De charme van het Engelse platteland in een modern parfumflesje - English Fields by Jo Malone

In Flanders - euh - English fields where poppies grow…
Deze lente komt Jo Malone London met een limited edition-collectie die de essentie van het Engelse platteland probeert te vatten, en dat is wonderwel gelukt. Veldbloemen en verschillende graansoorten werden gecombineerd tot toegankelijke parfums die toch origineel overkomen. Ideaal voor wie na een rijk, diep winterparfum klaar is voor iets lichters en frivolers. Als een fietstochtje in de lentezon tussen goudgele graanvelden. Zomaar, omdat het kan. En omdat niemand de moeiteloze charme van veldbloemen beter begrijpt, vroegen we aan Loes Van Look van Wildflowers & Wodka voor passende lenteboeketten. Want wie houdt niet van verse bloemen? 

foto 4.jpg
 
jo-mal-field.jpg
 
Girlcrushmagazine-janagermanus-1.jpg
Girlcrushmagazine-janagermanus-6.jpg
Girlcrushmagazine-janagermanus-2.jpg
 

Jo Malone London is trots op z’n Britse roots en doet die elk jaar eer aan met een limited edition-collectie gebaseerd op een über-Brits concept. Zo kwamen de Engelse afternoon tea al aan bod (met geuren als Earl Grey & Cucumber en Sweet Milk), Britse gebakjes (met parfums die ruiken naar citroentaartjes of ginger biscuits), maar ook iets abstractere concepten, zoals het regenachtige weer waar Engeland om bekendstaat of de Bloomsbury Group, waarbij een combinatie van whisky en cederhout de intellectuele romantiek moet oproepen van de invloedrijke schrijvers- en kunstenaarsgroep waar o.a. Virginia Woolf deel van uitmaakt. Originele invalshoeken voor parfums die niettemin typisch Brits én typisch Jo Malone blijven van stijl: fris, makkelijk draagbaar en altijd aangenaam

De nieuwe English Fields-collectie wijkt niet af van die succesformule. Deze keer diende de Engelse countryside als inspiratiebron: een lappendeken van groene weiden en zonovergoten graanvelden, goudgele hooibalen, klaprozen en korenbloemen die wuiven in de windDe geur van verschillende graansoorten wordt hiervoor telkens gecombineerd met veldbloemen tot fijne, zomerse parfums waar we spontaan blij van worden. 

 

Poppy & Barley

foto 1.jpg

Geen bloem zo Brits als de klaproos, een felle, opvallende verschijning in een zee van goudbruin graan. Enig probleem: klaprozen hebben geen geur! Parfumeur Mathilde Bijaoui wist de geest van klaprozen te vatten in een accord van rode roos en groene noten (voor de harige stengel en bladeren van de bloem). Een absolue van zemelen geeft het parfum een warme, gouden glans, zwarte bes zorgt voor een speelse, fruitige zoetheid, terwijl vijg, violet en musk het parfum afronden en een zekere zachtheid verlenen, fris als versgewassen linnen. De meest bloemige en mogelijk ook toegankelijke geur van de collectie.

 
 

 

Primrose & Rye

Deze geur ruikt net zo zachtgeel als de sleutelbloem (‘primrose’ in het Engels) in de naam belooft. Een zonnige combinatie van mimosa, maïs, kokosnoot en een kruidige vanille zorgen voor een romige gele bloemengeur, die toch droog, graanachtig en zelfs licht smoky aandoet. Zepige, poederachtige aldehyden zorgen voor een sprankelend effect en een Britse oldskool vibe

 

 

Oat & Cornflower

foto2.jpg

Om zich de geur van de verschillende graansoorten eigen te maken, bezocht parfumeur Mathilde Bijaoui o.a. een biobakkerij, waar ze naar hartenlust mocht ruiken aan de ingrediënten die ze er stockeerden. Wat haar opviel was hoe warm en geruststellend granen ruiken. Dit warme, haast tedere effect komt het meest in uiting in Oat & Cornflower, waar romige, nootachtige havermout gecombineerd wordt met de hooiachtige, goudbruine warmte van tabak, benzoë en vetiver. Een combinatie van musk en hedione zorgt voor de lichte, transparante, fris-bloemige touch van korenbloemen. Zoet, bloemig en gourmand, maar beheerst en erg draagbaar, op een haast knuffelachtige wijze. De jeugdnostalgie van snoeppapier, popcorn met boter in de bioscoop of het restje melk dat achterblijft in een kommetje cornflakes. Voor het opwekken van deze fijne jeugdherinneringen alleen al mijn favoriet uit deze collectie. 

 

Honey & Crocus

foto 3.jpg

Een luie namiddag in een graanveld, met het gezoem van de bijen die met stuifmeel af en aan vliegen op de achtergrond. Stuifmeel, bloemennectar en honing zitten geurgewijs allemaal vervat in dit zoete parfum, terwijl een scheutje amandelmelk het parfum zijn uitgesproken droge, nootachtige karakter geeft. Een lichte bloemennoot symboliseert de delicate krokus, die sinds oudsher de lente aankondigt. Alsof je in een bloemenveld geniet van een frangipanetaartje! Zit knap in elkaar en weet zijn karakter het langst te behouden.

 
 

Green Wheat & Meadowsweet

Green Wheat & Meadowsweet is waarschijnlijk de minst graanachtige geur van de collectie. Wie zich net als ik verwachtte aan de bittergroene geur van plantenmelk zoals wanneer je op een jonge graanstengel kauwt - blijft een beetje op zijn honger zitten, want Green Wheat & Meadowsweet is eerder een groen grapefruit- en vetiverparfum met bloemige ondertoon. Zoet, licht bloemig en sprankelend fris: meer hoeft een parfum in de lente soms niet te zijn. 

De English Fields-Collectie is toegankelijk, maar weet toch origineel uit de hoek te komen, met Oat & Cornflower en Honey & Crocus als uitschieters. Rasechte statementgeuren kun je ze moeilijk noemen, het zijn eerder prettige parfums waar niemand iets op tegen kan hebben. Maar hun zomerse, jeugdige zorgeloosheid weet te bekoren en doet ons al verlangen naar luie zomerdagen.

Bovendien zijn de kleine 30 ml-flacons perfect om eens af te wisselen én je neemt ze makkelijk mee in je handtas. Over die flacons moeten we het trouwens nog even hebben: zo simpel, maar zo geslaagd. Die pastelkleuren, die hoekige, minimalistische vorm, dat contrast tussen mat en glanzend, tussen glad en ruw (het onderste deel lijkt wel van beton!). De prijs voor meest Instagram-worthy parfumflesje van het jaar kunnen we nu al uitreiken!

Jo Malone London English Fields Collection (limited edition). € 56,00 voor 30 ml. O.a. Verkrijgbaar bij Parfuma (Antwerpen) en Senteurs d’Ailleurs (Brussel). 

Fotografie: Jana Germanus
Bloemstyling: Loes van Look ( wildflowerS & wodka)
Make-up & hair: Crystal Die
Met dank aan The collector's House