"Ik wil een tegenwind bieden tegen al die perfectie" - In gesprek met Chrostin.

Chrostin, het getekende meisje dat met haar avonturen elke week Flairs laatste pagina vult, heeft nu ook een eigen boek. Sommige meisjes houden niet van roze is het eerste boek van Christina De Witte, de tekenende hand van Chrostin. Eerder kwam dit zelfhulpboek al uit in het Engels, als The ultimate survival guide to being a girl. Wij spraken met Christina, en terwijl zij in tweestrijd verkeert tussen blauw en roze, krijgen wij een beter beeld van wie er achter dit cartoonfiguurtje schuilt.

 
chrostin thumbnail 2[65585].jpg

Met haar comics brengt Chrostin hilarisch herkenbare situaties in het daglicht. Nu bundelt ze haar persoonlijke ervaringen, behapbare tips en tricks en serieuzere onderwerpen als mentale gezondheid in een hulpboek gericht naar jonge tienermeisjes. Ze is nog maar 22 lentes jong, toch heeft ze de Flair Online Talent Award al gewonnen en zo maar eventjes een boek gepubliceerd in New York. Hoe Sommige meisjes houden niet van roze het in België zal doen, is nog af te wachten, maar wij zijn alvast benieuwd hoe zij het cliché rond opgroeiboeken, gender en schoonheidsidealen doorbreekt. Deze dilemma’s hebben we op Chrostin afgevuurd, dit zijn haar antwoorden.

 

Wie is het sterke geslacht, jongens of meisjes?

©Dena Huys

©Dena Huys

Meisjes natuurlijk, is dit zelfs een vraag? Zelf ben ik opgegroeid tussen drie jongens, de ‘meisjeswereld’ was voor mij nog onbekend. Mijn eerste bh gaan kopen of voor de eerste keer ongesteld zijn waren grote struggles. Moeilijkheden die veel tienermeisjes mee worstelen en zullen herkennen. Mijn hulpboek heb ik dan ook gemaakt met de focus op jongvolwassenen. Natuurlijk zullen er thema’s zijn die ook iets oudere jonge vrouwen aanspreken, want ook zij zitten met onopgeloste levensvragen die in mijn boek aan bod komen.

 

Of ik de antwoorden heb voor al hun onopgeloste vraagtekens? Zeker niet. Sommige meisjes houden niet van roze is eerder een combinatie van mijn eigen anekdotes en expertise, waarvoor ik te rade ging bij echte kenners, namelijk tienermeisjes, maar even goed bij mensen uit mijn omgeving.

Ben je een extravert of een introvert?

Een ambivert, iets tussen beide. Natuurlijk geef ik veel van mezelf bloot in mijn boek, maar niet meer of minder dan op bijvoorbeeld Instagram. Ik kan niet verwachten dat ik iemand diep raak, als ik me zelf niet kwetsbaar durf op te stellen. Ik wil dat de lezers zich herkennen in Sommige meisjes houden niet van roze en hoop dat ze mij als een gelijke zien. Die laagdrempeligheid probeerde ik van de eerste tot en met de laatste pagina over te brengen. Bovendien geloof ik niet dat iemand óf een extravert, óf een introvert is, want niemand kan echt gelabeld worden met deze twee termen.

Leven met of zonder het internet?

Zo’n gemene vraag! Mét het internet dan toch. Chrostin is geboren op het internet, zonder mensen die mij online opgemerkt hebben, ben ik niets waard. Ik vind Instagram trouwens zo geweldig, ik zou het voor geen geld van de wereld willen veranderen. Maar het internet, specifieker de sociale media, hebben spijtig genoeg de schoonheidsidealen van de nieuwe generatie veranderd. Met Chrostin wil ik een tegenwind bieden tegen al die perfectie. Het is meer dan oké om gewoon ‘middelmatig’ te zijn, waarom zou je zelfs extraordinair willen zijn?

 

Offline is wat ik wil promoten. Het echte leven is niet online, daarom was het voor mij belangrijk om dit concept in boekvorm uit te brengen. Een boek is tastbaar, je kan er in bladeren, aan ruiken én kan er 24 op 7 naar grijpen. De batterij van je smartphone zal ooit leeg zijn, maar een boek is altijd voor het grijpen.

Roos of blauw?

Hmmm, twijfelgeval, ik hou wel van roze, maar heb een blauwe jas aan. Allebei? Vandaar ook mijn titel en de kaft. Ik hou persoonlijk enorm van roze, maar mocht een ander meisje nu liever blauw, of groen, of paars, of zwart hebben, whateverHeel die controverse rond gender en kleuren weerlegt de focus van wat er echt toe doet: de vrije keuze hebben om te houden van eender welke kleur en hier niet op beoordeeld te worden.  

The ultimate survival guide to being a girl is al sinds vorige week beschikbaar, op de Nederlandstalige versie Sommige meisjes houden niet van roze is het nog even wachten tot 2 september. Vooruitbestellen is wel al mogelijk op Bol.com. - €13.99

51uyU0gB94L._SX331_BO1,204,203,200_.jpg
9200000095280079.jpg