DALILLA HERMANS: “WANNEER IETS ME ECHT RAAKT, DAN KAN IK NIET ZWIJGEN”

THE FUTURE IS FEMALE #4

Voor Internationale Vrouwendag besloten wij niet één, maar vijf badass females te interviewen. Over het leven, over hun inspiraties, maar vooral over hoe zij zelf willen inspireren. Al die girlpower op één dag zou misschien wat te veel van het goede zijn, dus om al ‘onze’ vrouwen de megafoon te geven die ze verdienen, zal bij Girlcrush de hele maand maart in het teken van straffe madammen staan. International Women Month dus, omdat één dag per jaar gewoonweg niet volstaat.

De vierde powervrouw in ons rijtje is Dalilla Hermans. Als schrijver, activist, spreker, one of the Charlies, creatief headwrap-drager en De Slimste Mens ter Wereld-finalist stond ze de afgelopen paar jaar flink in de schijnwerpers. Schijnwerpers die haar niet altijd even goed gezind waren, want Dalilla neemt geen blad voor de mond over onderwerpen die haar raken. Dat dat nu eenmaal serieuze thema’s zijn, bezorgde haar bij sommigen het imago van ‘boze zwarte vrouw’. Na dertig seconden in haar bijzijn weet je echter al hoe fout dat etiket is. Girlcrush stelt voor: Dalilla, approachable en fun, maar vooral heel eerlijk. Een echte girl crush dus!

20180315-IMG_9747.jpg

Dalilla Hermans

 

“IK PROBEER OOK MAAR, ZOALS IEDEREEN”

20180315-IMG_9690.jpg

Badass vindt Dalilla – niet toevallig – iedereen die ergens in gelooft en een missie heeft. Daarbij hecht ze veel belang aan oprechte empathie en een stukje in de schoenen van de ander kunnen lopen. De Amerikaanse dichter en activist Maya Angelou was zo iemand. “Zij is echt mijn held! Zij heeft een manier gevonden om heel militant en rechtdoorzee met haar standpunten om te gaan en tegelijkertijd toch een hand te reiken aan tegenpartij. Dat kon ze door haar ondertoon van liefde en haar gevoel voor humor dat verweven was in alles wat ze deed.”

Op de vraag waarom iemand haar badass zou vinden, kan Dalilla minder vlot antwoorden. “Ik heb de neiging om dat te ontkrachten, omdat ik het gevoel heb dat ik ook maar probeer, zoals iedereen. Ik heb het geluk gehad dat ik de eerste was op een heel aantal vlakken, maar dat is niet echt mijn verdienste. Misschien is het feit dat ik niet kan zwijgen wanneer iets me echt raakt wel mijn meest bewonderenswaardige eigenschap?

 

 

 

“MIJN HAAR IS MIJN PLAYGROUND.”

20180315-IMG_9784.jpg
20180315-IMG_9747.jpg

Naast haar verschijningen op televisie en in gedrukte media, is Dalilla vooral ook bekend om haar gewaagde kapselkeuzes. Op de dag van ons interview heeft ze bijvoorbeeld een indrukwekkende side cut met een top knot van lange vlechten. Dat was echter niet altijd het geval. “Zoals bijna elke zwart meisje haatte ik mijn haar. Ik groeide bovendien op in een heel witte wereld (de Rwandese Dalilla werd op 2,5-jarige leeftijd geadopteerd door een Kempisch koppel, red.) en wou zo weinig mogelijk opvallen. Dus droeg ik mijn haar jarenlang in zo neutraal mogelijke vlechtjes. Zo’n tien jaar geleden realiseerde ik mij gelukkig dat ik, wat ik ook deed, altijd zou opvallen, en toen heb ik al mijn haar afgeschoren. De vrijheid was onbeschrijfelijk. Sinds ik echt kaal ben geweest, heb ik het gevoel dat ik alles kan doen, niet zal ooit nog zo extreem zijn.” Dat is ook het moment waarop ze stopte met zich iets aan te trekken van wat anderen vonden. “De blik van de ander interesseert mij niet meer, mijn haar, dat is mijn playground.”

 

Ook met make-up doorliep Dalilla een heel parcours. “Door met mijn hoofd op televisie te komen, zie ik nu de fun van make-up in, maar vroeger voelde ik me echt niet mezelf met make-up.” Nu is maquillage nog steeds geen dagelijks ritueel voor haar, maar wanneer ze ‘out there’ moet zijn, kiest ze soms wel voor een beetje extra kleur. Kleur die niet altijd even makkelijk te vinden is. “Ik heb door de jaren heen ongetwijfeld veel foute foundations gedragen. Alleen al omdat een goede kleur voor mijn huid gewoonweg onvindbaar was. Advies was er niet of veel te weinig, mensen hadden er gewoon geen ervaring mee.” Intussen merkt Dalilla gelukkig wel een vooruitgang. “Meer en meer make-up artists hebben intussen wél ervaring met donkere huidjes, waardoor ik nu wel goed opgemaakt door het leven kan gaan, wanneer ik dat wil.”

 

“IK BEN HELEMAAL NIET MEGA ARGUMENTATIVE

 
20180315-IMG_9676kopie.jpg

Dat ze soms intens overkomt, ziet Dalilla eerder als een resultaat van de serieuze thema’s die ze aanhaalt. “Praten over racisme en ongelijkheid is automatisch intens, dat is eigen aan het onderwerp.” Toch vond ze het vroeger eng om als ‘intens’ of ‘boos’ omschreven te worden, net omdat die termen zo ver van haar af staan. “Ik ben helemaal niet zo in het dagelijks leven. Zo ben ik helemaal niet mega-argumentative, integendeel, als ik kan, vermijd ik zelfs liever de confrontatie. Ik ben zo iemand die eerder vijftig euro te veel telefoonrekening zal betalen, dan te bellen om de fout aan te vechten.” (lacht)

 

Dat laatste heeft ook te maken met haar ontzettende telefoonangst. “Comfortabel telefoneren doe ik maar met een handvol mensen, want bellen vind ik echt heel eng. Ik neem ook nooit op wanneer een onbekend nummer me belt.” Voor mensen die haar zomaar bellen, heeft Dalilla dan ook maar één advies. “Als je iemand niet kent, stuur dan eens een berichtje. DO NOT CALL PEOPLE!(lacht)

Fotografie: Marieke Penne
Met danK aan Franq hotel