POWERVROUW ELISABETH OUNI: NI BLEITEN, NI PLOOIEN EN VEEL WATER DRINKEN

In 2018, besloten wij om voor Vrouwendag vijf badass females te interviewen. Over het leven, over hun inspiratiebronnen, maar vooral over hoe zij zelf willen inspireren. Al die girlpower deed heel wat stof opwaaien, en zowel wij als jullie willen meer van dat. Vanaf nu geven we dus elke maand een powerlady de megafoon die ze verdient en staat Girlcrush nóg meer in het teken van straffe madammen. Neverending International Women’s Day dus, omdat één dag per jaar gewoonweg niet volstaat.

20190325_141238000_iOS.jpg

Elisabeth Ouni

#powervrouw

Content creator, director, creative en music selector. Zo omschrijft Elisabeth Ouni zichzelf op haar Instagram-bio, en wij kunnen daar nog wel het één en ander aan toevoegen. DJ, interviewer, model, krullenbol en music breather extraordinaire bijvoorbeeld. De bezielster van A Polaroid Story is al deze dingen tegelijkertijd, maar bovenal is ze een vrouw die van aanpakken én niet van ophouden weet, die tegen de stroom in ploetert en gewoon haar zin doet. Een echte powervrouw, quoi!


Powervrouw is voor mij een woord dat eigenlijk twee keer hetzelfde zegt. Alsof we nog altijd moeten bewijzen dat er power in vrouwen zit”, begint Elisabeth Ouni, of gewoon Ouni in ’t kort. Omdat vrouwen het in onze maatschappij sowieso moeilijker hebben, moeten we wel sterker zijn, redeneert ze. “Neem nu een alleenstaande moeder met vijf kinderen, wat voor kracht heeft zo’n vrouw nodig om elke dag door te komen?!” Op zoek naar een betere term passeren concepten als boss ass bitch. “Misschien een beetje plat”, lacht Ouni, “maar het dekt de lading wel.”

Denim jas: Wrangler Jeans: Monki Schoenen: Sasha Shoes Zonnebril: Mango

Denim jas: Wrangler
Jeans: Monki
Schoenen: Sasha Shoes
Zonnebril: Mango

Webp.net-gifmaker (23).gif
WAT ZOU J.LO DOEN?

20181018_101152230_iOS 1.jpg

Door deze gedachtegang is de lijst van vrouwen naar wie Ouni opkijkt bijna eindeloos. “Er zijn zoveel vrouwen die ik bewonder, waaronder Ava DuVernay, een grote naam in black entertainment. Ze regisseert, produceert en is ook screenwriter. De filmindustrie is een moeilijke business voor een vrouw, maar zij doet het toch maar.” Ook Tina Turner staat hoog op Ouni’s lijstje. “Voor haar heb ik veel respect. Ik denk dat zij een van de meest underrated females is. Hoe zij na een gewelddadige relatie met Ike Turner teruggekomen is, en op haar 49ste haar carrière in eigen handen heeft genomen, dat vraagt ongelooflijk veel power.” In dezelfde lijn ligt ook Whitney Houston: “Veel te vroeg overleden, maar wat een vrouw!” Ook Charlize Theron krijgt een plekje op Ouni’s lijst, net als J.Lo. “Oh my god, zij is mijn nummer één en ik vergeet haar bijna! Zij is echt een topentertainer. Ook het feit dat ze zo prachtig ouder wordt, vind ik inspirerend. Ze werkt daar hard voor. In tijden van nood is mijn mantra ‘wat zou J.Lo doen?’


Wat levensmotto’s betreft, is Ouni dus goed voorbereid. Don’t let your past define your future is er daar een van. “Gebruik je verleden alsjeblieft niet als een excuus om onvriendelijk te zijn of om minder je best te doen. Ook ‘Be as kind as possible’ vind ik een belangrijke, probeer vergevingsgezind te zijn, maar ook, ‘Doe wat jij wil’! Laat anderen je reis niet bepalen, zelfs als dat betekent dat je soms een stukje alleen moet wandelen.

“IK WIL TEVREDEN ZIJN MET NIETS”

20190325_140048000_iOS.jpg

Ouni probeert ook te leven volgens de The Power of Now-ideologie van Eckhart Tolle. “Dat uit zich vooral in het blokkeren van negatieve gedachten en focussen op je zintuigen”, legt ze uit. “Toen ik bijvoorbeeld daarnet naar hier wandelde, leg ik niet de nadruk op de stress van het op tijd komen of me puur van punt A naar B verplaatsen, maar op wat daadwerkelijk voor mijn neus gebeurt, hoe het weer aanvoelt, hoe de straat erbij ligt, wie voor me zit op de metro, echt proberen te zien wat NU gebeurd.” Aanvullend betekent dat ook de piekerstroom onderbreken en echt in het nu leven. “Zo kan je ook in je slechtste momenten het beste vinden, dat is iets waar ik elke dag aan werk.” Dat doet ze onder andere door elke avond voor het slapengaan even tijd te nemen voor de vraag: waarvoor ben ik vandaag dankbaar? “Die ingesteldheid is een echte herkalibratie van je gedachten, van negatief naar positief.”


Wat ons betreft, is dit alleen al voldoende reden om naar Ouni op te kijken, maar ook haar fighter’s spirit en doorzettingsvermogen finishen hoog in die reeks. “Ik heb nooit de gemakkelijke weg gekozen. Ondanks mijn sociale achtergrond (toen Ouni nog gewoon Elisabeth was, trok ze op haar vijftiende het huis uit om alleen haar geluk te beproeven, red.), heb ik altijd gedaan wat ik wil. Ik heb altijd heel hard gewerkt en dat doe ik nog steeds. Ik geef niet op en ben heel loyaal: when I’m on your team, I’m on your team! Dat mogen dan misschien ouderwetse principes zijn, voor mij werken ze wel.”

NI BLEITEN, NI PLOOIEN

20181018_093612000_iOS.jpg
Blouse: Loavies Gilet: & Other Stories Broek: Fabienne Chapot Boots: Loavies

Blouse: Loavies
Gilet: & Other Stories
Broek: Fabienne Chapot
Boots: Loavies

20190326_075032000_iOS.jpg

Opgegroeid met de uitspraak ‘ni bleiten, ni plooien’ (lacht), is Ouni vandaag vooral een voorbeeld van doorzettingsvermogen. “Na enkele jaren A Polaroid Story wou ik er eigenlijk een streep onder zetten, maar ik was te nieuwsgierig en te koppig om mijn project te verlaten alleen maar omdat het moeilijk was.” Carrièregewijs heeft ze inderdaad geen cadeaus gekregen. “Ik ben al bezig sinds 2009, maar ik heb het gevoel dat België nog steeds niet helemaal weet waar ik mee bezig ben, terwijl ik wel al de grootste hiphopartiesten voor mijn lens heb gehad.”


Ook al is Ouni geen fotograaf of journalist van opleiding, maar volledig autodidact. “Ik ben bijvoorbeeld de enige in België die Kendrick (Lamar, red.) op video heeft kunnen interviewen, Mark Ronson (notoir voor zijn weigerachtigheid tegenover interviews, red.) zelfs twee keer. Ik sta nu in het rooster van de meeste sterren, wat echt wel bijzonder is, want de Belgische pers wordt vaak overgeslagen. Ik heb door de jaren heen het vertrouwen van artiesten gewonnen, en dat werpt zijn vruchten af!


Het is dan ook heel toepasselijk dat ‘work until they can’t ignore you’ nog één van Ouni’s oneliners is. “Intussen is mijn body of work onontkoombaar geworden, mijn portfolio is echt huge.” Dat wat ze doet desondanks onder de radar blijft, daar heeft ze intussen vrede mee. “Ik doe dit uit passie, niet omdat ik zelf in de spotlights wil staan, maar ik moet natuurlijk ook leven, en België is geen gemakkelijk land om via YouTube inkomsten binnen te halen. Toch ben ik nu heel trots dat ik ben blijven voortdoen.” Instant succes bestaat immers niet, weet ze, “ook al laten sociale media ons soms anders geloven, doen wat je echt wil doen is het moeilijkste wat er bestaat.”


En omdat opgeven niet in haar woordenboek staat, zijn er nog wel wat dingen waar ze van droomt. “Tot nu toe staat er een koffietafelboek naar aanleiding van 10Y APS in 2020 en een reizende expo in Parijs, Berlijn en New York op de planning. Daar deden trouwens al een testronde mee in Gent en Brussel, als proof of concept. Verder hoop ik A Polaroid Story verder uit te diepen, te evolueren naar bredere gesprekken met een groter publiek en interessante gasten die niet louter uit de muziekwereld komen maar ook uit film en mode en om op YouTube te groeien.” Ook een film maken staat nog op Ouni’s dromenlijstje. “Ik zou op een dag wel een biopic van een artiest willen maken, al ben ik me ervan bewust dat ik nog heel wat vlieguren te gaan heb voor ik dat tot een goed einde kan brengen.” Intussen timmert ze aan de weg als regisseur met video’s voor Coely (Celebrate en No Way) en de Brusselse Moka Boka (Sourire) op haar conto.”Verder wil ik gewoon dingen blijven doen, meer reizen en gelukkig zijn!” (Die powervrouwen, het zijn net mensen…)

“WATER DRINKEN IS MIJN BELANGRIJKSTE BEAUTYTIP”

Zo onstuitbaar als ze is op carrièrevlak, zo chill is Ouni wat haar beautyroutine betreft. “Ik ben daar zó lui in dat ik mij vroeger vaak zelfs niet ontschminkte voor ik ging slapen. Intussen heb ik iets meer zelfdiscipline ontwikkeld, maar het blijft moeilijk.” Nochtans, wat zou J.LO doen, toch? “Inderdaad, zij is een sterke motivator en ik reinig mijn huid nu toch op z’n minst elke avond met micellair water van Bioderma of Garnier.” Daarnaast is Ouni ook zwaar fan van Caudalie en van het Advanced Night Repair-serum van Estée Lauder. “Ik was daar eerst sceptisch over, maar ik ben echt wel onder de indruk. Ik gebruik ook graag Weleda Skin Food, die crème is een beetje vettig, maar een echt comfortproduct en niet te duur ook. Maar ik geef toe dat ik het best een hele opgave vind om dat iedere dag te doen. Het lukt me nog niet altijd.”


Ouni’s picks


Op momenten dat ze wat meer tijd en budget te besteden heeft, gaat ze ook graag naar de schoonheidsspecialiste voor een huidbehandeling. “En één keer per maand boek ik een massage. Ik geloof erin dat stress je ziek kan maken, dus daar wil ik meer in investeren.” Maar haar belangrijkste beautytip is toch wel water drinken. “Ik heb sinds kort een SipWell in huis, dat helpt mij echt om voldoende water binnen te krijgen.” – “Én sporten!”, benadrukt ze. “De gym is vervelend maar sinds ik mijn eigen video edits doe, voel ik dat ik meer sport nodig heb. Ik mag nog 10 ton make-up op mijn kop dragen, als mijn lijf niet lekker voelt, heeft dat geen zin voor mij.”


Met make-up ben ik trouwens go hard or go home. Dagelijks zorg ik gewoon voor een goed gehydrateerde huid, maar draag ik meestal geen make-up, maar als ik uitga, dan ga ik ook echt all out met make-up.” Als model pikte Ouni heel wat trucjes op en ze weet heel goed waar ze mee bezig is. “Tegen de wallen zweer ik bij concealer van Chanel en foundation had ik vroeger altijd van Helena Rubinstein, maar tegenwoordig gebruik ik ook Laura Mercier en binnenkort wil ik Armani testen.”


Terwijl ze verder blijft praten, haalt ze het ene product na het andere uit een grote totebag vol beauty stuff, “als ik dat allemaal bij heb, ben ik op mijn gemak”. “Verder gebruik ik altijd Prep & Prime van M.A.C en doe ik ook altijd bronzer, contour en highlight op”, voor die J.LO-glow, natuurlijk. Ook M.A.C-lippenstiften in de kleuren Ruby Woo en Russian Red – “ik heb een zwak voor die Vanessa Paradis red lips oldskool French look” – zitten in haar tas, vlak naast het lippenpotloodje Spice, dat haar aan make-mogul, Kylie Jenner, doet denken. “Ik hou van de warmte die zij in haar looks steekt.” Verder heeft Ouni een voorliefde voor intens groen opgemaakte ogen en ooglooks met een cat- of smokey eye. “O, en een wimperkruller, die gebruik ik echt dagelijks, zet dat er maar in.” Consider it done!

Follow Ouni:
@ouninana // @apolaroidstory

youtube.com/apolaroidstory


Fotografie: Julia Dubois Rosca
Styling: Kiki Vogels
Makeup & hair: Ine D’hoe