het opgebruiken die ik nog had. Ik heb het poeder eigenlijk nog geen dag gemist.”

- Bedenk hoeveel geld je uitspaart.

“Een héél aantrekkelijk voordeel aan deze mindset is natuurlijk al het geld dat je spaart. Ik was beschaamd toen ik ontdekte dat ik de afgelopen maanden al zoveel meer heb kunnen sparen dan in sommige van de voorbije jaren. Ik heb echt luidop tegen mezelf geroepen: “Waarom ben je hier niet eerder mee begonnen?!”


- Probeer je aan een systeem te houden

Als beautyblogger krijg ik natuurlijk nog veel pakjes toegestuurd, maar ik hou me altijd aan één regel: voor elk product dat er binnenkomt, moet ik er ééntje in de weggeeftas steken. Op die manier ontstaat er geen overvloed aan beautyproducten.”

- Doorbreek je gedachtecirkel

“Olala! Een nieuwe, mooie, limited edition launch! > On the wishlist! > Pay day = kopen. > Pakje komt aan: five seconds of happiness. Er volgt een Pavloviaanse rush waaraan het veel makkelijker toe te geven is dan eraan te weerstaan. Leer jezelf af om geluk te halen uit materiële bezittingen.”

 

Fotografie: Marieke Penne