ZOVEEL KEUZE! WAT IS DE JUISTE ZONNECRÈME VOOR MIJ?

©Cindy Nelson

©Cindy Nelson

Er zijn maar weinig geuren die mij zo terugbrengen naar de zomers aan zee uit mijn kindertijd als de geur van zonnecrème. Voor pint-sized me was zonnecrème vooral een weliswaar lekker ruikend, maar ook wit, kleverig goedje dat ervoor zorgde dat schijnbaar elke zandkorrel van het strand aan mijn billen bleef hangen – dat ik er niet door verbrandde kon mij toen nog niet zoveel schelen.

 

Fast forward to now. Vandaag besef ik gelukkig maar al te goed het belang van zonnecrème in de strijd tegen huidveroudering en -kanker én weet ik ook dat een goede zonnecrème niet per se dik en sticky hoeft te zijn. De beste zonnecrème voor jou is immers degene die je dag in dag uit, meermaals per dag wil smeren. Ook benieuwd welk zonneproduct bij jou past? Hier is een handige leidraad! Doe mee aan onze snelle quiz en ontdek welk zonnetype jij bent.

beachquiz.png
 

                                               RESULTAAT

 

 

                                            BEACH BABE

Jij bent de ultieme zonneklopper. Een goudbruine teint is je standaard zomeraccessoire en het liefst lag je dagelijks urenlang in de zon. Gelukkig ben je slim genoeg om je zonne-uren toch wat te beperken (je 50-jarige zelf zal je dankbaar zijn). De momenten dat je wél in de zon ligt, moeten dus voor twee tellen. Een zijige zonne-olie of -melk met hoge factor (geen zorgen, daar bruint je huid gewoon doorheen) én een vleugje zelfbruiner of tan activator is jouw go-to product. ’s Avonds na het douchen afwerken met een after-sun met goudpartikeltjes en je bent de golden godess van je dromen.

                                                SURFCHICK

Jij spendeert het liefst de hele dag in en op de golven om je surftechniek te perfectioneren. Zoals elke zichzelf respecterende surfer girl weet je dat je je huid (en dan vooral die van je gezicht) heel goed moet beschermen. Een supersonisch hoge SPF-factor en een extra laagje bescherming op je neus (deze Australian Gold SPF 50 Face Guard Stick is goud waard) zijn jouw heilige graal. Vergeet trouwens ook je lokken niet te beschermen, deze Swimcap Cream van Philip Kingsley werd ooit ontwikkeld voor het olympische synchroonzwemteam van de VS en beschermt niet alleen tegen de zon maar ook tegen chloor en zeewater.

                                              ZEEMEERMIN

Jij komt zo weinig boven water (heb je kieuwen?) dat je geen zonnecrème nodig hebt. Just kidding, jouw zonneproduct moet gewoon superwaterproof zijn, gelukkig voldoet deze roll-on SPF 50+ minerale zonnecrème van Alphanova helemaal aan jouw eisen.

                                                CITY GIRL

Op het strand liggen is niets voor jou, maar ook op een zonovergoten terras kan je huid zonneschade oplopen. Een zonneproduct moet voor jou dus vooral krachtig beschermen, snel aan te brengen zijn en je huid vrijwaren van de vervuiling van de stad. Dankzij een leger aan antioxidanten verdedigt de City Skin Age Defense Broad Spectrum van Murad je huid van agressors zoals smog en rook, de SPF 50 pakt dan weer de UVA- en UVB-stralen aan. Match made in urban heaven!

                                         MAKE-UPFREAK

Met jouw make-upverslaving is het heel moeilijk om zonnecrème gedurende de dag te blijven smeren, of toch op je gezicht. Jouw redder in nood is het Powder Me-zonnepoeder van jane iredale. Dit poeder met factor 30 bestaat in drie tinten en kan je gewoon bovenop je make-up aanbrengen. Een droomproduct voor elke make-up lover! (Vergeet ook niet om onder je make-up een beschermend laagje te smeren, het Resist Anti-Aging Primer Serum SPF 30 van Paula’s Choice is bijvoorbeeld een goed idee.)

                                       

                                             SPORTY SPICE

Stilzitten (laat staan -liggen!) is niets voor jou, een dag niet gezweet is een dag niet geleefd! Wat jij nodig hebt is dus een sportproof zonneproduct dat snel intrekt, niet kleeft en niet in je ogen loopt als je zweet? Lucky you, jouw ideale match is de SPF 60 La Roche-Posay Anthelios Activewear-zonnecrème. En ze sportten nog lang en gelukkig.

                           

                                           ECO-LOVER

Jij vindt het belangrijk dat je zonnecrème de oceanen niet vervuilt en dus zoek je naar formules die biologisch afbreekbaar zijn. Wanneer zonnecrème afspoelt in zee, kunnen de chemische overblijfselen ervan immers negatieve effecten hebben op het zeeleven zoals zeedieren en koraalriffen. Deze SPF 30 van True Natural is mineraal en volledig biologisch afbreekbaar, en dus volledig veilig voor jou en de planeet.

 

Illustraties: Cindy Nelson