“MIJN ZELFBEELD GROEIT MEE MET MIJN HAAR” - Karen Adriaenssen over opnieuw beginnen na borstkanker.

Bijna twee jaar geleden zaten we al eens bij Karen Adriaenssen lifecoach, keynotespreker, dansschooleigenares, podiumbeest en oneindige optimist – in de zetel. Toen was ze nog op volle kracht aan het vechten tegen borstkanker, een monster dat haar zelfs toen niet in de slachtofferrol geduwd kreeg en dat ze nu stilaan achter zich kan laten. Wij vroegen ons af hoe het intussen met haar onstuitbare levensenergie gesteld is en hoe haar leven er nu, na die kanker, uitziet.

 
DSC_1074-1.jpg

Anderen inspireren, het is Karens tweede natuur. We zitten nog maar net in de sofa van haar gezellige appartement in het Antwerpse en ze vloert ons al met de uitspraak “terug ondernemen na kanker, ja dat is mogelijk!”. “Veel mensen die langdurig of ernstig ziek zijn geweest, denken dat ondernemen niets meer voor hen is”, weet ze. “Maar als je het graag genoeg wilt, kan dat wel.” En daar is Karen zelf het levende bewijs van. “Terwijl ik ziek was, ben ik steeds blijven leren en aan mezelf blijven werken. Daardoor zijn mijn inzichten dieper geworden, heb ik mezelf echt goed leren kennen en heb ik vooral zoveel goesting gekregen om weer te coachen en te gaan spreken.”


OPNIEUW ONDERNEMEN NA KANKER

“Ik heb jarenlang gewerkt als leerkracht in het lager onderwijs. ‘Een veilige job voor een vrouw’, werd mij altijd door mijn omgeving voorgehouden. Maar ik werd er niet gelukkig van.”

Opnieuw starten en je naam out there krijgen na een lange afwezigheid is nooit makkelijk, daarom focust Karen nu ook op het heropbouwen van haar zaak en geloofwaardigheid. “Ik coach creatieve ondernemers, zowel beginnende als doorwinterde.” Dat doet ze in één-op-éénsessies of via wekelijkse ‘masterminds’, waar ze ondernemers (in spe) in groepjes van vier tot zes mensen begeleidt. “Dat groepsidee werkt eigenlijk heel goed, omdat de deelnemers ook veel aan elkaar hebben en van elkaar leren.” Verder geeft ze ook workshops, bijvoorbeeld om de assertiviteit van de deelnemers te boosten en kan je haar ook boeken als keynotespreker. “Daar ben ik nog niet zo lang mee bezig, maar daar zou ik echt mijn hoofdjob van willen maken. Dat podiumbeest dat ik als danseres altijd geweest ben, dat zit er nog altijd in, hé!” lacht ze.


Want, jawel, ook dat doet Karen. “Ik heb een eigen dansschool, maar dat rolt na al die jaren eigenlijk wel min of meer vanzelf. Wat op dit moment echt met de meeste aandacht gaat lopen, is mijn coaching.” En dat vindt niet iedereen zo’n vanzelfsprekende keuze. “Ik heb jarenlang gewerkt als leerkracht in het lager onderwijs. ‘Een veilige job voor een vrouw’, werd mij altijd door mijn omgeving voorgehouden. Maar ik werd er niet gelukkig van.” Nog voor ze kanker kreeg besloot Karen dus al om het roer om te gooien en haar eigen coaching-business uit te bouwen. “Het besef dat ik wel kon worden wat ik wil, was heel belangrijk voor mij.” Toch kreeg ze best veel tegenkanting toen ze besloot om als zelfstandige haar eigen zaak op te starten. “Natuurlijk was dat veelal bezorgdheid, mijn dichte familie was echt bang voor mij, zag al van alles mislopen. Maar er waren – en zijn! – ook mensen die gewoon haten om te haten, dat zal altijd wel zo zijn, en daar omring ik mij dan ook niet mee.”


“ALS JE NOOIT FAALT, MIK JE NIET HOOG GENOEG”

Soms voel ik me on top of the world en dat is hoe mensen me meestal zien, maar sommige dagen voel ik me ook klein en lelijk.

Vooral vanuit de hoek van haar vroegere werkomgeving kon ze aan het begin van haar carrièreswitch veel kritiek verwachten. “Natuurlijk niet allemaal, maar sommige ex-collega’s – die misschien ook minder gelukkig waren met hun leven dan ze wilden toegeven – hadden wel veel commentaar op mijn plannen. Sommige mensen klagen gewoon graag, maar willen eigenlijk geen verandering, je kan echt verslaafd raken aan je eigen problemen en aan de slachtofferrol. Mensen die willen leren, willen groeien, komen uiteindelijk wel op hun pootjes terecht.


Gelukkig straalt Karen zoveel plezier en vertrouwen uit, dat je automatisch gelooft dat ze zal slagen. “Ik weet dat ik goed ben in wat ik doe, maar ik ben er wel twee jaar tussenuit geweest en de wereld is in de tussentijd niet gestopt met draaien natuurlijk.” Bovendien is haar energielevel niet meer wat het geweest is. “Letterlijk elke cel in mijn lichaam is veranderd en daar mispak ik mij nog wel eens aan, ja.” (lacht) Zoals toen ze onlangs een workshop moest afzeggen omdat ze fysiek gewoon helemaal op was. “Ik moet mezelf opnieuw leren kennen. Vroeger ging ik gewoon door, puur op wilskracht, maar mijn reserves zijn blijkbaar niet zo diep meer nu.” Maar af en toe tegen de lamp lopen, hoeft niets slechts te zijn. “Ik gebruik het woord falen niet graag, omdat het zo negatief klinkt, maar het is een hele goede leerschool. Als ik nooit zou falen, zou dat betekenen dat ik niet hoog genoeg mij.”


“MIJN ZELFBEELD GROEIT MEE MET MIJN HAAR”

DSC_1218-1_1.JPG

En hoog mikken, dat doet Karen zeker, niet alleen op carrièrevlak, maar zeker ook wat haar persoonlijke groei betreft. “In de periode dat ik ziek was, ben ik blijven nadenken, heb ik veel gelezen over zelfontwikkeling en -bewustzijn. Daardoor realiseer ik me nu dat ik opnieuw moet werken aan mijn zelfbeeld. Soms voel ik me on top of the world en dat is hoe mensen me meestal zien, maar sommige dagen voel ik me ook klein en lelijk.” De afgelopen paar jaar kwam ze 25 kilo aan, een cadeautje van de kanker en chemo. “Daarbij had ik ook nog eens geen en daarna heel kort haar, op een bepaald moment zelfs geen wenkbrauwen en wimpers, en door de operaties had ik ook veel littekens. Logisch dat je zelfbeeld dan af en toe rockbottom raakt.” Het is dus een hele transformatie, zowel binnenin – “ik ben een warmere en rijkere persoon geworden” – als aan de buitenkant. “Die zelfappreciatie groeit samen met mijn haar (lacht), en hoe dichter ik weer bij mijn oorspronkelijke gewicht kom, hoe beter ik me voel.”

Ook in haar relatie voelt ze een shift tussen voor, tijdens en na haar ziekte. “Ik wil weer een zelfzekere partner worden en terug uit de verzorger-verzorgde-dynamiek komen. Dat was in het begin ook niet zo eenvoudig. Ik heb gelukkig wel een supermooi mens als lief, dat maakt alles stukken gemakkelijker.” Ziek zijn heeft haar ook geleerd om te genieten. “Ondanks dat mijn motivatie om er ‘te geraken’ op professioneel gebied zeker niet minder geworden is, ben ik wel kalmer geworden. De kwaliteit van mijn leven is er echt op vooruitgegaan.” Want het niet halen is nooit een optie geweest. “Ik zal er geraken, ik zal voor die volle zalen spreken en die veelvoud aan mensen bereiken. Dat weet ik gewoon, maar de weg ernaartoe is veel rustiger en nog leuker geworden.”


“IK WIL MENSEN IN GANG ZETTEN”

DSC_1083-1_2.JPG
Hij bedankte mij: ‘Jij hebt mijn leven veranderd.’ Daarvoor doe ik het dus!

Een voorproefje van het effect dat ze op die volle zalen kan hebben, kreeg Karen onlangs geheel onverwacht voorgeschoteld. “Enkele jaren geleden, nog voor de kanker, ging ik spreken op een middelbare school voor een groep leerlingen die maar niet afgestudeerd raakten. Enkele maanden later, ergens in het midden van mijn chemokuren, zat ik in een koffiebar in Antwerpen. Iemand die daar werkte, keek mij nogal dikwijls aan, maar ik stond daar niet meteen bij stil. Nog een paar dagen later kreeg ik berichtje van die jongen, ik vond dat allemaal wat raar, dus ik ging er niet op in. De puzzelstukjes vielen pas enkele maanden geleden in elkaar, toen ik in diezelfde bar zat en die jongen naar mij toe kwam en me complimenteerde met mijn korte haar. Toen moest ik toch echt weten wie hij was. Bleek die jongen een van die leerlingen op die bewuste talk te zijn. Hij bedankte mij: ‘Jij hebt mijn leven veranderd.’ (stilte) Daarvoor doe ik het dus! Ik heb die jongen geen cadeaus gegeven, hij heeft zelf verantwoordelijkheid moeten nemen voor zijn leven, ik heb hem gewoon in gang gezet.


Karen zou Karen niet zijn als ze ook niet ons even ‘in gang’ zou willen zetten. “Bij het begin van een talk, workshop of mastermind zeg ik altijd: ‘Het leven kan mooi zijn als je het leven van je dromen leeft’. Daar wil ik bij helpen! Ik kreeg na die kanker een tweede kans, en wat ik daaruit geleerd heb, wil ik zo graag doorgeven.” Nadenken over wat je wil is stap één, benadrukt ze. “Dream big, voorlopig zonder na te denken over het hoe van die wensen. Eens je weet wát je wil, is het tijd om aan de volgende stap te denken, niet te ver vooruit, gewoon drie opties om de volgende stap te zetten. Dat kan zo eenvoudig zijn als iemand volgen op Instagram, of een bepaald boek lezen. Daardoor sta je stil bij jouw ‘vlammetje’, dat is niet bij iedereen even groot, en dat hoeft ook niet, maar je moet het wel aanwakkeren.”

Wil jij meer Karen in je leven? Op haar instagrampagina deelt ze dagelijks motivatie en inspiratie uit; haar boeken kan via haar karenadriaenssen.be

 

Fotografie: Flo De Geyndt
Met dank aan Monki, Primark