Tested & approved: de menstruatiecup

Menstruatie, ongesteldheid, je regels, het maandelijkse bezoekje van moeder natuur. Termen genoeg om de maandelijkse periode waarin je lichaam je laat weten of je al dan niet zwanger bent te omschrijven. Voor sommige vrouwen een week als een ander, voor anderen – waaronder mezelf – een week vol buikkrampen, hoofdpijn en stemmingswisselingen. En alsof deze klachten nog niet erg genoeg zijn, moet je om de zoveel uur het kleine kamertje opzoeken om je maandverband of tampon te verversen. Enter de menstruatiecup, een trechtervormig siliconen cupje dat je in je vagina inbrengt en dat je menstruatiebloed opvangt. Klinkt een beetje eng, I know, maar geen nood: ik testte het persoonlijk voor jullie uit. De ins & outs van de menstruatiecup lees je hier.

 

Maandverband en tampons: niet zo onschuldig?

Freya peach _7.jpg

Eigenlijk zijn tampons en maandverbanden mogelijk niet zo onschuldig als ze lijken. Zo gaan tampons niet alleen bloed maar ook het natuurlijke slijmlaagje van je slijmvliezen absorberen, waardoor je vaginale flora verstoord kan raken en je meer kans loopt op schimmelinfecties – brrrr. Verder bevatten zowel maandverband als inlegkruisjes en tampons een aantal chemische stoffen die je misschien liever kwijt dan rijk bent. Chloordioxide bijvoorbeeld, een bleekmiddel dat in grote hoeveelheden de hersenwerking kan belemmeren. En doordat tampons en maandverband bloed absorberen en vasthouden, vormen deze hulpmiddelen een perfect warme, vochtige broeihaard voor bacteriën. Een tampon te lang inhouden bijvoorbeeld kan leiden tot het zeldzame Toxic Shock Sydroom (TSS), een ernstige bloedvergiftiging veroorzaakt door de woekerende bacteriën in de tampon.


Moeder Natuur en je lichaam zullen je dus dankbaar zijn voor de menstruatiecup, maar ook je portemonnee wordt er blij van. De gemiddelde tampon kost 0,17 cent per stuk en gemiddeld verwissel je per menstruatieperiode 4 keer per dag van tampon, 5 dagen lang. Op een heel mensenleven spendeert de gemiddelde vrouw dus zo’n 1700 tot 2550 euro aan tampons. Een menstruatiecup daarentegen kost doorgaans zo’n 20 euro en kan je, zoals reeds vermeld, ongeveer vier jaar gebruiken. In een heel leven passeren dus een tiental cups de revue, oftewel zo’n 200 euro. Milieuvriendelijk én goedkoop, dus. Wat mij betreft het perfecte excuus voor die mooie wollen wintertrui die ik al even op het oog heb. Ik heb toch bespaard, niet?


Menstri-wat?

Freya peach  copy.jpg

Het zijn mijn eco-minded vriendinnen die me overtuigd hebben om over te stappen naar de menstruatiecup. Zij waren vanaf dag één fan van de vrijheid die een menstruatiecup je geeft, aangezien je die twaalf uur lang in kunt houden zonder extra wc-bezoekjes om je cup te verversen. Who doesn’t want that? Er bestaan tientallen merken die gespecialiseerd zijn in menstruatiecups, maar ikzelf bestelde online een menstruatiecup van Organicup, in België het meest gekende merk van menstruatiecups. Op zich verschilt deze heel weinig van andere merken zoals pakweg Mooncup, die je in de apotheek kunt kopen. Het grote voordeel van Organicup is dat op hun site een heleboel leuke en duidelijke filmpjes met uitleg staan. Overigens ook erg handig voor wie al een cup van een ander merk heeft aangeschaft, maar nog op zoek is naar wat meer duiding en instructies.

Eén simpele muisklik en een paar dagen later lag er al een pakje in mijn brievenbus. Je hoeft trouwens niet per se online aan het shoppen te slaan: ook bij je apotheek kun je terecht, of zelfs doodgewoon bij de Delhaize om je hoek.

Toen ik het kleine, trechtervormige siliconen cupje uitpakte, kreeg ik het toch even warm: moest dit in m’n down-under passen? Gelukkig is elke menstruatiecup voorzien van een handleiding. Ook op het internet vind je honderden filmpjes terug waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe je deze gebruikt en inbrengt. Mijn beste vriend? wikiHow, die me erop wijst dat ik mijn cup best eerst volledig schoon en klaar voor gebruik dien te maken.

Kokerellen met de cup

Het is heel simpel: zet een grote pot water op het vuur en breng aan de kook en laat je cup 5 minuutjes doorkoken om hem volledig steriel te maken. Let er wel op dat er voldoende water in de pot zit en je cup de bodem niet raakt, want ook een menstruatiecup kan smelten. Kleine opmerking: ja, het is best gênant om je cup steriel te koken naast je huisgenoten die stoverij bereiden. Maar best dat ze dat na een tijdje wel gewend raken, want vóór elke cyclus heeft je menstruatiecup nood aan een groot onderhoud.

Voor elk wat wils


Voor je hem inbrengt, laat je hem uiteraard eerst afkoelen. Kwestie van brandwonden in je va-jay-jay te vermijden. Daarna kan het echte werk beginnen. Eerst en vooral zijn er verschillende manieren om je cup in te brengen. Al staand of zittend bijvoorbeeld is een eerste keuze die je moet maken. Mij leek het het meest logisch om op de wc te gaan zitten met mijn knieën naar buiten gericht. Rechtstaan leek me wat risky: ik was bang voor vlekken op m’n onderbroek. Maar of je nu liever zit of staat, het is natuurlijk even zoeken naar de geschikte manier om de cup in te brengen, en die is bij iedere vrouw anders.

Dat ik in de lagere school nooit talent heb gehad voor origami werd meteen duidelijk. Een kwartier en een hele wachtrij mensen die voor mijn wc-hokje stonden aan te schuiven later, werd het me duidelijk hoe dit grote kommetje op te plooien valt tot de grootte van een maxitampon. Ook hiervoor zijn er verschillende methodes, waarover er gelukkig een handig YouTube-filmpje bestaat. Gebruik trouwens ook zeker de maat die voor jou geschikt is. De meeste merken bieden twee maten aan: een kleinere cup voor vrouwen die nog nooit bevallen zijn geweest en een groter formaatje voor vrouwen die al een kindje op de wereld hebben gezet.


Kunst- en vliegwerk

Freya peach _4.jpg

Eens je de juiste vouwtechniek onder de knie hebt, schuif je de cup naar binnen. Normaal gezien glijdt die door het bloedverlies vlot naar binnen, maar als het wat stroef verloopt, kan je altijd een beetje glijmiddel gebruiken. Nu begint het prutswerk en slaat de paniek – bij mij toch – toe. Heb ik hem niet diep ingebracht? Moet ik maar al mijn huisarts opbellen? Of gewoon een vriendin vragen om eens even te kijken waar die cup ergens in mij verscholen zit? Na enkele keren diep in- en uitademen – yup, I am such a drama queen - begon ik met de zoektocht. Gelukkig voelde ik hem nog geen seconde later al zitten. Dit is trouwens een erg belangrijke stap: check altijd even hoe je cup zit. Je zou langs de onderkant van de cup een ovaal- of cirkelvormig kommetje moeten voelen. Zo niet heb je hem verkeerd ingebracht en is uittrekken en opnieuw inbrengen de beste optie. Als de cup niet goed geplaatst zou zijn, loop je immers het risico op lekken.


Als het goed is, zuigt de menstruatiecup zich vacuüm vast aan de wand van je vagina. Dat klinkt heel drastisch, maar eigenlijk voel je er niets van, en als je hem goed hebt ingebracht, gebeurt dat vanzelf. Op die manier blijft de cup op z’n plaats zitten. Bovendien kun je hem tot 12 uur lang inhouden zonder te verversen. Het gepieker over hoe je jouw menstruatiecup zo onopvallend mogelijk zou uitwassen in de wc’s op je werk, kun je dus achterwegen laten. Is het toch tijd om te verversen en ben je toevallig net niet thuis? Geen paniek: het volstaat om hem schoon te maken met wc-papier of neutrale vochtige doekjes. LadyWipes bijvoorbeeld zijn doekjes die speciaal voor het schoonmaken van je cup bestemd zijn. Thuis spoel je hem het best uit met water en een beetje neutrale zeep. Je hoeft dus niet voor élk gebruik je pan op het vuur te zetten...

De hele dag op je gemak

Freya peach _2.jpg

Wanneer je hem goed inbrengt, voel je de cup helemaal niet zitten. Iets wat ik met zekerheid kan zeggen, aangezien ik letterlijk alle mogelijke yogaposities heb aangenomen zonder ook maar één iets te voelen. Bovendien ben ik de hele dag doorgekomen zonder extra lange toiletbezoekjes, verkeerd zittende tampons of aan m’n billen plakkende maandverbanden. Hemels. Geen oncomfortabele dag ongesteld zijn, maar schijnbaar een dag als een ander, zij het wat emotioneler en met lades vol chocolade.


Zo’n menstruatiecup eruit krijgen is echter een ander paar mouwen. Dit is dan ook het enige minpunt dat ik kon vinden. In dezelfde positieve mood als bij het inbrengen, probeer ik het instructiefilmpje na te doen, maar zonder succes. Tijd voor paniekaanval nummer twee dus. Elke cup heeft een steeltje dat je helpt bij het uittrekken. Indien het oncomfortabel zou aanvoelen, kun je het ook altijd inkorten naar eigen wens. Na wat wrikken aan dat steeltje is het uiteindelijk – en gelukkig maar – gelukt. Enkele tips die ik je wil meegeven: probeer niet met twee vingers tot aan de helft van de menstruatiecup te geraken, om hem er zo uit te krijgen. Knijp gewoon zachtjes net boven het steeltje, zo lost het vacuüm en hoef je enkel nog te trekken. Ook is het belangrijk om je bodembekkenspieren op te spannen. Beeld je in dat je er nog enkele druppeltjes urine uitplast: zo wordt je menstruatiecup naar beneden geduwd en kun je hem er veel gemakkelijker uithalen.


Of ik nu alleen nog de cup zal gebruiken? Neen, het vergt enige moeite en kunde om hem te gebruiken, dus in de rapte of on the go zal ik weleens teruggrijpen naar een maandverband of tampon. Maar alleen als het echt niet anders kan, want zo’n twaalf uur lang vrijheid als was het een dag zonder regels, wie wil dat nu niet?

Organicup (€ 24,00), verkrijgbaar online.

Met dank aan:

Model: Freya De vos
Tekst: Koralee Lust