ALL CLEAN EVERYTHING - een propere start

Schoon schip maken, met een schone lei beginnen, tabula rasa maken… in het Nederlands alleen al zijn er heel wat zegswijzen die ons aan het opruimen willen krijgen. En als we eerlijk zijn, is er ook maar weinig dat meer uitnodigt tot een opruim-frenzy als een nieuw jaar. Of een niet-zo-welkome 31ste verjaardag in mijn geval. Om je kleerkast of huis op te ruimen bestaan er goeroes zat – Marie Kondo, we kijken naar jou – maar wat doe je met je beautybag, je make-uppenselen en je vuile haren? Wanneer kregen je scrunchies, haarspelden en sjaals nog eens een wasbeurt? We’ve got you in one, two…

té'téé'tét.jpg

Clean slate

 

SCHOON GEZICHT, SCHOON SCHIP

Je gezicht wassen, dat kan je normaal gezien al wel. Maar om je huidje echt proper te krijgen, is een dubbele reiniging zeker een goed idee. In dit geval reinig je je huid eerst met een reinigingsolie die je met wat water emulgeert of opschuimt en dan afspoelt, en later met een reinigingsproduct dat bij je huid past zoals een gel, een melk of een zeep-zonder-zeep. Wil je helemaal de puntjes op de i zetten, dan werk je af met een toner, die je huid extra ontvankelijk maakt voor de positieve eigenschappen van je serum en dag-/nachtcrème. Om je huid egaler en stralender te maken, kan je – afhankelijk van het product – één of enkele keren per week een peeling gebruiken. Peel liever niet met een klassieke korreltjesscrub, maar gebruik een product met milde AHA’s of BHA’s (alpha- en bètahydroxyzuren), dit zijn zachte zuren die je huidoppervlak verfijnen en diep schoonmaken.

Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Lotion Exfoliant - €33

Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Lotion Exfoliant - €33

Environ Focus Care Moisture Alpha Hydroxy Night Cream - €55

Environ Focus Care Moisture Alpha Hydroxy Night Cream - €55

Dermalogica Skin Renewal Booster - €50

Dermalogica Skin Renewal Booster - €50

©  evelom

© evelom

Zo’n propere snoet wil je natuurlijk zo lang mogelijk clean houden. En dat kan alleen als je je make-upkwasten ook regelmatig een wasbeurt geeft. Dat doe je het best met een speciale kwastenshampoo of een milde shampoo die je nog hebt liggen. Je make-uppenselen laten drogen doe je niet op de verwarming maar op een handdoek met de haren netjes in de plooi en de steel lichtjes naar omhoog gekanteld. Leg je daarentegen de steel naar beneden, dan kan het water de lijm die de haren vasthoudt oplossen. Geen aanrader dus!

Nu je penselen proper zijn, is het ook een goed idee om even grote kuis te houden in je make-uptas. Oogdruppeltjes of mascara van meer dan 3 maanden oud? Weg ermee! Een pot dagcrème waar je al meerdere maanden met je vingers in rondploetert? Degraderen tot bodycrème of weggooien! Lippenstift die niet meer ruikt zoals in het begin? Bye! Stompjes potlood die onslijpbaar geworden zijn? Je raadt het al, out ! Vuistregel is dat producten in een luchtdicht pompsysteem of met een pipetje veel langer goed blijven dan hun tegenhangers in potten, waar de bacteriën op je handen vrij spel in hebben. Zit je favoriete crème nu net in een pot? Gebruik dan een spateltje om de crème uit de pot op je handen te scheppen en was je handen sowieso altijd voor je jouw verzorgingsproducten aanraakt.


En tot slot, was je handdoeken! There, we said it. Koop nieuwe, witte handdoeken en hou ze kraaknet (kookwas, iemand?). Je hele skincare-regime wordt namelijk volledig onderuitgehaald door een wreef met een ongewassen handdoek, want bacteriën en zo. En while you’re at it, check ook je hoofdkussens even, krijgen die elke paar dagen een nieuwe kussensloop? Is het antwoord ‘Nee, gek!’, dan maakt het besef dat een kussen twee kanten heeft je vast al iets gelukkiger. Heb je ook nog een extra kussen in bed om mee af te wisselen, dan mag je je wasje nog iets langer uitstellen. Maar wassen moet je, je huid zal je dankbaar zijn!

GEEN KOPZORGEN

1.jpg

Life isn’t perfect,

but your hair can be

Haarborstels, kammen, scrunchies, haarspelden en ook stylingtools zoals stijl- en krultangen mogen ook af en toe in ‘bad’. Niet écht natuurlijk – elektriciteit en water zorgen alleen letterlijk voor vonken – maar na verloop van tijd stapelen restjes stylingproducten en huidsmeer zich op en die kan je maar beter verwijderen.


Heeft je haarborstel haren? Dan kan je hem het best wassen met een zachte shampoo (degene die je ook voor je make-uppenselen gebruikte, bijvoorbeeld). De pluisjes die zich tussen de haren verzamelen, haal je er voor de wasbeurt uit met een fijne, stevige (!) kam. Een borstel met roestvrijstalen ‘pinnetjes’ kan je afwassen met eender welke zeep of afwasmiddel, net als je kam en minder delicate haarspelden en -klemmetjes. Scrunchies en andere haarelastiekjes gooi je in de wasmachine op handwasprogramma of was je gewoon echt even uit met de hand. Voor hete stylingtools is af en toe een wipe met een vochtige doek en eventueel wat ontsmettingsalcohol voor hele dirty tools voldoende. Gebruik geen schoonmaakproduct, want dat kan de keramische laag van je krul- of stijltang reddeloos verminken.

Asos - €5.70

Asos - €5.70

 
Redken Brews Extra Clean Shampoo - €22.50

Redken Brews Extra Clean Shampoo - €22.50

 
Asos - €5.70

Asos - €5.70

Goldwell Dualsenses Scalp Specialist Deep Cleansing Shampoo - €15.00

Goldwell Dualsenses Scalp Specialist Deep Cleansing Shampoo - €15.00

Kevin Murphy Maxi Wash - €26.50

Kevin Murphy Maxi Wash - €26.50

Je haardos zelf schoon houden is natuurlijk ook niet onbelangrijk. Verder dan een twee- of driewekelijkse wasbeurt – dagelijks wassen is zo 2018! – en af en toe een haarmaskertje komen we meestal niet. Maar wist je dat je je haar ook op een diepere reiniging kan trakteren? Dit is een trucje van de professionals. Investeer in een diepreinigende of clarifying shampoo die je eens elke twee weken in de strijd kan gooien. Die is niet alleen fijn om een gele schijn uit blond haar te houden maar ook om alle resten van stylingproducten en mineralen of chemicaliën uit je kraantjes- of zwembadwater echt he-le-maal uit je haar te krijgen. Handle with care is hier wel van toepassing: gebruik je dit type shampoo te vaak, dan kan die je hoofdhuid heel erg uitdrogen. Maar af en toe is dus helemaal fine!

Oef, zo proper waren je beautytools (en jij!) nog nooit.

Heb je nog tips voor een squeaky-cleane start? Let us know!