LINA SAFI: “SUCCES BETEKENT VOOR IEDEREEN IETS ANDERS”

THE FUTURE IS FEMALE #5 (end)

Voor Internationale Vrouwendag besloten wij niet één, maar vijf badass females te interviewen. Over het leven, over hun inspiraties, maar vooral over hoe zij zelf willen inspireren. Al die girlpower op één dag zou misschien wat te veel van het goede zijn, dus om al ‘onze’ vrouwen de megafoon te geven die ze verdienen, zal de hele maand maart bij Girlcrush in het teken van straffe madammen staan. International Women Month dus, omdat één dag per jaar gewoonweg niet genoeg volstaat.

 
20180315-IMG_9966.jpg

Lina Safi (23) – modeblogger/-vlogger met een Hunkemöller ambassadorship op zak, closet singer en diehard student – is een doorzetter. Zelf noemt ze één van haar beste eigenschappen het feit dat ze down-to-earth en realistisch is. Wij vinden haar vooral badass, omdat ze zomaar even als eerste van haar familie een bachelor- en binnenkort zelfs een masterdiploma behaalde. Een wapenfeit dat ze helemaal niet had verwacht toen ze jaren geleden met haar gezin uit Afghanistan vluchtte. Tijdens haat studie Business Management liep ze zelfs een jaar lang stage in New York: “Ik kan nog altijd niet geloven dat ik dat gedaan heb!”

“OOIT HOOP IK ZELF DE INSPIRATIE TE ZIJN DIE IK NIET VOND TERWIJL IK OPGROEIDE.”

Makkelijk was dat allemaal niet. “Ik kom uit een gezin met zeven kinderen en dan is er geen geld om iedereen zomaar te laten studeren met alles erop en eraan.” Gelukkig wist Lina al heel vroeg wat ze wou. “Ik zou een succesvolle zakenvrouw worden, dat wist ik al heel vroeg. De drive om te doen wat nodig was om mijn doelen te bereiken zat er van jongs af aan in.” Ze financierde haar studies en haar jaar in New York helemaal zelf. “Mijn broers, zussen en ik waren allemaal al heel vroeg aan het werk. Die zelfstandigheid, dat hebben we allemaal.

 

Dat ze zou beginnen bloggen stond echter niet in de sterren geschreven. “Mensen met een migratieachtergrond zijn – zeker in de media – behoorlijk ondervertegenwoordigd. Toen ik opgroeide, was er niemand om naar op te kijken die was zoals ik. Terwijl ik net nood had aan een gedreven, gepassioneerd rolmodel, iemand die zich niet liet tegenhouden door haar achtergrond.” Nog steeds zijn er weinig Afghaanse bloggers, en op een dag hoopt Lina zelf een bron van inspiratie te kunnen zijn voor meisjes zoals zij er zelf één was. “Nu kijk ik erg op naar Anna Nooshin, een Nederlandse blogster met Iranese roots. Zij kreeg de kans om al heel wat leuke dingen te doen, om te reizen en met fijne merken samen te werken, om boeken te schrijven.” Allemaal dingen waarvoor Lina staat te trappelen.

“CONTENT IS KEY”

20180315-IMG_9852kopie.jpg

Maar eerst studeren”, vindt ze. “Mijn studies zijn voor mij altijd prioriteit geweest. Toen ik voor het eerst met mijn blog startte was ik 16 jaar, ik had geen idee wat ik aan het doen was maar ik wist dat ik iets te vertellen had.” Door de inspiratieloze manier waarop veel mensen rondom haar gekleed gingen, roerde Lina’s inner fashion chick zich en de rest is geschiedenis. Toch duurde het nog drie jaar voor ze echt met haar huidige blog aan de slag ging. “Tijdens mijn tweede jaar hogeschool wou ik het niet langer uitstellen. Ik had niet veel tijd, maar ik moest en zou bloggen.” En een doorsnee blog zou het niet worden. “Ik wou echt mijn niche vinden, de combinatie van mijn nerdy, fashion- en fitnesskantje maakt dat ik een verhaal kan vertellen.”

 

Door haar focus op haar studies, moest Lina keuzes maken om haar blog draaiende te houden. “Ik moet mijn tijd echt goed indelen, timemanagement is alles, maar ik probeer toch zoveel mogelijk kansen te grijpen en samenwerkingen aan te gaan.” Die drukke agenda belet haar ook om met de groei van haar blog bezig te zijn, maar daar zit Lina niet mee. Groei an sich is nooit haar doel geweest, goeie content leveren, is dat wel. “Ondanks mijn lage following rate (zo’n 5500 volgers op Instagram, red.), word ik daarom toch voor allerlei collabs gevraagd. Content is key!” Succes betekent bovendien voor iedereen iets anders, weet Lina, “voor de ene persoon kan succes enkele honderdduizenden volgers op Instagram zijn, voor iemand anders kunnen dat goede schoolresultaten en diploma’s zijn.”

“NU DURF IK MEER EXPERIMENTEREN”

20180315-IMG_9906kopie.jpg
10998343-1411382668-611500.jpg

Ook op beautyvlak moest Lina keuzes maken. “Vroeger was ik zo into fashion dat ik mijn gezicht gewoon vergat (lacht). De beperkte middelen die ik had, stak ik liever in kleding dan in make-up.” Vandaag noemt ze zichzelf nog steeds geen make-up girl, maar plezier heeft ze er wel in. “Intussen besef ik dat mijn gezicht mijn visitekaartje is, misschien nog meer dan de manier waarop ik me kleed, dus ik durf meer te experimenteren.” Foundation draagt ze zelden – waarom zou ze, met haar jaloersmakende flawless skin?! – maar met oogmake-up en wenkbrauwen speelt ze des te meer. “Mijn go-to producten zijn bronzer en highlighter, momenteel van Shiseido, maar mijn make-up is even vaak van een drugstore-merk. Net als bij kleding, wissel ik merken en high street met elkaar af. Een goedkoop product kan ook goed zijn.”

 

Voor mensen die nu nog hun kans willen wagen in de blogosphere heeft Lina nog enkele tips. “Vind je niche, maar laat het feit dat iets al eens gedaan is je niet tegenhouden, er is maar één jij.” Verder raadt ze aan om realistisch te zijn. “Maak een plan en bekijk of het doenbaar is voor jou, in jouw leven. Bedenk of je de nodige investeringen in tijd of geld wil doen en overhaast niets. Alles komt op zijn tijd, als jij er klaar voor bent.

Fotografie: Marieke Penne
Met dan aan hotel Franq