Jolien Roets (QMUSIC) - "realness is het allerbelangrijkste"

THE FUTURE IS FEMALE #1

Omdat het vandaag Internationale Vrouwendag is, besloten wij niet één maar vijf badass females te interviewen. Over het leven, over hun inspiraties maar vooral over hoe zij zelf willen inspireren. Al die girlpower op één dag zou misschien wat te veel van het goede zijn, dus om al ‘onze’ vrouwen de megafoon te geven die ze verdienen, zal bij Girlcrush de hele maand maart in het teken van straffe madammen staan. International Women Month dus, omdat één dag per jaar gewoonweg niet volstaat.

 
20180304-IMG_8290.jpg

Jolien Roets

Jolien Roets – Qmusic-presentator, dj en 1/2e van wat misschien wel het leukste Instagramkoppel van België is – bijt de spits af met een betoog voor echtheid, zowel on- als offline.

De definitie van ‘badass’ is voor Jolien je talenten kennen en daar vol overtuiging mee aan de slag gaan. “Ik heb zelf jarenlang gestruggeld met het vinden van mijn talenten, vond mezelf maar mediocre. Ik ben typisch zo iemand die veel dingen een beetje kan, maar niet meteen één ding opvallend goed.” Die eigenschap, in combinatie met een nood aan afwisseling, zorgt ervoor dat Jolien vooral op zoek is naar ‘realness’.

 

“IK RELATIVEER MEZELF PLAT!”

20180304-IMG_8459.jpg

Die echtheid vindt ze terug in humor en zelfrelativering, eigenschappen die Jolien ook in anderen apprecieert. “Ik ben bijvoorbeeld enorm fan van zangeres Cardi B. Zij was echt een outcast. Als stripper uit The Bronx, namen mensen haar en haar ambitie niet serieus, maar zij bleef gewoon voor haar doelen gaan, heel trouw aan zichzelf. En kijk wat ze nu allemaal doet!”

Tijdens haar jeugd was Jolien ook niet altijd het populairste meisje van de klas en daar leerde ze al van jongs af aan mee omgaan. Als zelfverklaarde ‘chubby kid’ compenseerde ze haar gebrek aan standaardlooks met het besluit om “dan maar grappig te zijn”. “Ik was zo’n beetje de onnozelaar van de klas,” lacht Jolien. “Mijn beste vriendinnetje was de knappe, ik was haar grappige sidekick.” Die rol beviel haar wel, en al is ze tegenwoordig vooral main woman, met zichzelf lachen, dat kan ze nog steeds. “Humor is key. Ik relativeer mezelf plat!”

Iets wat voor veel mensen niet altijd even gemakkelijk is, beseft ze. “Vooral voor jongeren van nu is het volgens mij veel zwaarder om zichzelf te aanvaarden zoals ze zijn. De schijnbare perfectie van sociale media kan heel confronterend zijn.” Net daarom is Joliens aanwezigheid op Instagram zo’n verfrissing. “Ik zou niet weten hoe ik niet mezelf zou moeten zijn”, bedenkt ze. Die eerlijkheid vind je keer op keer terug. Van de kinderfoto’s die ze zonder gêne op haar Instagramprofiel post, over haar eigenzinnige fashion choices (zoals de knalrode faux fur die ze op de dag van ons interview draagt), tot de grappige, spontane filmpjes die ze samen met haar vriend maakt en op haar Insta-stories deelt.

ACHTER ELKE STERKE VROUW STAAT EEN HILARISCHE MAN

I licked it, so it’s mine. 👅 #amsterdam #myboo #chatarlife #ionlydatemodels

Een bericht gedeeld door Jolien Roets (@jolienroets) op

!

Want sharen, dat doet Jolien, al is ook dat soms wel dubbel. “Zowel Hakim (haar vriend) als ik zijn geboren entertainers, maar tegelijkertijd zijn we allebei ook redelijk verlegen. We schreeuwen als het ware ‘kijk naar mij, kijk naar mij!’ om dan vervolgens ons hoofd weg te draaien. Een zotte combinatie eigenlijk.”

Gelukkig denkt het koppel bij hun capriolen op Instagram niet al te veel na over wie er zoal meekijkt. “Alle filmpjes op mijn stories ontstaan eigenlijk heel organisch. We doen gewoon onnozel, entertainen mekaar. In de eerste plaats is dat leuk om zelf op terug te kijken, maar Hakim is altijd zo grappig dat ik dat anderen gewoon niet kan ontzeggen.”

Op de vraag hoe ze het ervaart om zelf het onderwerp van de #couplegoals te zijn, antwoordt ze heel nuchter. “Ik denk dat we gewoon het beste in elkaar naar boven halen, we stimuleren en motiveren elkaar. Met hem is het leven één groot feest!”

“ALS VROUWELIJKE DJ MOET JE JE DUBBEL ZO HARD BEWIJZEN.”

20180304-IMG_8271.jpg

Maar ook zonder Hakim ziet Joliens leven er feestelijk uit. “Soms moeten mensen mij daar inderdaad eens aan herinneren. Door mijn job krijg ik de kans om veel inspirerende mensen te ontmoeten en coole dingen te doen, maar omdat ik daar middenin zit, vergeet ik soms hoe uniek dat eigenlijk is.”

Ze voelt dan ook een zekere verantwoordelijkheid als vrouw tegenover andere vrouwen die minder in de spotlight staan. “Zowel de radiowereld als het wereldje van dj’ing zijn overwegend mannelijk, en als vrouw vind ik het wel mijn taak om voor andere vrouwen op te komen, hun een stem te geven. Gelukkig heb ik mijn identiteit wel echt gevonden, daardoor geloven mensen mij ook. Credibility en echtheid gaan hand in hand.”

Die zelfzekerheid kreeg ze echter niet cadeau. “Als vrouwelijke dj moet je je dubbel en dik bewijzen. Wanneer ik een club binnenstap om te draaien, zie ik de mannen al kijken. Zo van ‘gaat die dat wel kunnen?’ Als ik dan aan een badass set begin, zie je die blikken vanzelf veranderen van twijfel naar acceptatie, en dat is best wel cool.” Geloven in je eigen talenten noemt ze dan ook een must. “’Ik kan dat!’, mensen zeggen dat te weinig!”

 

Fotografie: Marieke Penne
Styling: Meriem EK ( black smoke)
Makeup: Ine D'hoe