DE PSYCHOLOGIE ACHTER EARCANDY (VOLGENS GIRLCRUSHER INE)

Van mancandy en eyecandy hoorde je al, maar earcandy is new to the party.

Metaal. Vééél metaal. Zo zou je mijn oren tegenwoordig kunnen omschrijven. Dat was natuurlijk niet altijd het geval. Toen ik veertien jaar werd en na lang zeuren eindelijk mijn oren mocht laten piercen – mijn mama is niet the earring kind of mom – ging ik meten voor twee gaatjes in mijn linkeroor en eentje in mijn rechter. En daar stopte de liefde niet. Ik wou al snel meer piercings, maar daarvoor moest ik nog geduld oefenen tot mijn achttiende verjaardag.
Intussen ben ik de trotse eigenaar van negen gaatjes in mijn oren (en nog een paar meer in de rest van mijn gezicht/lijf). And counting. Want er is altijd ruimte voor meer: wanneer het ene oor genezen is, is het tijd voor het andere. Om ze allebei tegelijk te upgraden ben ik net niet dapper genoeg, a girl’s gotta sleep – bij mij genezen piercings namelijk traag én ik ben een buikslaper. U snapt het wel.

Ine6.jpg

Want het blijven natuurlijk wel wondjes, die piercings. Achter de hashtag ‘#earcandy’ zit meer dan eens een ontsteking verborgen, of een slecht genezend stukje metaal dat voor altijd een beetje bitchy blijft. Met een simpele oorlelpiercing zit je doorgaans wel safe als je degelijke juweeltjes gebruikt – denk chirurgisch staal of titanium – maar kraakbeen kan een grotere uitdaging vormen, afhankelijk van welk stuk van je oorschelp je wil piercen (helix, daith, tragus, conch, snug, rook, industrial … the choice is yours).

Ondanks die occasionele probleempjes, blijft het natuurlijk superleuk om jezelf te pimpen. Dat is helemaal niet zo’n gek idee in een wereld waar alles maakbaar is. We ontwerpen ons eigen haar, kiezen onze nagels uit een reeks kleuren en vormen en herdefiniëren zelfs onze eigen lippen, borsten en billen, dus waarom zouden we onze oren (en, lippen, neuzen, tepels …) niet vol metaal kunnen pompen? Voor mij zijn piercings simpelweg een kans om nog meer juwelen te dragen. Natuurlijk zou je kunnen stoppen bij een on-fleek #armparty of een reeks fijne halskettinkjes. Maar als ik daarnaast ook nog een hele collectie gouden ringetjes in mijn oren kwijt kan, of een uniek opalen juweeltje, haal die naald dan maar boven!

Ear-Piercing-Diagram[78595].jpg

TIPS TIPS TIPS

Ine5.jpg
  1. Denk goed na over wat je wil en laat je bij je keuze eventueel bijstaan door een goede piercer. Niet elk type piercing past in elk oor en soms lijkt iets mooi in je hoofd, maar heeft een professional daar een andere mening over. Maar weinig brengt mij meer in vervoering dan een perfect gecomponeerd en knap uitgevoerd piercingplan.  2. Kies een piercer uit met een goede reputatie en cleane shop en laat je piercing zetten met een naald. Een piercingpistool is bullshit, altijd. En iemand die je daarmee onder handen wil nemen is geen piercer, ook altijd. De redenen zijn legio, de plastic onderdelen van zo’n gun zijn bijvoorbeeld moeilijk steriel te krijgen en door de hoge snelheid richt je ook schade aan in het weefsel rond het gaatje van je nieuwe piercing. Zo kan onder andere je kraakbeen versplinteren – en ja, dat is even leuk als het klinkt.  3. Wees gezond. Een goed gehydrateerd en gezond gevoed lichaam geneest veel sneller en verkleint de kans op complicaties.  4. Pas gezette piercings verzorg je met water en ongeparfumeerde zeep of een zoutoplossing, niet met ontsmettingsalcohol. Die droogt het wondje alleen maar uit.  5. Was je handen altijd met zeep voor je je piercing aanraakt, en raak ze alleen aan om ze te verzorgen. Hier gaat het bij mij altijd mis, met vaak rode en geïrriteerde piercings tot gevolg. Wees slimmer dan ik!  6. Je mag het juweeltje bewegen, maar alleen maar als het nat is. Tijdens de verzorging dus. Nogmaals: anders, afblijven!  7. Wees niet te ongeduldig. (yep, lastig dit!) Afhankelijk van het type piercing is tien maanden genezen geen uitzondering. Sommige piercings genezen zelfs nooit helemaal, maar blijven altijd een beetje lastig doen.  8. Panikeer niet. Een beetje vochtverlies of korstvorming rond je (relatief) nieuwe piercing is helemaal normaal. Ook zwelling is niet vreemd, je lichaam wil namelijk niets liever dan dat vreemde stukje metaal kwijtraken.  9. Maak je je echt zorgen, ga dan sowieso eerst bij je piercer langs. Hij of zij weet doorgaans wat er moet gebeuren. Dokters zullen je alleen maar aanraden om de piercing te verwijderen, terwijl dat meestal helemaal niet nodig is.  10. Geniet van je nieuwe stukje metaal! Proficiat met je genezen piercing! Had je tijdens het genezingsproces een tijdelijk juweeltje? Dan is het nu tijd om het juweel van je dromen uit te kiezen. Enjoy!

Hoe zit het met jullie earcandy, zeg jij yay of nay tegen verschillende gaatjes in je oorlel of –schelp?


Fotografie: Kim Nijs