POWERVROUW TSAR B: “WANNEER JE KRACHT OVERBRENGT NAAR ANDEREN, IS DAT HAAST EEN FYSISCHE REACTIE”

In 2018, besloten wij om voor Vrouwendag vijf badass females te interviewen. Over het leven, over hun inspiratiebronnen, maar vooral over hoe zij zelf willen inspireren. Al die girlpower deed heel wat stof opwaaien, en zowel wij als jullie willen meer van dat. Vanaf nu geven we dus elke maand een powerlady de megafoon die ze verdient en staat Girlcrush nóg meer in het teken van straffe madammen. Neverending International Women’s Day dus, omdat één dag per jaar gewoonweg niet volstaat.


Jas: KASSL via Graanmarkt 13 store Broek: Cristaseyen vi Graanmarkt 13 store Schoenen: &Other Stories

Jas: KASSL via Graanmarkt 13 store
Broek: Cristaseyen vi Graanmarkt 13 store
Schoenen: &Other Stories

Top: Urban Outfitters Broek: Maria Jovrea Schoenen: Sasha shoes Ring: &Other Stories Oorbellen: Mango

Top: Urban Outfitters
Broek: Maria Jovrea
Schoenen: Sasha shoes
Ring: &Other Stories
Oorbellen: Mango

Jas: KASSL via Graanmarkt 13 store Broek: Cristaseyen vi Graanmarkt 13 store Schoenen: &Other Stories

Jas: KASSL via Graanmarkt 13 store
Broek: Cristaseyen vi Graanmarkt 13 store
Schoenen: &Other Stories

s Nachts hypnotiseert deze tsarina van Duizend-en-één-nacht haar publiek met haar broeierige, eclectische sound maar overdag gaat Tsar B ‘gewoon’ als Justine Bourgeus door het leven. Ze speelde viool bij Bear Run en School Is School en debuteerde in 2015 als Tsar B met de cover ‘Back To Black’, die meteen op de soundtrack van Black belandde (de eerste film van Patser-duo Adil El Arbi en Bilal Fallah). Met haar single ‘Escalate’ kreeg de Gentse meteen internationale bekendheid, en na passages op Pukkelpop en verschillende internationale clubshows bracht ze op 12 oktober 2018 haar debuutalbum The Games I Played uit. En dat allemaal terwijl ze ook nog economie studeert! Wij hoorden Justine uit over (female) power, reizen (al dan niet op een vliegend tapijt), dromen en muziek.


JUSTINE OVER POWER(VROUWEN)

“Ik ben meer fan van het gebruik van de term ‘powerful people‘ in plaats van powervrouwen, omdat de nadruk op ‘vrouw’ in dit geval misschien net het idee van krachtige vrouwen ontkracht. Om dezelfde reden verkies ik bijvoorbeeld ook het woordequalistboven ‘feminist’, omdat mannen en vrouwen nu eenmaal niet hetzelfde, maar wel evenwaardig zijn en ook zo behandeld moeten worden. Om verwarring te voorkomen, zeg maar. (lacht) Power is voor mij ook ‘kracht’ en niet ‘macht’. Wanneer je kracht overbrengt naar anderen, is dat haast een fysische reactie.”


JUSTINE OVER HET LEVEN

“Ik ben gulzig in het leven! Ik leg de lat hoog en kies dikwijls voor de moeilijke weg, omdat ik zoveel mogelijk dingen wil ervaren. Daarom ben ik bang voor comfortzones, die zowel een zegen als een vloek kunnen zijn. Enerzijds zijn ze makkelijk en ja, comfortabel, hè (lacht), waardoor ze je groei kunnen tegenhouden en je laten settelen voor minder dan je eigenlijk wil. De uitspraak life starts at the edge of your comfort zone vat dat voor mij goed samen.”

JUSTINE OVER HAAR SOUND

“Met mijn muziek probeer ik mensen dingen te doen voelen die ze anders niet zouden ervaren. De kracht en agressie die erin zit, is voelbaar. Daarom is mijn muziek waarschijnlijk ook zo in trek bij dansers (op ‘Escalate’ werden honderden choreografieën gemaakt, tot zelfs passages in So You Think You Can Dance US toe, red.), omdat er zoveel rauwe energie uit spreekt.”


JUSTINE OVER HAAR LOOKS

IMG_1761.JPG

“Op beautyvlak doe ik niet zoveel, maar ik ben wel fan van lippenstift. Die draag ik eigenlijk altijd. Maar ik speel ook graag met verschillende oogschaduwtinten, zoals rode tonen, die brengen het geel in mijn irissen mooi naar voren. Een echte skincareroutine heb ik niet, omdat ik zoveel afwissel. De ene week gebruik ik bijvoorbeeld de babyzalf van Zwitsal voor alles, terwijl ik op andere momenten producten van Aesop gebruik. Ook met mijn haar probeer ik graag nieuwe dingen uit. Mijn kapsel mag er wat mij betreft elke dag helemaal anders uitzien, daarom draag ik ook graag pruiken.”

JUSTINE OVER HOOGTEPUNTEN

“Eigenlijk ben ik nu al heel blij. Veel van de muziek die ik wou maken, heb ik intussen ook al effectief opgenomen. Iets wat ik aanvankelijk helemaal niet had verwacht. Tot nu toe voelt mijn carrière als één langgerekt hoogtepunt voor mij en natuurlijk hoop ik dat ik dat zo kan volhouden. Daarnaast wil ik ook nog andere bands bedenken, andere sounds. Mezelf vernieuwen en heruitvinden vind ik superbelangrijk en ik kijk daar ook naar uit. Of ik denk dat ik met iets helemaal anders op de proppen zou kunnen komen? Ik vermoed dat alles wat ik maak wel mijn handtekening zal dragen, gewoon omdat ik het ben. Ik heb wel een signature sound, denk ik.”

JUSTINE OVER DROMEN

Producen voor andere artiesten is nog een droom van mij. Voortwerken op de muziek van andere mensen lijkt mij echt iets speciaals. Filmmuziek maken is ook nog zoiets dat op mijn to-dolijstje staat. Dat dat beiden typische achter-de-schermenjobs zijn, terwijl ik nu de artiest op het podium ben? Noem het maar weer een manier om een andere kant van mezelf te ontdekken, om opnieuw uit mijn comfortzone te komen.” (lacht)

Jas: KASSL via Graanmarkt 13 store Broek: Cristaseyen vi Graanmarkt 13 store Schoenen: &Other Stories

Jas: KASSL via Graanmarkt 13 store
Broek: Cristaseyen vi Graanmarkt 13 store
Schoenen: &Other Stories

JUSTINE OVER REIZEN

“In de toekomst wil ik vooral op veel verschillende plekken gaan wonen. Andere landen en culturen inspireren me. Reizen en schrijven gaan voor mij dus heel goed samen. Op het programma staat onder andere Zuid-Amerika. Die kant van de wereld wil ik dringend beter leren kennen, ook omdat ik er best veel fans heb zitten. Vooral in Brazilië wonen veel Tsar B-fans. Ik ben ook helemaal ingesteld op veel reizen en heb momenteel zelfs helemaal geen huis. Dat doe ik trouwens niet enkel voor mijn muziek, maar ook – of misschien zelfs vooral – om zelf te kunnen groeien. Personal growth klinkt als een cliché, maar het is gewoon de waarheid.”


Thanks to the topteam

Fotografie: Julia Dubois Rosca
Styling: Kiki Vogels
Makeup & hair: Ine Dhoe