Luchtvervuiling x onze huid: geen happily ever after

Denk jij bij woorden als ‘pollutie’ en ‘vervuiling’ ook aan het plastic om je groenten en fruit, het fijn stof in je longen en al het afval dat ronddobbert in zee? Wij ook, maar voeg aan dat lijstje ook maar een grauwe, geïrriteerde huid, rimpels en verslapping toe, want ook daarvoor kan (lucht)vervuiling verantwoordelijk zijn.

 
36227197_10155631666306512_6870186586684784640_n.jpg

Als je weet dat al sinds 2007 meer dan de helft van de wereldbevolking in steden woont – en daar komen nog wekelijks anderhalf miljoen stedelingen bij – dan weet je dat dit geen beperkt probleem is. Die pakweg vier miljard stedelingen worden namelijk dagelijks extra blootgesteld aan luchtvervuiling. Dat is niet alleen slecht nieuws voor de binnenkant van hun – ons! – lichaam, ook de buitenkant heeft daaronder te lijden. Logisch dus dat meer en meer merken producten ontwikkelen die onze huid tegen deze dagelijkse belaging door pollutie moeten beschermen. Maar hoe doen ze dat? En werkt zo’n crème, spray of serum wel echt om huidschade door vervuiling op afstand te houden?

 

 

RADICALE ROOFRIDDERS

Skin-1 copy.jpg

Net als roken en uv-straling (de zon!), speelt luchtvervuiling een grote rol in vroegtijdige veroudering van de huid, met dank aan de vrije radicalen die in de vervuilde lucht zitten. Die vrije radicalen zijn eigenlijk incomplete en dus onstabiele moleculen die zichzelf weer compleet proberen te maken door de – veelal gezonde – moleculen in onze (huid)cellen te bestelen. Daardoor worden die huidmoleculen op hun beurt incompleet en gaan zij op rooftocht bij weer andere moleculen en raakt het DNA van de huidcel beschadigd.

 

Op die manier ontstaat er een sneeuwbaleffect dat de deur openzet voor onder andere couperose, pigmentvlekken en voortijdige afbraak van collageen en elastine in de huid. Gelukkig kan deze vicieuze cirkel doorbroken worden door de opbouw van een antioxidant verdedigingssysteem.

 

ANTIOXIDANTEN, PRINSEN OP HET WITTE PAARD

98b0307455f90a3d8b03f5d0a487eae6 copy.jpg

Om je huid de bescherming te geven die ze nodig heeft, is het dus belangrijk om vitamine b toe te voegen. Dat kan via voeding, maar ook door producten te gebruiken die de juiste cocktail van mineralen, antioxidanten en vitamines bevatten. Ook je huid grondig reinigen (minimaal twee stappen!), veel water drinken en trouw zonnecrème smeren, werpt zijn vruchten af.

 

Ga dus op zoek naar ingrediënten zoals vitamine A, C, D, E en alle B-vitaminen (in het bijzonder B2 en B3), co-enzym Q10, groene thee, idebenone, kurkuma, ginseng ... Deze hebben allemaal een anti-oxidatieve werking en neutraliseren de vrije radicalen in de lucht waardoor ze effectief de huid beschermen tegen vervuiling.

 

EUHM, HELP!

Kruidvat Daily Defence System bestaat uit vier producten (dag- en nachtcrèmes, gezichtsmist en kleimasker) voor overdag en ’s nachts die de huid niet enkel tegen lucht- maar ook tegen lichtvervuiling (infrarood en blauw licht) beschermen. De dagcrème bevat naast een hele reeks antioxidanten ook een UV-bescherming met SPF 20. Bovendien is de lijn naar goede Kruidvat-gewoonte met € 5,49 per product veruit de goedkoopste antipollutie-lijn die je ooit zult proberen.

 
 

 

De RAD SPF 15 Zonnecrème van het Zuid-Afrikaanse skincaremerk Environ bevat zowel zonnefilters als zonnereflectoren (de zogenaamde fysische filters) die beschermen tegen UVA- en UVB-straling. Dit zonneproduct heeft bovendien een uitgekiende combinatie van vitamines en antioxidanten in huis die vrije radicalen geen kans geven.

 

 

 

Waar crèmes enkel de buitenste huidlagen voeden en beschermen, kunnen huidsupplementen de huid ook van binnenuit versterken. Advanced Nutrition Programme, of kortweg ANP is een Brits voedingssupplementenmerk dat zich specialiseert in huidverbeterin,g en deze Skin Complete is een ideale combinatie van de huideigen, DNA-herstellende vitamine A en een cocktail van antioxidanten. Het perfecte afweermechanisme tegen vrije radicalen dus!

 
 

 

Paula’s Choice C15 en C25 Super Boosters bevatten respectievelijk 15 en 25% pure vitamine C, de Niacinamide Booster bevat vitamines B3 en B5, over een antioxiderend vitamine-dream team gesproken!

 

Ook deze Clinique Fresh Pressed Daily Booster met 10% vitamine C geeft de immuniteit van je huid een duwtje in de rug.

 

La Solution 10 de Chanel gooit de bescherming van je huid over een andere boeg. Met niet meer dan tien ingrediënten, waaronder het exclusieve silver needle-extract (de Rolls Royce van de groene thee), verricht deze antipollutiecrème antioxiderende wonderen voor een gevoelige huid.

 

 

Wie het liefst de hele dag aan antivervuiling doet, heeft met de Ren Flash Defence Anti-Pollution Face Mist het juiste product te pakken. Deze hydraterende en verfrissende spray vormt een onzichtbare bubbel rond je huid die haar beschermen tegen UV-straling en agressoren als fijn stof, (sigaretten)rook en zware metalen.

 

Maar ook zonder een antioxidantenmix extraordinaire kunnen producten de negatieve resultaten van vervuiling op je huid tegengaan. De Clinique Dramatically Different Hydrating Jelly is bijvoorbeeld een frisse, honderd procent transparante, lichtgewicht, olievrije en niet kleverige gel op waterbasis die je huid hydrateert en haar natuurlijke barrièrefunctie heropbouwt en ondersteunt. Zo kan je huid het toegevoegde vocht beter vasthouden en de aanval weerstaan van vervuilende stoffen in de lucht. Op die manier beschermt de hydraterende gel je huid op een alternatieve manier tegen dagelijkse blootstelling aan vervuiling.

 
 

In de categorie ‘reinigen’ (minstens twee stappen, don’t forget!) past dit Tata Harper Purifying Mask. Dit (volledig natuurlijke!) masker met witte klei gomt zacht maar vastberaden alle sporen van vervuiling van je huid en laat haar gehydrateerd en beschermd achter. Met de vrijeradicalen-bevechtende cactusvijg als steringrediënt.

Screen Shot 2018-06-22 at 01.35.09.png