SOS zomeracne: zo maak je er komaf mee!

De zomer is eindelijk in het land! Zonnige stranden, een cocktail in de hand, je mooiste zomerjurkje... en een puistje – of nee vier!

Net wanneer je denkt dat je van die vervelende (winter)pukkels af bent, steekt zomeracne de kop op. Maar vanwaar komen die kleine monstertjes eigenlijk – en nog belangrijker – hoe raak je er weer vanaf?

GirlCrush.KimNijs.9.jpg
GirlCrush.KimNijs.7.jpg

Tijd voor een stoomcursus acne

GirlCrush.KimNijs.9b.jpg

Een vette huid (het huidtype bij uitstek dat vaak last heeft van acne) heb je wanneer de talgklieren in je huid te veel talg produceren. Daardoor ga je glimmen en kunnen je poriën verstopt raken met talgpropjes, waardoor je huid kleine ontstekinkjes gaat vertonen: acne.

Je eerste instinct is natuurlijk ‘uitdrogen die handel’, en dat lijkt best slim, maar niet als je bedenkt dat je zo het verkeerde teken geeft aan je huid en dus aan je talgklieren. Door agressieve anti-acneproducten droogt namelijk niet enkel je puistje uit, maar je volledige gezichtshuid en dan vooral haar beschermlaag (de hydrolipidenfilm, voor de skin nerds), daardoor raken je talgklieren in de war en willen ze net meer vet produceren. Meer vet betekent in dit geval dus ook meer puistjes en zo beland je al snel in een vicieuze cirkel.

Zomeracne werkt eigenlijk net zo. Door de zon word je huid automatisch droger, waardoor je talgklieren om bovenstaande reden helemaal tilt slaan. Wanneer je al een gevoelig huidje – en eventueel een beschadigde beschermlaag – hebt, ben je dus extra vatbaar voor zomeracne.

Tijd voor een mini-SOS-helpguide!

1. Gebruik olie

Regel nummer één lijkt meteen de meest tegenstrijdige aller tijden. Hoezo olie? Op mijn toch al vette huid?! Jazeker, om je talgklieren het teken te geven dat je huid al vet genoeg is en ze dus een dagje (of decennium!) vrij mogen nemen, is het belangrijk om ‘vet’ – in dit geval dus olie – toe te voegen. Natuurlijk moet je niet zomaar de eerste de beste slaolie in de strijd gooien, een droge, zachte huidolie is essentieel. Wil je je huid nog een extra wapenen tegen acne? Kies dan voor een olie met vitamines en antioxidanten die ook je huid op celniveau zal verbeteren.

Environ Body A, C & E Oil, € 52,00

Environ Body A, C & E Oil, € 52,00

Kruidvat Skin Science Derma Sensitive Oil, € 5,50

Kruidvat Skin Science Derma Sensitive Oil, € 5,50

2. Reinig je huid dubbel

Paula’s Choice Perfect Cleansing Oil, € 26,00

Paula’s Choice Perfect Cleansing Oil, € 26,00

Klinkt een dubbele reiniging jou vooral als veel extra werk in de oren? Laat ons dan even de voordelen voor je opsommen. Overtollig talg, (waterproof) make-up, zonnecrème en luchtvervuiling zijn allemaal zaken die zich op het einde van de dag op je huid opstapelen en die water of producten zoals gels, melkjes, tonics en micellaire waters niet kunnen verwijderen. Om verontreiniging op oliebasis op te lossen, heb je immers een olie nodig, omdat olie zich enkel aan olie bindt en niet aan water (denk maar aan het eenvoudige experiment in de chemieles waarbij je water en olie samen in een glas giet en beiden niet met elkaar mengen). Bovendien zorgt de olietextuur van je reinigingsolie ervoor dat je huid tijdens het reinigen niet uitdroogt, met rustige talgklieren en een zijdezacht babyvelletje als gevolg.

Clean Energy Gentle Cleansing Oil, € 28,00

Clean Energy Gentle Cleansing Oil, € 28,00

Caudalie Make-up Removing Cleansing Oil, € 22,00

Caudalie Make-up Removing Cleansing Oil, € 22,00

Na de olie (die je inmasseert, emulgeert en goed afspoelt), reinig je je huid met een gel of mousse die de acne aanpakt. Een product met tea tree of rozenbottel is ideaal. Je reiniging afsluiten doe je met een toner die je PH-waarde van je huid weer neutraliseert en de opname van je volgende product (je olie van punt 1 of leave-on exfoliator uit punt 3) verbetert.

Paula’s Choice Skin Balancing Gezichtsreiniger, € 23,00

Paula’s Choice Skin Balancing Gezichtsreiniger, € 23,00

Environ Beta-Active Sebuwash, € 30,00

Environ Beta-Active Sebuwash, € 30,00

3. Exfolieer

En dan bedoelen we niet met scrubs met een korreltextuur, maar met een (zacht) zuur. Het juiste zuur verweekt immers je hoornlaag, waar de dode huidcellen zich opstapelen die je in het beste geval een vale teint bezorgen en in het slechtste geval puistjes. Doordat je hoornlaag weker wordt, komen de dode huidcellen veel makkelijker los van je huid, zonder dat ze je poriën gaan verstoppen dus. Kies een product met alfa- of beta-hydroxyzuren, zoals lactaat- en salicylzuur en vermijd te allen tijde fruitzuren, die vaak zo agressief zijn dat ze je bovenste huidlagen kunnen verbranden. Laat je bij je keuze zeker adviseren door een huidspecialist.

Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid – Leave on exfoliant, € 33,00

Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid – Leave on exfoliant, € 33,00

Paula’s Choice Clear 2% BHA Body Spray – Sneldrogende en exfoliërende lichaamsspray, € 26,00

Paula’s Choice Clear 2% BHA Body Spray – Sneldrogende en exfoliërende lichaamsspray, € 26,00

Environ Body Dermalac Lotion – exfoliërende lichaamslotion, € 50,00

Environ Body Dermalac Lotion – exfoliërende lichaamslotion, € 50,00

Environ Alpha Hydroxy Night Cream, € 50,00

Environ Alpha Hydroxy Night Cream, € 50,00

4. Gebruik gezonde make-up

We snappen dat je die rotpuistjes het liefst onmiddellijk zou verdrinken in een enorme plas make-up, maar zorg er dan wel voor dat die make-up gezond is voor je huid en je poriën niet verstopt. Veel make-up werkt je skincare-routine vooral tegen, en dat is zonde van alle tijd en energie (om over het geld nog maar te zwijgen!) die we in onze huid steken. Kies voor een minerale basis en kijk daarbij goed naar het percentage mineralen in je product, want vanaf 3% mogen merken al de slogan ‘minerale make-up’ hanteren.

5. Heb geduld en geniet van de zomer

Acne aanpakken is een lastig klusje, net omdat het niet op één, twee, drie geklaard is. Heb dus geduld en houd vol, ook als je de eerste paar weken nog niet veel resultaat ziet – of je acne zelfs even erger lijkt te worden. Maar laat vooral je zomer niet vergallen door een paar – of veel – puistjes, want als je geniet en je amuseert, zien mensen je glimlach in plaats van je acne.

 fotografie: Kim Nijs voor Girlcrush Magazine
Models: Sarah D (the agent), Lena ( Just Jess Models), Thida
Makeup: Ine D'hoe