Millennials: FOMO of feel-good?

Als je de Instagramaccounts van menig influencer erop naslaat, zou je denken dat het lijflied van millennials Glamorous van Fergie is. Maar ondanks het sexappeal van Miss Fergalicious en haar humps voelen heel wat millennials zich niet zo flawless en zelfzeker. Die memegeneratie, grofweg geboren tussen 1980 en 2000, heeft immers heel bewust de opkomst van het internet en social media meegemaakt. En in die nieuwe wereld van Instagram en Pinterest moet elke foto in je feed 100% instaperfect zijn. Want dat wekt de indruk dat je hele leven perfect it. Fake it till you make it anno 2019. Maar die onophoudelijke confrontatie met schijnbare perfectie is niet zonder gevolgen. Veel jongeren struggelen met dat ‘perfecte’ beeld waar ze zich niet echt in herkennen en vinden daarom maar moeilijk een plekje in die virtuele wereld. Maar omdat sociale media zo alomtegenwoordig zijn, kunnen ze zich er ook niet aan onttrekken. Daarnaast hebben millennials weleens last van FOMO. Geen Pinterest-worthy modern fotografiemuseum, maar een afkorting van ‘the fear of missing out’: de schrik om iets belangrijks te missen. Want door sociale media worden we non-stop op de hoogte gehouden van de coolste events, de allerlaatste resto’s en exotische reisbestemmingen die we écht niet mogen missen. Sociale media maken millennials dus op meer dan één manier onrustig en onzeker. Licht ironisch voor een generatie die vaak wordt afgeschilderd als verwaand, narcistisch en entitled. Maar dat negatieve beeld strookt eigenlijk niet helemaal met de werkelijkheid. Bij Girlcrush hadden we onze buik vol van al die negativiteit. Wij gingen de positieve tour op en vroegen we aan vier typische Gen Y girls waar zij geluk in vinden en wat hun zelfvertrouwen geeft. Die antwoorden waren verrassend simpel, maar toch empowering enough to make it through another day!

Lara.jpg
Laura.jpg
Lauren.jpg
 
 
Webp.net-gifmaker (22).gif
Aiko.jpg

Ashley (23)

dddddddrrrr.png

“Voor mij gaat zelfvertrouwen om tevreden zijn met jezelf. Vaak denk ik: ugh, why did I eat all those cookies… there goes my diet. But why even care? Ja, ik wil gezond leven en er zo goed mogelijk (in zoverre dat kan) uitzien, maar ik wil mezelf niet alles ontnemen om alleen maar te voldoen aan een ideaalbeeld dat gecreëerd werd door de maatschappij (overruled by men, sorry, not sorry). Bovendien heb ik een vrij uitgesproken stijl: ik huppel - just kidding, ik ben lomp - op mijn Buffalo’s of Triple S-sneakers met extremely oversized witte puffer coat naar mijn volgende les. Vaak krijg ik, zelfs op een redelijk vrijzinnige campus, vreemde blikken toegeworpen. Als tienermeisje vond ik dat gestaar heel lastig. Ik had altijd het gevoel dat ik de vreemde eend in de bijt was. Nu kan me dat gelukkig niet zo veel meer schelen. I know people have so much nerve, so why even bother?! Mijn zus haar favoriete slagzin luidt dan ook: Let me live! En ze heeft 200% gelijk!


Soms heb ik dagen dat ik me echt slecht voel. Mijn vetjes irriteren me, ik wil alleen maar slapen of Netflix bingen. Andere dagen denk ik: damn girl, you’re so fine! Wat ik wil zeggen is: Als je zin hebt om een hele dag te liggen zweten in je onesie: do it. Heb je zin om jezelf helemaal op te tutten op welke manier dan ook? Ga je gang. Laat vooral anderen jou niet tegenhouden alleen maar omdat ze weleens een scheve blik op jou zouden werpen. Laat hen maar energie verspillen. Jij kan de jouwe gebruiken om een hele dag te slayen en lekker jezelf te zijn. Ik hou ervan om te leven volgens de wijze woorden van Hannah Horvath (Girls): ‘I might be a voice of a generation.’”


Zeneca (19)

Zenéca.jpg

Me omringen met mijn favourite humans en de positieve energie in de lucht geven me zelfvertrouwen. Je kan perfect gelukkig zijn met wat je hebt zonder dat je het allernieuwste item hoeft te scoren, en dat zorgt er zelfs voor dat mijn creatieve geest tot uiting komt. Ik hou ervan om te experimenteren met make-up, kledij… Mijn boodschap aan de wereld? Laat iedereen zien dat vrouwen met verschillende shapes and figures mooi zijn, of je nu een reus bent of je bent twee koppen kleiner dan je gemiddelde vriendengroep… It doesn’t matter! Laat niemand anders bepalen wat je met jouw lijf moet doen. Niemand heeft het recht om te beslissen over hoe jij je voelt. Dat is iets wat je zelf moet bepalen. Voor wie leef je? Voor jezelf of voor iemand anders?


Laura (21)

Laura.jpg

“Zelfvertrouwen is… nieuwe dingen durven en je goed in je vel voelen. Als ik met vriendinnen op stap ga, voel ik me af en toe weleens een aardappel, maar dat wil niet zeggen dat ik niet gelukkig ben met mezelf. Ik hou van mezelf zoals ik ben en ik laat me zeker niet beïnvloeden door sociale media. Mijn ultieme tip is om soms niet te lang in de spiegel te kijken: als je te lang kijkt begin je de 'lelijke' dingen te zien, hoe mooi je ook bent. Also, bodyshaming is not done!

Aiko (19)

Aiko.jpg

“Zelfvertrouwen krijg je niet van vandaag op morgen. Ik heb zelf een hele weg afgelegd. Meestal weet ik in de ochtend welke soort dag het gaat worden. Ook sociale media zorgen ervoor dat ik soms onzeker ben. Mensen met een perfect strak lichaam passeren steeds de revue, maar daar zet ik me snel over. Het is een soort klik in mijn hoofd waarbij ik denk: eigenlijk zie ik er ook goed uit, ik heb goede vrienden, iemand die van mij houdt en ik word omringd door mensen waarbij ik me altijd goed kan voelen. Mensen moeten stoppen met constant te oordelen. Ik had ooit een topje aan waaronder je geen bh kon aandoen en toen hoorde ik iemand zeggen: “Geen bh dragen, dat doe je toch niet.” You do you. Als ik of eender wie zich comfortabel voelt in een kledingstuk dat buiten je eigen comfortzone is, zou ik dat aanmoedigen. Girl power!”

 

Video/fotografie: Jeffrey Roekens
Styling: Sien Sergooris
Makeup: Crystal Die
Modellen: Aiko, Lauren, Laura, Zenéca, Lara, Louise