De nieuwe generatie deodorants voor propere meisjes

Ah, deodorant: hoewel we niet zonder kunnen leven, passeert dit broodnodige beautyproduct amper de revue in magazines en op beautysites. Wegens niet sexy, I guess. Want ook al gebruikt iedereen het, niemand wil toegeven dat hij/zij eigenlijk smelly oksels heeft. Bovendien hoor je er soms onrustwekkende dingen over: dat ze slecht zouden zijn voor jou (zelfs kankerverwekkend!) én voor het gat in de ozonlaag (wegens de drijfgassen die vrijkomen bij het spuiten) bijvoorbeeld. Maar nu de klassieke spuitbus meer en meer plaats moet maken voor atypischere deosoorten zoals pasta, poeder of olie, kunnen we deze onsexy beauty staple niet meer links laten liggen. Tijd om de nieuwe generatie deodorants onder de loep te nemen.

2018_05_OMC_visuelmarque_Girl_Smells_600x600_crop_center.jpg

PRO DEO

 

De klassieke deospray is niks voor mij. Té geparfumeerd, een véél te ingewikkelde ingrediëntenlijst vol synthetische stoffen en lelijke vlekken op tal van mijn favoriete kleren. De nieuwe soorten deodorant die ik de laatste tijd zie opduiken zijn dus spek voor m’n bek. Toegegeven, zelf heb ik in het dagelijkse leven niet zo veel last van transpiratie en nare okselgeurtjes, maar dit gewillige beautyproefkonijn is ook een notoir feestbeest – lees: véél gedans en gezweet in mijn vrije tijd! Een goede deo kan ik dus af en toe wel gebruiken.

BETTER SAFE THAN SORRY

157ec42d1681c4936c3e9d247654c64e copy.jpg


Bovendien is de klassieke deo ook op gezondheidsvlak niet onomstreden. Zo bevatten veel deodorants aluminiumchloride, aluminiumchloorhydraat or aluminium-zirkoniumverbindingen. Deze aluminiumzouten gaan eigenlijk een soort propje vormen in je zweetklieren, waardoor die laatste tijdelijk geblokkeerd worden. Gevolg: je stopt met zweten. Bijkomend gevolg: die aluminiumzouten kunnen zich gaan ophopen in de lymfeklieren onder de oksel en uiteindelijk zelfs in het borstweefsel, waardoor aluminiumchloride gelinkt wordt aan tumoren, zowel bij mannen als bij vrouwen, hoewel dat zeker nog verder moet worden onderzocht. Maar beter voorkomen dan genezen, denken we dan.


Ook alcohol wordt tegenwoordig vaak geweerd uit deodorants. Het laat de deo dan wel sneller drogen en werkt tevens antibacterieel, het kan de huid onder de oksel ook uitdrogen en/of irriteren. Gelukkig zijn er tegenwoordig al heel wat verschillende soorten deodorants op de markt die geen aluminiumzouten of alcohol meer bevatten. Ik heb zelf een aantal alternatieve deo’s uitgetest, kijken jullie even mee?

PRO-DEO-CASESTUDYDEODORANTPASTA

Soapwalla deodorant creme - €21.00

Soapwalla deodorant creme - €21.00

Beautyredactrice Chloé testte in november de deodorantpasta uit van Soapwalla, een natuurlijke deodorant die in beautyland zowat een cultstatus geniet, en bombardeerde deze prompt tot monthly favourite. En ook ikzelf blijk een echte pastalover te zijn. Toegegeven, het voelt wat vreemd om ’s ochtends een plakkerige witte substantie onder je oksels te smeren in plaats van luchtig te sprayen, maar de geur is fijn en lekker subtiel, de pasta laat geen witte vlekken achter op donkere kleding en hij blijft echt héél lang werken. Ik heb hem zowel getest op een doordeweekse werkdag waarbij ik de hele tijd op kantoor zit, als op een hectische ‘on the go’-dag waarbij ik in m’n eentje de hele stad doorkruis om events af te schuimen en spullen op te pikken. Op geen enkel moment voelde ik de behoefte om bij te smeren, en dat is op zich al een dikke pluim waard.
Deoroller

Girl Smells roller deo - €28.00

Girl Smells roller deo - €28.00

In mijn tienerjaren was de klassieke deoroller mijn go-to, en hoewel deze nooit helemaal uit de schappen verdwenen is, lijkt hij tegenwoordig weer helemaal terug te zijn. Tijd om terug te keren naar mijn eerste liefde dus… Op het eerste gezicht geen topidee (is het dat ooit écht?), want ik was totaal vergeten – of had gewoon verdrongen – dat wanneer je een deoroller onder je oksels rolt, je altijd achterblijft met een koud, nat gevoel. Exact de reden waarom ik destijds ben overgeschakeld naar de spuitbus.

ZUIVERINGSZOUT IS ERG POPULAIR IN HOMEMADE BEAUTY, MAAR IS NEFAST VOOR DE HUID.

Deze variant van Girl Smells kan ik wel appreciëren: de roller verdeelt de deogel heel subtiel, waardoor je achteraf niet achterblijft met dat kille, plakkerige gevoel die de meeste rollers je geven.
Nog enkele pro's voor gevoelige huidjes: hij is volledig vrij van alcohol, aluminiumzouten en baking soda of zuiveringszout. Dat laatste is erg populair in homemade beauty, maar is nefast voor de huid. Eenmaal vermengd met water wordt het erg zuur, waardoor het niet alleen de zweetbacteriën maar ook het micobioom van je huid doodt, waardoor andere bacteriën dan weer vrij spel krijgen. Bovendien ontdoet het de huid ook van haar natuurlijke beschermlaagje, waardoor het de huid kan uitdrogen en zelfs irriteren. Maar deze roller is dus all safe dus voor zelfs de meest gevoelige oksels. En mogen we ook even swoonen over de millennialproof packaging

Deowasgel

OY Deo wash - €24.60

OY Deo wash - €24.60

Deze deo wash hebben we te danken aan de West-Vlaamse onderneemster Inge Louf die een oplossing wou vinden voor het overmatige zweten van haar tienerzonen. Inge had altijd al een passie voor wetenschap en sloeg aan het experimenteren met allerlei alternatieven, om uiteindelijk zo’n vier jaar en 271 pogingen later tot een oplossing te komen: OY. OY is een fijne wasgel die je voor het douchen op een droge huid aanbrengt, één minuutje laat intrekken tot hij min of meer is opgedroogd. Onder de douche doe je hem schuimen en spoel je hem dan uiteindelijk af. Van dat ene minuutje maak ik gretig gebruik om snel even mijn tanden te poetsen, een halve Netflix-aflevering te bekijken en mijn wenkbrauwen bij te tekenen. I know, they call me the blur.

OP ZICH STINKT ZWEET EIGENLIJK NIET.

Hoe het nu precies werkt? Heel revolutionair: door in te werken op het microbioom van je huid, het natuurlijke laagje micro-organismen op je huid. Want op zich stinkt zweet eigenlijk niet. Zweten is overigens erg belangrijk, om afvalstoffen af te voeren, je poriën te reinigen en je lichaam af te koelen bijvoorbeeld, dus minder zweten is niet per se een goede zaak. OY gaat het zweten an sich niet tegen, maar gaat wel die onaangename zweetgeur aanpakken. Die wordt veroorzaakt door een mix van drie soorten bacteriën die van nature uit in de huidplooien aanwezig zijn en elk hun eigen onaangenaam aroma aan de zweetgeur toevoegen. Pas wanneer een of meerdere van deze soorten de goede huidbacteriën gaat overwoekeren, gaat het zweet eigenlijk stinken. OY gaat exact dat overwoekeren tegen door die bacteriën heel doelgericht te neutraliseren en brengt zo je microbioom weer in balans.


Als je het acht dagen aan één stuk door gebruikt, kan je proberen om het gebruik langzaamaan af te bouwen. Zo lang duurt het immers om je microbioom weer in balans te brengen. Ik heb het zelf getest, en na consequent gebruik verminderen de zweetgeurtjes inderdaad opmerkelijk. Een uitstekende, langdurige oplossing voor wie last heeft van een onaangename lichaamsgeur en/of stinkvoeten – ja, je kan het ook op de voeten gebruiken, ook al pakt het die okselvijvers niet aan. Wel zweten, niet stinken!

Deodorantpoeder

Lush deopoeder - €9.95

Lush deopoeder - €9.95

MENG HET POEDER MET WAT KOKOSOLIE TOT EEN SOORT EMULSIE OM HET PROBLEEMLOOS AAN TE BRENGEN.

Veel gedoe. Dat is het eerste waar ik aan denk bij het woord deodorantpoeder. Iets wat niet deftig onder je oksels blijft plakken, iets wat je niet snel-snel kunt aanbrengen of bijwerken, iets wat je er doet uitzien alsof je net halfnaakt een wafel met poedersuiker gegeten hebt… Wel handig is dat je het bijvoorbeeld ook in je sokken of schoenen kunt strooien. Bye-bye, zweetvoeten!

Dit deodorantpoeder bevat immers verschillende natuurlijke geurvreters – zoals ze het zelf zo mooi verwoorden – waaronder teatree-olie (met antibacteriële en ontsmettende werking), rozemarijnpoeder (dat ontspannend en ontstekingsremmend werkt) en steringrediënt lycopodiumpoeder (eigenlijk de sporen van de wolfsklauwplant), dat alle vloeistoffen - en dus ook zweet – ogenblikkelijk absorbeert, waardoor bacteriën en de bijkomende nare geurtjes de tijd niet krijgen om te gaan woekeren.


Al mijn vooroordelen tegen poeders heeft deze poederdeodorant niet kunnen wegnemen. Zo is het bijvoorbeeld nog steeds niet makkelijk om aan te brengen. Daarom hang ik altijd boven de wastafel, om ongelukjes met m’n donkere kleren te vermijden. Pro-tip: doe zoals ik na een paar dagen en meng het poeder met wat kokosolie tot een soort emulsie om het probleemloos aan te brengen: worked like a charm! Droge maar toch goed gehydrateerde oksels? Check!


Deodorantolie

Een mengeling van essentiële oliën in een mistspray, klinkt goed. Lees: geen drijfgassen die vrijkomen en bijdragen aan het gat in de ozonlaag. Deze deodorantolie ziet er een beetje uit als een bodyspray, en ik moet eerlijkheidshalve toegeven dat ik me ’s ochtends ei zo na vergist had. Aangezien dit enkel een mengeling van essentiële oliën is, zonder stoffen die zweet ook gaan absorberen, is hij misschien niet even krachtig als de rest van de geteste alternatieve deodorants. Al na enkele uurtjes blijft er nog amper iets van het effect over. Desondanks vind ik het doorheen de dag nog steeds een aangename verfrissing waardoor je je telkens eventjes in oma’s kruidentuin waant. Heb je echter last van overmatige transpiratie? Dan is deze misschien iets minder geschikt voor jou, maar voor wie graag lekker en natuurlijk ruikt, is dit zeker het proberen waard.