Walk the liner: de comeback van de nineties-lipliner

Van croptops tot buffalo’s en scrunchies, de nineties en alles wat ermee te maken heeft, zijn weer helemaal terug. Ook op beautyvlak trouwens. Getuige daarvan is onder andere de comeback van de nineties-lipliner. Tot voor kort zat het lippenpotloodje nog veilig opgeborgen in de ‘in die tijd leek het een goed idee’-kast, maar wij zijn er klaar voor om de lipliner en de nineties-look weer helemaal te omarmen!

1435862669-upload.png
 

We geven het toe, lipliner heeft een slechte reputatie. Veel vrouwen hebben nog altijd emotionele littekens van de donkerbruine, overlijnde lippen die in de jaren 90 hun opwachting maakten. Maar dat is lang niet de enige look die je met lipliner kunt bereiken. Het potloodje wordt immers al decennialang gebruikt door vrouwen (en soms zelfs mannen) om de vorm van de mond anders te doen lijken. Zo kan je je lippen er voller mee doen lijken, een meer uitgesproken cupidoboogje creëren of er gewoon je make-uplook mee pimpen. Dus waarom zouden we onze liner niet weer bovenhalen?!Timeline(r)

Clara Bow

Clara Bow

Lipliner mag de laatste jaren dan wel een soort slechte reputatie hebben – naar mijn mening geheel onterecht, trouwens – dat is lang niet altijd het geval geweest. Doordat lipliner de perfecte oplossing is om je lippen de lipcontour te geven waar je van droomt, was het lange tijd een begeerd product in de beautytasjes van vrouwen. Doorheen de tijd veranderde de gewenste vorm van lippen voortdurend, maar welke vorm ook in was, lipliner was steeds de oplossing. Want shaping en contouring mag vandaag dan wel bijna de norm zijn, met make-up de vorm van je gezichtstrekken manipuleren is van alle tijden. De dames in de roaring twenties wisten bijvoorbeeld maar al te goed hoe ze dat moesten doen. Eén lady was bijzonder bedreven in haar lippen shapen: meet Clara Bow, of zoals wij haar graag noemen: de Moeder der Liner.

In de jaren 20 waren doll lips het schoonheidsideaal: zo smal mogelijke lippen in combinatie met een zeer uitgesproken cupidoboog. Je lippen moesten als het ware een hartje vormen. Voor de dames die niet het geluk hadden met een natuurlijk hartjesmondje geboren te worden – zowat iedereen dus – was lipliner de heilige graal. Clara Bow was een van hen, maar wilde de trend niet mislopen. Zij had als eerste het goede idee om een stuk van haar boven- en onderlip te omlijnen, om zo die scherp afgetekende, ronde cupidoboog te verkrijgen. De buitenste mondhoeken daarentegen omlijnde ze niet, zodat ze dat smalle mondje erbij kreeg. Op die manier creëerde ze een lipcontour die wel wat meehad van dat o zo gewilde hartjesvormige kusmondje. Daarbij werd altijd een liner gekozen in (bijna) dezelfde tint als die van je lipstick. Na de jaren 20 tot en met de jaren 50 passeerden nog een aantal andere lipvormen de revue: van een scherpe, haast puntige cupidoboog à la Marlène Dietrich tot de platte bovenlip waarbij de cupidoboog bijna wordt weggetekend, zoals bij Rita Hayworth en Joan Crawford, en de volumineuze, extra brede bovenlip die Marilyn Monroes pout definieerde.

In de jaren 60 en 70 lag de focus meer op de ogen dan op de lippen, waardoor een natuurlijker ogende liplook in was – lees: de lipliner verdween een beetje naar de achtergrond. In de jaren 80 werd er vooral weer omlijnd met dezelfde kleur als je felle lipstick. Pas in de jaren 90 zorgde lipliner plots voor een heel andere look: die typische donkeromlijnde nineties-lippen die lipliner uiteindelijk een tijdje van de troon zal stoten in make-upland, maar vandaag net weer helemaal terug is.

 
05ce658e4c30cdf5c0910b594bb22447.jpg

Het waren zwarte vrouwen en latina’s die in de jaren 90 voor een erg opvallende comeback van de liner zorgden. Zoals gezegd had je lipliner daarvoor eigenlijk steevast dezelfde tint als je lipstick. Maximum één tint donkerder misschien, om de illusie van schaduw te wekken. Zwarte vrouwen en latina’s gingen echter nog een stapje verder: zij gingen hun donkere lippen met donkerbruine of paarse liner omlijnen en vulden de rest van hun lippen op met een veel lichtere kleur om de illusie van vollere lippen te creëren. Denk maar aan foto’s van een jonge Tyra Banks bijvoorbeeld.

De trend van het omlijnen met een donkere kleur zette zich verder in de rest van de jaren 90 en de beginjaren van 2000, en waaide ook over naar de westerse community. Blanke meisjes gingen ook hun – iets lichtere – lippen overlijnen (de lipliner net buiten de eigenlijke lipcontour aanbrengen) met diezelfde donkere liners, wat zorgde voor een heel extreme en opvallende look. Net doordat het contrast van de gebruikte kleuren bij hen nog veel groter was, was het meer een schreeuwerige feature dan een subtiele illusie. Dat zorgde ervoor dat veel mensen er uiteindelijk een afkeer van kregen en er ook vandaag nog altijd nachtmerries over hebben. De beruchte Pamela Anderson- of Drew Barrymore-look die meerdere keren op de rode loper verscheen, beschouwden we tot nog niet zo lang geleden als tacky.

Door de ‘foute’, overdreven beautylooks in de nineties en nillies, begonnen vrouwen wereldwijd voor een iets minder opvallende make-uplook te kiezen, wat de tijdelijke ondergang van de lipliner inluidde. Rest in peace, potloodje. Nog steeds krijgen veel vrouwen de kriebels bij het idee van lipliner dragen en zweren ze bij God dat zij er alleszins nooit meer zo ‘fout’ zullen uitzien. Want ook al bestaat lipliner al zo lang en zijn er al erg veel liplinerlooks de revue gepasseerd, mensen blijven terugdenken aan die (vrij recente) foutste versie van het lippotlood.


Lipliner gaf zich echter niet zomaar gewonnen en kroop vanaf 2013 weer als een zombie uit het graf. Door de groei van sociale media, Instagrammodellen en de bekende lip poutherinner je je nog de periode waar een peaceteken-en-duckfacecombo op zowat elke foto opdook? – werd lipliner weer een must have. Overlijnde matte liplooks ontploften nog meer toen Kylie Jenner beweerde dat zij nooit lipinjecties had gehad, maar haar lippen voller deed lijken door ze met lipliner te overlijnen.


Ook vandaag zijn volle, luscious lips nog steeds een must have. Veel mensen laten fillers inspuiten, maar dat is natuurlijk niet voor iedereen een evidente oplossing. Na de horror van de Kylie Jenner lip challenge, beslisten velen dat een simpel potloodlijntje toch een makkelijkere oplossing was dan hun lippen volume te geven door ze vacuüm te zuigen met een shotglaasje. Lipliners kunnen gelukkig naast een leuke liplook ook de illusie van vollere lippen creëren waar geen naalden of shotjesglaasjes aan te pas komen.

image.jpg
download-2.jpeg
pamela-anderson-4.jpgSubtiele nineties

photo1.jpg
photo3.jpg

Millennials worden anno 2019 helemaal gek van de zogenaamde Y2K-look – je weet wel, frosty oogschaduw, opblaasbare stoelen, moonboots en op aliens geïnspireerde kapsels – en lipliner hoort daarbij. In tegenstelling tot de dunne, strak getekende sharpie eyebrows, is lipliner wel lekker veelzijdig, wat ervoor zorgt dat er voor iedereen wel een liplinerlook bestaat, zowel voor de durvers als voor de subtiele zielen.

photo3.jpg

Wie wel van de nineties-look houdt, maar het allemaal wat minder fel wil, geen probleem. Neem een lipliner die twee tinten donkerder is dan je natuurlijke lipkleur en omlijn (of overlijn) je eigen liprand. Ga over de volledige lip met een gloss om zo een nineties-vibe te creëren die evengoed in 2019 past. Je kan er natuurlijk ook altijd een gloss met holografische finish overheen gooien om het nog een extra nineties touch te geven.


Voor de durvers die liever de drastische Y2K-look terugbrengen: this is your time to shine! Neem een lipliner die minstens vier tinten donkerder is dan jouw eigen lipkleur (bij voorkeur donkerbruin of paars), en omlijn (of overlijn) je lipcontour. Breng er een gloss over aan. En als je helemaal into the nineties wilt duiken, neem dan je scrunchies en lagetaillejeans ook al maar uit de kast!

Wees vooral niet bang om lipliner aan je look toe te voegen en ermee te spelen. Teken er gewoon op los. Want make-up is een proces van trial en error, en zelfs de meest foute looks komen gegarandeerd terug!

Fotografie: Marie Lennertz
Model: Indu Gorris
Makeup: Ine d’hoe