Mijn volgende coupe? Kort en krachtig, alsjeblieft!

Waar weelderige lange lokken eeuwenlang hét vrouwelijke schoonheidsideaal bij uitstek waren, hebben vrouwen anno 2019 de keuze. Lang, middellang of kort, qua kapsels is er tegenwoordig voor elk wat wils. We zien dan ook dat lange, romantische beach waves meer en meer plaatsmaken voor korte, pittige coupes als de bob, pixie of buzzcut. Toch blijft het aloude schoonheidsideaal hardnekkig zijn sporen achterlaten, want korte kapsels voor vrouwen worden doorgaans nog altijd gezien als iets abnormaals. Al te vaak worden ze daarbij afgeschilderd als het onfortuinlijke gevolg van een impulsieve beslissing in een of andere labiele bui of dramatisch persoonlijk crisismoment. Maar waarom zou een korte vrouwencoupe altijd zwakte, leed of verdriet moeten symboliseren? Juist, er schuilt veel meer kracht en pit in die korte kopjes dan je denkt!

Untitled-1.jpg
 

Korte metten met het verleden

Het is een huizenhoog cliché in films en series: het moment dat een mentaal gebroken vrouw voor de spiegel staat en besluit om haar lange lokken eigenhandig radicaal te kortwieken. Een handige manier om haar psychologische labiliteit te verbeelden (een vrouw moet wel gek zijn om haar mooie, lange haren kort te knippen, niet?) én meteen ook visueel een soort breekpunt aan te geven: er is een lange voor en een korte na. Want een korte coupe hoeft niet alleen op een crisis te wijzen, het kan ook staan voor een nieuw begin. Of je nu een zware, onverwachte relatiebreuk moet verwerken of een mogelijk levensveranderende tegenslag op je werk, je lange lokken kunnen plots aanvoelen als een ondraaglijke getuige van een verleden dat je liever achter je laat. Een clean cut kan dan helpen om je geest wat rust te geven en komaf te maken met je vroegere zelf.

Kankerpatiënt, lesbo of skinhead?

Amber Rose

Amber Rose

Kiest een vrouw voor een kaalgeschoren hoofd of een korte buzzcut, dan krijgt ze meewarige blikken toegeworpen. Want wie kaal is, moet wel ziek zijn, toch? Nee? Dan ben je vast een neonazistische skinhead! Ook worden korte kapsel vaak automatisch als mannelijk gezien, dus moeten vrouwen met een kort kopje wel lesbische manwijven zijn. Lange haren staan immers van oudsher symbool voor schoonheid, vrouwelijkheid, verleiding en sexappeal. Waarom zou een vrouw al die zaken doelbewust opgeven? Dan moet er toch iets grondig mis zijn?

Kort en klaar

Naar dit soort absurde redeneringen heeft team Girlcrush absoluut geen oren. Je kunt perfect mooi, sexy en vrouwelijk zijn met kort haar. Punt uit. Kijk maar naar topmodel Amber Rose: de gemillimeterde coupe van deze Amerikaanse feministe was jarenlang het handelsmerk dat haar look bepaalde. Simpelweg omdat de buzzcut van zangeres Sinéad O’Connor in de videoclip van ‘Nothing Compares 2U’ haar geïnspireerd had. We hoeven het dus niet altijd zo ver te gaan zoeken: er hoeft niet altijd een reden te zijn om iets te veranderen aan ons uiterlijk. Soms is gewoon iets leuk en mooi vinden meer dan reden genoeg. Dat is bij onze make-uplook toch ook vaak het geval? En een korte vrouwencoupe kan heel chic en elegant staan, én tegelijk ook kracht en pit uitstralen. Dus kom maar op met die korte kapsels!

Korte kopjes om naar op te kijken

Hair is just one way of expressing ourselves. We express ourselves through how we dress or through tattoos or body art or piercings or cosmetic surgery. - Linda Evangelista
Linda Evangelista

Linda Evangelista

Toegegeven, Audrey Hepburn stond met eender welk kapsel. Maar toen ze haar ruglange lokken in Roman Holiday liet afknippen, toonde ze meteen dat je perfect vrouwelijk en mooi kunt zijn met kort haar. Later, in Sabrina, ging ze zelfs voor een frisse, elegante pixie, het kapsel waarmee ze haar eigen identiteit ontdekt én dat haar in de smaak doet vallen bij de man op wie ze al van kleins af aan een oogje heeft. Dat ze uiteindelijk gaat lopen met zijn véél attentere, lievere broer maakt het verhaal nog vrouwvriendelijker. Met haar jongenskopje en tengere ballerinalichaam (een fel contrast met de wulpse rondingen van toenmalige sterren als pakweg Marilyn Monroe) werd de actrice het toonbeeld van de gamine-look. Haar androgyne kapsel ging nog een stapje verder dan de korte garçonne- en flapper-bobs uit de jaren 20, toen vrouwen als Louise Brooks en Josephine Baker voor het eerst begonnen te experimenteren met kortere, jongensachtigere coupes. Bobkapsels met watergolfjes of lengtes tot aan het oor die naar voor krulden waren toen voor de stijlvolle en modebewuste vrouwen een must. Maar begin jaren 50 ging dus Audrey nog veel korter, zonder daarbij aan vrouwelijkheid en sensualiteit te moeten inboeten, integendeel. En dat is maar een van de zaken die we aan haar te danken hebben!

In de jaren 80 zorgde opkomend model Linda Evangelista voor ophef in de modewereld. Voor een Vogue-editorial met fotograaf Peter Lindbergh in 1988 moest ze haar lange lokken (weliswaar met tegenzin) inruilen voor een nieuwe soort korte coupe. Linda had namelijk voordien altijd lang haar gehad. Al haar twijfels verdwenen echter toen de editorial een groot succes werd en haar modellencarrière een enorme boost kreeg. De pixie cut was toen nog in zijn babyfase. Baby bangs of een erg korte pony gecombineerd met kortere zijkanten en onderlijn met bovenaan een iets langere lengte steken nog wat extra variatie in dit korte maar edgy, stoere kapsel.

Sinds de jaren 80 zijn korte kapsels gaan boomen. Stilaan waagden steeds meer vrouwen zich aan kortere lengtes dan een halflange bob. In de jaren 90 kreeg vrouwelijkheid een nieuw gezicht toen verschillende actrices deze trend van pixie cuts ook begonnen op te merken. Nia Long, die je misschien wel kent als Will Smiths verloofde in de serie ‘The Fresh Prince of Bel Air’, begreep die nieuwe vorm van vrouwelijkheid ook heel goed. Als haar acteerprestaties je nog niet omverbliezen, dan deed haar verbluffende en klassevolle look mét korte coupe dat ongetwijfeld wél.

Terwijl het ‘wafeltjeshaar’ een van de grootste trends werd begin jaren 2000, bleven straffe madammen zoals de zangeres Pink de andere kant op gaan en kozen voor minder girly kapsels. Pink toont naast haar korte kapsels – die zowel vrouwelijk als krachtig zijn – ook nog dat de kleur roze niet alleen voor overdreven meisjesachtige vrouwen hoeft te zijn. Integendeel, deze kleur straalt op een korte coupe net extra veel power uit!

nia-long-flashback8-hypehair.jpg
I like feeling strong. It keeps my mental floor higher.- Pink
Pink-Singer-Short-Hair.jpg


Anno 2019 komt kort haar al meer voor. Toch voelen nog veel vrouwen zich minder vrouwelijk zonder lange haren. Ze missen het zelfvertrouwen en de zekerheid die ze voordien uit hun lange lokken haalden. Een gevoel dat actrice Ruby Rose evenwel helemaal vreemd is. In 2016 speelde de actrice in de serie ‘Orange is the New Black’ en plots werden zelfs heterovrouwen even gay voor Ruby Rose. Met haar vrouwelijke versie van ‘de Justin Bieber’ oogde ze volledig moeiteloos supersexy. Eerlijk, we kunnen niet aan dezelfde tafel zitten als je haar look niet ultravrouwelijk vindt. Dus… waar wacht jij nog op, durf jij de schaar in je lange lokken te zetten? Mocht je nog twijfelen of korte kapsels wel vrouwelijk genoeg zijn: Girl, bye, dat is zó 2018!