De plasticbesparende beautyfavorieten die we in mei gebruikten

Ondertussen kennen jullie the drill al wel: elke maand lijsten we de huidige favoriete producten van de redactie op. Producten die we gebruikt hebben, uitgebreid getest hebben en waar we helemaal weg van zijn. In het kader van Mei Plasticvrij bespreken we de beauty favorites die ons de afgelopen maand(en) plastic hebben doen besparen. Want alle beetjes helpen en ook in je beautykast kun je groenere keuzes maken, zonder dat je aan gebruiksgemak of effect moet inboeten. Prachtig zonder plastic? Het kan!

62511367_1695663464614512_6217575956849098752_n.jpg
62415219_2189798071306051_7301933372341747712_n.jpg
62225562_2338993569704963_8581897316619780096_n.jpg
62268866_2281609771952260_5109444020472381440_n.jpg

Van onze kleren tot onze huisraad en zelfs de inhoud van onze beautykast: plastic is werkelijk overal, en de vervuiling die zo’n extreem bestendig materiaal met zich meebrengt valt niet te ontkennen. Eén blik op foto’s van dode walvissen met hun maag vol plastic of eens idyllische exotische stranden die nu wel halve vuilnisbelten lijken, en je wil iets aan het probleem doen. En je bent niet alleen: plasticvervuiling is een probleem dat leeft in onze samenleving en waar véél mensen wel iets aan willen doen, maar ze weten niet goed hoe of of het wel zin heeft en voelen zich grotendeels machteloos tegenover het snelgroeiende probleem.

Enter Mei Plasticvrij, een bewustwordingscampagne over de impact van ons plasticverbruik op het milieu, op poten gezet door Ineke Van Nieuwenhove en Vanessa Debruyne. Perfect plasticvrij leven is nog erg moeilijk, maar dat wil niet zeggen dat je niets kan doen. Ineke en Vanessa pleiten voor meer afvalarme alternatieven en willen tonen dat je met kleine zaken al een groot verschil kunt maken. Het opzet van Mei Plasticvrij is eenvoudig: allemaal samen één maand het gebruik van wegwerpplastic zoveel mogelijk verminderen, en Girlcrush deed mee, beautywise!

Want ook de beautysector zit vol met plastic. Koop maar eens een nieuw beautyproduct, het van zijn verpakking ontdoen is al een hele uitdaging op zich. Doorgaans moet je eerst de cellofaanwrap verwijderen, om daarna nog een kartonnen doosje te moeten opendoen. Ben je dan eindelijk bij het product zelf aanbeland, dan heb je zo’n negen kansen op tien dat het – you guessed it - in een plastic flacon, tubetje of potje zit. En daar houdt het niet op, want ook in de formule van je beautyproduct kan plastic zitten, van de glibberige siliconen in je conditioner en foundation (ze doen je haar en huid zo lekker zacht aanvoelen) tot de microbeads in scrubs en tandpasta, oftewel kleine bolletjes van polystyreen of polypropyleen (lees: plastic!) die je tanden of huid glad polijsten. Lijkt misschien onschuldig, maar zodra jij klaar bent met scrubben, tandenpoetsen en je haren wassen, gaan al die minuscule plasticdeeltjes recht het afvoerputje in en belanden uiteindelijk in het zeewater. Want de deeltjes zijn zo klein dat ze zelfs door de mazen van waterzuiveringssystemen glippen.


De Europese Unie buigt zich momenteel over het uitwerken van een uitgebreide wetgeving omtrent plasticafval en sommige lidstaten hebben zelf al actie ondernomen (zo verbiedt het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld al het gebruik van microbeads in cosmetica). Ook in de VS is het produceren van producten met microbeads al verboden. Maar we hoeven niet per se te wachten tot het bij ons ook effectief verboden wordt om deze plasticproducten te mijden! Neem het heft in eigen handen, want een kleine aanpassing kan echt al een groot verschil maken. Dit zijn alvast de producten die de Girlcrush-redactie een hele hoop plastic doen besparen.Redactrice Ine: bamboewattenstaafjes

€1.95

€1.95

Wattenstaafjes. Als oorreinigingsmiddel niet de beste methode – je kunt er je trommelvlies mee beschadigen! – maar als make-uptool en quick fix voor kleine make-upfoutjes des te handiger. Alleen zijn de staafjes vaak van plastic, en ook al worden ze maar één keer gebruikt, ze belanden mogelijk op de vuilnisbelt of zelfs in zee – remember de zielige zeepaardjesfoto? – waar ze nog jaren blijven. Omdat Ine als make-up artist professioneel veel meer staafjes gebruikt dan de gemiddelde make-up addict die we op de redactie allemaal zijn, besloot ze recent om over te schakelen naar wattenstaafjes uit bamboe.


Bij deze wattenstaafjes zijn de uiteinden net zoals bij een traditioneel wattenstaafje nog steeds van katoen, maar is het staafje van bamboe gemaakt. Bamboehout is namelijk makkelijk duurzaam te produceren (bamboe groeit ongelooflijk snel!) en volledig biologisch afbreekbaar. Na gebruik kunnen ze dus gewoon bij het groenafval. Hetzelfde als wat we gewoon zijn, maar beter dus. Niet per se voor je voor je portemonnee – de staafjes zijn doorgaans iets duurder dan hun plastieken tegenhangers – maar wel voor de planeet én je geweten!

CEO & creative director Crystal: de menstruatiecup

€21.17

€21.17

Voor Mei Plasticvrij kiest Crystal voor de menstruatiecup, een superhandig alternatief voor wie niet telkens handenvol geld wil uitgeven aan tampons en maandverbanden wanneer moeder Natuur weer aan de deur staat met ons maandelijkse ‘cadeautje’. En laten we niet vergeten hoeveel plastic- en ander afval we vermijden door menstruatiecups te gebruiken. Na de menstruatieweek gewoon even steriliseren (even koken) en you’re good to go, voor jarenlang


Redactrice Ashley: de herbruikbare waterfles

€12.50

€12.50

Ashley gaat nooit de deur uit zonder haar hervulbare waterfles van Tupperware. “Er kan 1,5 liter water in en ik drink twee keer die hoeveelheid per dag. Je zou denken: drie liter, ben je gek? Maar na een tijdje went het echt wel. Het is goedkoop, makkelijk, milieuvriendelijk, maar vooral: het is goed voor mijn huid”, zegt Ashley. Ze drinkt nu al ongeveer 4 weken elke dag drie liter water en ziet én voelt nu al grote veranderingen: “Mijn huid ziet er zoveel beter uit! Ik heb minder last van oneffenheden, mijn puisten zijn volledig verdwenen en ik voel me ook gewoon veel beter. Het water gaat immers van binnenuit voor een soort detox-effect zorgen, en al dat ontgiften komt mijn huid duidelijk ten goede!”

Hoofdredactrice Kora-Lee: het shampooblokje

Speciaal voor Mei Plasticvrij besloot Kora-Lee shampooblokjes nog eens een kans te geven. Haar vorige poging – jaren geleden, met een Godiva-shampoobar van Lush – eindigde nogal ongelukkig, met welriekende maar vrij droge lokken en een half beschimmeld shampooblokje in een metalen doosje. Deze keer pikte ze bij de natuurvoedingssupermarkt het 100% natuurlijke shampooblokje met chocolade voor normaal haar van Lamazuna mee (€ 9,90). Dat het eruitziet als een cannelé de bordeaux en ook nog eens ruikt naar cacao, kon alvast geen kwaad.

€9.90

€9.90

“De eerste paar keer had ik er wat moeite mee: er was maar weinig schuim en mijn haar was zacht, maar leek onvoldoende gewassen – een dikke week rondlopen als beautyredactrice met vettig kopje: géén aanrader... Maar de aanhouder wint: na een paar dagen schuimde het blokje plots veel meer dan voordien. En dat heerlijk zachte schuim (mét chocoladegeur) reinigde mijn lokken op een milde maar toch doeltreffende manier, oftewel: veel minder last van een vettige kruin dan de eerste paar keren!”

“Na het wassen kam ik nog enkele druppels haarolie door mijn lokken (Shine van Aesop, een flesje van 25 ml waar ik echt al eeuwen mee lijk te doen) en ziezo: zachte, glanzende lokken en een plastic fles shampoo én een fles conditioner uitgespaard. Het blokje moet je wel goed laten drogen, en smetvrezerig als ik ben, ben ik toch nog een beetje bang dat ik op een dag een beschimmeld, woekerend brokje bacteriën in mijn zeepbakje zal aantreffen, maar het shampooblokje doet voorlopig wat het belooft. Ik overweeg zelfs om het na mei gewoon opnieuw te kopen. Enige nadeel: het blijkt een limited edition te zijn, dus ik zal mogelijk aan het hamsteren moeten slaan.”