Getest: extreme instagramlooks

Op een normale weekdag ziet mijn make-uproutine er wel al eens gek uit. Onder het motto go big or go home versier ik mijn gelaat graag met felle kleuren of opvallende looks. Vrienden vinden het ondertussen ook niet meer dan normaal dat ik kom opdagen met een opvallende eyelinerlook of een fel aangezette lip. Toch dacht de Girlcrush-redactie dat het nog extremer kon. Ze daagde me uit om nog een stapje verder te gaan in mijn schilderkunsten. Ik zocht inspiratie bij mijn favoriete influencers die er zelf een ietwat eigenzinnige look op nahouden en creëerde een #faceparty van formaat.

 

Shine bright like a diamond

Of het nu gaat om een klaptelefoon, een Ed Hardy-T-shirt of een Tamagotchi, rond de eeuwwisseling werd zo goed als alles bedazzled. Deze ninetiestrend heeft ook zijn weg teruggevonden naar 2019, weliswaar in een andere vorm: full-face bedazzling. Echt een look die ik wilde uitproberen, ‘cause glitter makes everything better! Het duurde vooral heel lang om mijn gezicht te laten shinen, maar toen ik klaar was, was ik heel blij met het resultaat.


Eens ik het huis uit was, voelde ik me toch iets minder zelfzeker dan gedacht. In de auto kweel ik doorgaans onbezonnen en zonder schaamte mee met de laatste nieuwe muziek, maar nu voelde die blikken cocon toch net iets minder afgeschermd dan anders. Ik had voortdurend het gevoel dat mensen mij echt aanstaarden, ook al was dat niet echt zo. Even wennen dus, maar telkens ik zelf een blik in de achteruitkijkspiegel wierp, kon ik alleen maar denken: wauw! Toen ik effectief op straat liep, zorgden die glinsterende accenten voor heel wat verwarde blikken, maar mensen beseften al heel snel dat ze net wat te lang staarden, klapten hun mond dicht en liepen verder. Staarders gonna staar, maar daar besloot ik me niets van aan te trekken. Ik weet niet of het aan de hoeveelheid steentjes lag of aan de felle zon die in combinatie met de bling-bling zo mooi weerkaatste, maar shinen deed ik meer dan ooit!

Gevleugeld pareltje

ashley_gc_05.jpg
ashley_gc_07.jpg

Dit bericht bekijken op Instagram

💙🧡

Een bericht gedeeld door 🌸🌸Yerrr🌸🌸 (@wuzg00d) op

Voor een ongeoefende hand kan een winged eyeliner een horrorverhaal betekenen, maar voor mij is dat een kwestie van twee minuten focus – niet dat ik wil opscheppen, hoor. Scherp, strak en bold: zo omschrijven mijn vriendinnen mijn cat eye. Ik draag mijn feline flick dan ook met veel trots en ben niet bang om af en toe te variëren met kleur. Toch kan je je liner naar een hoger, artsyer niveau brengen. Niet alleen de kleur, maar ook de vorm kan de look een vleugje power geven. Instagram-influencer en urban queen Wuzgood begrijpt dat maar al te goed en creëerde haar eigen iconische look: een cutcrease liner (eyeliner in de plooi van je ooglid) in een felle kleur, met wat extra glam onder de ogen met behulp van parels (ideaal om je wallen mee te verdoezelen!). Deze linervorm is zo simpel te creëren dat je in geen tijd - zelfs mét trillende hand – een speelse zomerlook hebt.


Ook al duurden de starende blikken iets minder lang dan bij mijn bedazzled-look, toch maakte deze look mij redelijk zelfbewust. Ik had het gevoel dat there was too much going on en dat gaf me net wat minder zelfvertrouwen. De kleurige, grafische liner vond ik wel zeker geslaagd, maar de volgende keer zou ik de parels misschien achterwege laten!

Color-browing

ashley_gc_13.jpg
ashley_gc_09.jpg

Dit bericht bekijken op Instagram

Anzeige|Advertisement

Een bericht gedeeld door sandra@bulldockberlin.de (@sandrabulldock) op

Mijn wenkbrauwen zijn mijn alles. Ik verlaat het huis niet zonder perfect gekamde wenkbrauwen. Vaak verzorg ik ze met vaseline en daarmee creër ik dan naturelle boy brows. Soms zet ik ze net wat meer aan omdat ik zin heb in volle wenkbrauwen waar zelfs Cara Delevingne niet tegenop kan. De Duitse mode- en beauty-Instagrammer Sandra Bulldock – nee, niet Bullock – brengt graag wat kleur in haar leven en dat mag je letterlijk nemen. Met oogschaduw kleurt ze haar wenkbrauwen in een kleur die past bij haar outfit. Echt iets voor mij dus!


Natuurlijk ging ik voor roze, want pink is life! Geef je gebroken oogschaduw een tweede leven door het poeder met een wenkbrauwborsteltje in een wenkbrauwkammetje te wrijven, om er daarna op los te kleuren. Gekleurde wenkbrauwen opvallend? Misschien wel, maar het resultaat oogde eigenlijk vrij naturel. Bovendien was het veruit de meest neutrale look van deze challenge, dus ik kreeg er heel wat minder reacties op. Dat gaf mijn zelfvertrouwen een boost. Dit was de eerste look waarbij ik zelf niet constant doorhad dat ik iets geks had gedaan. Bij de andere looks zag ik vanuit m’n ooghoek altijd wel een of andere schittering of een parel, terwijl ik bij m’n color-brow-look haast vergat dat ik een extreme look uittestte. Bovendien had ik echt het gevoel dat ze een natuurlijke stijlmatch waren – voor zover roze er natuurlijk kan uitzien. Een vriendin zei zelfs dat pink brows zo goed bij me pasten dat ze vond dat ze mijn dagelijkse look moesten worden. De dagen waarop mijn look wel wat kleur kan gebruiken, hoef ik niet meer te twijfelen!

Het verdict

We weten dat de foto’s die we op Instagram zien vaak het resultaat zijn van fotoshootwaardige make-upsessies, 1001 filters en goeie Photoshop-skills, maar toch blijven we ons eraan spiegelen. Ik wilde dus eens kijken of die prachtige Instagram-looks ook vertaalbaar zijn naar het echte leven. Ook al leverden ze me veel verwonderde blikken op en voelde ik mezelf af en toe nogal zelfbewust, ik bleef de looks en mezelf wel móói vinden. Het was vooral het judgement van anderen of de angst daarvoor die me deden twijfelen. Eens ik me daarover gezet had, voelde ik me een koningin te rijk. Wat mij betreft, is make-up het ideale medium om mezelf in alle vrijheid en speelsheid uit te drukken. Het voelt enorm bevrijdend om gewoon eens iets te doen wat ik zelf echt prachtig vind, los van wat anderen zouden kunnen vinden, ook al is het iets wat je doorgaans op Instagram en in magazines spot en niet in het gewone straatbeeld. Ik zou deze looks dan misschien wel niet elke dag dragen (de full-face bling is bijvoorbeeld nogal over the top om casual aan mijn bureau te zitten schrijven), maar bij een passend event of als ik zin heb om eens gek te doen, wil ik ze zeker nog eens recreëren. Wat de verwonderde blikken betreft, dat went. Zolang je jezelf maar mooi vindt, wat bij mij bij twee van de drie looks echt wel het geval was. Mensen zullen altijd opkijken, maar piekeren over wat ze van je zouden kunnen denken lijkt me verloren energie. Het klinkt cliché, maar be you, boo! En als je even loco wilt gaan, just do it! Geef mij maar wat kleur, bling en een portie gekheid, inclusief starende blikken, in plaats van een saai maar conformistisch spiegelbeeld!

 

Fotografie: Lisa Goethals